Иван Костов: Русия се държи по недопустим начин в отношенията си с България

Водещ Кирил Вълчев: Лидерът на Демократи за силна България – Иван Костов, три пъти политик на годината – `97, `98, `99, във студиото на “Годината” на Дарик радио. Добро утро!
Иван Костов: Добро утро!
Водещ: Радвам се, че успяхте, понеже пътувате от вчера, нали? От Брюксел.
Иван Костов: От 22 часа съм на път, опитвам се да си дойда. Да, от Брюксел, заради мъглата на летището, кацнах сутринта в 05.30 ч. – шест без нещо на пловдивското летище, благодарение на български пилот на “Bulgaria Air” и оттам към 08.00 ч. съм се прибрал. Така че успях все пак.
Водещ: Това много хора са го изживяват и като ни слушат се питат каква Европа, какъв Европейски съюз.На другите европейски летища не е така, когато падне мъгла можеш да се прибереш.
Иван Костов: Аз кацнах в мъгла на мюнхенското летище преди две седмици, отивайки на конгреса на ХДС и видях пистата буквално под краката си, бях до прозореца.Очевидно има апаратура за кацане в мъгла.Нека да кажем съвсем ясно, министър Мутафчиев прибърза да открие летището по неясно какви суетни причини, без да е инсталирана тази система за кацане в мъгла. По този начин София се превърна в едно неспособно да приема гостите на града летище.Това е.Ужасно притеснява хиляди хора, хайде, аз 22 часа, но имаше хора, които пътуваха от Чикаго – бяха на път над 40 часа, 48 часа имаше едни младежи.Сега прощавайте, ама това не се издържа.
Водещ: Това ли е погледът ви към България, която влиза в ЕС? В мъгла?
Иван Костов: Да. Това беше недобър поглед. Надявам се, че тези неизискващи кой знае какви усилия проекти – инфраструктурни, изискващи малко повече далновидност, повече организация, лесно ще получат своето решение, стига да се захванат с тях сериозно, да ги работят с желание хора, които са все пак отговорни за това, което изпитваме всички. Хубавото, знаете ли, понеже прекарах много часове с едни хора, мога да кажа с приятно чувство, че моите сънародници водиха разумни разговори, запазиха ведро присъствие на духа, бяха, бяха с приповдигнато коледно настроение, разговаряха разумни неща, не пиеха, не злоупотребяваха с цигари и т.н., направиха ми добро впечатление.Те самите като хора се държаха като европейци. Извадиха си компютри, ето, както вие, огромната част от младежите. Работеха си нещо. Да ви кажа, така, отвън, не личеше, че сме групата за София.
Водещ: Добре.Вие идвате от Брюксел. Бяхте ли на площада на онова тържество, което ЕС организира, за да се сложи “българската курабийка”, или как я наричат във вестниците, в картата на Европа и как ви изглежда, че Сергей Станишев я сложи?
Иван Костов: Няма лошо. Нека да я сложи този, който представлява България като правителствен ръководител, това е нормалният начин. Оттук нататък започват претенциите към България, за които предполагам, че ще говори
Водещ: Кои претенции?
Иван Костов: Ами вижте, това, което особено тревожи, и беше обект за разискване в НЕП, от срещата на върха, от която идвам, …
Водещ: Тя беше в Мейсе, това е в белгийска …
Иван Костов: Да, в Мейсе, това е съвсем близо до Брюксел.Това е въпросът за Турция и за частичното прекъсване на преговорите, което беше предложено от външните министри.Общо настроенията в НЕП бяха категорично силно неудовлетворени от отказа на Турция да изпълни поето задължение. Нека припомним на слушателите, че когато се взе решение да започнах преговорите с Турция се подписа Анкарския протокол.Тоя е входът в преговорите. И впоследствие Турция се отказа да го изпълни. А имаше особено неприятна за европейците изява на шефа на турския генерален щаб, който реагира остро на частично предложеното отваряна на инфраструктура, на турска инфраструктура, към Кипърската република.
