Иван Костов: Първата задача е свалянето на правителството

Водещ: Най-интересната новина в лятната политическа тишина беше раждането на тройната опозиция при това новина, която може да има дългосрочни политически измерения в следващата една година. Знаете ,че след няколко месеца в България предстоят избори. Тази новина обаче не успя да събере на едно място по едно и също време лидерите на трите партии, които обявиха общите си действия – СДС, ГЕРБ и ДСБ. Първото си интервю след края на ваканцията на политическия небосклон в нашето студио сега ще даде Иван Костов, председател на Демократи за силна България (ДСБ). Въпросите към него не са малко, защото тази коалиция беше приета най-нееднозначно тъкмо в партията ДСБ. Добро утро, г-н Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Да започнем първо от там – има ли тройна опозиция, както вече медии, анализатори, ваши опоненти ви наричат?
Иван Костов: Всъщност безкомпромисна опозиция срещу правителството, партии, които считат, че то не може да поправи поведението си и не може да постигне целите на държавата и на нацията. Такива партии са повече от три, аз бих казал, че и “Атака” влиза в тази безкомпромисна група. А това, за което вие говорите, това са партиите от Европейската народна партия (ЕНП), членки на ЕНП, които искат да работят за формирането на проевропейска алтернатива, на алтернатива, която носи европейските реформи.
Водещ: Какви са дългосрочните измерения на този отбор?
Иван Костов: Първо предстои път да се измине, да се уточнят много неща по отношение на свалянето на сегашното правителство. Защото ние имаме правителство, което действа, което според нас наистина е изчерпало своя мандат, срещу което трябва да бъдем много твърди и трябва да се стремим да скъсим мандата му, защото то няма какво да направи за държавата. така че първата задача е свалянето на правителството и най-първата е събиране на подписки под заповед за уволнение. Аз, между другото, ще си позволя да предложа и на вас една подписка. Ето какво представлява заповедта.
Водещ: Не е чак толкова оригинално, защото вече ви изпревариха.
Иван Костов: Така ли, чудесно.
Водещ: Г-н Цветан Цветанов ми я даде. Я дайте да си я взема.
Иван Костов: Ето, виждате ли… Само че вие можете да я подпишете сега.
Водещ: Същата е. Аз казах и тогава на Цветанов, че ще си я запазя и ще следя отблизо целия процес – как ще реагира правителството, как ще реагирате вие…
Иван Костов: А защо ще я следите не сте ли убеден, че правителството действително не заслужава доверие?
Водещ: Ако трябва да говорим откровено, аз бих ви попитал пък така – защо правите усилия да свалите това правителство, което и без това си отива след няколко месеца, ние вече сме в предизборна кампания? Не е ли по-добре за вас първо да родите алтернатива, за да убедите хората – и така по-лесно ще ги убедите, че след като падне това правителство, идва нещо наистина ново и коренно различно от него? Няколко месеца до изборите има.
Иван Костов: Първо, въпросът за алтернативата не я раждат политиците, раждат я избирателите като гласуват. Всъщност правителството се избира и управляващите се избират от хората на свободни демократични избори, които за съжаление при нас стават все по-малко свободни, все по-платени и все повече предмет на изборни екскурзии и т.н., нещо, което ние смитаме като много важен приоритет свой в тази сесия. Така че хората трябва да създадат.
Водещ: Защо не им помогнете на хората да се ориентират в обстановката?
Иван Костов: Ето по този начин, действайки срещу правителството, се опитваме да им покажем какъв е изходът. Защото, позволявам си към още едно нещо да привлека вниманието ви, питам зрителите, питам и вас чрез тях, защо тези органи, които са арестували боса петричкия, боса на “Беласица” (Петрич), тези, които са го арестували, не са се обърнали към българските власти с молба за съдействие, защо не са се обърнали към правителството, към президента, към министъра на вътрешните работи.
Водещ: Пак ви изпревариха, г-н Костов, миналата седмица този въпрос задавахме тук.
Иван Костов: Нека да го задаваме този въпрос непрекъснато докато не получим отговора.
Водещ: Непрекъснато го задаваме.
Иван Костов: Истината е, че от вън нямат никакво доверие в българските власти. Тези неща трябва някак си да се разберат. България трябва и отвътре хората да нямат никакво доверие.
