Иван Костов: Приветствам това, че президентът е готов да освободи посланиците

www.focus-news.net

София. Президентът няма право да бъде язвителен по отношение на който и да било. Много пъти той си е позволявал да бъде язвителен, да бъде необективен, да лъже и т.н. Неговата позиция би трябвало да бъде отговорна. Това коментира пред журналисти Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Костов няма съгласувателна процедура, за каквато говори президентът. “Всички в момента не казват истината. Няма съгласувателна процедура”, каза Костов, като допълни, че в Конституцията е записано, че правителството ръководи външната политика, под което се разбира и освобождаването и назначаването на посланици. “Достатъчно е едно телефонно обаждане на външния министър до президента”, каза Костов.
Стига да получим подкрепа от управляващите ще доведем нещата до края, и ако ги доведем до края ще получим еднозначен отговор на това президентът обръщал ли се е към Саддам Хюсеин с молба за финансиране и по този начин нарушил ли е закона, саботирал ли е югоембаргото, като е позволил да се изнесе петрол и да се упражнява политическо влияние. Защото това става, когато Саддам Хюсеин разрешава да се изнесе по молба на чужд председател на партия и да се получат ваучери и комисионни от тази продажба, това означа, че Саддам Хюсеин не е бил в изолация. Това е много сериозно престъпление”, коментира Костов.

Приветствам това, че президентът е готов да освободи посланиците. Така трябва да говори един отговорен президент.
По думите на Костов – когато Народното събрание поиска от президента да освободи посланици, за които самото народно представителство е убедено, че са “участвали или са толерирали по непредпазливост или по каквато и да е било причина са позволили изборни нарушения, довели до поставяне под въпрос и отнасяне на въпроса за изборите до Конституционния съд, то президентът трябва да се съгласи”.
Така трябва да се държи един президент, защото в противен случай застава от страната на нарушителите. Що се отнася до това дали той има право на критика – Костов отговори: “Да, той има право на своята критична позиция”.

Юлиан ХРИСТОВ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...