Иван Костов: Първанов, бъди мъж, не се крий зад разни хора.

13 ноември 2009 г.

С О Ф И Я

С Ъ О Б Щ Е Н И Е Д О М Е Д И И Т Е

Иван Костов: Първанов, бъди мъж, не се крий зад разни хора.

Така лидерът на ДСБ Иван Костов се обърна към президента от кулоарите на парламента днес.

Конституцията категорично задължава президента да назначи и освободи от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства по предложение на Министерски съвет. Не пише “преценява и назначава”. Тук на президента не е дадена възможност да преценява, заяви пред журналисти Костов. Не е необходимо съгласието на президента, добави той. В чл. 103 от Конституцията е казано, че МС ръководи и осъществява външната политика на страната. Процедурата е уредена и в Закона за дипломатическите назначения. Там е казано и че Министерски съвет ръководи външната политика на страната. Единственият прецедент, при който президентът може да преценява и да връща укази, е при избора на главен прокурор. Ако президентът не назначава по предложение на ръководния орган, той саботира и този член на Конституцията. “За нас вече се вижда категоричен аргумент за импийчмънт на президента, ако той откаже да освободи посланиците в Турция и САЩ.”

Късно снощи е излязла информация, че посланикът в Турция си е подал оставката. По този начин този човек, който може да е извършил нарушение, достойно се опитва да защити президент, който фактически иска да не изпълни Конституцията, т.е. той се опитва да му помогне.

Най-сериозният нарушител на гласуването в чужбина тепърва ще излезе, каза Костов и го назова. Това е посланикът ни в Лондон Любомир Кючуков. В предишния парламент той е бил зам.-министър на външните работи и на практика е организирал изборния процес извън страната. Името на Кючуков като основен виновник за изборните нарушения ще бъде посочено и от специализираната Временна комисия, която се занимава с този проблем и вероятно ще предизвика отзоваването му от Лондон.

“Президентът досега е имал лукса да живее с правителства, към които е имал много близка политическа връзка. Той е живял в лукс и е разширил властта си. Сега за пръв път ще управлява с правителство, на което се опитва да играе ролята на контра. Което е абсолютно недопустимо за всеки държавен глава. Просто трябва да си изпълнява задълженията – никой не е задължен да го убеждава и да му дава аргументи”, така Костов коментира как вижда генезиса и развитието, довели до острия сблъсък премиер-президент.

“Ако ГЕРБ отстъпи и останат ненаказани тези, които са опорочили изборите ще наруши основно свое изборно обещание. ГЕРБ трябва да възстанови истинското конституционно съотношение по отношение на дипломатическите служби, както е уредено в Конституцията, а не както го е направил Първанов и подопечните му правителства. Ако не го направят, значи от ГЕРБ са готови да направят много сериозен компромис на президента”, обясни Иван Костов.

Медиен център ДСБ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...