Иван Костов: Прокуратурата действа като чадър, за да прикрива корупцията

Водещ Бойко Василев: Добър вечер на председателя на Демократи за Силна България /ДСБ/ Иван Костов.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Вот на недоверие за корупцията следващата седмица. Защо, г-н Костов? Този вот няма да свали правителството, чий проблем ще реши той тогава?
Иван Костов: Вотът ще покаже, първо, че има щети от корумпираността на управлението, чиито щети се измерват както в материални щети по линията на спирането на европейските фондове, така и морални, защото се разрушава положителният образ на България. Ще даде възможност на опозицията да изложи своите аргументи, да атакува във всички сфери, където и Европейският съюз, а и не само ЕС, атакуват българското правителството за явни корупционни практики.
Водещ: Вие ще атакувате, обаче нали знаете какво ви чака следващата седмица? Ще ви припомнят всички корупционни проблеми на вашето правителство – и БГА “Балкан”, и митническите пари в куфарчетата, и РМД-тата, всичко. А за много от тези въпроси вие май нямате отговори.
Иван Костов: Не, напротив! За тези въпроси седемте години, които изминаха оттогава, дадоха целия отговор, тъй като трябваше да бъдат разкрити поне някакви факти, да бъдат назовани конкретни имена. А това, което ние видяхме, които да подкрепят тезата за корумпираността на това предишно управление, ние видяхме само петнадесетина политически процеса, явно нагласени, които бяха загубени постепенно от управляващите.
Водещ: Това със седемте години не знам дали е аргумент, г-н Костов.
Иван Костов: Това е сериозен аргумент, защото дава възможност да се покаже, ако е имало нещо под клеветите за корумпираност, ако е имало факти, ако е имало доказателства, те щяха да излязат на бял свят.
Водещ: Искам да кажа, че и вие имахте четири години да отворите всички досиета, а не отворихте всички. Аргументът с многото години не знам дали е валиден при това положение.
Иван Костов: Ние отворихме досиетата, които бяха достъпни, ако говорим конкретно аз досиетата, за които сега ги виждаме, че ги отварят още по-пълно, защото един радикален закон ги отваря. От друга страна, искам да обърна внимание на още едно обстоятелство. Тези критики, за които вие говорите, по-скоро тези клевети, те звучаха от устата на г-н Първанов, сегашния президент, Българската социалистическа партия и ДПС, навремето, през 2000-та година. Никога, от ЕС, макар ние да преговаряхме тогава с Европейския съюз и да се ползвахме от европейски предприсъединителни фондове не са идвали критики с подобни адреси и с подобни упреци. Никога не е имало такова нещо в онова управление. Това е разликата в сравнение с днешния момент. Сега критиката идва отвън. Тя е много мощна, много сериозна. Тя идва от ЕС към българското правителство и не може да се каже, че опозицията нещо си е намислила да оклевети едно управление. Фактите, които се сочат, причините, поради които ЕС налага санкции на България, спирайки всички програми в глава “Транспорт”, са недвусмислени, те са ясни.
Водещ: Да, но има още една разлика. Ето, правителството взима мерки – хората, които са набедени, подават оставка, а по ваше време вие ги махнахте. Едва по-късно някак си се опитахте да обясните защо.
Иван Костов: Ето тук има две разлики. Първо, аз искам да припомня, сигурно отдавна забравен случай, който стана с тогавашния шеф на Главно управление на пътища г-н Костадин Таушанов, който, в момента, в който беше упрекнат, че има пари със съмнителен произход, подаде оставка буквално след часове и беше освободен още същия ден. Години минаха, приключиха всичките неща и се оказа, че той бил жертва на активно мероприятие и 2004 година всичко се изясни около него. Но тогава се действаше изключително бързо. А сега, ако сравним как се постъпи със сегашния шеф на пътната агенция, той беше защитен от Гагаузов. Беше казано, че това е морално етически въпрос, министър-председателят каза, че не вижда нищо нередно и беше принуден, вероятно, или сам си подаде оставка, но не за това, не за използването на позицията си на власт, за да подкрепя икономически бизнеса на брат си, а вероятно и на себе си, а затова, че не се е справил със снегопочистването. И още една разлика. Не става въпрос само за тези административни служители. Аз искам да посоча, че няма поток от сигнали от правителството за висшите етажи на управлението за министрите и заместник-министрите, който да отива към главния прокурор, няма материали, които да се изпращат. И искам да дам пример. По време на управлението 1997-2001 година моето правителство изпрати документи до прокуратурата за вицепремиер на правителството, изпрати документи и се води дело срещу заместник-министри и т.н. Никога не са спестявани тези неща и когато ние имахме помежду си сериозни конфликти, аз на всички съм казвал така: “Длъжни сте да се защитите. Щом има аргументи, трябва да може да се защитите в съда”. Тоест винаги се действаше и се активизираше прокуратурата. Сега прокуратурата действа като чадър, който да прикрива тези практики.
