Иван Костов: Рейтингите са върхът на политическата суета (+ВИДЕО)

Водеща Лора Крумова: Гледате “Здравей, България”. Гостува ни Иван Костов,
съпредседател на “Синята коалиция”. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водеща: Темата, която сме предвидили за вас, е може ли правителството на ГЕРБ да изведе страната от кризата. В тази връзка вчера ДСБ излезе с 13 мерки срещу кризата в здравеопазването. Но преди да влезем във всичко това, а кризата
днес ще бъде основна тема заради това, че Министерският съвет трябва да излезе с окончателните антикризисни мерки, преди обаче да влезем в това, изкушението е да ви вкараме в политически коментари, тъй като така и така сте тук, няколко интриги през последните няколко дни. Едната е свързана с много рано излязлата
кандидатура на вътрешния министър Цветан Цветанов за президентския пост, кандидатура за президентските избори. Тя не беше, разбира се, обявена от него, а от премиера. Как ви се струва тази кандидатура?
Ив. Костов: Смисълът на това ранно издигане е да се води политически разговор, по възможност да привлече вниманието върху себе си и да отклони вниманието от най-тежките въпроси, които са свързани с цената на реформите.
Водеща: Политическа игра, така ли?
Ив. Костов: Да, защото е твърде рано.
Водеща: Лоша политическа игра или?
Ив. Костов: Ами, игра е все така…
Водеща: Тупка се топката. Добре, но все пак твърде рано е, много беден коментар. Сигурна съм, че можете повече да ни дадете. Твърде рано означава само, че се опитват да отклонят вниманието от кризата, така ли?
Ив. Костов: Да, безспорно това е едната причина. Втората причина е, има нужда ГЕРБ да получи перспектива, защото, когато се казва непрекъснато да ходим на избори, да ходим на избори, перспективата в представите на министрите, на шефовете на агенции, изобщо на управляващите се свежда все по-ниско и по-ниско, защото всеки си мисли, ами, ако наистина отидем на избори, аз каква отговорност сега да поемам за мерки, които ще дават резултат примерно след 3 години, нали, на всеки му се скъсява хоризонтът. И в този смисъл говоренето за, така, по-далечна перспектива е един вид реставриране на един по, така, по, вдигнат, повдигнат поглед на управляващите от ГЕРБ към бъдещето. Така че един вид политико-морална корекция на тези приказки за, които демотивират определено управляващите.
Водеща: А вие, специално ДСБ, какво мислите за кандидатурата на Цветанов, как оценявате Цветанов?
Ив. Костов: Много е рано, наистина е много рано да се говори за… Ситуацията може да бъде съвсем различна преди изборите.
Водеща: Към този момент как преценявате?
Ив. Костов: Знаете ли, Цветанов, който е един от много силните министри в кабинета, всъщност това правителство има двама много силни силови министри, Аню Ангелов, който е безспорно най-успешният, защото и провежда реформи, и си върши работата като военен министър, и, разбира се, този, който е във фокуса на общественото внимание, г-н Цветанов. При него обаче има голям риск. Той притиска и успя да притисне, разбира се, с решаващата подкрепа на прокуратурата, силовите престъпни групировки, т.е. така наречената опасна организирана престъпност, опасна в смисъл занимаваща се и с убийства, и с отстраняване на свидетели, и с разчистване на сметки, изобщо с опити да въвеждат собствено право помежду си и за своите членове, той ги притисна, но няма присъди, в смисъл не е завършен процесът.
Водеща: Да…
Ив. Костов: И ако се случи така, ключови, възлови обвинения срещу тези групировки да се провалят, защото са далече президентските избори, ще има вълна от разочарования, изобщо ще има много негодувание от това, че пак не е решен проблемът, нали, защото истинския отговор на престъпността дават присъдите, а не вътрешният министър.
Водеща: Към настоящия момент обаче, въпреки че е рано, ако към настоящия момент трябва да кажете дали бихте подкрепили Цветанов, какъв ще бъде отговорът ви?
Ив. Костов: “Синята коалиция” не може да подкрепя ГЕРБ по принцип, защото, първо, между нас има сериозни различия, ето, да речем, по характера, по вида, по формата на реформите, по времето и начина на тяхното провеждане и т.н. Ние твърде много се различаваме от тях и ние имаме собствена политическа физиономия, която трябва да защитаваме на избори.

Водеща: Тоест ще имате собствен кандидат.