Водещ: Добре, с няколко уточняващи въпроса, още повече…
Иван Костов: Атаките срещу правителството трябва да лишават това правителство от доверие.
Водещ: Аз мисля, че можем с няколко уточняващи въпроса и точните отговори от ваша страна да помогнем изключително много на вашите избиратели. Още повече, че вие сте първият политик в това студио от така наречената тройна опозиция, ще я нарека и аз, който без да го попитам тук сам вкарва темата с “Атака” в този разговор. Смятате ли, че “Атака” може да бъде едно цяло от една бъдеща алтернатива на БСП, ДСП и НДСВ? Защото като дойдем до въпроса “Атака” може ли да бъде част от такава алтернатива и сякаш вашите колеги се стягат.
Иван Костов: Ако се отнасяме с добро и с доброжелателност към всичко – към хората, към институциите, партиите и прочие, на всеки трябва да признаем правото да извърви пътя към доброто. Тоест от всеки трябва да очакваме да се развие…
Водещ: И да има своето развитие.
Иван Костов: … в определена посока. “Атака” във вида, в който все още съществува, на позицията, на която е, не е европейска алтернатива, тя е нещо друго. Но тя може да се развива, тя може да променя поведението си. В “Атака” има и някои положителни неща. Там например не може да бъде отправено никакво обвинение за корумпираност, никакво обвинение за обвързаност с мафии и т.н.
Водещ: Каквото лесно е отправяно към вашата партия, към СДС, защото сте били във властта.
Иван Костов: Да и много несправедливи в това число обвинения са отправяни. На всеки трябва да признаем правото да извърви тоя път. Дали ще го извървят е друг въпрос.
Водещ: Друг въпрос. Въпросът, следващ уточняващ въпрос. Начинът, по който ДСБ и ГЕРБ стигнаха до позиция най-после да демонстрират някакво желание за единение. Във вашата партия това беше възприето изключително нееднозначно. Излязоха хора, те са все още членове на ДСБ, нарекоха абсолютно безпринципно това обединение, зададоха логичния въпрос защо тогава напуснахме СДС, имаше и по-обидни, наричаха ви юди, сатанинско обединение и т.н. Моля ви да отговорите на този въпрос.
Иван Костов: Когато този дебат се водеше вътре в ДСБ, в партията, ние стигнахме до следния избор, който е изключително неизбежен. Изборът е следният: или приемаме, че това управление няма алтернатива, управлението на тристранната коалиция ще продължи да действа в България и след следващите избори, или приемаме, че трябва да се направи всичко възможно, за да се създаде или формира алтернатива. Няма друг политически избор, просто няма друг път. Партията, когато проведе този дебат, вътре в себе си определи отношението да търси решение чрез формиране на алтернатива. Тези мнения винаги ще ги има, защото е взето определено политическо решение. Само че тези мнения трябваше да прозвучат по-силно по време на дебата вътре в партията. Сега да водим дебат, след като е взето нашето политическо решение, ние сме тръгнали по този път, не приемаме, че това управление няма алтернатива, сега вече е излишно да водим спор през медиите.
Водещ: Защо не го направихте това две години по-рано, когато бяха президентските избори, тогава това не се случи? Две години загубихте.
Иван Костов: Условията са били различни.
Водещ: Тогава по-добре са се справяли управляващите.
Иван Костов: контекстът е бил различен. Позициите на управляващите бяха други. Пред тях имаше много дадени обещания, които имаше надежди у една значителна част от българските избиратели, че те ще оправдаят надеждите. Сега се вижда, че към тях не може да има никакви надежди, освен ако не си съвсем отчаян, нали.
Водещ: Има ли тогава някакъв смисъл от съществуването на ДСБ, след като вие напуснахте СДС, за да родите една алтернатива, различна от СДС, и сега, след като вече ставате една алтернатива, не е ли по-логично поне СДС и ДСБ да се обединят в една партия.
Иван Костов: Ние пренесохме в това време, когато излязохме, пренесохме определени ценности на десницата. Те са категоричност, антикомунизъм, те са смелост, експертиза за управление, те са многобройни позиции по всички ключови въпроси. Ние сме донесли във времето, пренесли със себе си изключително важни неща, които са достижение на българската десница.