Водещ: Добре, защо вие не сезирате прокуратурата?
Иван Костов: Ние сме сезирали шестнадесет пъти българската прокуратура. Специално Демократи за силна България има шестнадесет официални писма.
Водещ: Добре, ще извадите ли поне една нова информация сега, или ще разчитате на изрезки от вестници?
Иван Костов: Аз очаквам, че ще има нова информация, включително и в медиите, още в началото на следващата седмица.
Водещ: Вие ли ще я извадите? Ако я имате, извадете я още сега. Ако имате тази информация, кажете я сега.
Иван Костов: Знаете ли кое е най-актуално за мен? Най-актуално за мен е информацията от дебата в четвъртък по Закона за приватизацията, където целият дебат се води за това, че ще приватизират болнични заведения и накрая г-н Евгени Чачев от нашата парламентарна група стана и каза, че всъщност този дебат отвлича вниманието от съществените неща, които са направени в този закон. Кои са съществените – “Автомагистрали” АД влиза за приватизация, летище “Варна” влиза за приватизация, летище “Бургас” влиза за приватизация, “Техноекспортстрой” влиза за приватизация, даже Българският национален кадастър влиза за приватизация. Можете ли да си представите, това става в момент, в който се води навсякъде дебат за това има ли корупционни практики, или не, и едновременно с това се отправя такава критика. Знаете ли как реагира водачът на парламентарната група на БСП. Той стана сепнат, защото очевидно не беше изчел закона и каза, че това няма да го допуснат, няма да мине.
Водещ: Г-н Костов, помирихте ли се с ГЕРБ, след като с този вот наливате вода в тяхната мелница? Дори митинг ще правите заедно.
Иван Костов: Ние призоваваме всички, които стоим зад вота, призоваваме хората да излязат и да протестират срещу корупцията на правителството. Това не е наливане на вода в ничия мелница.
Водещ: Ако случайно свалите правителството, те имат по-голям шанс от вас, те са социологически факт. Говоря за ГЕРБ.
Иван Костов: До изборите, още отсега започва да се формира алтернатива и до изборите със сигурност ще има една достатъчно сериозна, мощна управленска алтернатива на БСП и ДПС.
Водещ: Г-н Костов, на този митинг вие ще застанете заедно, вие трябва да застанете до Бойко Борисов. За това нещо готови ли сте, за този кадър?
Иван Костов: Ние ще преценим как да застанем и как да отидем на митинга. Тези неща ще се решат със зряла мисъл, даваме си сметка, включително и това, което вие питате. Ще намерим начин да отговорим на този въпрос.
Водещ: Добре, поне един важен въпрос на България ще реши ли този вот?
Иван Костов: Вотът реши още в четвъртък важен въпрос. Ако парламентарната група на БСП се обяви против включването на тези концесионирани дружества, както автомагистрали, както са летищата. Защото кой е купувачът на концесионираното летище? Можете ли да ми кажете? Кой ще купи летище “Варна”, освен концесионерът? Дори това да сме направили само в четвъртъшния ден, това е достатъчно, защото се спира една голяма щета върху българския избирател, защото кадастърът в нито една страна не е частна собственост.
Водещ: Добре, последен въпрос. Хората, накрая, не се ли страхувате, че ще ви попитат – чесаха си езиците и какво накрая?
Иван Костов: Ето, аз дадох пример какво накрая. Ограничават се опити да се практикува корупция по най-наглия начин. Самият факт, че след атаките срещу г-н Георгиев, той все пак напусна този пост. Самият факт, че ще се разкрият други обстоятелства, които ще покажат пред очите на хората за какво става въпрос и които могат да предизвикат промяна на практики на правителството. Ако ми дадете една секунда да кажа, малцина разбират какви са щетите от спирането на парите. А всеки човек, който разбира от крупен инвестиционен проект, може да каже, минавайки по трасето на автомагистрала “Люлин”, че спирането на това, а тук вече не се работи, защото са спрели парите, няма финансиране, всичко е замряло, спирането на такова огромно строителство само за един ден са големи загуби, а спирането на такова строителство за месец, докато се изясни ситуацията, със сигурност ще надвиши тези, и без друго огромни суми, които се плащат за автомагистрала “Тракия”. Искаме хората да разберат и това, че това е корупция, която носи директни загуби за България.
Водещ: Добре. Благодаря ви, г-н Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...