Иван Костов: Рано или късно ние ще посочим пътя пред десницата

– Ще коментирате ли факта, че беше назначена експертиза на медицинския документ на г-жа Костова заради отсъствието й от делото миналата седмица?
– Съпругата ми има стесняване на кръвоносни съдове и нарушения във вегетативната нервна система, сърдечно заболяване и хипертония. От време на време получава световъртеж и става безпомощна. Силният стрес е външна причина за отключване на заболяванията й. Това са непосредствените причини да влезе в болница.
– Вие запознат ли сте с официалните обвинения срещу нея и фондация “Бъдеще за България”?
– Да. И те са абсурдни. Прокуратурата я обвинява за укриване на данъци при положение че няма акт на данъчната администрация, че фондация “Бъдеще за България” дължи данъци. Очевидно целта е да бъде преследвана като моя съпруга. Тя е чист и добър човек, който посвети последните десетина години от живота си да работи за сираци, за надарени деца и за деца в неравностойно положение, за болни хора, за строеж и възстановяване на църкви и джамии. Делата й са пред очите на хората. Тя не е нарушавала законите и не е преследвала никога лична полза. Рано или късно това ще се изясни в съда. Утре същото преследване ще бъде предприето и срещу мен. Всичко това е нечиста кампания с политическа цел. За съжаление тези лични атаки срещу членове на моето семейство дават резултати.
– В какъв смисъл?
– Съсипаха здравето на баща ми. Буквално след всяка от големите атаки срещу мен той влизаше в болница. Получи седем инсулта. Доведоха го до пълна инвалидност. Същото се случи и с майка ми. Сега става със съпругата ми. Така че тези, които вдъхновяват и осъществяват преследването, постигат резултат и могат да бъдат доволни.
– Кои от тези хора са извън кръга на прокуратурата?
– Преследването, което се извършва пред очите на всички, е дело на хора, свързани с бившата Държавна сигурност. Това са главни редактори на вестници и водещи на телевизионни предавания – бивши сътрудници на ДС, и един подкупен с парите на Чорни шоумен. Но всичко това става възможно чрез злоупотреба с властта от прокуратурата. В САЩ не биха поканили изгонен от страната чужденец да клевети Клинтън в популярно шоу.
– Може и да е възможно, въпросът е дали говори само изгоненият…
– Не, не е възможно… Мръсната кампания има вдъхновители на много високо ниво. Такъв е бившият председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов. Той беше първият, който през 2000 г. по време на дебат в парламента превърна клеветите на бившия репресивен апарат в политико-криминални обвинения срещу мен и моята съпруга. След това, разбира се, не даде никакви доказателства за твърденията си. Сега това начало е забравено. Днешните дела на главния прокурор не могат да се правят без знанието и благословията на президента.
– Вие сте убеден в това?
– Абсолютно сигурен съм, защото познавам добре характера на главния прокурор. Той от страх съгласува действията си с президента и премиера.
– Когато бяхте министър-председател, и главният прокурор трепереше пред вас, не си ли давахте сметка до какво води страхът пред силния?
– Не съм давал повод за страх на г-н Филчев. Личеше му, че е малодушен по природа и че се стреми да получи санкция за действията си. Но не я е получавал никога.
– В контекста на това ваше убеждение за безпринципно използване на прокурорските правомощия как да си обясним, че вашата партия се обръща към същата прокуратура със сигнали срещу политическите ви опоненти?
– Няма как иначе. Можем да се обърнем само към институцията, която отговаря за спазването на закона. Впрочем нашите обръщения към прокуратурата нямат никакъв резултат.
– Докъде стигна ДСБ с реденето на изборните листи?
– Може би на около 12-13 района са излъчени водачите.
– Вие ще водите листата в 24-ти район в София?
– Не е решено още.
– Също и в Пловдив?