Водещ: Това е, за да могат да ползват летищата и пристанищата.
Иван Костов: Това, казва, въобще го забравете.
Водещ: Добре де, ама казват …
Иван Костов: А едно от нещата, заради които се водят преговорите с Турция, е, че няма политически и граждански контрол върху армията и армията буквално го доказа. Разбирате ли, генералът, турският шеф на щаба, е на първите страници на европейските вестници.
Водещ: Добре де, обаче какви претенции към България заради Турция може да има. Някои ще кажат дори, че е някак неудобно, ние сме съсед на Турция, да заемаме ярки позиции, каквито заема ДСБ, на противопоставяне…
Иван Костов: Говорим за членството…
Водещ: …на членството…
Иван Костов: Българското правителство се намира в една много специална ситуация, тъй като източната граница на България е границата с Турция. И въпросът за това дали Турция да стане европейска Турция, в смисъл изпълняваща копенхагенските критерии, е жизненоважен за България. Ако Турция влезе с големи компромиси в ЕС, тя е в състояние, с огромното си население, с ислямизацията си, която аз наблюдавам, да ви кажа, с голяма тревога, защото видях пътуващите хора, видях много турски граждани, гражданки, със забрадки, те се ислямизират пред очите ми. Те не бяха такива, тези хора, да речем преди десет години на същите тези летища. Тази Турция трябва да отговори на политическите критерии, тя трябва да нормализира отношенията си с другите съседни страни, трябва да ги, трябва да ги, да се ограничи категорично от намеса във вътрешните им работи, защото тя се намесва, чрез външните турци, във вътрешните работи, например на България, където видяхме как бяха мобилизирани хиляди, десетки хиляди, турски граждани да участват в изборите за президент на страната. Включително с нарушения. Има секции с гласували над 2 хиляди избиратели, което е невъзможно да стане в един избирателен ден…
Водещ: Сега някой слушател…
Иван Костов: Това са намеси във вътрешните работи на Република България, организирани от турската държава. Защото от 70 хиляди гласували отвън, на президентските избори, 55 хиляди са в Турция като имате предвид, че българската общност е разположена почти по равно в Турция и в други страни, в които се гласува.В Турция обаче тези гласуват много масово, ето – 55 хиляди, а от другите страни гласуват само 15 хиляди души.
Водещ: Някой слушател сега ще си каже “Костов говори така, защото е в лоши отношения с Доган. ДСБ заема тази позиция заради ДПС.”
Иван Костов: Не, не е това. В случая става въпрос за геополитика. Става въпрос за това, че ние искаме Турция европейска държава на източните си граници. Това е геополитика, даже това няма отношение към вътрешната политика. Знаете ли как има отношение? Има отношение през ДПС. Турция се представлява в България от ДПС. Абдула Гул дойде тук и се срещна с турските министри. Просто ги извади от кабинета и си направи среща с тях. Събра актива на ДПС в Кърджали, срещна се с него, говориха някакви неща, не допуснаха областния управител. Това не може да бъде. Не може ДПС да бъде “пета колона” на Република Турция. Това не е редно. Такова нещо не може да търпим, ако ние наистина сме европейска страна. И ето влязохме в сърцевината на проблема.
Водещ: Още малко за геополитика, друга тема от Мейсе и Европейската народна партия….
Иван Костов: Впрочем това е тема, която ние непрекъснато повдигаме, в цялата година. Русия, енергийната зависимост…
Водещ: За това също сте говорили в Мейсе…
Иван Костов: Да, това е енергийната зависимост от Русия, която тревожи изключително много всички европейски страни.
Водещ: Новината е от вчера. Потвърдена е от правителството, че в понеделник България ще подпише нов договор за газа, включително ще бъдат преразгледани клаузите на вашия договор, който беше до 2010 г., ако не се лъжа.