Ив. Костов: В този смисъл моето желание е ние да се явим като “Синя коалиция” плюс, самостоятелно на президентските избори, да привлечем вниманието със своите послания на своите избиратели, това е абсолютно необходимо, тъй като ГЕРБ все пак е много в политическия център и много върху основата на политическия популизъм.
Водеща: Борисов, премиерът, каза, че, всъщност Цветанов го каза, но… каза, че предложението за президентския пост е дошло още през 2006 г. от страна на Борисов. Вие имате ли си набелязан човек за следващ президент от, имам предвид издигнат от “Синята коалиция”?
Ив. Костов: Ами, вървим към тези неща, но наистина е много рано да коментирам подобни неща. 2006 г., много ми прилича на рибата и на тигана, знаете ли. Излиза, че някой е слагал тигана, а рибата е била в морето, ако е 2006 г. Малко ми е, така, нелеп този…
Водеща: А това как изглежда на фона на последното изследване на MBMD, което днес пълни вестниците, за това, че Цветанов изпреварва по рейтинг премиера?
Ив. Костов: Рейтингите са върхът на политическата суета. Те нямат политическо значение, каквото им се придава, особено каквото им придават медиите. Аз си спомням, личният ми опит е, че когато бях министър-председател, поне трима политици имаха по-висок рейтинг от мен, но това не промени и не повлия по никакъв начин нито на политическите събития след това, нито на реформите, нито на решенията, нито пък тези тримата поеха отговорността за това управление. Така че наистина това е суета. От друга страна, знаете ли, тази суета спохожда тези политици, които се стремят към нея, тоест има хора сред политиците, у които това желание да бъдат харесвани е много силно изразено. Но не е такъв случаят с г-н Цветанов. Той има свойството много мъжки, много решително, смело да постави главата си в торбата, грубо казано. Той е инвестирал себе си във войната срещу организираната престъпност. Това го виждат всички хора и на всички това прави много силно впечатление. Той е показал самопожертвователност като политик. Много рядко нещо за българската политика, изключително рядко.
Водеща: Вие бихте ли се жертвал в една кандидатпрезидентска надпревара?
Ив. Костов: Не, не, ние говорим за неговата самопожертвователност в смисъл, че той действително е инвестирал себе си, т.е. заложил е себе си в тази битка с организираната престъпност. Това не е заради президентските избори. Не го е направил с оглед на политическата си кариера. Той иска да приключи този въпрос. Аз го познавам от тази му страна, работя с него непрекъснато. Ето, и вчера имахме среща, такава, в която обсъждахме въпроси, сигнали, за които аз ще съм му благодарен веднъж да спомене поне публично, за това сътрудничество, а не да го държи в тайна, защото дължи…
Водеща: Какво е то?
Ив. Костов: Нека той да го каже, да не говоря аз. Но ние му помагаме съществено.
Водеща: В борбата срещу престъпността?
Ив. Костов: Точно така. И знам от него, че той наистина иска да приключи този въпрос. Той иска държавата, да възстанови силата на държавата, авторитетността на институциите и да премине рубикона. Той иска да премине този рубикон, зад който няма връщане, нито за него, нито за организираната престъпност. Иска да ги вкара в такава, унищожителна битка, което е много сериозно. Това е именно самопожертвователно. Вие ме питате кой ще ходи на избори. Това са, на избори ходят всички политици.
Водеща: Вие ще отидете ли?
Ив. Костов: Аз ще отида.
Водеща: В лично качество.
Ив. Костов: Аз ще отида на избори, разбирам, че и президентът ще ходи на избори, нали така се закани, че ще се появи някъде вляво от политическия център.
Водеща: Имаше определена заявка.
Ив. Костов: На политиците това им е работата, да се явяват на избори и да воюват за доверието. Но другият разговор е сериозен. Аз искам да кажа, че силно и безрезервно подкрепям усилията на г-н Цветанов. Битката срещу престъпността е битка за демокрацията в България.
Водеща: ДСБ дава информация и помага на министъра на вътрешните работи да се бори с престъпността, така ли? Каква информация и каква помощ е това?
