Иван Костов: Ръководството на НЗОК е точно толкова отговорно, колкото г-жа Борисова (+ВИДЕО)

Водещ: В студиото сме с лидера на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция” Иван Костов. Добро утро, господин Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: По темите от дневния ред на България – политически, икономически дневен ред, горещи теми, свързани със здравеопазване, проектобюджета, икономиката и оттук нататък накъде. Да почнем първо с темата за здравеопазването, изключително гореща. Премиерът сякаш се вслуша в думите ви да се… да смени екипа в здравното министерство. Всъщност под ваше влияние ли, вслуша ли се наистина във вашите думи?
Ив. Костов: Това не знам, но факт е, че аз го призовах да реагира така на задаващия се вот на недоверие за здравеопазване, защото по този начин се обезпредметява вотът. А от друга страна, се приема сблъсъкът с реалността, а реалността е, че положението наистина е тежко. Виждате, че няма реформа.
Водещ: В здравната сфера, в здравния сектор?
Ив. Костов: Разбира се. Това, което се цитира за тези доплащания, наистина ние не знаем там съгласувано ли или не в ГЕРБ, но много по-лошото е, че самият план за реформи на екипа беше крайно неубедителен. Той прилича на документ на БКП от миналото – да се даде, да се направи, няма срокове, отговорности, няма обезпечаване ресурсно и т.н. Тия неща така не се правят.
Водещ: Слаб екип е бил този?
Ив. Костов: Просто слаб екип и трябва да се потърси бързо решение, но не трябва да се бърза. Тук съм на мнение, че министър-председателят ще сбърка, ако побърза с номинацията, защото това, което той трябва да намери, е човек с визия, човек с план за действие, човек, който смее да направи нещата. Като този, който седеше преди мен тук.
Водещ: Военният министър?
Ив. Костов: Виждате ли го колко е наясно с всичко, колко е точен, колко е безспорен, колко е категоричен, решителен, взел решение, оставил зад гърба си проблемите, може да обясни защо го е направил – абсолютно точен във всяка своя стъпка, във всяка своя дума, владее изцяло материята си, няма никакви колебания – това е министър. Ние трябва…
Водещ: Добре, в здравната…
Ив. Костов: Трябва да имаме такъв министър на здравеопазването, само че със съвършено други понятия да работи, в съвършено друга сфера, нали, за да може да подреди нещата. Защото и пари има, и лекари има, и ресурси има от всякаква гледна точка, и европейска подкрепа има, и доставка на оборудване може да се направи. Просто трябва да се организира добре тази система, да се управлява добре, защото тя е дезорганизирана, цари хаос, демотивация на докторите и страшни злоупотреби. Това е. Просто трябва човек… защото Аню Ангелов завари същото, нали, във военното министерство ГЕРБ завари същото, но положението е коренно различно. Значи, просто трябва да се намери човек с екип, и то даже екип, който наистина е визионерски, който е в състояние да овладее нещата.
Водещ: Добре, но това означава, в смисъл така става – за трети път ще се търси такъв човек с такъв екип в рамките на година и нещо, откакто ГЕРБ е спечелил изборите. Имате ли усещането, че ГЕРБ е наясно какво точно трябва да прави в здравната сфера, че има потенциал да излъчи такъв силен човек и силен екип с него конкретно в областта на здравеопазването?
Ив. Костов: Вижте, според закона отговорността за… според закона за здравето, за народното здраве, отговорността е на министър-председателя за здравето. Толкова е важна тая сфера в обществото, това е най-важната сфера, защото от нея зависи демографското състояние, бъдещето на нацията, всичко зависи от здравеопазването. В някакъв смисъл цялата… цялото ни общество се крепи върху добрата здравна система, нали така, и заради това законът е записал: отговаря кабинетът, министър-председателят. Всъщност неговата отговорност е огромна за… да намери екип, да ги подбере хората и да им даде гръб да влязат смело в тези реформи.
Водещ: Излиза тогава, че провалът на хората, които той е избрал, е и негов личен провал, ако приемем, че предишният, Божидар Нанев, министър не се е справил, че Анна-Мария Борисова не се е справила, а се е провалила, излиза, че министър-председателят също се е провалил, избирайки ги тях. Така ли е?
Ив. Костов: Ами, министър-председателят… да кажем така – няма право на трета грешка, няма право на трета грешка, ще бъде наистина доказателство за неспособност да се реши тоя, както казвам, най-важен въпрос.