Иван Костов: Резултатът на това ще бъде рязък скок на цените на газта. България ще започне да купува и четири години ще купува много по-скъпо газта от начина и цената, по която купува в момента. Т.е. прави се огромно предателство на българския интерес в полза на Русия. Русия се държи по недопустим начин в отношенията си с България, защото нарушава основен принцип на международното право. Договорите трябва да се изпълняват, казва латинската сентенция. “Pacta sun servanda.” Те не изпълняват сключен договор. И аз питам, ако това се допусне и този договор наистина се подпише, утре, когато се подпише договорът примерно за доставка на ядрено гориво, каква е гаранцията, че в други ден, ако той е неизгоден за Русия, пак няма да се предоговори. Каква е гаранцията, че този договор за газта няма да бъде предоговорен в други ден, когато пак няма да съответства на интересите на Русия. Излиза, че Русия ще може винаги да предоговаря дългосрочни международни договори в своя полза и в ущърб на България, което е абсурд. Затова ние искаме много настоятелно ЕС да накара Русия да подпише и да ратифицира Европейската енергийна харта, да либерализира търговията и достъпа до енергийните източници, както и протокола за транзит на газ, както е в случая. Или, ако ЕС не може да направи това, ако не може да накара Русия да подпише Европейската харта и да либерализира пазара, защото тогава е лесно за България да договаря с различни доставчици на газ. Не с “Газпром”, който изпълнява ролята на червена армия в момента и налага руски политически диктат, а с който направи най-изгодното предложение на тръбата и предложи своя газ за продажба. Ако ЕС не успее това да направи, нека тогава да гарантира основни параметри на количества и на цени за доставка примерно на такова важно гориво, каквото е газта. Защото малки страни като България не могат да договорят с руския монопол изгодни за себе си условия. Това е повече от очевидно. И това нещо ще падне като много силна зависимост вече на българското домакинство, на българската фирма. Това е удар върху националната ни сигурност. Безусловно е удар върху националната сигурност. И вижте как Германия например заема позиция за намаляване на енергийната зависимост. Те казват: ще строим ядрени централи, за да не сме толкова зависими от руските доставки на газ. В България ние, правителството взима решение да строи ядрена централа и я дава на Русия и отново още повече връзва страната с руската енергийна зависимост, защото Русия ще доставя горивото за тая ядрена централа. Т.е. дори през технологията, през която можем да станем независими, ние избираме руска нелицензирана технология за строителството на ядрена централа само и само да увеличим зависимостта. Това го прави БСП и това е абсолютно недопустимо. БСП се държи, и “Атака” всъщност, пък и не само “Атака” и БСП, се държат по същия начин, както ДПС се държи зад интересите на Турция. Те защитават руския интерес в България и това трябва да се казва съвършено ясно и директно, защото няма обяснение защо се съгласяваш да се нанесат ущърб на собствените ти интереси, за да спечели Русия.
Водещ: Неминуемият разговор за десницата. Нека свържем с това, което казахте. Бяха времена, когато всички каузи на десните започваха с положителното “За”, “Да”, Европейски съюз, НАТО, сега формулирахте в няколко минути тези, които бяха тези на отрицанието.
Иван Костов: Тезата е за енергийна независимост на България. Тезата е за европейска Турция на границите на България, тезата е “за”.
Водещ: Това ли са каузите?
Иван Костов: Тезата е “За”. Ние сме заинтересовани от европейска Турция, партньор на България и съсед на България. Не е добре да си външна граница на ЕС. Добре е да си по в центъра. Всички, които са по в центъра, разбира се, се развиват много по-бързо и по-бързо прогресират, просперитетът им се увеличава. Ние сме “За”, но не “през” това, за което говорим. Защото това, което говорим, енергийната зависимост от Русия като целенасочена политика или намесата на Турция във вътрешните работи на България това са недопустими неща. Или да позволяваме и на едната, и на другата страна да нарушават основни принципи на международното право. Какви европейски отношения ще поддържат Русия и Турция с която и да е страна – членка на ЕС, ако започват с нарушаване на принципа. Договорите трябва да се изпълняват.