Ив. Костов: Това са всички сигнали, които идват при нас, които са съществени, за много сериозни корупционни практики, за действия на организираната престъпност. Ще дам един пример. Един от най-сериозните сигнали, които ние сме предали миналия месец на министъра, е за нарушения в сферата на енергетиката. Разкритията на дейността на енергийната мафия, които са с такива впечатляващи размери, че ако бъдат отстранени, ако тя бъде елиминирана, цената на електроенергията може да спадне с приблизително 10 на сто. Впоследствие тези неща бяха потвърдени от министър-председателя, което означава, че всичко това е стигнало, където е предназначението му. По тези сигнали започна
много сериозна работа и там наистина става въпрос за огромни нарушения, за огромни разхищения на средства и т.н.
Водеща: Очевидно…
Ив. Костов: За такива, говорим за много сериозни неща.
Водеща: Очевидно подкрепяте вътрешния министър и явно като личност го харесвате. А какво ще кажете за премиера?
Ив. Костов: Вижте, колкото повече се приближава и ако се приближава министър-председателят към реформите, и започва да прилага реформи, толкова повече ще виждаме, ще го виждаме в различна светлина, не само в светлината на прожекторите и на ласкавото медийно внимание, защото самите реформи…
Водеща: По десетобалната система колко се приближава?
Ив. Костов: …самите реформи, ами, не, по-скоро се отдалечава от ласкавото внимание. Защото няма как. Той навлиза във, би трябвало да навлезе във вътрешността на реформите. Вижте, нали, ако остане време да поговорим малко, ще видите, това наистина са много сложни, много противоречиви неща. Чухте го министъра преди малко как си бранеше реформата, и то само в един тесен участък, а на него му предстои къде-къде по, нали, разтърсващи реформи, както той се изразява. Става въпрос наистина за, за истинско излизане от кризата през реформи.
Водеща: Днес правителството обявява окончателните антикризисни мерки, ДДС няма да скача, както стана ясно, за което настояваха и сините. Имаше там една интрига около това дали…

Ив. Костов: Ние първи се противопоставихме, много силни аргументи извадихме срещу това нещо.
Водеща: Удовлетворени ли сте от мерките на правителството?
Ив. Костов: Това е нашата роля на коректив. Ние трябва да предпазваме правителството да не прави грешки, които със сигурност няма да дадат резултат. Тази грешка щеше да бъде от типа на това, което Жан Виденов направи 1996 година, не от типа, а същото. И в този смисъл радостно е, че все пак те зачитат тези неща. Знаете ли кое е лошото? Лошото е, че това се разбира в тристранния съвет. Какъв тристранен съвет? Аз се питам кои са тези хора в тристранния съвет, където изведнъж се разбира? Не вследствие политическия диалог, не вследствие разумността на политическата система и на политическото присъствие на подкрепящите правителството политически формации, а на някакъв си диалог със…
Водеща: Работодатели и синдикати.
Ив. Костов: …работодатели и синдикати. Откъде накъде, какво общо имат с данък добавена стойност? Знаете ли какво е данък добавена стойност?
Водеща: Мисля, че да.
Ив. Костов: Данък добавена стойност, аз ще ви го кажа обаче така, да го разберат всички, ако се вдигне данък добавена стойност, така както беше предложено, се бърка в джоба на всеки. От 100 лева му се изваждат 2 или 3, или 4 лева. Това означава данък добавена стойност. Какво отношение имат синдикатите към това и работодателите?
Водеща: Там има и други мерки обаче.
Ив. Костов: Бърка се в нашите джобове, бърка се на потребителите, на крайния консуматор. Това е данък добавена стойност. Какво отношение имат те? Ако говорим за защита на интересите на гражданите, защитата я дават политиците, а не Константин Тренчев, да ме извиняват. Не ги омаловажавам, но не е мястото там да се обсъждат сериозните политически мерки. Рано или късно политическите мерки влизат в Народното събрание, те там се превръщат в законодателни решения. Там неминуемо трябва да се
води тежък политически дебат. Така че този дебат е нещо като предварителен.
Водеща: Удовлетворен ли сте от мерките, които правителството предлага? Днес те ще бъдат окончателно обявени. Надявам се,имате информация все пак какво ще прави правителството.

Ив. Костов: Значи, ако съм отговорен политик, а ние сме отговорни хора в “Демократи за силна България” и изобщо в “Синята коалиция”, ние трябва да изчисляваме рисковете непрекъснато. Трябва да се готвим за по-лоши варианти и да се опитваме да ги предотвратяваме. Това е смисълът на политиката. Аз считам, че основен проблем пред реализацията на антикризисните мерки е съкращаването с 20 процента на разходите на администрацията.
