Иван Костов: Симеон и Доган цинично ще играят опозиция

– Г-н Костов, каква е оценката ви за първите 100 дни на правителството?

– Тези 100 дни показаха пълно нарушаване на функционирането на изпълнителната власт и на координацията между отделните институции. Това пролича, когато бяха внесени в парламента данъчните закони, а после изтеглени при внесен бюджет. Бяха коригирани и отново внесени в НС. Едва след приемането му беше представена програмата на правителството. Тя се оказа по-малко конкретна, отколкото предизборните програми на БСП и НДСВ, а трябва да е обратното. По-важен проблем е, че управляващите изоставиха европейската интеграция на заден план. Дипломатите споделят, че губим шансове за 1 януари 2007 г.

– Но все пак кабинетът работи в тежка ситуация – наводнения, критичен доклад на Еврокомисията.

– Преди изборите БСП твърдеше, че ще търси сметка от НДСВ, а НДСВ се обяви за алтернатива на социалистите. И едните, и другите излъгаха. Оправданията с наводненията са крайно неуместни. Те засягат само няколко места. Една точно насочена и проконтролирана подкрепа на кабинета щеше да свърши работа. Вместо това правителството вдигна олелия, скри виновните и използва наводненията като оправдание. Що се отнася до мониторинга на Европа, той не може да бъде причина за забавяне. Точно обратното трябва да стимулира ускоряване на действията на кабинета. Не съм виждал такова паникьосване от времето на Андрей Луканов. Показателен е фактът, че БСП винаги изпада в шок, когато се изправи пред пазарна икономика.

– Защо според вас Симеон и Доган не застанаха публично зад програмата?

– Няма как, ако си бил управляващ, да застанеш зад общи обтекаеми фрази и пожелания. Сакскобургготски и Доган стовариха отговорността върху БСП и Станишев. Това им дава възможност с цинично двуличие да се представят за опозиция. Приели са правителствената програма и сега са срещу нея. Като шопа, който имал мнение, но бил против него. Управляващите разиграват опозиция вътре в управлението. Медиите се ловят на тази въдица. Нека вземем закона за бюджета. От БСП се чуха гласове против, които получиха широко поле за разгласа. От НДСВ също високо се обявиха срещу бюджета. Но това е само сурогат на опозиция – нов опит за измама на избирателите. Така се стремят да елиминират истинската опозиция. Може би вече се готвят да разиграят нова пиеса с преразпределени роли. А всъщност от 5 г. всички те – БСП, НДСВ и ДПС, управляват заедно.

– Коз за каква друга роля държат Симеон и Доган?

– След време да претендират да бъдат опозиция, като прехвърлят вината за отлагането на членството на България в ЕС изцяло върху БСП. Формулата на реализация на това отлагане ще бъде много безперспективна за България. Тя личи в намерението на някои държави да ратифицират договора с България едва след доклада на Евросъюза през април. При негативно становище тогава могат да изчакат следващия доклад в края на 2006 г. Ако пак се види, че България не е напреднала, членството ни да бъде отложено отново за неопределено време. Най-убедително за Еврокомисията щеше да бъде незабавното създаване на комисия за бързи промени на Конституцията.

– Защо сте против бюджета, след като всички говорят, че това сякаш е бюджет, правен при Костов?

– Напълно несъстоятелно е да се твърди, че с една и съща бюджетна политика могат да се решават абсолютно различни задачи на управлението на страната, каквито са задачите за периода 1997-2001 г. и каквито са за 2005-2009 г.

– И какво е по-различното сега?

– Въпреки че системно се събират повече от планираните бюджетни приходи, данъчната тежест не намалява. През следващата година държавата ще отнеме от фирмите и гражданите около 43 на сто от доходите им, което е много силна спирачка за растежа на фирмите и правителството я натиска нарочно. Всички в пленарната зала знаеха, че правителството нарочно намалява потреблението и съответно търсенето в страната.

Втората причина е, че бюджетът ограничава растежа на доходите и заетостта. Третият ни аргумент е, че в бюджета не са предвидени средства, за да могат да бъдат усвоени значителни европейски предприсъединителни фондове. И четвърто, ще се поддържат нереформираните бюджетни сфери. Няма да видим край на реформите. Това е най-лошото. Освен това поскъпналите горива и отопление се стоварват най-силно върху хората с най-ниски доходи. Бюджетът не предвижда нужните компенсации и затова е антисоциален като политика.