Водещ: Сега ги връщате.
Иван Костов: Да, те заради това се носят, те не се носят, за да ги занесем някъде по домовете си.
Водещ: Тогава трябва ли да има две десни партии, за да се объркват допълнително избирателите?
Иван Костов: Те се носят, за да бъдат вградени в алтернатива за управление на страната. В политиката всичко се прави с оглед на това да се приложи на практика, не да се съзерцава, то е повече от ясно.
Водещ: Какво остана в СДС тогава вие след като сте отнесли тези важни кинжали по това време? Какво остана в СДС?
Иван Костов: Аз не искам да коментирам какво е положението в СДС, там има хора, които ще намерят пътя в политиката, ще го намерят по един разумен, трезв начин. Няма в политиката невъзможни неща. Нека да се върнем на това.
Водещ: Това по въпроса ми дали не е логично СДС и ДСБ да си станат пак едно цяло. Как гледате на този въпрос?
Иван Костов: Не избързвайте с тези въпроси. Когато дойде, ако дойдат тези обстоятелства, при които тези въпроси ще бъдат съвсем естествени и ще застанат пред нас, тогава и ще ги решим.
Водещ: Как?
Иван Костов: Но сега има друг въпрос. Вие казвате никой не през месеца не коментира това, никой през месеца не коментира това. Аз бих коментирал следното нещо през месеца, две неща. Защо никой не коментира, че инфлацията се задържа на изключително високи нива през август. Нали всички очакваха, че ще спадне инфлацията, нали казаха, че ще спадне под 10%.
Водещ: Нямаше, нали всички бяха излезнали във ваканция, кой да коментира. Всички увещаваха, че ще има напън, протести, всички отидоха във ваканция.
Иван Костов: А се оказа, че е над 15% инфлацията вече втора година е над 10%. Защо никой не коментира втори факт – срива на българската борса. Изгоряха активите на всички български предприятия, фирми, които се котират на борсата. Борсата е в жалко състояние. Защо никой не коментира тази новина. Защо започва да се обезценява национално богатство, разбира се във формата му на фирмено богатство. Защо хората се отчайват. Защо се отчайват хората.
Водещ: Сега веднага ще кажат вашите опоненти, а СДС като продаде цялото национално богатство за 2 милиарда.
Иван Костов: Да, но това е в условията на пазарна икономика. Това не е фалиралата икономика от социалистическата държава. Защо, защо никой не привлече вниманието на тези въпроси. Вижте, това всичко създава голяма тревога у хората. И аз си мисля, че през тази призма трябва да се търси и въпросът за алтернатива. Има ли друга политика, която да спре тези процеси.
Водещ: Пак да ви върна към тези уточняващи въпроси, които са много важни за това политическо бъдеще, което предстои пред вас като десница. Приемате ли и удовлетворен ли сте морално от извиненията, които поднесе към вас Бойко Борисов по повод някои обиди, които той беше изказал по ваш адрес? Да не ги припомням всичките, една от тях беше Гаргамел ви наричаше, имаше и по-обидни неща. Той поднесе своето извинение.
Иван Костов: Откровено ли да ви кажа?
Водещ: Много ви моля за откровеност.
Иван Костов: Откровено аз не знам кой е или какво е Гаргамел.
Водещ: Това е някакъв анимационен герой.
Иван Костов: Защото когато са давали тези анимационни филми, аз съм бил трийсетина и няколко годишен, строил съм къща със собствените си ръце с помощта на приятелите си, на баща ми и тъст ми, завършил съм второ образование математика, писал съм дисертация, ставал съм д-р на науките и последното нещо, което съм гледал е телевизия и детски филмчета. Така че честно аз не знам.
Водещ: Имаше и други обиди, за приватизацията ви обвиняваше, за унищожаването на СДС. И той се извини. Приемате ли това?
Иван Костов: Разбира се, че приемам.
Водещ: Удовлетворен ли сте морално?
Иван Костов: Аз, разбира се, че приемам. Много хора се заблуждават по отношение на мен и много хора са си позволявали дръзки слова, много хора са си позволили да ме наклеветят и то незаслужено. Аз съм отворен за тези извинения.
