Иван Костов: Русия нарушава основни принципи на международното право

Водещ Николай Бареков: Както предварително бяхте информирани, в студиото е бившият премиер Иван Костов. С него ще говорим за очакванията, на които СДС не успя да отговори през своите 17 години. Разбира се, не само СДС, а и тази демократична общност, за която хората гласуваха през тези години; за това до какво ще доведе отварянето на досиетата, разбира се и за зависимостите в българската политика. Добре дошъл в студиото на БТВ, г-н Костов!
Иван Костов: Добро утро!
Водещ: Ами, да започнем оттам. Каква е истината за първите стъпки на СДС? Вярно ли е това, което напоследък се прави като разкритие в много медии, че Андрей Луканов, че ДС, че БСП през 1990 година са имали пръст в изграждането и работата на СДС, в създаването на СДС?
Иван Костов: За това могат да свидетелстват хората, които са били на “кръглата маса”, които са създавали СДС. А иначе това, което се виждаше отстрани, беше, че до голяма степен тези хора не са тези демократи. Тези хора, които бяха в самото начало в СДС, не са тези хора, които са истински демократи, които са смели, решителни, които могат да поведат към една радикална промяна и бърза и това пролича още на 14 декември, когато Желю Желев каза на хората на площада да си ходят по домовете. Това се виждаше отстрани.
Водещ: Каква беше вашата роля в първите стъпки на СДС? Каква е истината за вашето влизане в СДС? Преди малко Едвин Сугарев се усъмни във вашата поява на “кръглата маса”.
Иван Костов: Аз не съм бил на “кръглата маса”.
Водещ: Като експерт?
Иван Костов: Не съм бил на “кръглата маса”.
Водещ: И свързва по някакъв начин с думите на Йордан Василев вчера, че вие сте имал среща с Андрей Луканов и там ви е казано, че сте определен след няколко месеца да се включите от квотата на СДС.
Иван Костов: Моля ви се, това са пълни измислици и лъжи, безобразни. Аз не съм бил на “кръглата маса” и не съм включван в СДС по този начин.
Водещ: Дори като експерт, като експерт?
Иван Костов: Аз бях потърсен, когато се правеха листите на СДС за Велико народно събрание, благодарение на това, че излязох с някои такива смели, радикални виждания за това, че трябва веднага да се направи реформа, а не стабилизация на икономиката на страната. Това стана някъде през пролетта, някъде на 1990 година. Даже, даже почти в последния момент на регистрацията на листите. Така бях привлечен, но не съм бил…
Водещ: Вие бяхте всъщност включен на мястото на доктор Киров, който почина или мисля, че Савов беше неговата фамилия, в последния момент, поне това аз знам публично за вашето влизане в политиката.
Иван Костов: Така е, тоест, не съм бил преди това.
Водещ: Имало ли е връзка между вас и между Андрей Луканов?
Иван Костов: Никаква.
Водещ: Да сте говорили с него, той да ви е казвал, че сте (…)
Иван Костов: Никаква. Аз бях просто един преподавател в един университет, при това не най- важният от икономическа гледна точка за страната. Технически университет, странична дисциплина беше икономиката, няма как да съм бил на такава позиция, че да се виждам с държавните мъже.
Водещ: Защо в края на краищата обаче много, мнозина от лидерите на…
Иван Костов: Само, че знаете ли, този разговор е достатъчно глупав за мен. След като съм казал тези неща, да продължаваме да ровим в тази посока, мисля, че е безсмислено.
Водещ: Какво е вашето обяснение, защо мнозина от първите лидери на СДС, пък и не само от тях, се оказаха агенти на ДС или пък свързани с бившата комунистическа партия?
Иван Костов: След като, след като не съм от СДС, считам, че не е много уместно аз да коментирам тези неща, защото…
Водещ: Все пак сте функция от него.
Иван Костов: Може да се счита, че аз съм някак станал злонамерен спрямо СДС. По- добре е други да коментират тези неща.
Водещ: Между впрочем, ще ви попитам последно, свързано с вашата биография. Вярно ли е, че сте кандидатствал три пъти за членство в БКП? Това каза Йордан Василев тази сутрин.
