Иван Костов: Първанов ще иска да управлява с Бойко Борисов и не го крие

Елена ЧАМУРКОВА

Бившият премиер Иван Костов прекара уикенда в старата столица, за да участва в семинар обучение на актива на “Синята коалиция”, заедно с депутата от региона д-р Ваньо Шарков и членове на СДС и ДСБ от Централна Северна България. На форума са били обсъждани промените в последните десет години в политиката и икономиката на държавата и необходимостта заради тези промени ДСБ да се адаптира и да предложи нови решения на обществото. Подобни семинари ще има в цялата страна.
След форума пред журналисти от старата столица Костов и Шарков коментираха смяната на икономическия и здравен министър и актуални политически теми.

– Г-н Костов, били сте финансов министър, били сте и министър-председател. Ако сега трябваше Вие да изваждате страната от икономическата криза, какво спешно бихте направили?
– България трябва веднага да излезе на външния пазар, за да реши с финансиране от свободния финансов пазар своите проблеми, включително дефицита и плащането по облигациите. Това е задължително. Второто нещо, което трябва да се направи – действително да се смажат монополите, да се смачка тази злоупотреба с господстващо положение. Те трябва да бъдат преследвани навсякъде – както е в нормалните страни. Цената на захарта е спаднала в света, защо нашата не спада?! Веднага някой трябва да бъде санкциониран…
– Извинете, но това, последното, за монополите се говори от доста години, обаче никой няма воля да го направи…
– Да де, но злоупотребите сега започват да стават драстични. Знаете ли защо – може би е имало в по-малка степен преди монополи, но върху разширяващ се пазар, върху разширяващо се потребителско търсене. Сега злоупотребите стават върху стесняващ се пазар и заради това всяко откраднато от “Лукойл” левче или от зърнопроизводителите, всъщност лишава от оборот хотелите в Арбанаси например или развлекателната индустрия, или туризма, или каквото и да било друго. Хората почват да пестят оттам, за да плащат ток, за да плащат гориво и т.н. В този смисъл смазването на тази злоупотреба е абсолютно задължително, това е войната на това правителство, то трябва да я поведе, но няма да стане, абсолютно сигурен съм. И третото са бързи, възвръщащи се и даващи ефект инвестиции. Примерно инвестиции с цел енергийна ефективност, намаляване разходите за отопление, осветление и т.н. в големи държавни институции – болници, училища, спортни съоръжения и т.н. Това са бързи инвестиции, защото създават оборот на фирмите, дават работни места, плащат се работни заплати и ефектът веднага е в намаление на консумацията на електроенергия и решаване на големите проблеми на България в енергийния сектор. Тоест бих потърсил нещо такова. Или примерно друго – нещо, което реализира позициите на България като транспортно местоположение – изграждане на интермодален терминал на двете наши пристанища. Във Варна е особено удачно, за да се насочват товари, които така или иначе идват от бързо развиващия се Изток. Турция е на изток, Русия е на изток, Индия е на изток, Китай е на изток! Ние в момента не можем да посрещнем тези товари, които биха влезли иначе и биха се базирали и доработвали тук. Страната може изведнъж да се окаже обляна от предприемаческа активност, която да генерира и тук.
– Коментирали ли сте тези идеи с управляващите. Имате ли комуникация с ГЕРБ?
– Имаме някакви опити, но… Те са всеобщо обладани от някакво огромно самочувствие, не си дават сметка за много неща. И може би и не ги интересува. Имаше едни такива управляващи и това бяха НДСВ. Така и не научиха нищо през осемте години в Народното събрание, щото не се вълнуваха… Интересуваха се само от БТК, сделката по дълга…
– Говорим за икономика и политика. Какъв знак тогава е отстраняването на министъра с мегаотговорности Трайчо Трайков?