Водещ: Тоест, поемате подадената ръка?
Иван Костов: Разбира се. Аз няма как да не приема такава ръка.
Водещ: А вие готови ли сте като партия, все пак…
Иван Костов: Само че вижте, въпросът не е в отношенията между мен и Бойко Борисов, изобщо въпросът не е в личностен план. Три партии вземат курс, членове на ЕНП, взимат курс към сваляне на правителството, към безкомпромисност на своята опозиционност. Това е най-естественото нещо в условията на демокрация. Това е всъщност новината. Вие бяхте прав като започнахте с нея.
Водещ: Така е, но трябва все пак тези неща да са ясни, защото хората винаги остават с впечатлението, ако не се изяснят подобни неща, че има нещо безпринципно.
Иван Костов: Искам да кажа, че…
Водещ: Затова плаща и тройната коалиция данък, помнете каква кампания водеха БСП и НДСВ.
Иван Костов: Искам да кажа, че личните неща нямат съществено значение за мен.
Водещ: Въпреки всичко вашата партия даде една от най-тежките оценки за ГЕРБ и за нейния лидер – мутри, милиционери, леви, комунисти и т.н. Готови ли сте вие от своя страна да поднесете извинение към това, което чуха от отсрещната страна?
Иван Костов: Истината е, че ако те се променят по същия начин, по който ви казах за “Атака”, ако ГЕРБ се движи в определена посока, а някои хора в ГЕРБ действително се движат в тази посока, партията постепенно някакъв курс поема, който тепърва ще видим дали ще отговаря на това, което ние очакваме. Но например как да не отбележим, че аз лично, пък и мои колеги сме се заблуждавали по отношение на г.н Ваньо Танов, един, оказа се изключително достоен офицер от полицията, който с мъжественото си и смело поведение доведе до падането на вътрешния министър. Така че има…
Водещ: Заблуди имахте ли по отношение на един ваш колега, също д-р на науките г-н Бойко Борисов?
Иван Костов: Има, има, как…
Водещ: Към него имаше най-много упреци.
Иван Костов: … човек, виждайки трезво нещата, да си дава сметка. Знаете ли…
Водещ: Има ли нещо, което още ви притеснява в другите личности?
Иван Костов: Притесняват ме много неща. Продължават да ме притесняват, но да не слагаме акцентите в тези неща, които ме притесняват.
Водещ: Кажете, да ги изчистим.
Иван Костов: Това, което…
Водещ: Добре, не сте готови да поднесете извинения за това, което чува по свой адрес лидерът на партия ГЕРБ, оставам с това впечатление. Ако греша, ме поправете.
Иван Костов: Аз съм казал, че той действа неефикасно като кмет и ще продължавам да го твърдя, докато действително не видя решение на боклука. В това решение на боклука съм някак си и лично ангажиран. Баща ми живее на 600 метра от боклука по права линия, на 600 метра.
Водещ: Боклукът вече е на много места в София.
Иван Костов: Да, но суходолският боклук е на 600 метра от мястото, където живее престарелия ми баща.
Водещ: Вие говорите за суходолския.
Иван Костов: Аз не мога да приема, че тези решения са добри. Искам да видя трайни решения, искам да видя изпълнени обещания. Така че не ме връщайте…
Водещ: Но знаем, че този проблем започна по времето на предишния кмет и предишното управление на София.
Иван Костов: Разбира се, те всички тежки проблеми…
Водещ: За което пак ще трябва да носи синята идея отговорност.
Иван Костов: Всички тежки проблеми са отлагани, те са станали тежки, защото не са решавани навременно. Защо в момента половината България няма вода, защо няма вода? Защото когато преди седем години ние излязохме с програмата за построяване на 21 язовира и я бяхме разработили съвсем детайлно, срещнахме присмех, присмех. Преди седем години, ако беше продължила тази инвестиционна програма, сега хората щяха да имат поне вода. Значи, когато се отлагат проблемите, те непременно започват да ни затискат и смазват и решението става скъпо струващо.
Водещ: Да завършим с политическото бъдеще на това обединение. Очаквате ли да се роди предизборна коалиция между ДСБ, СДС и ГЕРБ?
Иван Костов: Не, предизборна никой не е заявил и никой не очаква такова нещо.