– Вероятно. Започнал съм и дължа политическото си присъствие на Пловдив. Но ще ви поправя: за разлика от останалите политически сили ние не редим листи, нито водачи. Това го правят регионалните събрания. Ръководството на партията се намесва само когато подредените от тях листи не отговарят на географията на избирателния район. Например, ако в Габровския район кандидатът от Севлиево е поставен на четвърто място, очевидно трябва да мине на второ. Намесваме се и когато се иска нашата помощ, за да се определи водач на листата. Ние го обсъждаме и удовлетворяваме желанието на региона. Това е нашият начин. Пътят за вземане на решения върви отдолу нагоре.
– Колко от сегашните депутати ще бъдат на избираеми места?
– За съжаление като че ли много депутати се оттеглят от политиката.
– Освен Йордан Соколов и Муравей Радев има ли и други?
– И Росица Тоткова тези дни отказа да се състезава в Благоевград, което за нас не е добре. Тя е председател на националната вътрешнопартийна комисия по социална политика. Оттеглят се и други депутати – Владислав Костов, Георги Панев.
– Какви ще бъдат стъпките на ДСБ след изборите, каква е вашата коалиционна доктрина?
– ДСБ няма коалиционна доктрина. Възможностите за единодействие ще зададат изборите. Всичко зависи от това каква тежест ще дадат избирателите на всяка от политическите формации и какво ще е съотношението между тях. Трябва да е ясно, че единствено суверенът на властта – народът, определя политическата констелация, а не желанието на едни или други политици.
– Тоест вие не казвате “не, няма да правим никакви споразумения с никого след изборите”?
– Ако БСП, НДСВ и ДПС са се сговорили да направят голяма коалиция за управление, единственото място за нас са банките на опозицията. Ако хората не си дадат сметка, че БСП не е алтернатива на НДСВ, нито пък НДСВ е алтернатива на БСП, че са просто коалиционни партньори, скрити сега – явни в бъдеще, то естественото място на ДСБ ще е в опозиция.
– Защо смятате за толкова сигурно, че НДСВ и БСП ще се съберат в коалиция?
– Те дават достатъчно знаци, че готвят коалиция помежду си.
– Знаците повече от БСП ли идват?
– Не само. Идват и от НДСВ, които настояват премиер да е Симеон Сакскобургготски. БСП, ако в следващия парламент има най-голямата парламентарна група, не би трябвало да приеме това. Ако обаче не получи необходимото доверие от избирателите и не може да формира правителство, тогава може би най-добрият вариант е да се състави експертно правителство. Политиците вдясно от центъра могат да го контролират, да му задават програмата и насоките, от банките в парламента.
– Но и експертно правителство не може да се направи без НДСВ.
– Говоря то да бъде подкрепено от партии в центъра и вдясно, но без да участват в него със свои политически фигури. Това би трябвало да бъде истинско експертно правителство. Към експертните формули се прибягва и когато нито в дясно, нито в вляво, нито пък в центъра има достатъчно ясно изразено лидерство, което да понесе отговорностите на управлението.
– Като заговорихме за експертно управление, как вие, опитен политик, се оставихте да бъдете заблуден по време на кризата през февруари, че е възможно да се договорят партиите за такъв кабинет?
– Не бях заблуден. Аз още тогава прогнозирах пред медиите поведението на “Новото време”. Ние от ДСБ искахме да покажем какво политическо решение може да замести сегашния кабинет. Това беше реалистично.
– Оказа се, че не е.
– Оказа се, че не само “Новото време”, но и СДС се отказа от декларацията си.
– Срещали ли сте се в онези дни със Сергей Станишев по повод плановете за експертно правителство?
– Не. Никога, при никакви обстоятелства не съм имал среща със Станишев.
– Включвате ли в понятието експерти специалистите от вашата партия или юпитата на НДСВ?
– Не, те са политици, при това провалени и вече не могат да се върнат в качеството си на експерти. Аз също не мога да си върна качеството на експерт от 1990 г.
