Иван Костов: СДС трябва вече да са си дали ясно сметка, че времето за маневри, за игри и компромиси изтече

Водещ: Очаква се “Демократи за силна България” да оттеглят днес иска си срещу столичния кмет Бойко Борисов. Решение за това взе в петък софийската организация на партията, след като СДС постави ултиматум, че ако това не стане, синята партия няма да застане зад кандидат-президента на десните Неделчо Беронов.

Водеща: Бойко Борисов обаче поднесе поредната изненада на десните политици. Вчера неформалният лидер на ГЕРБ обяви: По-голяма подкрепа от това, че не се кандидатирам, не мога да дам.

Водещ: Изненадаха ли се десните от отказа на Бойко Борисов да подкрепи техния кандидат-президент? Наш събеседник в следващите минути е лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Кажете ни в началото разочарован ли сте от вчерашното заявление на Бойко Борисов?

И. Костов: Не, не съм, защото аз не съм очаквал подкрепа.

Водещ: А изненадан, не сте изненадан, да разбираме…

И. Костов: Въобще не съм изненадан. Никога не съм споделял надеждата, че Бойко Борисов ще даде тази подкрепа. Нека да си спомним, че това беше искане на Съюза на демократичните сили. Това беше тяхна маневра, техен компромис, те поискаха да привлекат подкрепата на Бойко Борисов. И включително с цената на ултиматум, превръщайки негов частен въпрос в политическо искане към ДСБ-София. Те очакваха подкрепа.

Водеща: Добро утро и от мен, г-н Костов. Вчера…

И. Костов: Добро утро.

Водеща: …Борисов каза, че очаква от вас аплодисменти за това, че няма да се кандидатира на президентските избори. Ще оправдаете ли очакванията му, след като не сте изненадан?

И. Костов: Вижте, “Демократи за силна България” нямат отношение към кмета на София друго освен това, което е в рамките на столичната политика. Отношението е между ДСБ-София, и столичния кмет. Мен няма какво да ме питате по този въпрос, тъй като аз отговорих вече с предишния. Никога не съм очаквал, че Бойко Борисов ще подкрепи г-н Беронов.

Водещ: Добре, все пак да ви попитаме, тъй като се очаква днес лидерът на софийската организация г-н Атанасов да оттегли иска за отстраняването на Бойко Борисов, при тази нова ситуация възможно ли е това да не се случи?

И. Костов: Решението на ДСБ – София, идва от желанието, от настояването на СДС. То не е свързано въобще с Бойко-Борисовата позиция. Ако СДС продължават да настояват да се изтегли тази жалба от съда, ДСБ-София, ще я изтегли. Ако не продължават да настояват, няма да я изтегли. Тя е безотносителна към думите на Бойко Борисов. В никаква сделка ДСБ-София, не влезе с Бойко Борисов. Това трябва да е съвсем очевидно станало вече на всички. Ето, казвам го съвсем ясно.

Водещ: Между другото от СДС остават, г-н Костов, сякаш все още неуверени и не толкова категорични в подкрепата си за Неделчо Беронов. Утре, доколкото разбрахме, се очаква окончателното им решение. А дали то ще е окончателно, може би ще стане ясно отново утре. Вие допускате ли, че е възможно да има изненада и СДС утре да не потвърди подкрепата си за г-н Беронов, толкова категорично заявена преди време?

И. Костов: Нека кажа две неща, ако позволите. Първо, нещо за успокоение на СДС. Г-н Беронов и г-жа Николова не са кандидатури на ДСБ. Те са кандидатури на СДС и ДСБ. Това пролича съвсем ясно по две неща първо, по заявлението, което направиха пред мен, че ще се оттеглят от кампанията, ако загубят подкрепата на СДС, т.е. те съвсем ясно заявяват, че са кандидатури и на двете формации, със сигурност. И, второ, те споделяха надежда, а видях снощи, и продължават да я споделят, че ще получат подкрепа от Бойко Борисов след компромис, нещо, което никой в ДСБ не е вярвал. Така че, това по отношение на страховете на СДС какви кандидатури са г-н Беронов и г-жа Николова. Второ, по отношение на това, което ме питате вече директно, СДС трябва вече да са си дали ясно сметка, че времето за маневри, за игри и компромиси изтече и това само по себе си ги натовари с огромна отговорност. От десет дена, поради желанието да се завършат тези техни политически маневри ние сме загубили темпо на кампанията и трябва вече да прекратят това. Или започваме кампания, или нека решават, каквото решават, и да действат, те са самостоятелна и, надяваме се, способна да понесе отговорност за постъпките си политическа партия.

Водеща: Г-н Костов, от думите ви преди малко разбрах, ако греша, поправете ме, че ако евентуално СДС издигне Петър Стоянов утре например на националния си съвет на партията, вариантът пред ДСБ, кандидатът общият засега, Неделчо Беронов, е да се откаже от надпреварата, така ли?