Водещ: Не очаквате.
Иван Костов: Предизборна коалиция няма. Между нас има все още много съществени различия. За ДСБ ще гласуват хора, които няма да гласуват за ГЕРБ.
Водещ: Сами ли отивате на избори или ще бъдете в някакво обединение? Очаквах да има такава, с това започнахме – СДС и ДСБ, понеже поотделно ви е малко неясно положението.
Иван Костов: Аз четох коментари, че ние си служим с политически метафори. Ще използвам пак политическата метафора. Ние сме отворили вратите.
Водещ: За такава коалиция със СДС?
Иван Костов: Ние сме отворили вратите и сме готови да обсъждаме сериозни предложения. Разбира се, казали сме, че отсрещната страна трябва да измине своята половина от пътя.
Водещ: Вие вече сте изминали вашата?
Иван Костов: В никакъв случай няма да изминем целия път. Готови сме, но да тръгнем едновременно.
Водещ: И последно, има ли…
Иван Костов: И не само със СДС. Не само със СДС.
Водещ: С кои други?
Иван Костов: И с други десни формации. Защо да не се отваряме…
Водещ: Задължително ли трябва да са в ЕНП, за да има такава коалиция? Защото има десни партии, които казват ние сме десни, но не са членки на ЕНП.
Иван Костов: Вярно е. Вярно е. Предстои да се обсъди, предстои да се види какви предложения имат. Въпросът е не в членството, членството е една изходна база, върху това трябва да се стъпи. Трябва да се стъпи върху нещо, на базата на което ще се намерят общи послания. Ще има обща политика, за нещо определено ще се преборим. Примерно да влезем с чисти ръце в Европа. Защото това правителство направи България не най-бедната страна в ЕС, най-бедната станахме на Балканския полуостров, най-бедната страна на Балканския полуостров…
Водещ: Като казахте навремето…
Иван Костов: … като преди седем години Румъния беше зад нас, Македония беше зад нас, Албания беше зад нас и т.н.
Водещ: Като казахте тук преди два месеца, че операция “Чисти ръце” трябва да стартира и сте готови да почне от вас, някой стартира ли операцията, започнаха ли, обадиха ли ви се да ви проверяват?
Иван Костов: Никой не е почнал нищо. И между другото, доколкото разбирам и другите проверки, всичко е замряло.
Водещ: Последен въпрос по тази тема с уточняващите въпроси. Искрено ли звучи заявлението от ГЕРБ, че всъщност тяхната основна цел е да се управляват сами след изборите…
Иван Костов: Те не могат да управляват…
Водещ: … и нямат за цел да елиминират политически (…).
Иван Костов: Те не могат да управляват сами, защото не са убедителна алтернатива. Много неща в ГЕРБ липсват, много неща от първоначалния им образ си стоят и си остават убедителни, например популизмът, от който постепенно трябва да се избавят, ако искат да стават наистина зряла алтернатива.
Водещ: Някакви леви краски виждате ли?
Иван Костов: Разговорите, които проведохме заедно с тях, показаха много сериозни дефекти в програмата им. Така че предстои им да минат дълъг път.
Водещ: Някакви леви краски виждате ли, които да ви притесняват, вие сте заклет антикомунист?
Иван Костов: Всичко, което е популистко, носи…
Водещ: Червено, розово?
Иван Костов: … такъв знак на левицата. Но има начини, през които трябва да се постигне съгласие. Ето вижте, става въпрос за прости неща. В Народното събрание, в Комисията по национална сигурност и външна политика, начело на всички останали комисии да няма висши служители на Държавна сигурност. Не е кой знае какво.
Водещ: Но е нещо. Благодаря на Иван Костов, председател на ДСБ. Алтернативата на това управление ще родят избирателите, казва той, ние трябва да извървим нашите стъпки един към друг. ДСБ е готова и открита да направи тези стъпки. Опцията за предизборна коалиция със СДС и други десни партии, но не и с ГЕРБ, е отворена. Както виждате, достатъчно любопитен разговор. А от ДСБ все още не са готови да кажат пред обществото, че са напълно убедени в лоялността и в дясната чистота на партия ГЕРБ и много неща, които продължават да ги смущават. Разговорът ще продължи в нашето студио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...