Иван Костов: Говоря за тези, където ще се взаимодейства, така или иначе. Не трябва да се стига до отблъскващи избирателите преговори. Защото тези преговори, с които ние излъчихме г-н Беронов, който впрочем тука да отворя скоба – в ДСБ, на събранията, на които аз присъствам, еднозначно се възприема като европейски и чудесен кандидат, човек с много достойнства, който ние не сме могли да защитим като кандидатура. Но персонално към него, вътре от ДСБ няма никакви претенции. Та, исках да кажа, че това не трябва да се повтаря. Не трябва едни да рушат, други да съграждат и от това да чакаме да се получи нещо. На местните избори – бързо излъчване на кандидати, те трябва да бъдат подкрепяни искрено от всички страни и тогава можем да заставаме зад тях. В противен случай няма нужда да има такива общи кандидатури.
Водещ: Това беше годината, в която се роди и нова формация, с претенции да води дясна политика – ГЕРБ на Бойко Борисов.
Иван Костов: Несериозно е да се говори по този начин. Но първо, защото избирателите на Бойко Борисов…
Водещ: Несериозно е това, което казвам аз, ли е несериозно? Роди се формация, която твърди, че е води дясна политика.
Иван Костов: Несериозно е те да твърдят такова нещо. Ето така ще го кажа. Несериозно е защото, първо това са леви избиратели, това са избиратели, които масово подкрепиха Георги Първанов на президентските избори. Това не са десни избиратели, защото десните имаха друго поведение. Второ, в характеристиката на десницата винаги присъства компонента “професионализъм – компетентност”. Не можеш да претендираш, че защитаваш десни идеи, а да не си в състояние да решиш кой да е от проблемите на софийския град, на София като столичен град. Ние виждаме много снимки на столичния кмет, както находчиво казва един общински съветник, до всяка изсипана, така, засипана, асфалтова дупка, с асфалт дупка. От друга страна виждаме как си стоят, нерешени и забатачващи се непрекъснато, проблеми. Те са основната причина ДСБ да не приемат претенциите на ГЕРБ за, за това, че по какъвто и да е начин има отношение към десните идеи. Това е, казано ясно. И ние продължаваме и разкриваме този замисъл с ГЕРБ. През 2001 г. се изигра един театър пред българските зрители. Демократични избиратели бяха привлечени от персоната на Симеон Сакскобургготски, гласуваха за него, с мисълта че реформата ще продължи, а той вкара БСП във властта, затвори досиетата отново, запечата комисията Методи Андреев. И след това, макар да се представяше за алтернатива тяхна, на предишните парламентарни избори, сега управлява заедно с тях. Т.е. избирателите бяха увлечени, за да помогнат на БСП да управлява, както тя прави сега. Същото се прави като фарс, разбира се, по-скоро от ГЕРБ. И това ще бъде съдбата на ГЕРБ, това е ролята на ГЕРБ. Това го казват тези от БСП, които са участвали в учредяването на ГЕРБ.
Водещ: Добре, обобщаваме годината. Кое пропуснахме, според вас? Вашият…
Иван Костов: Значи пропуснахме…
Водещ: Питам всички политици за урока им от тази година. Даже шеговито питам и нещо ново научили ли са да правят, което не са можели по рано. Език, инструмент, нещо лично?
Иван Костов: Аз искам няколко… две три неща да спомена, защото те останаха в страни от нашия разговор. Първото е темата на ДСБ за досиетата. Разобличаването на принадлежността на Георги Първанов като секретен сътрудник. Неготово признание, че е бил секретен сътрудник, че е взимал пари от Първо главно управление…
Водещ: Стефан Софиянски по-рано попита: “защо Костов не го каза 2001 г., тогава нямаше да загуби Петър Стоянов?”