Водещ: Защото той казва друго обикновено – който сгреши, си отива. И дава примери с отстраняване в различни сфери на хора, които има съмнение към тях или е доказано, че са сгрешили. Той това казва – който сгреши, си отива. Носи ли се… трябва ли да се носи отговорност за… този, който избира човекът, който…
Ив. Костов: Легитимната отговорност е на министър-председателя за здравето на хората, нека да не се разводнява това, защото… Вижте как говореше Аню Ангелов – това е моя отговорност, това не е моя отговорност, т.е. той точно разбира в каква сфера и за какво влияе. В този смисъл това, което вие ме питате, трябва да е… още по-тежко да звучи, то е, че отговорността е на министър-председателя, на кабинета е отговорността за здравето. Защото там има и финансиране, има и осигуряване от най-различен вид, има и обучение, има… има много неща в сферата, която поддържа здравето. Тя не е само работа на министъра на здравеопазването.
Водещ: Бихте ли дали съвет на премиера, ако поиска, за конкретен човек срещу ангажимент за провеждане на определени политики примерно?
Ив. Костов: Никога досега Бойко Борисов не е питал представител на “Синята коалиция” какви кадрови решения да взима, така че такава практика досега не е имало.
Водещ: Не, питам ви хипотетично, защото тя, ситуацията, политическата, нали, е динамична, не е веднъж завинаги, променят се нещата. Бихте ли участвали със свой експерт примерно? Явно е, че няма…
Ив. Костов: Не е толкова важен човекът в случая. Важен е екипът, който да носи визията за това, което трябва да се направи. Хайде да оставим и думата реформи, че всичко се изопачи, всичко се компрометира вече от много говорене и злоупотреби със словата, но трябва да дойде екип, който да подреди системата, да я организира и да… и тя сама ще работи след това.
Водещ: Добре, така да ви попитам тогава – такъв екип, човек, който да си подбере екипа, близък до вашите среди, бихте ли предложили на министър-председателя?
Ив. Костов: Вижте, наши среди…
Водещ: Образно се изказвам за… така, за зрителите.
Ив. Костов: От нашите среди е невъзможно, защото ние нямаме коалиционно споразумение с ГЕРБ. Такова… изобщо такъв въпрос минава през предварително да се предложи от страна на ГЕРБ споразумение, в което задължително трябва да има план за реформи във всички сфери, където те не се провеждат. Нали, очевидно примерно отбраната ще бъде настрана, защото ние даваме подкрепата си и силно вярваме в успеха на министъра, но има сфери, в които няма. Тоест трябва да се избере този курс на реформи от страна на ГЕРБ, колебанието от година и няколко месеца да свърши и да се тръгне смело.
Водещ: Само цялостно.
Ив. Костов: Само при това положение. Защото, пак казвам, кабинетът отговаря за здравето. Кабинетът отговаря за всички отделни сфери, в които нещата, нали, не са се задвижили, както трябва.
Водещ: А ако получи някой член, така, ваш, на ДСБ, такова предложение в лично качество, защото през годините и това се е случвало в България – без коалиционно споразумение, без участие пряко на политическа сила даден човек получава в лично качество предложение за участие.
Ив. Костов: Без ангажимент, сериозен, поет от ГЕРБ за реформи, това ще бъде самоубийство за всеки.
Водещ: Бихте…
Ив. Костов: Трябва да е ясно. Трябва да е ясно. Нали говорим, че отговорността е на кабинета, на министър-председателя, че трябва да има ангажимент за реформи. Който тръгне без такива неща, който тръгне без осигурен план за действие, той ще се самоубие и… ще се самоубие политически и очевидно няма да успее и ще стане едно извинение. Така не бива да се правят нещата…
Водещ: Разбирам, че…
Ив. Костов: …и ще бъде голяма грешка.
Водещ: Не бихте подкрепили подобно нещо?
Ив. Костов: Или, ако някой такъв… Ние към всички министри се отнасяме еднакво критично. Искам да е ясно, нали. Виждаме кой работи и в каква посока и ако виждаме положителни стъпки, силно ги подкрепяме, даже и в аванс. Ако не виждаме, казваме просто.
Водещ: А, добре…
Ив. Костов: Държим се съвсем почтено и принципно. Не се опитваме да… нито да решаваме някакви кадрови свои претенции. Искаме в качеството си на гарант за това, че България ще се движи по правилния път, да виждаме модернизацията на страната.
Водещ: А носеха ли вина Симеон Дянков, Владислав Горанов за състоянието в здравния сектор?
