Иван Костов: Проблемът е, че у нас се разкапва самата политическа система

Водеща: С какви законодателни инициативи, приоритети, амбиции, страхове лидерите на партии влизат в новия политически сезон, който започва в сряда със зимната сесия на Народното събрание, това ще разберем след секунди от лидера на ДСБ Иван Костов, а след 13 часа наш събеседник ще бъде лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Ще отбележа, че отправихме покана и към управляващите, но от ГЕРБ не успяха или пък не пожелаха да осигурят събеседник. Добър ден казвам сега на лидера на “Демократи за силна България” г-н Иван Костов. Здравейте.

Иван Костов: Здравейте.

Водеща: Малко е трудно, да ви призная честно, след разговорите за бедстващите хора, бедстващите райони да говорим за приоритети и амбиции на политиците в новия политически сезон. Но все пак да чуем с какви приоритети “Демократи за силна България” влизате в новия политически сезон?

Ив. Костов: Вижте, основният ни приоритет е да изпълним това обещание, което дадохме преди няколко месеца, да изработим проект за изменение на закона за защита на конкуренцията, защото според нас Комисията за защита на конкуренцията не защитава конкуренцията, защитава монополите, казано с една дума. А по този начин се бърка в джоба на всеки български гражданин в години на криза, когато всеки трудно свързва двата края. И такова посегателство върху домакинския бюджет, което може да бъде защитено от държавна институция, трябва да бъде прекратено. Така че това ни е основният интерес. Освен това липсата на конкуренция в страната забавя силно икономическото развитие и без конкуренция няма и откриване на работни места, няма икономически двигател за развитието на страната. Така че освен, че страдаме от рецесията, ние страдаме и от една политика на ГЕРБ, която е изцяло в услуга на монополите. Ние ще се стремим да решим този проблем и това ни е основната законодателна…

Водеща: Инициатива.

Ив. Костов: … основният законодателен приоритет.

Водеща: В дните около нова година, чули сте предполагам, в публичното пространство се появи и набра скорост темата за евентуални предсрочни парламентарни избори. Лидерът на БСП Сергей Станишев прогнозира през 2012 година предсрочни избори. Лютви Местан заговори за правителство на националното съгласие. Политолози също казват, че не е изключено Бойко Борисов и ГЕРБ доброволно да се откажат от властта, за да не рискуват драматично понижаване на рейтинга. Каква е позицията на ДСБ по тази тема, г-н Костов?

Ив. Костов: Нашата позиция е…

Водеща: Има ли според вас основания за предсрочни избори?

Ив. Костов: Нашата позиция е свързана с признанието, укрепна след признанието, което направи Цветан Цветанов на 28 декември, казвайки в интервю по Би Ти Ви, че те си плащат за подкрепата на независимите народни представители. Каза, че, в опита да се измъкне от атаката, че присвояват чужди пари на други партии, той каза, че те дават тези пари обратно на независимите депутати за парламентарна и тук прекъсва, защото се усеща, че казва, нещо много, много лошо за българската политическа система. От тази гледна точка нашият основен проблем като държава е, че ние сме управлявани от парламент, в който няма политическо мнозинство, а има мнозинство от ГЕРБ и независими политическа системанародни представители, които обаче подкрепят ГЕРБ вероятно и заради тази огромна финансова облага. Защото става въпрос за 17 хиляди лева на месец, които взимат точно тези депутати, а пък не ги взима никой друг депутат, да речем от ГЕРБ, за парламентарна дейност. От тази гледна точка проблемът е много по-сериозен отколкото това, което вие повдигате. Проблемът е, че у нас се разкапва самата политическа система. Някой беше написал в електронен сайт, че бил много умен Бойко, че се сетил да купи тези депутати. То не е въпрос на сещане, искам да кажа на този автор. Вероятно лоши мисли са минавали в главите на всеки човек. Въпросът е, че човекът с морал и човекът с визия за бъдещето на страната си никога не превръща тези лоши мисли в дела.

Водеща: А вие предвиждате ли някакви действия, след като виждате, че се разкапва, какво казахте, парламентаризма и демокрацията?