Иван Костов: Абсолютна лъжа също.
Водещ: Защо СДС или пък демократичната общност…
Иван Костов: Знаете ли, най-просто нещо е вие като журналист да кажете: “г-н Василев, дайте да видим неговия документ, с който той е кандидатствал”.
Водещ: Точно това казах.
Иван Костов: Дайте да видим къде се е подписал, как е поискал да стане член или по какъв начин е изразил воля, за да се види, че няма такова нещо. Ако имаше, отдавна щеше да се покаже.
Водещ: Защо в края на краищата СДС не успя да отговори? Казвайки СДС, имам предвид и вашето управление като премиер и като лидер на СДС четири години, не успя да отговори на две големи очаквания от страна на хората към вас? Първото, да проверите как са изнесени парите на България, къде са отишли те, в кои хора са попаднали. И другото, разбира се, да разкриете напълно архивите на ДС.
Иван Костов: Ето тук съм ви приготвил закона за достъп до документите на бившата ДС и бившето разузнавателно управление на Генералния щаб, който работеше през… като е приет през 1997 година, поправян 1999 година, 2001 и, който беше отменен през април месец 2002. Това е законът, на чиято база бяха разкрити 500 досиета. Бяха публикувани, бяха дадени възможности на десетки хиляди хора да проверят собствените си досиета, това, което е писано за тях. В тази комисия запечатана и сега, която вие можете да изпратите свои репортери да покажат печатите, да видим кой е затворил отново досиетата, се съдържат според разкази на нейния председател и на други членове над 550 досиета, които предстои да бъдат обявени. Ето ви закона, ако си направите труда да го сравните със сегашния закон, той е много по-радикален. В смисъл, много по-открит и хвърлящ повече светлина върху миналото.
Водещ: Защо обаче, въпреки този закон вие не разкрихте напълно архивите на ДС?
Иван Костов: Да, защото не може да се разкрият напълно архивите. Архивите на ЩАЗИ се разкриват и в момента и в Германия. Това е огромна дейност, сътрудниците са десетки, стотици хиляди хора по определен начин. Това е процес, който изисква време и не може да стане за една или две години.
Водещ: Имаше ли по ваше време като премиер и като ръководител на СДС…
Иван Костов: Щом на ЩАЗИ архивите се разкриват още, може да си представите, че наполовина по- малка България е изисквала също много продължително време. Процесът беше прекъснат 2002 година.
Водещ: Имаше ли по ваше време опит за прикриване на хора, свързани с ДС, с цел някаква манипулация, да речем, или нещо подобно?
Иван Костов: Що се отнася до този закон той е наистина закон, който хвърля много повече светлина отколкото този закон, който в момента е приет. Този закон, който в момента е приет изважда определена категория сътрудници и то ръководни места. На важни ръководни места, защото основният орган на Първо главно управление са отделите и секторите на секциите и на отделите в разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана и по този начин се скриват хората, които се осъществяват оперативните действия, които се извършвали операциите. Които са на практика осъществявали мероприятията на Първо главно управление. Тези хора в момента се скриват. Този закон, който ви подарявам, не укрива тези хора, ако решат тези хора да влязат в политическата система на страната, или в нейната обществена или в нейната медийна среда и да играят някаква важна роля там.
Водещ: Защо тези хора останаха прикрити и тогава, и по ваше време, и сега? Какво е вашето обяснение?
Иван Костов: Аз ви обясних вече, защото беше закрита комисията.
Водещ: Каква е истината за тези хора, каква информация притежавате?
Иван Костов: Аз казах току-що, че тези хора…
Водещ: Част от тях са назначени, както днес пише в “Политика”, за посланици на висши дипломатически постове от предишното правителство и президента.