– Как приемате мерките за борба с престъпността и операция “Респект”?

– Полицията уби човек. В България властта убива.

– Но този човек е престъпник – разпространява дрога, нали?

– Нямам думи да изразя възмущението си, какъвто и да е бил човекът. Ако това е операция “Респект”, аз съм категорично против нея. Против съм и защото тази операция не може да се справи с организираната престъпност. Организираната престъпност се прави от образовани, дисциплинирани и добре информирани хора, свързани с правосъдната система и изпълнителната власт, които установяват контрол върху икономическата власт. Срещу нея полицаите и жандармеристите по кръстовищата нямат какво да противопоставят. Организираната престъпност не троши витрини и не извършва битови кражби.

– Да, но организираната престъпност печели от наркотици, контрабанда. Защо тогава митниците отказват на МВР достъп до данни?

– Попълзновението на министър Румен Петков да има достъп до търговската информация във файловете на митниците е противозаконно и тревожно. Фирмите споделят с митниците своите търговски тайни. Не отричам, че в митниците има корупция. Но тя не е теоретична и не е във файловете. Има корумпирани митничари, които трябва да бъдат заловени и осъдени. Но тук е мястото да припомня, че в последните години главният прокурор непрекъснато иска достъп до данните на данъчните, а сега вътрешният министър иска информацията на митниците. Затова нека го кажем директно искат данни, за да изнудват фирмите, да рекетират и малтретират Миналата седмица разкрихме информация за огромна корупция в гранична полиция. Същият министър не пожела да уволни замесените. Затова се опасявам, че претенциите му ще принудят много фирми да напуснат България.

– Г-н Костов, но и при вашето управление корупцията в митниците бе висока. Говори се за голям политически натиск и са пренасяни куфарчета с пари от митниците до партийните централи.

– Това е клеветническа кампания, на която много пъти досега е било отговорено отрицателно. Такава практика не е имало.

– Продължавам нататък – и по времето на вашето премиерство имаше висока престъпност. Вие уволнихте министър Богомил Бонев, който имаше висок рейтинг точно заради битката с престъпността.

– Изобщо не споделям мнението, изразено във въпроса ви за ролята на Бонев. При информацията, с която съм разполагал, очевидно съм имал основания да го предложа за освобождаване като министър.

– В България отдавна се знае, че липсата на желание да се преборят групировки като ВИС и СИК е във факта, че те са финансирали всички партии у нас Имаше например публикации, че на сбирка на спонсорите на предизборната кампания на Петър Стоянов сте се засекли с единия от братята Маргини.

– Категорично не съм имал такива връзки. Политиката, която съм водил през периода 1997-2001 г., и резултатите от нея не ви дават нито един аргумент да ми задавате такъв въпрос.

– ОДС продължава да се цепи, а всички говорите за партньорство. Как ще се отрази това на ДСБ и десницата?

– Ето от това се боя. Вие казвате: “всички говорите…”, т.е. поставяте и нас под общия знаменател, а това не е така. ДСБ има свое самостоятелно място в политиката. Ние не сме в криза. Част от десницата – ОДС и БНС са в криза. Затова не искаме да бъдем подвеждани под общия знаменател на чужда криза. Отдавна предупредихме, че ще се случи това, което се случва днес. Някои ни разбраха веднага, други по-късно, а трети никога няма да ни разберат. Затова най-важната ни задача е да останем верни на своите избиратели. Хората, които са гласували за ДСБ са ни изпратили в Народното събрание, за да сме опозиция на БСП, НДСВ и ДПС, а не да се разправяме с проблемите на другите политически партии. Ще се противопоставяме да бъдем занимавали с проблеми на тази част от парламента която е в криза. Защото няма да можем да бъдем действителна опозиция и ще допуснем самата опозиция да бъде заместена от част от управляващите.

– Защо гласът за кандидата ви за кмет Светослав Гаврийски в София е струвал 4,70 лева?

– На този въпрос може да отговори г-н Гаврийски, но очевидно е, че неговата кампания не беше най-скъпата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...