Ив. Костов: Ние казахме днес, че ще сезираме Комисията за борба с корупция в парламента и ще искаме от нея становище по този случай. Защото преди това искахме комисия, която да провери нашите подозрения, че тези пари се дават обратно на депутатите, сега го потвърждава самият Цветанов и в този смисъл облекчи силно нашия натиск. Сега въпросът е да се произнесе комисията – това е ли тежка политическа корупция, която за нас е очевидна, или не е.

Водеща: А иначе как гледате на престрелките между министри в кабинета? Основателни ли са критиките на вицепремиера Дянков към отделни министри за забавени реформи в сферата на земеделието, на транспорта, да добавим и здравната реформа?

Ив. Костов: Аз считам, че това е опит на ГЕРБ да прати в глуха улица

дебата за липсата на приоритети за управление и за липсата на визия за това какво трябва да се прави, за да се решават тежките проблеми на страната. Това се прави като се отнема правото на обществото и на опозицията, и на политиците да вземат отношение към работата на съответните ресорни министри. Отнема се от самата ГЕРБ, която уж играе ролята на такъв контрол, и това вече си е чисто подменяне пък на цялата политическа система. В този смисъл аз не мога да коментирам подобни неща, защото те са нечестни и непочтени по отношение на общественото мнение. Защото тези неща…

Водеща: Това театър ли е – вицепремиерът нахока министър…

Ив. Костов: Театър е, разбира се, това си е…

Водеща: … премиерът вицепремиера?

Ив. Костов: Това си е чиста фасада.

Водеща: Просто някакво зрелище за пред хората.

Ив. Костов: Ами, зрелище е, защото след това който и да каже каквото и да каже по отношение на министъра, вие и обществото ще си кажете – да, ама, то това го каза преди това еди-кой си вицепремиер. Което е нелепо, нали, защото вицепремиерът е трябвало да упражни влиянието си в Министерския съвет, а не да го говори по радиото или по телевизията.

Водеща: Макроикономисти и анализатори твърдят, че 2012 ще бъде тежка. Осемдесет процента от работодателите казват, че през тази година ще правят нови съкращения. Безработицата в България вече надмина средното ниво за Европейския съюз. Какво според вас трябва да направят управляващите, за да съживят икономиката, за да се открият нови работни места? Нужни ли са…

Ив. Костов: На първо…

Водеща: … нови антикризисни мерки?

Ив. Костов: На първо място да прекратят политиката на подкрепа на монополите и на злоупотребата с господстващо положение, да освободят пазара. Вижте едно драстично число, ще ви кажа две, с 50 процента поскъпва захарта на българския пазар, от 1.20 на 1.82, с 50 процента за миналата година…

Водеща: Има ли основание за това?

Ив. Костов: Чуйте ме сега. Световната цена пада с 20 процента. Хайде ми кажете какво е основанието? Кой е вносителят на захар в България? Един много известен собственик на клуб.

Водеща: Назовете го.

Ив. Костов: Гриша Ганчев съм чул, че е основният вносител на захарта. Ето тази политика трябва да бъде спряна. Разбирате добре, че управляващите фактически ако не прекратят тази политика, те обричат на унищожение хиляди и хиляди дребни фирми. Е току-що свърши среща моя със собственици на малки бензиностанции. Те казват, че са 15 хиляди души, че притежават значителна част от пазара на горивата, особено в крайните райони, където зареждат трактори, земеделски машини и прочее. Можете да си представите какъв оборот минава през тях, и те са на мнение, че ги унищожават целенасочено в полза на веригите, на големите бензиностанции. Ами, вижте до каква степен ние сами унищожаваме собствената си икономическа структура…

Водеща: От НАП пък твърдят обратно, казват, че една голяма част от тези бензиностанции са в сивия сектор и просто искат да ги извадят на светло.

Ив. Костов: Нека ги извадят на светло. За това няма проблем. Те са готови хората да излязат на светло, но с тях никой не разговаря. Прави се опит да бъдат изметени. А това са хиляди работни места. Ако това се… ако това е политиката, а това е политика, която те самите хора разчитат като изцяло еднозначно подчинена на монополния интерес на големите вериги, това е политика срещу интересите на България.

Водеща: Други антикризисни мерки?