– Ако от вашите гласове зависи да бъде предотвратено правителство на БСП, ще проведете ли разговори с останалите парламентарни групи?
– Аз посочих двете крайни възможности. И мисля, че в тези два полюса може да се разпрострат различни варианти, които обаче – нека пак подчертая – ще ги зададе избирателят. Той ще си посочи управлението, а не пазарлъците в Народното събрание.
– Значи вие не изключвате априори да се разговаря с НДСВ въпреки общото убеждение, че сте го обявили за безусловен враг?
– Хайде да поясним още веднъж позицията на ДСБ. Ние казваме, че нашият основен политически противник е Българската социалистическа партия; че сме срещу Симеон Сакскобургготски, защото той е слаб премиер; и срещу Доган, защото постави в гето българските турци. Но казваме, че сме срещу Симеон Сакскобургготски и Доган, не срещу НДСВ и ДПС като партии, защото в тях има много почтени хора. Не сме назовавали за противник никоя друга партия освен БСП.
– Има ли някакво сближаване в последно време между ДСБ и СДС?
– Не.
– Ръководството на СДС като че ли разчиства вътрешната си опозиция в лицето на Никола Николов, от друга страна – отклони желанието на Софиянски за коалиционно споразумение, а двамата са и ваши противници. Анализатори съзират в тези процеси път за сближаване с вас?
– Приемането на такава теза би означавало политиката да се сведе до личностни отношения. Ние нямаме нищо против персоната Софиянски, но имаме против четиригодишната му безрезервна подкрепа за управлението Сакскобургготски – Доган; против сме неговите изявления за втори мандат на г-н Сакскобургготски. Нашите критики към СДС са, че се извини за нашето управление (Надежда Михайлова), че го обяви за мит (Петър Стоянов) и за престъпление (Сугарев). Практически това е отказ от основата, на която можем да стъпим заедно. Ние не можем да приемем и колебливото отношение към Симеон Сакскобургготски. Особено това – “Моля ви, кажете на Симеон Сакскобургготски да не се коалира с БСП, а да дойде с нас”. Надежда Михайлова отправи наивна и политически вредна молба към Европейската народна партия.
– Не се ли опасявате, г-н Костов, че вашият изключително остър и постоянно демонстриран опозиционен рефлекс към Симеон Сакскобургготски може да заблуди вашите привърженици, че и след изборите ще продължите да стоите самотен встрани, за да остане ненакърним вашият образ на единствен и непоклатим опозиционер в държавата – такъв, какъвто те сега ви харесват?
– При демокрацията има дълбок смисъл в това да остане жива алтернативата. Вие говорите за алтернативата, която оцелява при всякакви превратности, дори и при разпадане на многопартийната демокрация.
– След като не се участва, не е трудно оцеляването…
– Когато партийната демокрация се превърне в едно срамно хоро, на което са се хванали или се стремят да се хванат всички, тогава обществото и неговите интереси са заплашени. Тогава си заслужава да бъдеш опозиция. В демократичните страни тази роля е много уважавана и важна. Дори да се направи много голямо управляващо мнозинство, пак си заслужава да бъдеш опозиция. В политиката най-срамното е да изоставиш своите възгледи и да прегърнеш тези на управляващите. Нещо, което направиха много български политици от така нареченото дясно пространство. Някои от тях дори съчиниха теорията за разбитите авари. ДСБ ще остане алтернатива, ако избирателят реши така. Ако избирателят реши друго, ние ще бъдем в друга роля.
– Как се измерва това “друго решение” на избирателите, което ще ви възложи “друга роля”?
– Целта на “Демократи за силна България”, формулирана от националното ни събрание, е да бъдем най-голямата политическа сила в дясното пространство. Дясното е в криза, някой трябва да посочи изхода от нея. Ако ние сме най-голямата формация, това означава, че ние сме изходът за десния избирател. Ние ще бъдем тези, които ще посочат пътя за излизане на десницата от кризата – ако не сега, то на следващите избори.