Ив. Костов: Абсолютно неправи са лекарите да товарят финансовото министерство.
Водещ: Натам беше насочено негодуванието им.
Ив. Костов: Абсолютно неправи са. Системата е дезорганизирана. Те го знаят много добре. Има гигантски злоупотреби. Гигантските злоупотреби вече са установени, има одити. Ясно е откъде е пробита касата, ясно е откъде изтича – от лекарствата, от инвазивната кардиология, от няколко такива места, просто е ясно. Лекарите не могат, при положение че разполагат с достатъчно ресурси, при положение, че всичко имат налице, да се обръщат с претенции към някои извън тях. Те трябва да поискат министърът, здравната каса да създадат тази организация и след това да бъдат коректни да я спазват. Това е техният ангажимент…
Водещ: Добре, г-н Костов, ама всички ли…
Ив. Костов: …защото по този начин…
Водещ: …лекари източват? Всички ли злоупотребяват?
Ив. Костов: Не, разбира се, не.
Водещ: Не трябва ли който е злоупотребявал и източвал, той да бъде санкциониран, а не да се спрат на…
Ив. Костов: Знаете ли, ще подскажа нещо…
Водещ: …всички болници. Да?
Ив. Костов: Ще подскажа нещо – има такава олигархия лекарска и на хора, свързани със здравеопазването, примерно свързани с лекарствените доставки и прочие. Минете като журналисти и попитайте къде живеят. Идете и вижте какъв стандарт имат в момента точно тези хора, представителите на тази олигархия, и ще разберете, че не всички лекари се занимават с корупция и не всички са в основата на корупционни сделки, не всички взимат комисиони от доставки на лекарско оборудване и злоупотребяват…
Водещ: Аз това ви питам, не трябва ли…
Ив. Костов: …с лекарства. Разбира се, че не всички.
Водещ: …те да бъдат ударени? Не трябва ли…
Ив. Костов: Разбира се… Трябва да бъде ударена олигархията.
Водещ: Да.
Ив. Костов: Но е много трудно да бъде ударена… ударена очевидно олигархията.
Водещ: Защото, като се спрат парите на всички болници или се направи уравниловка на ниво от 2008 г., да речем, разплащането, такива, които не са олигарси…
Ив. Костов: Точно така е.
Водещ: …лекарски също ще пострадат.
Ив. Костов: Ще пострадат, разбира се.
Водещ: Но ще пострада и пациентът, защото, като не работи болницата…
Ив. Костов: Ама работата е там, че тези, които злоупотребяват, никак не са много, но те са на висшите позиции.
Водещ: И защо не ударят тях тогава?
Ив. Костов: Самата организация трябва да се провери. Защо? Ами, ето това е въпросът към ГЕРБ, нали, ние трябва да питаме и да искаме…
Водещ: Да, затова питам за вашето обяснение, да. Вие сте в студиото, аз за вашето обяснение питам.
Ив. Костов: Но аз искам да оневиня лекарското съсловие, защото очевидно това не се отнася за всички лекари. Освен това ние говорим за болничното здравеопазване основно и за тези големите системи, които поддържат здравето, нали. Там стават и… понеже там се въртят огромни пари, там стават и големите злоупотреби. Но нали точно това е работата на управлението, на екипа – да затвори тези системи, да не изтичат. Както беше в армията.
Водещ: Излиза, че има недосегаеми олигарси в здравеопазването, които не се удрят от това управление. Подсещате ме да ви питам може ли да се вярва, трябва ли да се вярва на Юрген Рот? Защото той говори за олигарси, които остават недосегаеми и за това управление. Как ви звучи това нещо?
Ив. Костов: Ами всичко, което той казва, трябва да се взима насериозно, защото той е един глас, който е камбана, предупреждаваща управлението на ГЕРБ. Не трябва да се отнасяме повърхностно към сигнали от хора като него.
Водещ: Тоест може да му се има доверие, така ли?
Ив. Костов: Той, г-н Браун… има няколко наблюдатели на България, които наистина са постоянни наблюдатели на България. И когато те кажат нещо в Германия, в Германия има ред.
Водещ: Защото той казва нещо…
Ив. Костов: Те обикновено изразяват мнение, което след това се следва от институциите.
Водещ: Защото той казва нещо много сериозно – че правителството не прави достатъчно срещу икономическата престъпност. Според него вероятно това има връзка с противоречивото минало на премиера.
