Иван Костов: Приемането на оставката на Румяна Желева като външен министър е закономерно и правилно

Водещ: Добър ден сега на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Знаете днес ръководството на партия ГЕРБ обяви решението си да предложи на премиера Бойко Борисов да приеме оставката на Румяна Желева. Първият коментар на г-н Костов, здравейте. Добър ден.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Слушаме ви.
Иван Костов: Какво да коментирам?
Водещ: Как приемате това, смятате ли, че наистина Румяна Желева трябва да оттеглена като външен министър и на нейно място да дойде някой умен, красив, който да се справя по-добре?
Иван Костов: Приемам, че това е закономерно и правилно. Така се действа в този случай.
Водещ: Накърни ли този случай имиджа на правителството?
Иван Костов: Да, отслаби доверието в правителството, така е.
Водещ: Колкото голям е проблемът на Бойко Борисов с подбора на кадри?
Иван Костов: Видимо много голям. Видимо много голям.
Водещ: Вие сте толкова лаконичен, защото очаквате ваш човек да заеме поста на Румяна Желева или бъркам?
Иван Костов: Моля ви, откъде накъде? Няма консултации с нас. Ние ще трябва да гласуваме в Народното събрание и е добре ГЕРБ на някаква фаза да направи консултации или поне сондаж в Синята коалиция. Дотук не сме били обект, но може би още не са се организирали.
Водещ: А очаквате ли все пак да има консултации с вас кой точно да е външният министър?
Иван Костов: Би било добре да се направят, да се огледа внимателно кандидатурата, би било добре да се чуят повече мнения. Би било добре да се търси по-широк консенсус вече за хората, които ще управляват. От това само ще спечелят всички.
Водещ: Би било добре, но практиката показва друго. Много добре знаете.
Иван Костов: Да, практиката показва за съжаление друго, но това, което се случи, показа, че това е лоша практика.
Водещ: Стефан Тафров, Константин Димитров, Марин Райков. Кой ви се вижда най-подходящ?
Иван Костов: А, няма да коментирам нищо, тъй като не са ме питали тези, които ще решават въпроса. Ако ни поканят и проведем един разговор, ще бъдем съвсем отговорни и сериозни, но трябва да чуем техните имена, а не тези, които вестниците и журналистите са си избрали. Важно е какъв е изборът на министър-председателя.
Водещ: Объркването на пресцентъра вчера на Министерски съвет днес като че ли ще се окаже съвсем вярно. Кому беше нужно това? Да се приема едната оставка, да не се приема другата, после пък да се приема оставката на външен министър.
Иван Костов: Вижте, ясно беше, че трябва да бъде уважен изборът, защото това е…
Водещ: Как ясно? Бойко Борисов вчера каза, че Румяна Желева трябва да ходи с гордо вдигната глава.
Иван Костов: Това е тактически ход. Как точно се осъществява нещо, зависи от тези, които го правят, в случая от премиера. Но беше ясно, че тя си отива. Сега дали сега, дали след две-три седмици, беше ясно, че, защото тя е изявила това желание, разбирате ли, тя е казала, че се отказва, и във всяка нормална демокрация мнението на хората за отговорностите им е на първо място, нали така.
Водещ: Това, което създадохме в Европарламента, никак не беше приятно. Смятате ли, че Кристалина Георгиева може да успее много бързичко да потуши това напрежение?
Иван Костов: Да, смятам. Тя има качества. Стига да има достатъчно време да се подготви.
Водещ: А не трябваше ли да е вариант А, а не вариант Б?
Иван Костов: Този въпрос към кого трябва да го зададете?
Водещ: Просто ви карам да разсъждавате в тази посока. Според вас.
Иван Костов: След като не сме консултирани по вариант А и не сме консултирани и по вариант Б, няма как сега публично да заставаме в позата на коментатори, не е добре да го правим. Искам да бъде лаконичен, не искам да създавам напрежение, което бездруго очевидно е голямо. Искам само да кажа, че този случай не е прецедент в практиката на комисията и парламента в Европа, че вероятно ще се случва и в бъдеще, и на тези неща трябва да се гледа, първо да се извлече необходимата полезна информация, за да не се допускат в бъдеще, и след това да се направи така, да се подреди така този план Б, т.е. следващата кандидатура, че много бързо да неутрализира вредните последствия, които трябваше да изпита страната и в частност управлението на ГЕРБ от това, че направи едно предложение, което се провали. От прагматична гледна точка така е добре да се направят нещата.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Иван Костов, съпредседател на ДСБ, на Синята коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...