– Това е по-скоро състезание за лидерство вдясно, а не за управление на държавата.
– В парламентарните избори се провеждат и други избори. Това са избори за водачество вдясно. Те също са важни. Ние считаме, че ще спечелим съревнованието. Следващата ни цел е да направим толкова голяма парламентарна група, която да ни даде възможност да съставим правителство вдясно от центъра.
– Реализмът сочи, че за два месеца чудеса не стават и дясно правителство без участие на центъра не може да се направи.
– Ние имаме цел. А правителство вдясно от центъра може да бъде и онова, в което доминират десните, а не центристките формации.
– Значи потвърждавате, че без центъра не може да стане.
– Отговорът ми е много точен. Правителството трябва да е доминирано от десните формации. Ако те доминират, то ще бъде дясно правителство. Сега, тъй като доминират центристки и леви политически сили, то е изместено вляво.
– Тоест, ако центърът получи повече гласове от вас или от десните въобще, вие се оттегляте, защото няма да го доминирате – това ли казвате?
– Центърът няма да получи повече подкрепа.
– Защо политиците отказвате да обсъждате вариантите, не е ли по-почтено пред избирателите да чуят какви ходове ще предприемат техните лидери след изборите, за да знаят за какво гласуват?
– Политиците, дори когато желаят да бъдат напълно коректни, не могат да отговорят на тези въпроси. Ще могат, когато знаят каква тежест и какви съотношения между партиите ще зададат изборите. Не търсете хазартни отговори, които не кореспондират с волята на избирателите. Политикът не бива да навлиза в хипотези, без да знае резултата от избора. Тези две неща са свързани. От една страна, хората наистина трябва да знаят колкото е възможно повече за вариантите, но от друга – вариантите се определят от това, което хората ще изберат.
– Споменахте Сугарев – той отправи тези дни обемиста критика към вас с доста конкретика, няма ли да отговорите?
– Няма да коментирам въобще текстовете на Едвин Сугарев, това е безнадеждна работа.
– Вярно ли е, че НСС ви е предупредила за рисковете от обвързване с Гад Зееви за БГА “Балкан”?
– Не съм прочел упражненията на Сугарев и нямам намерение да ги чета, това е безсмислено усилие. Така че – без коментар.
– Говори се, че понякога се срещате с премиера Сакскобургготски?
– Срещите ми с премиера са станали пред очите на хората.
– Как се държи премиерът с най-големия си критик?
– Би трябвало да попитате него как се държи, не питайте мен.
– Защо, аз питам за вашата оценка.
– Моята оценка е субективна. Затова не бива аз да коментирам.
– Питал ли ви е премиерът за нещо, искал ли ви е някакъв съвет?
– Е… Управлението на България е тежка работа. Винаги може да се коментира с хора, които имат опит. Аз като премиер никога не съм пропускал такава възможност с хора, които уважавам, например с Димитър Попов.
– Анализатори прогнозират намаляване на влиянието на ДПС и Ахмед Доган на високата политическа сцена. Не е ли странно, че най-яростният негов критик сте вие, а може да се окаже, че Симеон Сакскобургготски, без изобщо да вдига шум, ще елиминира решаващата му роля?
– Ахмед Доган може да бъде елиминиран само от гласовете на избирателите, които го подкрепят. Ако те се разделят, ако чуят това, което ние говорим – че той ги е затворил в гето и не прави нищо за тях, това може да го елиминира.
– Имам предвид само ограничаване на досегашното му значение при формиране и подкрепяне на изпълнителната власт – в случай на съюзяване на БСП и НДСВ Доган може да се окаже излишен.
– Това пак са хипотези. Мен ме интересува възможността той да бъде спрян да изнудва повече политическото представителство. Защото Доган рекетира останалите и осребрява политическите си позиции. Това не може да става, ако не е в Народното събрание.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...