Ив. Костов: Аз не искам да навлизам в тая тема. Сега в момента не мисля, че това е темата, която…
Водещ: За олигарсите се заговорихме, аз затова.
Ив. Костов: Аз обаче ще се присъединя към… всъщност няма да се присъединя, просто ще повторя твърдението си, към което виждам, че и той се придържа, битката с престъпността и с организираната престъпност е започната, не е завършена, това трябва да е ясно. Тя завършва в съдебната зала с осъдителните присъди. Докато няма осъдителни присъди, докато не се стигне краят, докато не се мине през процеса, докато обществото не види за какво е съдена организираната престъпна група, не види как съдът оценява вината на тези престъпници… цялото това нещо, което трябва да упражни като въздействие съдебната система върху обществото ни, за да го оздрави, да изгради превенция срещу престъпност, това няма да се е случило. Сега всичко лежи върху плещите на Цветанов, Цветанов води някаква война, но резултатът трябва да бъдат осъдителните присъди.
Водещ: За да завърши целият процес и да се види ефектът.
Ив. Костов: Иначе няма. Иначе само започнатото.
Водещ: Добре, разбрах от думите ви, че според вас лекарското съсловие няма основание да протестира, да прехвърля върху финансовата система или?
Ив. Костов: То няма основание да прехвърля върху финансовото министерство, въпреки че там има една голяма грешка – голяма и груба грешка. Грубата грешка е, че се формира резерв, който… в Националната здравноосигурителна каса, тази година той трябва да е 663 милиона лева, който обаче е резерв, изпълняващ фискални нужди. Тоест намалява обшия дефицит на страната, а не обслужва, както е по закон, нуждите на здравната каса.
Водещ: Да, реално парите в здравни… здравни вноски.
Ив. Костов: Тая практика започна при тройната коалиция, категорично трябва да бъде преустановена. Защото това е една фискална фигура, която няма отношение към здравеопазването и не може да продължава.
Водещ: Тоест добрата практика би било да се деблокира този резерв, нали?
Ив. Костов: Добрата практика е да няма излишък в касата. Касата не е… здравната каса не е институция, която трябва да прави пари или която трябва да крепи фиска. Тя трябва да е с идеална цел, тя трябва да завършва на нула. Трябва всичко, което се внася, да се използва за здравето на хората. Следващата година отново да направи всичко и да използва за здравето на хората по най-добрия възможен начин – нещо, което касата не прави. Касата, всъщност касата и ръководството на касата е точно толкова отговорно, колкото г-жа Борисова. Защото те не затвориха тези огромни злоупотреби в касата и минаха към един режим на финансиране, който буквално компрометира основните елементи на реформата.
Водещ: Трябва ли и там да има промени според вас, в ръководството на касата?
Ив. Костов: Ами, разбира се, че трябва, защото те в момента не владеят нещата.
Водещ: А в надзорния съвет на касата е заместник финансовият министър.
Ив. Костов: И ние казахме, че… ние казваме, че няма да подкрепим отново тая фигура, в която касата да служи като патерица, както се изрази един мой колега за бюджета.
Водещ: Това ще се отрази зле на бюджета обаче, знаете, и едва ли това, което чува финансовият министър примерно от вас, би го зарадвало, да се извади този резерв и да…
Ив. Костов: Просто трябва да преустрои, той трябва да пренареди нещата.
Водещ: Тоест лекарите…
И. Костов: Във всеки случай обаче трябва да е ясно, че, поемайки голямата отговорност, поне това е една голяма недомислица финансовият министър едновременно да отговаря за цяла поредица от министерства, включително и за здравеопазването, това е много лошо управление. Трябва да го кажа вече, защото това е точно така. Финансовият министър не може да отговаря за икономически министерства, не може да отговаря за здравеопазване, за образование като вицепремиер, това е просто абсолютно нонсенс, хайде да не казвам друго…
Водещ: Извън неговия ресор би трябвало да бъде.
И. Костов: Това не е негова работа. Той е достатъчно могъщ като финансов министър, защото вижте сега какво се получава. Пада втори здравен министър и веднага пред оръдието на недоволството на лекарите застава фискът.
Водещ: Е, в неговия ресор е било.
И. Костов: Е, в неговия ресор е, веднага казвате, да, ето… не трябва да е в неговия ресор, трябва да има друг вицепремиер, ако трябва да има вицепремиер, който да координира тия неща. Не трябва да е фискът, защото пък фискът защитава икономическата, макроикономическата стабилност на страната, защитава парите ни, защитава спестяванията, защитава доходите, защитава цялото равновесие в системата. Как така хайде сега на мушката на мушката на докторите?
