Иван Костов: Путин възстанови тоталитарния режим в Русия

Започва интервюто на “РФИ-Матен” с мен Цвета Младенова.
Наш гост е Иван Костов, лидерът на Демократи за силна България. Добър ден!

– Добър ден.
– Поводът за вашето гостуване е информацията, която обявихте вчера, че ДСБ организират протести срещу посещението на руския президент Владимир Путин. Ще протестирате, по думите на хора от Вашата партия, срещу диктаторския режим на Путин. За какво става въпрос?
– За нещо, което очевидна истина за всички демократи в България, а именно, че Путин възстановява и до голяма степен успя да възстанови тоталитарния режим в Русия. В Русия има някакъв вид управлявана, дирижирана демокрация. Виждаме го как, напускайки президентския стол, създаде механизъм да се върне отново и всъщност да запази изцяло управлението по този начин. Дори тоталитаризмът в Русия се възстановява като авторитарен режим на Путин. Но това е ясно за демократите в България. Искам да подчертая, че това не е протест срещу Русия и срещу руския народ. Ние желаем на руския народ същото, което имат свободните и демократични народи в Европа и по света, но те го нямат очевидно. Жалко е, че толкова много години социализъм не им дават възможност да сравнят и да разберат какво нямат и какво са им отнели.
– Вие обаче имате конкретни неща, срещу които протестирате, казвате ускоряват се проекти като Бургас-Александруполис, “Син поток”…
– Така е… първо огромният дефицит в търговския баланс между България и Русия. Това, заради което българите стягат коланите, това е дефицитът между България и Русия и това трябва да се каже директно. Това не може никой да го обори, тъй като това са фактите. 20 пъти е по-нисък българския износ, отколкото руския внос. Това означава, че Русия е затворена към България по отношение на вноса на български стоки. От друга страна Бургас-Александруполис, това е изграждане на руска инфраструктура в България, управлявана от руснаци, нанасяща огромни щети върху околната среда на нашата страна и най-вече на Бургаския залив, съсипвайки туристическия отрасъл там, тъй като този Бургаски залив с още два терминала ще се превърне в Шат-ал-Араб, натоварено пристанище за товарене и разтоварване на суров петрол. Същото може да се каже и за изграждането на други руски обекти. Всичко това ще задълбочава едностранната зависимост и почти васалния характер на икономическите отношения. Не почти, направо васалния характер на икономическите отношения, тъй като България под управлението на тристранната коалиция, на тези продажни политици от БСП, от ДПС и от НДСВ се превръща като руски придатък, отново я връщат като сателит в руската енергийна и политическа орбита.
– Заговорихме за тройната коалиция, желанието на неформалния лидер на ГЕРБ е за предсрочни избори. СДС отвори обятията си за ССД И БДС “Радикали” на Бакърджиев, а също заявиха, че биха подкрепили ГЕРБ. Позицията на ДСБ?
– Ние имаме еднакъв приоритет със споменатите партии, той е трите партии от управляващата коалиция да отидат в опозиция, да бъдат изпратени в опозиция да се проверят управленските им дела от техните опоненти в политическия живот, това е най-естественият процес в една демокрация. По този начин страните постепенно се преборват с корупция, със злоупотреби и т.н. този процес у нас го няма в последните седем години, тъй като от 2001 г. Тези три партии под една или друга форма, под един или друг формат управляват страната и са окупирали всички власти. Така че ние имаме еднакъв приоритет, ние сме за това да бъдат изпратени в опозиция, това ще бъде оздравителен процес за България. Особено делата на БСП, ето тази обвързаност със старта държавна търговия с наркотици, с която социалистическа България се бореше срещу развития капитализъм, която продължава сега с факти.
– За случая “Куйович” ли говорите?
– Разбира се, но оставете Куйович, той не ме интересува и не бива да ни интересува, дайте да се вгледаме в реалностите. МВР е затънало в един скандал, в който се вижда, че то покровителства наркотрафика, това е корупция на най-високо ниво. Това е обвързаност с организираната престъпност на най-високо ниво. Друг въпрос кой е проверил и трябва ли да се проверят делата на Ахмед Доган. Нали всички българи, български турци и български роми ще гледаме как този човек дерибейства и става все по-арогантен и нагъл в страната. Нека бъде проверен, може да няма нищо, но може и проверката да изкара на светло и обръчите от фирми и начина на обогатяване. Дайте да ги видим тези неща, защото се изхаби старата формула “Костов е виновен”, аз имам такова чувство. Не може това нещо да работи в представите на хората. Хората бяха спокойни в продължение на 6-7 години, защото знаеха, че Костов е виновен. Да, де, но сега се вижда и се разкрива след загубените политически дела срещу хора от управлението от 1997 до 2001 г., че всичко това са клевети и хули. И е виждат от друга страна фактите.