– Крайно сме възмутени от начина, по който беше представено отстраняването му – като оставка по негови лични причини, нещо, което той категорично отрече. Никога досега така не е отстраняван министър след опит да се измами общественото мнение. Трайков категорично и безкомпромисно отстояваше българския интерес по отношение руския напън да строят АЕЦ “Белене” със стара технология, със стари турбини, без ясна цена, без ясен инвеститор, без гаранции, че такъв един проект няма да елиминира възможностите на България за водене на антикризисна политика. Преди повече от година, когато атакувахме остро монополните цени на горивата, Трайков внесе сигнал до Комисията по конкуренция, в която поиска да се сезира тази комисия. И трето, преди няколко седмици на върха на кризата и покачването на цените ние поискахме да бъдат предоговорени цените за внос на газ. И няколко дни по-късно това стана политика и на министъра на икономиката. Той поиска нов договор за внос на газ с намаляване 10-15% на цените. Нито един от тези три въпроса не е решен и заради това нашите притеснения са големи, защото има опасност следващото поколение да плаща скъпо и прескъпо сметките на сегашното управление. Значи с брутални методи, с измама на общественото мнение беше отстранен министър, който защитаваше българския обществен интерес.
– Твърдите, че Трайков е отстранен на тъмно и с лъжа. Как уволнявахте Вие, г-н Костов, Вашите министри?
– Първо не съм казвал за никого, който не си е подал оставката, че си я е подал. Нали? Аз съм уволнявал пред Народното събрание и съм излизал публично и съм казвал за всяка структурна и персонална промяна. Не съм се криел, не съм търчал през телевизиите…
– Добре, формулирайте най-голямото предизвикателство в момента пред сегашното управление. Така или иначе обратното броене до следващите избори започна, а ГЕРБ искат втори мандат…
– Те коментират, че ще спечелят втори мандат, вкарвайки в действие инструментите на Цветан Цветанов. А те са насилие, кражба на гласове, подмяна на резултати, подслушване, активни мероприятия, както се казваше навремето в Държавна сигурност, срещу политици от други партии и т.н. Но това този път ще срещне масов отпор от всички.
– Мислите ли? Българинът непрекъснато вярва в чудеса…
– Имам предвид отпор от всички останали политически партии ще има и той ще бъде организиран вероятно. Няма да могат да се справят с всички.
– Как ще изглежда бъдещият парламент тогава, според Вас. Ето, Меглена Кунева прави своя партия, БСП се тресат от вътрешни скандали…
– Тези въпроси преди избори са недефинирани. Не могат да се дефинират като задача, която може разумно да се реши. БСП, казвате Вие, се тресат от скандали, но зависи в чия полза ще свършат те – дали в полза на Първанов, който ще иска да управлява с Бойко Борисов, и не го крие… Което ще бъде последният валс на Бойко Борисов де, това трябва да си го знае, да му го казваме още отсега…
– А няма ли да е последният валс за Първанов? Ако има такъв танц между двамата?
– Зависи, зависи, но за Бойко Борисов ще бъде като последния валс за Симеон Сакскобургготски…
– А защо периодично все някой разпуска “Синята коалиция”? Какво бъдеще има този политически субект, в който ДСБ е основен партньор?
– Аз си мисля, че има много пари, които се хвърлят срещу “Синята коалиция”. И заради това медийно изглежда, че някой ни разпуска. Често се правят големи мероприятия срещу “Синята коалиция”, като това например, което се направи на президентските избори. За съжаление колегите от СДС проявиха една лековерност, наивност, която доведе до наистина инкасиране на тежък удар. Ако бяха по-благоразумни и по-предпазливи, щяха да се предпазят от този капан. Действа се срещу нас, защото, ако ни няма нас, няма спомен за реформите.