И. Костов: Това не е вариант пред ДСБ, това е заявление на Беронов и Николова. Те са кандидатури на двете формации, даже на четирите, но основно на двете формации, на СДС и на ДСБ, те са заявили, че са такива, и се държат като такива кандидатури.

Водещ: Очаквате ли нови условия, нови ултиматуми?

И. Костов: Никакви…

Водещ: Въпреки…

И. Костов: …нови условия не, няма да приемем като основателни и като разумни. Това го заявихме вече, аз го заявих и мога да го потвърдя отново. И е безсмислено наистина да продължат тези игри на ултиматуми и на каквото и да било. Кампанията тече, Първанов набира скорост. Нека след това, след като вие всичките виждате тези случващи се събития, нека да не се задава въпросът защо се е получило едно или друго нещо като резултат в края на изборите.

Водещ: Г-н Костов…

И. Костов: А ако продължим по този начин, сами намаляваме шансовете пред нашите кандидати.

Водещ: Казахте, г-н Костов, че ДСБ не е сключвало сделка с Бойко Борисов. СДС каква сделка сключи с него?

И. Костов: В нашето виждате СДС, опитвайки се да набере максимална подкрепа за г-н Беронов и за г-жа Николова и бидейки в някакъв смисъл несигурно в собствената си позиция, се опита да привлече с помощта на всички допустими и недопустими политически средства такава подкрепа. Реши, че това ще стане за сметка на действията на ДСБ-София, по отношение на една съвършено конкретна съдебна жалба.

Аз мисля, че те може би имат основание да направят, да постъпват така, тъй като по този начин считат, че се получава подкрепа. Да, но тази подкрепа не се получи. Вие сами… /техн. прекъсване бел.ред./… прави Бойко Борисов. Аз не казвам, че Бойко Борисов няма да даде тази подкрепа, да речем, след десетина дена или след двайсет. Не знам какво… /техн. прекъсване бел.ред./ …прави той. Това…

Водещ: Все пак…

И. Костов: …че той няма стабилна позиция, че той е неустойчив, люшка се. Иска да излезе от стадиона, не иска да седи в публиката, не иска да бъде нито за червените, нито за сините, по едно време загрява покрай тъчлинията, иска да влезе, да играе, след това пак гледа към трибуните, след това пак мисли да напуска стадиона. Ние не знаем какво става при него.

Водещ: Понеже…

И. Костов: А и това не е наша грижа.

Водещ: Понеже пропадна връзката преди малко, за да уточним това, което чухме, но не сме съвсем сигурни дали го казахте, вие все пак не изключвате вероятността Бойко Борисов след някой и друг ден да реши да подкрепи кандидатурата на г-н Беронов и г-жа Николова.

И. Костов: Ами, никой не знае какво ще му хрумне на Бойко Борисов вдругиден.

Водещ: А би…

И. Костов: … може да даде гаранция какво ще каже Бойко Борисов при положение, че той не си спомня какво е говорил вчера, как, как ще бъде сигурен какво ще каже утре?

Водещ: Ще приемете ли неговата подкрепа?

И. Костов: Нали? Имаше такъв момент.

Водещ: Ще приемете ли неговата подкрепа, г-н Костов?

И. Костов: Неговата подкрепа я приема г-н Беронов и г-жа Николова.

Водеща: Господин…

И. Костов: Тя на ДСБ неговата подкрепа не е нужна.

Водещ: Да…

И. Костов: Ние за себе си не търсим подкрепи.

Водеща: Г-н Костов, докато чакаме Бойко Борисов да реши какво ще направи и дали да влезе на стадиона, как ще коментирате след случилото се от последните дни, промениха ли се по някакъв начин шансовете на кандидатпрезидентската двойка Беронов-Николова?

И. Костов: Прощавайте, но връзката прекъсна.

Водеща: Промениха ли се след случилото се в последните дни шансовете на Беронов и Николова?

И. Костов: Тези последни десетина дни и повече ние сме практически намалили силно темпото на тяхната кампания.

Водещ: Бойко Борисов каза, че всъщност това, което може да направи той, е просто да не се явява на изборите, това е и най-голямата подкрепа, която може да даде за дясната кандидатпрезидентска двойка. Кой обаче наистина печели от неявяването на Бойко Борисов… За съжаление връзката прекъсна, ще се опитаме да я възстановим, за да чуем отговорите на последните ни въпроси към лидера на “Демократи за силна България” Иван Костов. Очакваме всеки момент колегите от апаратната да възстановят връзката. С г-н Костов разговаряме за президентските избори. Г-н Костов, чуваме ли се?

И. Костов: Да.

