Иван Костов: Приветствам това, че президентът е готов да освободи посланиците

www.focus-news.net

София. Президентът няма право да бъде язвителен по отношение на който и да било. Много пъти той си е позволявал да бъде язвителен, да бъде необективен, да лъже и т.н. Неговата позиция би трябвало да бъде отговорна. Това коментира пред журналисти Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Костов няма съгласувателна процедура, за каквато говори президентът. “Всички в момента не казват истината. Няма съгласувателна процедура”, каза Костов, като допълни, че в Конституцията е записано, че правителството ръководи външната политика, под което се разбира и освобождаването и назначаването на посланици. “Достатъчно е едно телефонно обаждане на външния министър до президента”, каза Костов.
Стига да получим подкрепа от управляващите ще доведем нещата до края, и ако ги доведем до края ще получим еднозначен отговор на това президентът обръщал ли се е към Саддам Хюсеин с молба за финансиране и по този начин нарушил ли е закона, саботирал ли е югоембаргото, като е позволил да се изнесе петрол и да се упражнява политическо влияние. Защото това става, когато Саддам Хюсеин разрешава да се изнесе по молба на чужд председател на партия и да се получат ваучери и комисионни от тази продажба, това означа, че Саддам Хюсеин не е бил в изолация. Това е много сериозно престъпление”, коментира Костов.

Приветствам това, че президентът е готов да освободи посланиците. Така трябва да говори един отговорен президент.
По думите на Костов – когато Народното събрание поиска от президента да освободи посланици, за които самото народно представителство е убедено, че са “участвали или са толерирали по непредпазливост или по каквато и да е било причина са позволили изборни нарушения, довели до поставяне под въпрос и отнасяне на въпроса за изборите до Конституционния съд, то президентът трябва да се съгласи”.
Така трябва да се държи един президент, защото в противен случай застава от страната на нарушителите. Що се отнася до това дали той има право на критика – Костов отговори: “Да, той има право на своята критична позиция”.

Юлиан ХРИСТОВ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...