– Не се ли обиждате обаче от това, че все сте спомен, все сте “старата десница”. Какво е бъдещето на автентичната десница в България…
– Хубавият спомен е опора на хората да продължат да вървят напред. Той ги мотивира, не само по човешки. Хубавите периоди на една администрация, на едни институции се помнят, хората говорят за тях и знаят какво са били, знаят какви въпроси са решавали – и в този смисъл той не е спомен от типа на обръщане главата към миналото, а той е истински стимул. Доказателство е, че някога ние можехме да правим много сериозни неща, правили сме ги успешно, но и сме си платили цената.
– Да де, но как да сме сигурни, че опаковката не е изпразнена от съдържание. Какво е политическото Ви бъдеще?
– Политическото ни бъдеще е: влизаме в Народното събрание и ставаме решаващият фактор да се води реформаторска политика, която е крайно необходима на страната. Това е нашето присъствие. Не само реформаторска политика, а и политика на категоричната защита на националния ни интерес. Да не се продава в никаква посока националният ни интерес. Това е много важно.
– Започнахме с икономика, да свършим пак така. Кажете нещо оптимистично на хората, които изнемогват в тази криза.
– Знаете ли кое е оптимистично решение на битово ниво? Една малка възможност да могат да въведат в стопански оборот пустеещите или неработените, или дадените под аренда техни земи. Знаете ли колко е просто? Една черешова градина дава два тона череши от декар. Десет декара черешова градина, които се обработват от едно семейство без усилие, дават 20 тона. По 50 стотинки изкупна цена – това са 10 000 лв. Тези 10 000 лв. са съществена добавка към доходите на всяко българско семейство, без при това да се ангажират с целогодишен труд, а влагайки от време на време определен труд за подпомагане. Така е в Швейцария. Швейцарците наистина са много богати, но продължават да гледат кравите до банките, продължават да събират оборския тор до офисите в края на селото и никой не се мръщи. И това се прави като добавка към основния източник на доходи. България е несравнимо по-богата в земеделско отношение от онази каменлива планинска страна.
– В прав текст Ви разбрах, но метафорично какво искате да кажете – че трябва да работим повече.
– Метафорично искам да кажа, че всеки трябва да се озърне около себе си. Да погледне на нещата не само като на криза, като на предизвикателство, но и като на възможности…
– Нали йероглифът, с който се изписва кризата, всъщност означава и възможност?
– Да де, ама ние не можем да прочетем както нашите деди са чели този йероглиф. И ако се сетим така да погледнем на нещата, веднага получаваме решение. Друг пример ще Ви дам – с картофите. Нали и Бойко Борисов каза: садете картофи. Това не е лишено от смисъл. Една нива за картофи с капково напояване с добре разработена технология – десет декара нива, седем тона картофи от декар, седемдесет тона за десет декара, седемдесет хиляди килограма – по 30.00 ст. са 21 000 лв. за един сезон, и то не непрекъснат труд…
– Как да Ви повярват българите сега, г-н Костов, Вие бихте ли се занимавали с това нещо?
– Вероятно ще го направя. Повечето българи имат проблем със земите, но ние искаме да го решим със закон. Проблемът е в т.нар. наследствени земи, които имат многобройни наследници, поради това, че са починали дядовците и бабите. Една част от наследниците са напуснали земята и не се интересуват въобще. Ние предлагаме – и аз даже чакам сега министър Найденов да се освободи малко от скандалите, в които се забърква, за да му представя проекта на ДСБ – та предлагаме да може да се раздели физически земята. Тези, които ги няма, да им се внесат парите в определени сметки, но иначе земята да влезе в стопанския оборот и да може така да се обработва, по високоинтензивен начин. Защото и картофите, за които дадох пример, са високоинтензивни, когато се гледат по определена технология. Става въпрос за интензивно земеделие върху неголям участък земя. Това бих го направил веднага, стига да имам своя, бащина или майчина земя…
– Много Ви е рано за политическа пенсия…
– Нищо де, то може да се направи допълнително. За това говорим – че аз мога да избягам събота и неделя, вместо да идвам на семинар тук, да отида и да се трудя в една ябълкова градина например…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...