Иван Костов: Приветствам това, че президентът е готов да освободи посланиците

www.focus-news.net

София. Президентът няма право да бъде язвителен по отношение на който и да било. Много пъти той си е позволявал да бъде язвителен, да бъде необективен, да лъже и т.н. Неговата позиция би трябвало да бъде отговорна. Това коментира пред журналисти Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Костов няма съгласувателна процедура, за каквато говори президентът. “Всички в момента не казват истината. Няма съгласувателна процедура”, каза Костов, като допълни, че в Конституцията е записано, че правителството ръководи външната политика, под което се разбира и освобождаването и назначаването на посланици. “Достатъчно е едно телефонно обаждане на външния министър до президента”, каза Костов.
Стига да получим подкрепа от управляващите ще доведем нещата до края, и ако ги доведем до края ще получим еднозначен отговор на това президентът обръщал ли се е към Саддам Хюсеин с молба за финансиране и по този начин нарушил ли е закона, саботирал ли е югоембаргото, като е позволил да се изнесе петрол и да се упражнява политическо влияние. Защото това става, когато Саддам Хюсеин разрешава да се изнесе по молба на чужд председател на партия и да се получат ваучери и комисионни от тази продажба, това означа, че Саддам Хюсеин не е бил в изолация. Това е много сериозно престъпление”, коментира Костов.

Приветствам това, че президентът е готов да освободи посланиците. Така трябва да говори един отговорен президент.
По думите на Костов – когато Народното събрание поиска от президента да освободи посланици, за които самото народно представителство е убедено, че са “участвали или са толерирали по непредпазливост или по каквато и да е било причина са позволили изборни нарушения, довели до поставяне под въпрос и отнасяне на въпроса за изборите до Конституционния съд, то президентът трябва да се съгласи”.
Така трябва да се държи един президент, защото в противен случай застава от страната на нарушителите. Що се отнася до това дали той има право на критика – Костов отговори: “Да, той има право на своята критична позиция”.

Юлиан ХРИСТОВ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...