Водещ: Понеже прекъсна връзката, кажете ни наистина според вас кой печели от неявяването на Бойко Борисов в първо лице на тези президентски избори? Понеже той каза вчера, че неговото неявяване на изборите е неговата подкрепа за дясното.

И. Костов: Първият, който печели мъничко, е самият той, защото ако се яви, ще рухне митът, че той представлява някаква сериозна политическа фигура.

Водещ: А иначе…

И. Костов: Той заради това и не се явява.

Водещ: А иначе, ако трябва да определите кой от известните до момента кандидати печели, какъв ще бъде отговорът?

И. Костов: Всички печелят.

Водещ: Всички.

И. Костов: Печели и Първанов, печелят и неговите опоненти, никой не знае в каква пропорция. Защото нека да не забравяме, че самият софийски кмет е казал, че не може да каже на своите привърженици за кого да гласуват. Той го е казал, не аз.

Водеща: Г-н Костов, много въпроси имаме към вас, понеже сме ограничени във времето, искам да ви попитам трябва ли десницата да се притеснява от заявените вече политически амбиции на Бойко Борисов, партия на 3 декември, заявка за явяване на всички избори в бъдеще?

И. Костов: За коя десница имате предвид?

Водеща: Голямата десница.

И. Костов: Няма такава голяма десница. Има…

Водеща: А ще има ли…

И. Костов: …десни партии. Десните партии са ДСБ, да кажем, СДС, да кажем, и още Демократическа партия, които са доказали, че могат да защитават дясната кауза, заставайки зад кандидатурата на Бойко… на г-н Беронов, извинете, и противопоставяйки се или по някакъв начин опитвайки се да печелят подкрепата на Бойко Борисов.

Водещ: Добре тогава…

И. Костов: Това…

Водещ: …кой трябва да се притеснява?

И. Костов: Това са партиите. Аз, знаете ли, не мога да разбера, вие ме карате да коментираме Бойко Борисов като несъществуващ кандидат за президент или в каква роля? Защото самият опит да завъртим целия разговор около Бойко Борисов, който самият не знае какво мисли, нали, превръща всичко това в безкрайно несериозно занимание. Вие всичките въртите въпросите си, имам предвид всичките журналисти, медии и т.н… политическия дебат около едни крайно неустойчиви и несъществуващи позиции, каквито са тези на софийския кмет.

Водеща: Но и сам вие казахте, че…

И. Костов: Това е несериозна основа за разговор. Трябва да го кажа.

Водеща: Самият вие казахте, че очаквате действията и думите на Бойко Борисов, за да продължите напред кампанията.

И. Костов: Аз казах, че самият Бойко Борисов не знае какво ще мисли след 20 дена. Защото не помни какво е говорил вчера.

Водещ: А…

И. Костов: Това казах.

Водещ: …така е, г-н Костов, но…

И. Костов: И при положение, че той така се държи, прощавайте, но да го поставяме в центъра на разсъжденията си, означава да се занимаваме с една безкрайно неустойчива тема.

Водещ: Да, но нещо, което и вие казвате, когато лидерът на СДС Петър Стоянов, една от основните партии, която застана зад дясната кандидатпрезидентска двойка, предпоставя и поставя в основата на този разговор, на този дебат името на Бойко Борисов, съвсем разбираемо е и медиите да го поставят, така че мисля, че…

И. Костов: Това вече е вярно. Това вече е вярно. Това беше валидно до вчера обаче. То беше валидно до вчера и ще видим дали Петър Стоянов и СДС ще продължат да поддържат тази тема по някакъв начин, или ще се откажат от нея. Изцяло при тях е решението.

Водещ: Добре, и тъй като времето ни изтече, накрая само да ви попитаме, понеже поискахте среща със столичния кмет, той дали ви отговори по някакъв начин?

И. Костов: Да, кметът ми отговори, определи ми 11.30 часа на 30-и, деня, в който, до който, аз се надявам, той ще намери поне едно-едничко доказателство за това, че аз или член на моето семейство сме получили по някакъв начин, сме се облагодетелствали от столичната община и сме й нанесли щети, придобивайки офис, апартамент, гараж, сергия на пазара или общинска поръчка, или каквото и да е друго, но нещо съвършено конкретно, тъй като, аз казах, ще представя съвършено конкретни документи, от които ще се види, че столичната община сериозно е ощетила семейството на моята съпруга.

Водещ: Добре, значи ние ще очакваме тази среща и ще я проследим с интерес.

И. Костов: Тази среща няма политически характер. Тя може да даде възможност на столичния кмет, след като види, че не може да намери нито едно конкретно доказателство за твърденията си, просто да се извини. Ако е човек, който има достойнство, може да го направи още отсега.

Водещ: Добре, благодарим ви много за това интервю, г-н Костов.

И. Костов: Благодаря и аз.

Водещ: Лидерът на “Демократи за силна България” в ефира на Инфо радио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...