Иван Костов: Няма да отговарям на никого, защото …
Водещ: Аз предавам коректно, това което се случи по-рано в предаването.
Иван Костов: Ще кажа защо – защото, признанието си е на Георги Първанов, а не е клеветене или сочене с пръст отстрани на човек, който е имал информация за него, която не е имал право да посочва. Ето го отговорът. Елементарен е отговорът. Министър-председателят на България знае много неща, но няма право да казва тези неща, но няма право да казва тези неща. Най-малкото, пък, да ги употребява в една политическа битка. Георги Първанов си призна, Георги Първанов обеща, че ще отвори досиетата. Това е тема на ДСБ. Това е една от нашите основни теми. Тя беше и на президентските избори и по отношение на поведението на Георги Първанов, и по отношението на досиетата и националната сигурност на страната. Развръзката на тази тема беше опитът да се заблуди общественото мнение, че ще бъдат напълно отворени досиетата. Искам да го кажа още веднъж това – те не бяха отворени. Оказа се, че мнозинството е зависимо от бившият репресивен апарат, който успя да наложи своето решение, независимо от желанието на всички, включително и от обещанията на Сергей Станишев да отвори досиетата. Второто нещо – корупцията. Темата, която вие не поставихте. Разкрихме корупция. Имаше вот на недоверие. С парите за наводненията се злоупотреби от министрите на ДПС, както преди това се злоупотреби с Държавния резерв и се предизвика една криза със зърното. Тези неща, включително царските имоти и царската болница. Тази година беше забележителна с това, че комисия установи, че Симеон Сакскобургготски е взел имоти, без да има законово основание. Всички изказващи се накрая твърдяха, че трябва да има закон, че той е придобил включително в нарушение на закона, значителна част от тези имоти. Това беше важно да го кажем. Важно е да кажем, че се разкри до край аферата с детската клиника, университетска клиника и се видя нейната савойска връзка и това стана през тази година. Т.е. корупцията в управлението на , на, на тристранната коалиция стана ясна през АЕЦ “Белене” и възлагането му на руска фирма, през царските имоти, през царската болница и през наводненията, ограбването на парите, общините и на хората от министрите на ДПС и това има само една видима развръзка. Образувано е дело от прокуратурата по отношение на детската педиатрична клиника. Всичко останало, независимо, че сме отправяли искане към главния прокурор, в момента, не получава своето развитие.
Водещ: Главният прокурор ще седне след 5 минути в това студио, така че ще го питам.
Иван Костов: Точно заради това го казвам. Защото това са неща, поставени от нас преди много месеци, може би 9 месеца. И искам да отбележа един наш успех – защото четвъртата поправка на Конституцията, във вида, в който снема имунитетите, сега, включително имунитетите на магистратите е до голяма степен, наше постижение. Ние предупреждавахме, че третата поправка е вредна, настоявахме, че тя трябва да бъде отменена и тя се отменя с четвъртата поправка на Конституцията. Това показва, че по редица въпрос ДСБ са били на абсолютно правилни и демократични европейски позиции.
Водещ: Добре, в едно изречение личният ви урок, все пак? На 2006 г.
Иван Костов: Личният ми урок е, че за демокрацията човек трябва да се бори непрекъснато. И когато трябва, трябва да сочи не само позитивните, положителните решения, както е в случая с Конституцията. Така и да казва твърдо не. Дори ако трябва да се каже твърдо не на Русия или на съседна Турция. По-добре е приятелски, истински да се каже не, за да се знае какво се очаква от тях, вместо тази аморфна и продажна политика, която виждаме да се води, по отношение на тях. Това не е приятелка политика, не е европейска политика. Европейската политика минава през формулиране на собствените ти интереси. Това липсва в българското правителство, в българското мнозинство днес. Липсва формулировка на българския интерес, във всяко едно направление.
Водещ: Лидерът на ДСБ, Иван Костов, в “Годината” на Дарик радио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...