Водещ: Освен лекарите и синдикатите са, така, с намерение да протестират. Има ли основание за това да се стигне до протести, до стачки? Извън здравната сфера има напрежение, знаете, и по отношение на промени в пенсионната система. Имат ли основание подобни протести?
И. Костов: Знаете ли, ГЕРБ направи два пъти една и съща грешка. Миналата година, когато правеха бюджета, го правеха заедно със синдикатите и с работодателите.
Водещ: Тристранката, да.
И. Костов: Този бюджет не издържа. Всички мерки, които, антикризисни, които обсъждаха с тях и които представиха, въобще не бяха приложени. А синдикатите и работодателите атакуваха кабинета, нали така? Сега става същото, по същия начин, следва се същата логика. Аз не знам защо се постъпва така. Всъщност зад работодателите и зад синдикатите стоят хора избиратели. Те са избрали политици в Народното събрание. Ако трябва да се търси подкрепа за определени решения в бюджета, трябва да се търси от политиците, а не от синдикатите, защото вижте ги какво казаха те, това, което им е изгодно, го приемат, а това, което не им е изгодно, не го приемат и излизат на стачка. Ами това е синдикален рекет, това не е нищо друго, това не са стабилни партньори за политически действия и ще се случи същото и със следващата година.
Водещ: Е, той ги предупреди, премиерът ги предупреди стигне ли се до стачка, подавам оставка. Щом не ни харесвате, викайте Станишев, викайте Доган да ви дооправят.
И. Костов: Ами, моля ви се, как може да… премиерът трябва да намали своите изяви пред медиите, ако ме чува, защото се явява уморен…
Водещ: Защо?
И. Костов: …явява се изчерпан, а зад него стоят милиони гласоподаватели, стои и подкрепата на “Синята коалиция”, нали така? Ние сме го избрали. Сега ще излязат някакви… някакво си съсловие или някаква част от съсловие да протестира и той ще си хвърли оставката. Ние кого подкрепяме – някой, който си отива ли? Как така? Така не може да се говори.
Водещ: Да не би разчита, че ще спечели нови избори, с още по-голямо мнозинство?
И. Костов: Вижте, хората, които са го избрали, и тези, които го подкрепяме, искаме той да е енергичен, да е мотивиран, да е решителен и бърз, да решава – това искаме от него. А очевидно, че в моменти на… тежки моменти, ами не трябва да се появява по телевизията. Да си министър-председател е много тежка работа, много тежка. Тя беше лека за Симеон Сакскобургготски, защото беше такъв един много фриволен министър-председател, нали, без ангажименти. Беше лека и за Сергей Станишев, защото той не може да се потопи въобще във… не може да се потопи въобще в своите отговорности, беше ги разпилял в тройната коалиция и функционираше по съвършено друг начин. Но Бойко Борисов се товари с отговорност. Като се товари в отговорност, нека да не показва моментите си на слабост, защото това разстройва всичко.
Водещ: Той и нещо друго също казва с това изявление, че той е едното, той е едната алтернатива. Другата алтернатива са Станишев и Доган. Като не ни харесвате нас, извикайте си Станишев и Доган да ви дооправят. Вас не ви споменава. Вие алтернатива ли сте, имам предвид “Синята коалиция”, ДСБ? Подготвяте ли алтернативи?
И. Костов: Ние сме реформаторската десница. Ние сме… в този смисъл сме алтернатива на това управление, защото това управление в тези си части, в които то не спомага за модернизацията и за промяната на страната, за да отговори на кризата и да застига другите страни – членки на ЕС, това управление се нуждае от много дълбока промяна. В този смисъл има и алтернативни конструкции. Ако не ги вижда министър-председателят, толкова по-зле за него. Това, че страната не тръгва от началото на неговия мандат по пътя си от комунизма към реформи по западноевропейски модел, трябва да е вече станало ясно на министрите от ГЕРБ и те не трябва да се изживяват по този, бих казал, глуповат начин, защото…
Водещ: Глуповат го наричате.
И. Костов: …много е глуповато да мислиш, че всичко започва от тебе, да не виждаш в недрата и в миналото наченки на промени, които са били позитивни и прочие, това е първо антиисторическо. Това е и в този смисъл много глуповато, за който и да е политик.