Водеща: Е, нали все пак това, че няма да вдигат ДДС, означава, че трябва нещо друго да направят, което да е съкращаване на разходи.
Ив. Костов: Двадесет процента, значи, за да се осъществи… между другото министрите въобще не са наясно, те нямат много опит и не знаят, такива съкращения са правени преди тях. Правени са през 1997 година в такъв мащаб, но те бяха подготвени. Всички министри знаеха, че ще отидат на съкращения. Всички знаеха какво ще правят, всички имаха планове как да го направят. Сега, когато се поставя тая задача за извънредни съкращения, за да се удържи бюджетът, нито един от министрите няма подготовка да го направи.
Водеща: Рискът какъв е?
Ив. Костов: Рискът е, че те нямат готовност да приведат и да поемат отговорност за тежки реформи в своята сфера. Пример – много ми е симпатичен и много се зарадвах от завчерашното интервю на министър Трайчо Трайков. Той за пръв път заговори откровено на 3-и по Българската национална телевизия. Заговори за реформи, заговори за последен куршум в пистолета и т.н. Така трябва да говорят политици, пред които има предизвикателството да извършват много сериозни реформи. Така се говори, така се натоварва. Но вижте го как все пак зави. Той не се концентрира върху собственото министерство, той не каза, че ще приведе в действие такива мерки, които да икономисат огромни средства, които се преразходват във фирмите в енергетиката, в сферата на икономиката. Не каза, че ще подобри атмосферата на дребния, средния и семейния бизнес, който е в състояние да отговори на кризата. Не каза, че ще намери начин, поне предложение, подобно на нашето, да реализира, да направи регистър за безспорните изискуеми взимания, за да може да отпуши разплащанията на фирмите.
Водеща: Ами, ето, вие сте подготвен, защо вие не станете министър?
Ив. Костов: Аз нямам доверието, аз нямам доверие, хората не ме искат. Вие не сте гласували за мен.
Водеща: Така е, но все пак…
Ив. Костов: Гласували сте за някой друг.
Водеща: Ами, не, честно казано. Но така или иначе вашето име се завъртя в последно време.
Ив. Костов: За да има човек основание да иска да управлява, тук ГЕРБ са напълно прави, трябва да има доверие. Но доверието у нас се покачва, което пък означава, че хората разбират положението, което имаме, и на гарант, и на коректив. Приветстват такава позиция, това е положителното за нас.
Водеща: Заговори се обаче, че ДСБ искало министри или че…
Ив. Костов: Не, не, никой не е искал министри. Това беше отречено и от министър-председателя. Той каза, че никога не сме поставяли такива въпроси. Няма такова нещо.
Водеща: Като казахте министър-председателя…
Ив. Костов: И логиката е тази – ако имаме доверие, достатъчно доверие, тогава влизаме в правителството. Щом в момента доверието е недостатъчно… Но тук аз искам да кажа, че правителството се опира на една безусловна подкрепа от страна на политическа формация, която може да му създаде големи неприятности. Говоря за “Атака”.
Водеща: “Атака” безусловно подкрепя правителството в момента.
Ив. Костов: Безусловно подкрепя и тази подкрепа е опасна. Тя е опасна, първо, защото може да тласне управляващите към безотговорни решения, т.е. към безкритично взети решения, непретеглени, неразумни докрай, непрецизирани и т.н. Второ, когато безрезервно те подкрепят, се развива някаква обратна зависимост към малкия безрезервно подкрепящ партньор, но очевидно цената на подкрепата не е малка, ако се съди по скандалите, които избухват непрекъснато около…
Водеща: Последното беше с израелското посолство, след участие на Сидеров тук, в “Нова телевизия”, в което каза, че Алексей Петров е бил свързан с израелското посолство във връзка с проституция.
Ив. Костов: А, вижте…
Водеща: Излезе реакция на израелското посолство.
Ив. Костов: Много остра.
Водеща: Много.
Ив. Костов: Много остра. Израелското посолство реагира много остро, непривично остро, за това и загатва, че ще бъде, така, ще има неприятности от подобен род… Това, знаете ли, това е абсурден антисемитизъм. Да го наречем с името, защото какво израелско посолство, какви проститутки и откъде накъде такива неща? От друга страна обаче, това беше казано на базата на досието на Алексей Петров, което е класифицирана информация и според мен прокуратурата не може да остане безучастна и трябва да се самосезира. Откъде накъде председателят на Комисията за контрол на ДАНС говори за материя, която е, която не може да се обсъжда така публично? Тези неща, от една страна, ще породят вътрешен
скандал. От друга страна, пораждат външен скандал. И виждате ли тази обратна зависимост как ще започне да тегне сега върху министър-председателя и ще трябва да обръща внимание и на този случай.