Иван Костов: Не само за посланици. Основната роля на това ръководство, защото, след като се закрива Първо Главно управление и останалите управления на Държавна сигурност и образуват тези структури- НРС, НСС и т.н., в тях настъпва прегрупиране и в Първо Главно управление на сегашната НРС отива, така да кажем, елитният състав и заемат позиции хора, за които се е знаело, че ще бъдат последната крепост, която ще бъде защитавана. Основната причина не е дипломатическа, както вие казвате. Основната причина е, че тези хора са осъществили една важна стратегическа операция – да назначат капиталисти в България, тоест, да осъществят тази трансформация на власт от политическа власт, на тоталитарния елит в икономическа власт на наследниците на тази…
Водещ: След като познавате така добре механизмите, защо СДС не отговори точно на това очакване, за което вече ви попитахме- да откриете как са били разпределени парите?
Иван Костов: Защото беше закрит достъпът до досиетата, защото това иска време.
Водещ: Четири години не ви стигнаха, за да откриете поне един капиталист?
Иван Костов: Имаше, разбира се, междинни причини. Не, бяха скрити достатъчно капиталисти, някои се проявиха по особено грозен начин – бяха застреляни от други и такива произведени капиталисти, и т.н., изобщо – пред очите ни, зад гърба ни мина една наистина гангстерска война. Те си разчистваха сметки помежду си, стана ясно кой какъв е, така, че времето някакси, по особен начин разкри това, което не се ….
Водещ: Свърши вашата работа.
Иван Костов: Не, не свърши работата, но по един грозен начин показа какво се е случило.
Водещ: Защо не успяхте да разкриете как са минавали куфарчетата, още повече, че вие сте ключов министър на финансите още в правителството на Димитър Попов и след това на СДС? Имате информация, най-вероятно, за това как се циркулира.
Иван Костов: Обясних ви вече няколко пъти, не мога да ви обясня с други думи. Става въпрос за съвършено конкретни действия на десетки и стотици предприятия, на хиляди преводи на операции с пари и т.н., които искат време да бъдат проследени.
Водещ: Ще има ли подмяна на политическия елит? Ще има ли изваждане на показ на зависимостите в българската политика към службите, към Русия, ако щете, след този закон, който вече парламентът прие?
Иван Костов: Знаците, които се виждат, не са, че ще има промяна. Вчера вестниците съобщиха, че Русия е най-важният приоритет на българската външна политика. Аз не знам с какъв ум и разум външният министър е произвел това съобщение, защото, да се казва на натовска България, която чака да бъде приета за член в Европейския съюз, че най-важният приоритет е Русия, е точно знак в противната посока на това, което вие казвате. България е в обстановка на нарастваща зависимост от доставката на енергийни източници като Русия, нарастваща и задълбочаваща се. Русия, за да получи по-изгодни условия за себе си и по-вредни за България, наруши основен принцип на международното право. Има принцип, че договорите трябва да се изпълняват. Русия не изпълнява договора, който трябва да изтече до 2010 година, а предоговаря в момента този договор и цената на това за българските граждани и фирми ще бъде допълнително платени на Русия милиард и половина долара.
Водещ: Как си обяснявате, че това правителство бърза, да речем, в тези преговори, както казва, че този договор ще изтече след три години и трябва да се мисли какво се случва след тях? Това е мотивът за бързането и от българска страна.
Иван Костов: Ние настояваме за следното нещо – по време на дебата, следващата седмица в Брюксел, българският министър-председател да представи българската позиция за енергийна независимост на страната и да писка подкрепа за нея от своите колеги от Европейския съюз. Това не е тема, измислена в България. Това е изключително важна тема за целия Европейски съюз, тя се поставя от всички държави, от всички правителствени ръководители. Много на място ще бъде българският министър-председател по време на този дебат за енергийната сигурност, на Европейския съюз, да каже какво България ще направи. От друга страна той трябва много категорично да поиска Русия да подпише Европейската енергийна харта и по този начин да либерализира производството и търговията, добива и търговията с енергийни източници. Ако това нещо стане, тогава на тръбата, която доставя газ или там, където се купува ядрената енергия, ще има многобройни доставчици. Няма да има монопол, няма да има едностранна зависимост и България ще може да избира партньор и условия, които й са изгодни.
Водещ: Мнозина сега ще кажат, че България няма избор.
Иван Костов: Не България, не България.
Водещ: Вашите опоненти политически, България също няма избор.