Ив. Костов: Вижте, ние бяхме на среща, още един факт да кажа, да чуят хората, тъй като в момента Българска стопанска камара, не в момента, а преди нова година обяви резултати от допитване до свои членове. Ами оказа се, че 50 процента от фирмите в страната имат нулева заетост. Тоест няма заети лица в тях. Те са сложени във фризера. Те са, те са заспали, може би вечен сън. Това, което аз преди две години прогнозирах, го виждам сега в тези резултати. Е може ли да заспиват половината ти фирми и да очакваш икономиката ти да върви на добре. Защо ГЕРБ не прегърне тази теза, че трябва да се защитят тези фирми, да се защити конкуренцията, да има икономическо развитие, да се състезават за това кой ще произвежда по-продуктивно, по-ефективно и така се движи цялата страна напред. При нас това се демонтира в услуга на няколко души.

Водеща: Колко?

Ив. Костов: Ето, направиха недопустимо отстъпка на “Лукойл” за монтирането на измервателните апарати. Повече от половин година им даде правителството. А сега натиснали тези с малките бензиностанции. Има много прости решения. Ние ще ги предложим тези решения в Народното събрание. Ще направим питане към министъра, ще му поставим въпросите и ще му кажем какво точно елегантно може да бъде решението, така че, от една страна, да не се отстъпва от това да се измерва и да се контролира горивото, от друга страна, да бъде абсолютно поносимо за тези хора.

Водеща: От поредицата интервюта, които премиерът даде в дните преди и след нова година, стана ясно, че ГЕРБ готви два нови законопроекта за Националната разузнавателна служба и за Националната служба охрана. Борисов обяви, че ще предложи на новия президент тези служби да преминат към изпълнителната власт. Ако стигнат до пленарна зала тези законопроекти, ще ги подкрепите ли, г-н Костов?

Ив. Костов: Ами, вижте, аз самият съм внесъл такъв законопроект за Националната разузнавателна служба. Аз съм внесъл такъв законопроект цял, от А до Я.

Водеща: На чие подчинение трябва…

Ив. Костов: Пълен законопроект.

Водеща: … да бъдат тези две важни служби?

Ив. Костов: Моля?

Водеща: На чие подчинение трябва да бъдат тези две важни служби?

Ив. Костов: Ами, аз това съм го, аз това съм го направил, преди седем-осем месеца съм предложил да минат на подчинение на министър-председателя, на Министерския съвет, защото той носи отговорността за националната сигурност на страната. Защо трябва сега да подкрепям Бойко Борисов, който след осем месеца чука на една врата, която ние се опитваме да отворим от толкова време?

Водеща: Е, очевидно те тогава не са ви обърнали внимание или пък са откраднали вашата идея. И ако тези…

Ив. Костов: Ами, аз мисля, че, аз мисля, че и двата варианта не говорят добре за техния политически подход към, изобщо към законодателството в Народното събрание. Няма смисъл да пишат закон, защото има един достатъчно добър закон. Просто да го предложи, да го пуснат да се гласува и след това може да бъде усъвършенстван, доработен и т.н.

Водеща: Е, чухте обаче, че ГЕРБ готвят…

Ив. Костов: Така че няма нужда да…

Водеща: … свои два законопроекта.

Ив. Костов: Моля?

Водеща: Чухте, че ГЕРБ готвят два нови свои законопроекти. Един ден може би ще стигнат до пленарна зала. Тогава какво ще бъде вашето поведение?

Ив. Костов: Ние ще гласуваме законопроекта, който аз съм внесъл. Много е просто.

Водеща: И накрая, понеже ни остава много малко време, да ви попитам, със сигурност следите нещата, които се случват в Европа и еврозоната. Каква е вашата прогноза – ще оцелее ли еврозоната? България не е член, но така или иначе сме зависими от еврото.

Ив. Костов: Даже не можете да си представите колко сме зависими от еврото. Нашият валутен борд функционира през връзката между лева и еврото…

Водеща: Така е.

Ив. Костов: … а не някаква друга валута. Една преобладаваща част от българските спестявания са в евро. Може би 34 милиарда срещу 17 в лева, нещо такова е вероятно числото. Тридесет и четири милиарда в евро. В този смисъл сме много силно свързани с еврото. И аз от все сърце искам спасителните операции за еврото да са успешни. Но искам да кажа, че едно е да се спасява еврото, друго е да се решава дълговият проблем на страните, които го имат. Това са два съвършено различни въпроса. Но това е за друг дълъг…

Водеща: По-дълъг разговор. Благодаря ви за това участие в “12 плюс 3”. Чухте лидера на ДСБ Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...