Водеща: Това означава ли, че той може все пак да разполага с някаква информация?
Ив. Костов: Примерно да успокоява… Ами, да установи прокуратурата. Би трябвало да, те тия неща не остават без последствия. Вижте, за забравени документи се води дело срещу Сергей Станишев, за невърнати, нали така?
Водеща: Да.
Ив. Костов: Той не ги е, не е тръгнал да ги говори.
Водеща: Изчезналият доклад.
Ив. Костов: Този, който говори за класифицирана информация, той отива в съда, няма как. Спомняме си, нали, с Румен Петков, макар да не беше осъден.
Водеща: Призовавате прокуратурата да се самосезира в тоя случай?
Ив. Костов: Би трябвало. Това е най-нормалното нещо.
Водеща: Искахте да кажете няколко думи за тези 13 мерки срещу кризата.
Ив. Костов: Да.
Водеща: Защо здравеопазването обаче решихте точно…
Ив. Костов: Не, това е третият пакет от мерки, които ние…
Водеща: Който предлагате.
Ив. Костов: …предлагаме, третият пакет. Първият беше за еврофондовете. Вторият беше за икономиката, а третият пакет е за здравеопазването. За здравеопазването, защото има нов министър, освен това защото отдавна готвим този пакет, а тези мерки са много внимателно обсъдени и те са нацелени към следното – да затворят изтичането на огромни средства от здравната каса, да възстановят ролята на Министерството на здравеопазването като осъществяващо контрол и провеждащо политика за защита здравето
на хората, защото тая роля е загубена почти напълно, и да ликвидират огромни корупционни практики, които са налице в министерството. Например за лекарствата, да дам един пример, девет органа има, които регулират лекарствената политика в момента. Ние предлагаме един, и един, и той да затвори цялата система. Освен това предлагаме така да се променят условията за провеждане на конкурси, че да не може един производител с трима дистрибутори да манипулира цените и да принуждава държавата да купува прескъпи лекарства. Освен това искаме…
Водеща: На вниманието на новия здравен министър са тези…
Ив. Костов: …най-скъпите… Да, искаме най-скъпите лекарства да бъдат обвързани с ефекта, както е в много страни. Значи, взима се лекарството и се следи въздействието му върху болния, особено върху онкоболния, дали дава ефект и тогава се осъществява плащането. Защото има такива иновативни лекарства, има… нали, медицината стана много сложна, т.е. искаме да затворим всички течове откъмто лекарствената политика, която е изцяло пробита в последните осем години.
Водеща: Искате от експертна гледна точка да дадете съвет и на здравния министър.
Ив. Костов: Не от експертна, от политическа.
Водеща: Как обаче това ще прозвучи на фона на думите…
Ив. Костов: Защото това е лекарствена политика.
Водеща: …на премиера за сините мошеници, за мошениците от “Синята коалиция”? Как да приеме тя думите ви тогава, ако българският премиер говори по такъв начин?
Ив. Костов: Знаете ли, българският премиер, ако говори така, аз го призовавам да посочи мошениците поименно, както го направи с мошениците в ГЕРБ. Нали, той…
Водеща: Той говори така обаче.
Ив. Костов: …свали доверието от определени хора, те ще отидат, ще получат обвинение и т.н. Да направи същото и с мошениците в “Синята коалиция”, ако има такива, да ги посочи директно и да се заеме с тях. Това е най…
Водеща: Чувствате ли се лично засегнати от думите му?

Ив. Костов: Аз не се чувствам лично засегнат, защото съм абсолютно убеден, че това не се отнася за мен, не се отнася и за хората, чиято работа аз познавам много отблизо. Но ако има такива мошеници, нека да бъдат посочени. Ето, той има свойството да го прави, той има свойството да пречиства ГЕРБ, да направи същото с всички останали.
Водеща: Добре, благодаря ви, Иван Костов, съпредседател на “Синята коалиция”, за 13-те мерки, които предлагат в областта на здравеопазването и по-специално на вниманието на новия здравен министър, който встъпи в длъжност, и за кризата. Благодаря ви много.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...