Иван Костов: Първанов да не превръща конфликта със собствената си съвест в искане за оставки

Президентът Георги Първанов не може да е милиардер и това е очевидно, каза днес в Народното събрание Иван Костов в отговор на журналистически въпрос.
„Това са много пари, с които само държавата може да разполага“, заяви председателят на ДСБ.
Костов подчерта, че ДСБ подкрепя на действията на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, подкрепя целите, които той си е поставил и преследва, защото те са от особена важност за финансовата и икономическа стабилност на страната.
Съпредседателят на Синята коалиция призова президента да застане зад правителството, да сподели отговорността и да бъде негов „гръб“ в действията, които предприема, за да изведе България от кризата.
Като „дребнавост на политическия диалог и нисък стил на политическо поведение“ Иван Костов определи пред журналисти реакцията на президента Първанов във връзка с участието на Дянков в началото на седмицата във вечерното телевизионно шоу на Иван и Андрей по Нова телевизия.
По този повод Иван Костов препоръча Георги Първанов да се оправя сам със собствената си съвест. Според Костов е неуместно президентът да „превръща конфликта със съвестта си“ в искане за оставки.
Лидерът на ДСБ припомни, че журналистът Иво Инджев беше уволнен от Би Ти Ви само защото си позволи да зададе въпрос в ефир, отнасящ се до държавния глава.
„Преди 11 години в Народното събрание Първанов обвиняваше и мен самия, но твърденията и до момента не са доказани“, напомни някогашният министър-председател.
„Защо за двата си президентски мандата Георги Първанов нито веднъж не поиска оставката на министри, които не си вършат работата?“, попита Иван Костов.