Иван Костов: Първанов защити продажническата политика към Русия

Водещ Стоил Рошкев: Сега на пряката ни линия е председателят на “Демократи за силна България” г-н Иван Костов. Добър ден.

Иван Костов: Добър ден.

Водещ: Г-н Костов, гледахте ли вчерашната пресконференция на Георги Първанов?

И. Костов: Да, проследил съм всичко.

Водещ: На вас кое ви направи най-мощно впечатление от тази повече от 3-часова пресконференция?

И. Костов: Първо, че не беше отчет, а беше една заявка за политическо присъствие във вътрешнополитическия живот на страната. Това е така и това направи впечатление и на други наблюдатели, защото президентът взе отношение по теми от вътрешнополитическия дебат и междупартийните отношения, без да има каквато и да е възможност да участва в тяхното решаване, и едновременно с това не взе отношение по инфлацията и бедността, по острите проблеми на националната сигурност, корупцията и организираната престъпност, които са негова отговорност и задължение.

Водещ: Той спомена борбата с корупцията.

И. Костов: По най-мекия възможен начин – че оставала корупцията, и това го прави в момент като сегашния, при положение, че се вижда, че Министерството на вътрешните работи безнадеждно затъна в корупционни скандали и във все по-ясна за всички обвързаност с организираната престъпност. Станаха ясни толкова много неща за корупция на най-високите етажи и въпреки това той не се произнесе по това. Но да не говорим само по този начин. Аз подчертавам обстоятелството, че опитът му да влезе във вътрешнопартийния дебат беше направен, как да кажа, без произнасяне по това какви са целите на реформата на политическата система, от какво трябва да се откажем и каква трябва да стане политическата система, кои са нейните най-големи язви, каква искаме да бъде тя. По този въпрос той не се произнесе. За сметка на това каза…

Водещ: Ами ако… въвеждането на мажоритарното начало, така…

И. Костов: Ама, това са средства, това са средства. Това е при положение, че се възстановява двуполюсният партиен модел. Той не направи най-важното – не призова партиите да потърсят национално съгласие, както предложихме ние от “Демократи за силна България”. Това е неговата всъщност роля на президент – да накара тези, чиято отговорност е реформата на политическата система, първо да постигнат съгласие помежду си. И така, след като не го направи това и след като идеите, които подхвърли всъщност, аз малко на шега ще кажа, но това беше новата кауза на СДС на г-н Юруков, ако си спомняте, тази смесена или с мажоритарен характер политическа избирателна система.

Водещ: Те го отбелязаха.

И. Костов: Това са все познати неща от дебата. Най-тежките въпроси на този дебат са, ще повторя, целите на реформата на политическата система. Той не стига обаче дори до тази формулировка и така се оказва крачещ след всички партии по тази тема. Но и това е нормално, защото това не е в неговите правомощия.

Водещ: Коментирайте, ако обичате, искането за разширяването на пряката демокрация, за това да може президентът самостоятелно да предизвиква допитване до народа?

И. Костов: Вижте, тук всички видяха някаква безпринципност, защото по отношение на референдумите той казва така – че е за референдум по отношение на засилване на собствените му права за сметка на парламента, но е против референдум за “Белене”, за “Бургас-Александруполис” примерно, за “Южен поток”, както призова асоциацията по външна политика, което не прилича на държавен глава. Един държавен глава…

Водещ: Е, това са теми не от местно, а от национално ниво, както каза.

И. Костов: Ама това не е местно ниво, “Бургас-Александруполис”, “Южен поток” и “Белене”. Това е енергийната сигурност на страната, за която той впрочем не каза нито дума, защото в неговите правомощия и на главнокомандващ, и на президент е темата за националната и вътрешната сигурност на страната. Той не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност при президента вече две години. Там не е поставил въпроса примерно за енергийната сигурност на страната. Това не може да е принципна политика по отношение на референдумите и да се казва, че те са с местно значение. Референдумите – или си за, ако си държавен глава, или си против.

Водещ: Да, много е тънка границата наистина. Тук вече е въпрос на коментари.

И. Костов: Не, въпрос на безпринципност е, ако ти си за едни референдуми и против други. Как се обяснява тази позиция?

Водещ: Нямам представа. Г-н Костов, вчера президентът каза, че има усещането, че у нас има путинизация, но г-н Първанов уточни, че има усещането, че българската опозиция много се е путинизирала, защото става и ляга с името Путин. Така ли е, ставате ли и лягате ли с името Путин?

И. Костов: Вижте, пресконференцията имаше за втора цел да защити продажническата политика по отношение на Русия. Аз ще се върна към образа на Първанов. Той каза, че е направил голям шлем. В бриджа отборът прави голям шлем, когато вземе всички ръце и не остави на другата страна нито една. Пита се – Първанов голям шлем срещу Путин ли направи? Очевидно не, защото Путин също спечели всичко, което искаше. Той купи България на корен, както писаха руските медии. Значи, точният въпрос е срещу кого Първанов и Путин направиха голям шлем и отговорът е – срещу българския народ и Европейския съюз. Всъщност Първанов, Станишев, Доган и Сакскобургготски разрушиха с лекота националното съгласие, изработено през 1997 г. за българо-руските отношения. Това направиха тези дни. На мястото му поставиха, на този консенсус, поставиха конфронтацията. Цялата българска опозиция беше против тези договори и го показа в Народното събрание в петък. Не знам колко наблюдатели забелязаха, че вече няма консенсус по външната политика с Русия, а такъв, един от трите консенсуса, върху което се крепеше българската политика, е от 1997 г. Не може да се поставя конфронтацията, вътрешната, партийна конфронтация в основа на отношенията с Русия, защото ще дойде опозицията и тези всички проекти, които те мислят, че са успели да продадат удобно на Русия, няма да бъдат изпълнени, а ще бъдат спрени.

Водещ: Благодаря ви, г-н Костов.

И. Костов: Т.е. в България няма да има последователност във външната политика.

Водещ: Тъй като наближават новините, вече трябва да приключваме. Благодаря ви. Чухте председателя на “Демократи за силна България” г-н Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...