Иван Костов: Това са хора, които…
Водещ: България трябва да работи и е длъжна да работи със суровините на Русия.
Иван Костов: Това са хора, които не разбират това послание, което в момента аз отправям, защото, ако се либерализира производството и търговията, не енергийни източници, на тръбата, която доставя газ, ще има газ и от Казахстан. Ще има даже доставяне от големи чуждестранни компании, ще има други тръби, които ще доставят газ и т.н., ако Русия либерализира енергийната харта. Ако не либерализира, другото нещо, което българският министър трябва да поиска, е обща позиция на преговорите, защото малка България очевидно не може да удържи срещу “Газпром” и да извоюва добри условия за себе си. Конкретното мое предложение на Срещата на върха, ако разбира се излетя в тези мъгли и участвам на Срещата на върха в Европейската народна партия, защото аз ще представлявам десницата на тази среща на ЕНП, аз ще предложа ЕНП да поиска рамково споразумение с Русия, което да договори Европейския съюз с Русия. Европейският съюз срещу руския монопол, който може да си договаря по- добри условия, но който не може да влезе в рамковото споразумение.
Водещ: Как гледате на това, което ключови фактори в Русия сега казват, че на практика чрез България, Русия получава за пръв път достъп до пазарите на Европейския съюз, енергийни? И чрез газовата тръба, разбира се, и чрез най- вече строежа на новата атомна централа “Белене”.
Иван Костов: Строежът на атомната електроцентрала “Белене” е недоказан, с недоказана необходимост от икономическа и енергийна гледна точка. България няма нужда от тази ядрена централа, няма нужда от това да съхранява руски ядрени отпадъци. Нямаме нужда от това, просто обективна необходимост не съществува да има такава ядрена централа при това при недоказана руска технология. Те твърдят, че това е трета вълна на технологията, но това не е лицензирана технология, която се приема. По този начин Русия затвърждава и увеличава позицията си на страна, която диктува цените и доставките на България. Това трябва да го разберат всички български политици, защото в Германия се разглежда по следният начин въпросът – ако Русия не се съгласи да ратифицира Европейската енергийна харта и не приема условията за либерализация, Германия ще развие ядрена енергетика, но като начин да запази енергийната си независимост от Русия. Докато в България става точно обратното – развива се нова енергетика, нова енергийна мощност, но пак чрез руски технологии и руски…
Водещ: Мнозина са казали, че в това няма нищо лошо, понеже продължава старото делене на русофили и русофоби.
Иван Костов: Има лошо, има лошо.
Водещ: Десните гледат с по- добро на Запад, БСП и левицатакъм Русия. И така…
Иван Костов: Ще обясня в какво е лошото. Лошото е за българските граждани и фирми, защото те ще плащат – първо много по- скъпа газ, ако правителството подпише този нов договор, пак повтарям, след нарушаване на основен принцип на международното право. Русия е изнудила България да преговаря по договор, който трябва да изпълнява на практика. Това веднъж, и втори път, четири милиарда български пари мизерствани и спестени от българския данъкоплатец, ще отидат за руско държавно предприятие, което ще строи по недоказан като качество, технология и ядрена централа “Белене”. Това е цената за българите.
Водещ: Последен въпрос към вас, свързан с факта, че вие сте най- младата партия- членка на Европейската народна партия. Как гледате на предстоящите избори за европейски депутати, където ще бъдете в конкуренция очевидно на СДС, които ще се явят самостоятелно, и на новата партия ГЕРБ, която пък иска да бъде също член на Европейската народна партия?
Иван Костов: Ние ще бъдем конкуренция на българските социалисти основно. Ние ще се стремим да получим колкото се може повече места, за да представляваме с повече депутати в Европейската народна партия и европейските демократи.
Водещ: Ще има ли подмяна на българската десница след тези избори?
Иван Костов: Няма да има такава подмяна, няма как да стане подмяна. Няма с какво да бъде подменена десницата.
Водещ: Иван Костов, лидер на ДСБ и бивш премиер, гост в нашето студио, за зависимостите в България не само енергийни, но и тези от досиетата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...