Иван Костов: Първанов няма доблест да каже дали е агент “Гоце”

– Появиха се вестникарски заглавия, че решението на тройната коалиция за отваряне на досиетата е по инициатива на Ахмед Доган. Смятате ли, че това е опит да се неутрализира политически настойчивостта на ДСБ по тази тема?
– Безспорно е, че ДСБ като опозиция накара управляващите да направят нещо, което не искат. Поради грешките на Румен Петков същото поиска общественото мнение. От друга страна, има силен натиск от ЕС към управляващите в България да бъдат отворени досиетата. Комисарят по разширяването Оли Рен направи ясно изказване, което показа, че нашите партньори от Европа правят връзка между бившите тайни служби на тоталитарната държава и днешната организирана престъпност, която задушава страната ни. Тройната коалиция накрая се примири и съгласи. Да бъде неутрализирано искането на ДСБ от “Договора за силна България” е невъзможно. Там ние сме записали: “Да се противопоставим на реабилитацията на комунистическия режим и на присъствието на неговия репресивен апарат в обществения живот.” Както виждате, не преставаме да преследваме тази цел.
– Защо, според вас, именно доминираното от БСП правителство взе решение за отваряне на архивите на комунистическите тайни служби?
– Бившите комунисти винаги са се изкушавали да използват досиетата за шантаж и за преследване на лични интереси. Така се случи и сега. Битката между лобитата вътре в БСП подтикна вътрешния министър Румен Петков чрез нарушение на закона да извади селективно досиета на хора, които са му лично неудобни.
– Имате ли съмнения, че решението е по-скоро пропаганден ход, чиято същинска реализация умишлено ще се проточи във времето, докато утихнат обществените вълнения?
– Да, но управляващите нямат оправдание да протакат. Ако наистина искат да въведат ясни и работещи правила, нека да допуснат за разглеждане в пленарна зала законопроекта на ДСБ за достъп и използване на документите на ДС и разузнавателните служби на БНА. Залегналите в него процедури са много близки до осъществените в Румъния при отварянето на архивите на Секуритате и на практика имат одобрението на ЕС. Така работата по процедурата маже да започне веднага.
Ние от ДСБ настояваме отварянето на досиетата да започне преди президентските избори. Ако това е невъзможно, ще настояваме да се приемат поправки в Закона за избор на президент и вицепрезидент, които да предвиждат отварянето на досиетата на всички кандидати за поста държавен глава.
– Ще има ли политически последици за управляващата коалиция, от една страна, и за опозицията
от друга, ако се реализира пълно отваряне на досиетата?
– Пълното отваряне на архива на всички репресивни служби на бившата ДС ще има много сериозни последствия за цялата държава. Осветяването на тази информация ще лиши бившата комунистическа олигархия от инструментите, с които те вече 16 години осъществяват скритата си паралелна власт в България и срастват държавата с организираната престъпност. Ще им отнеме възможността да манипулират ключови позиции в българската държава, общество и политика. Това ще разкрие скритите механизми за управление на казионни партии, медии, социологически агенции и неправителствени организации чрез досиетата на предварително внедрените в тях лидери на различни възлови постове в политиката и в обществото. Това, например, е начинът за манипулиране на ДПС, чийто председател е агентът на ДС Ахмед Доган. Ще трябва да стане ясно и кой доведе Сакскобургготски в българската политика.
Но преди да станат ясни тези неща е очевидно, че скритата паралелна власт на бившия репресивен апарат е заплаха за националната сигурност на демократична България и е от полза единствено за руските тайни служби.
– Как, според вас, ще се развие политическата съдба на Георги Първанов в светлината на решението за отваряне на досиетата?
– Ние от ДСБ преди две седмици зададохме въпроса
вярна ли е или не излязлата в медиите информация, че президентът Първанов е сътрудничил за Първо главно управление на ДС под псевдоним “Гоце”? Фактът, че досега все още не е намерил доблест да отговори, показва, че въпросът е неудобен за него. Ако отговори честно, ще се разбере защо подкрепяше Милошевич, защо вземаше пари от Саддам и защо се срещна 10 пъти на четири очи с Путин.
– Каква ще бъде реакцията ви, ако се окаже, че ключови фигури от ДСБ фигурират сред агентурния апарат на ДС?