– Вие за предсрочен вот ли сте от ДСБ?
– Ние сме за предсрочни избори, но си даваме сметка, че няма как да бъдат предизвикани. Няма политически механизми, няма как това нещо да стане в един парламент, в който Сергей Станишев и БСП разполагат в момента с три партньора в лицето на ДПС, НДСВ, отцепилите се от НДСВ и една резерва в лицето на една парламентарна група, която още при правенето на правителството на Станишев беше готова да го подкрепи, говоря за Българския народен съюз. Така че при тази ситуация как това нещо може да бъде съборено.
– Вие друг начин виждате ли?
– Начинът трябва да бъде политически в една страна, която е станала член на европейския съюз. Не бива да се мисли за други начини, не е редно, защото това означава, че в България демокрацията пак ще бъде поставена под въпрос. Разбира се хората имат право да протестират срещу лошото управление, срещу това управление, което ограничава и отнема правото и на достоен живот. Имат, разбира се, това е основно, фундаментално демократично право.
– Да уточним, ако има социално недоволство, което доведе до предсрочен вот, казвате ли, че демокрацията ще бъде поставена под въпрос?
– Зависи по какъв начин, зависи как се развият такива процеси, но примерно ако има сблъсъци, насилие, ако има насилие от страна на властта, това ще бъде достатъчно основание хората да излязат на улиците, да отидат към мащабни форми на протест. Но откровено казано, аз не виждам такава обстановка у нас. Ние видяхме, примерно, най-масовата синдикална проява, професионална стачка в историята на България. Тя завърши с решение. Самите стачкуващи казаха, че не искат политиците да участват с тях, хвърлиха обвинения срещу всички политици. Не потърсиха общо действие, гледаха своя интерес, вероятно са го постигнали, защото се върнаха в класните стаи.
– Ще се обедините ли със СДС?
– Не, няма такова намерение, в ДСБ няма нито един глас за обединение със СДС. Различията между нас и СДС не са от типа на различията със ССД и там, който и да било друг. Ние се конфронтирахме със СДС. Показахме защо се конфронтираме, виждаме, че при новото ръководство там се развиват процеси, каквито бихме желали отдавна да видим, но те са далеч още от яснотата, която трябва да придобият. Не може да се отрече, че в СДС започва един процес на отрезвяване и опит да се преборят с тези много крупни слабости и пороци, които ни дадоха основание да ги напуснем, но тези процеси са в самото начало и могат да тръгнат в различна посока. Например СДС може да се окаже в един миг много лесно партньор на ДПС. Всички го подозират вдясно, че може да направи такова нещо. Мисля, че дори в ГЕРБ има такива подозрения.
– Но в перспективата на едно партньорство…
– Може, разбира се, да се стигне от взаимодействие от различен тип, включително за явяване на изборите, включително за общо, но трябва да се извърви пътя.
– Говорим за СДС и ГЕРБ?
– Говорим за СДС.
– А за ГЕРБ?
– За ГЕРБ въобще не говорим, защото ГЕРБ не отговарят на основните критерии, които всяка десница поставя пред останалите. Основният проблем е осъждането на престъпленията на комунистическия режим и категорична позиция срещу участието на всички представители в този режим и на неговия репресивен апарат в българския обществен и политически живот. В това отношение ГЕРБ е много далече от критериите, за които ние се борим. Защото вижте, сега амфетаминът пак се завъртя около кръга “Монтерей”, където е бил винаги, където са генералите, които и преди са управлявали тези контрабандни канали – истина известна в цяла Източна Европа, интересно защо подминавана от българските общественици, политици и медии, с някакво пренебрежение. Истината е, че кръга “Монтерей” и в момента се занимава със същото. А това са бивша държавна сигурност, които по определението на Първанов са добрите. Това са добрите от Държавна сигурност, т.е. това са тези от Първо и Второ главно управление, които всъщност са управлявали наркотрафика, е как може те да са добрите. Така, че не можем, на тази основа, дори само това да вземем, има и други. Герб в момента не отговаря на нашите критерии, това не е десница.
– Но ако СДС подкрепи ГЕРБ, а вие казахте, че е възможно обединение на избори със СДС, какво ще се получи?
– Какво търсите вие с тези въпроси, каква е тази сложна ситуация? Който иска с когото иска да се обединява на базата на собствената си политика. Това, което аз искам да кажа е, че ние започнахме самостоятелна подготовка за явяване на изборите, няма на тези избори да зависим за явяването си от когото и да било, няма да има такава зависимост, както имаше на предишните избори, ако това ме питате отговорът е съвършено ясен, той беше даден на националното съвещание.
– Благодаря на Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...