Водещ: Още нещо излезе от… от Цветан Цветанов бяха едни негови думи в Брюксел, че общо взето, Европейският съюз е сгрешил, като е приел България за член, в смисъл не сме били подготвени. Това как… какъв сигнал е, това какво означава?
Ив. Костов: Неуместно е да се говори в Брюксел така за собствената родина.
Водещ: Неуместно е, казвате?
Ив. Костов: Неуместно е.
Водещ: Ами има и предупреждение от Брюксел за…
Ив. Костов: Това може да схваща като някакво слагачество на Брюксел, което никъде не се харесва. Въпреки че, ако се върнем към дебатите преди приемането на България и се види позицията на “Демократи за силна България” и на СДС, тези неща ще ги видите прочетени там. Тоест в този смисъл той открива пак топлата вода. Но те са казани в българския парламент. Казани са с голяма загриженост. Казани са какво трябва да се направи, изобщо всичко това е едно минало, нали.
Водещ: Две думи за усвояването на евросредствата. Отново има предупреждение от Брюксел за възможност да загубим сериозни пари от еврофондове през следващ период. Да се абстрахираме за момент от това, което е наследено от тройната коалиция, защото мина година и нещо, откакто ГЕРБ е на власт. Носи ли сегашното правителство отговорност по отношение на усвояване на евросредствата, доверието от страна на Брюксел, предоговарянето на по-големи суми?
Ив. Костов: Вижте, в начина, по който е организирано управлението на този процес… там има деен министър. Сега…
Водещ: Томислав Дончев.
Ив. Костов: Томислав Дончев е деен, амбициран, гори си в работата, то се вижда.
Водещ: Вижте какво се чува от Брюксел.
Ив. Костов: Обаче трябва да се вгледа внимателно, на него му казано това, казано е на и министър-председателя от наша страна, на него трябва да му се увеличат правомощията. Той трябва да поеме одита, т.е. той трябва да поеме системата за контрол върху усвояването на европейските фондове, за да може да гарантира на участниците в процеса, че експертизата, че така да се каже, професионалната оценка за техните действия е в ръцете на министър, който е заинтересован от усвояването на европейските фондове, а не в ръцете на финансовия министър, който е заинтересован да установява финансови нарушения и да спира оттам финансирането. Това са различни приоритети на различните министри. В този смисъл той, ако има тази контролна система, ако държи одита в себе си, той дава професионалната оценка за действията и на администрациите, и на седемте дирекции, които… разплащателни агенции, и на хората, които… и фирмите, които реализират проекти, и на общините, и на всички, които са в този процес, защото минава одитът и казва, вие сте действали правилно. И докладва в Брюксел, че нещата са правилни. Докато не се създаде тази вътрешна система за гарантиране, че нещата вървят по европейските нормативи и тя не отиде в ръцете на министър, който е заинтересован от бързото усвояване на фондовете, ние няма да тръгнем много бързо напред.
Водещ: Добре, благодаря ви. С едно изречение само накрая. Виждате ли друга сфера освен здравната, където явно има проблеми, друга сфера много… където е тежко състоянието, което е, управляващите трудно се справят към момента. Не знам, образование или…
Ив. Костов: Голямото разминаване, което се вижда между нас и управляващите от ГЕРБ, е свързано с изпълнението на бюджета и с бюджета за следващата година.
Водещ: Там продължават притесненията ви.
Ив. Костов: Там нещата стават все по-тревожни. И вижте как са… пак според нас неправилно поставени акцентите. Акцентът е да се изпълни актуализираният бюджет, и то от всичките… всичките да си изпълнят актуализирания бюджет – и НОИ, и здравната каса, и правителството, и общините да си изпълнят бюджета. Това трябва да е акцентът в края на годината. И тогава да се… уверени, че ще се изпълни, да се говори за бюджета. Ние правим обратно.
Водещ: Знаете, че има и версия, че умишлено се вкарва проектобюджетът за следващата година точно за да не се говори за актуализирания бюджет за 2010 г. Чува се и такава версия, не знам дали това е целта.
Ив. Костов: Да, де, ама това е голям риск. Поема се голям риск, защото поставянето на акцента върху бюджет, който може да бъде компрометиран при евентуално неизпълнение на актуализирания бюджет, става вече заплаха просто за фиска и така не може да се управлява страната.
Водещ: Да, може да се актуализира бюджетът и 2011 година. Ще видим… в средата на следващата година.
Ив. Костов: Вижте, това не донася нищо добро, нали така. Какво добро ни донесе актуализацията на бюджета?
Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор, г-н Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...