– Това не е възможно и за тази ни увереност има поне две причини. Първо, по наше желание всички кандидат-депутати от ДСБ са проверени от комисията на Цвета Маркова. Второ, всички членове на ДСБ са подписали декларация, че не са сътрудничили на ДС.
– Как ще коментирате, че редица политически фигури от НДСВ, БСП и ДПС повториха обвиненията си към вашето управление, че архивите на бившата ДС и специално досиетата са разсекретени твърде късно и манипулативно?
– Това, разбира се, не е вярно. Законът беше приет още през 1997 г. и по него бяха проверени молбите на 23 хил. граждани, на 44 хил. кандидати за кметове и общински съветници и на 1504 лица с високи постове в държавата. Представяте ли си, ако през 2002 г. управлението на Сакскобургготски не беше спряло действието на този закон, колко досиета щяха да бъдат отворени досега?
Важно е да се подчертае, че всички обвинения, клевети и нападки срещу мен и управлението в периода 1997-2001г. идват единствено от хора, свързани с комунистическия репресивен апарат. Това се отнася в най-пълна степен за най-яростния клеветник от 2000-2001 г. Георги Първанов.
Тези хора и сега се опитват да сложат ръка на процеса и да контролират изваждането на информацията, както го прави вътрешният министър в момента. Точно затова ние настояваме офицерите и сътрудниците на ДС да стоят далеч от отварянето на архивите на бившите репресивни служби. Не е допустимо тези, които са събирали и са ползвали тази информация, сега да се правят, че безкористно ще я разсекретяват.
– По време на правителството на ОДС имаше ли съпротива към осветяването на агентите и на офицерите от тайните служби и от кои среди идваше тя?
– Вече 16 години в България има силна съпротива срещу осветяването на агентите и на офицерите. Точно това забави и деформира толкова прехода на страната ни към модерна демокрация. Но нашето управление успя в най-голяма степен да се противопостави на тези хора и именно затова е най-мразено и най-хулено от тях.
– Как се отнасяте към упрека, че приетият през 1997 г. първи закон за достъп до документите на бившата ДС е позволявал т.нар. “реактивиране” на агенти, което е било форма на политическа протекция спрямо избрани фигури от агентурния апарат на ДС? Кой носи отговорност за този процес? Имате ли представа за точния брой “реактивирани” сътрудници?
– Няма “реактивирани” агенти през 1997 г. или поне на мен не ми е известно. Има хора, които са сътрудничели на репресивния апарат на комунистическата партия и Съветския съюз до 1989 г., и такива, които са работили с новите специални служби, създадени от демократичната държава след 1989г.
Ние от ДСБ искаме да бъдат отворени всички досиета на първите. А дали някой от тях работи и за днешните служби, ние не искаме това да се огласява.
– Какви са преимуществата на законопроекта, предложен от ДСБ за разсекретяване на досиетата пред досега съществуващата законодателна материя по въпроса?
– Първо, той предвижда цялостно разсекретяване на всички архиви към всички служби и отдели на ДС.
Второ, изисква осветяване на много по-широк кръг от лица, заемащи влиятелни позиции в политическия и обществен живот на страната.
Трето, предвижда участниците в комисията, която ще бъде натоварена с тази задача, да не са сътрудници или офицери на ДС.
Четвърто, фактът, че е близък до румънския закон, който получи аплодисментите на ЕС, гарантира и одобрението на европейските наблюдатели.
– Агенция БГНЕС публикува материал на бившия депутат на БСП Кольо Парамов, в който се твърди, че вашето и на Румен Петков политическо издигане е договорено през 1996 г. от Андрей Луканов и Джордж Буш
старши при тяхна среща в Гърция. Кои среди, според вас, са заинтересовани от лансирането на подобна версия?
– Не ме карайте да коментирам очевидно безумни неща.
Вече ви казах, че всички клевети към мен са скалъпени от хора, близки до бившите репресивни органи.
– Как ще коментирате твърденията на МВР министъра Румен Петков, че вие и ген. Атанасов месеци наред сте търсили компромат срещу него, но не сте успели да намерите и си служите с неверни твърдения за негови висящи дела?
– Срещу сегашния вътрешен министър на България има заведени, но спрени от Филчев четири дела. Някои от тях
за хулиганство. За него няма нужда да се търсят компромати.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...