Иван Костов: Претенциите на ГЕРБ за лидерство в дясното пространство са неуместни

Водещ: В нашето предаване “Тази сутрин” е лидерът на Демократи за силна България Иван Костов. Добро утро, господин Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Според последните социологически проучвания, които излезнаха през изминалата седмица, така да ги наречем, вашата партия се намира на опашката на парламентарно представените партии като социологически рейтинги. Застрашават ли тези резултати, според вас, по някакъв начин бъдещето на вашия политически проект?
Иван Костов: Аз съм най-неподходящият човек за коментар на социологически изследвания.
Водещ: Известна е вашата…
Иван Костов: От това винаги става някакъв скандал, така че… Нашето недоверие си остава трайно, нашите изследвания са други. Те показват, че ние няма от какво да се безпокоим. Ще имаме своя депутат, въпросът е дали ще имаме втори депутат.
Водещ: Според вас вие ще имате твърдо един евродепутат?
Иван Костов: Да.
Водещ: Ще има ли някаква конкуренция, някакво решаване на класацията в дясното политическо пространство на тези избори? Могат ли те да бъдат подобен критерий?
Иван Костов: Е, не предполагам. Не предполагам.
Водещ: Защо ви попитах? Защото ГЕРБ, които също присъстват в тези социологически рейтинги, при това като втора политическа сила, и СДС, които отбелязват, според тези рейтинги, възход и смятат, че възкръсват като политическа партия, твърдят, че започват някаква борба за лидерство в дясното? Ето, ГЕРБ заявява: “Искаме да бъдем лидери на дясното политическо пространство”. СДС продължава да има тези амбиции, затова ви попитах. Какви са амбициите в този смисъл на ДСБ? Очевидно в тази конфигурация една от трите (…).
Иван Костов: Не е уместно да се претендира за лидерство в дясно от страна на ГЕРБ, така както беше неуместно да се претендира за участие в дясно и за дясно представителство от страна на Симеон Сакскобургготски и неговото Национално движение.
Водещ: Неговия политически проект.
Иван Костов: Неговия политически проект. Това бяха претенции, които с времето отпаднаха. Така ще отпаднат и тези претенции, тъй като те са неуместни, те са неподплътени с политика, с платформа, с ценности, с приобщаване към определен вид политики по отношение на всяка конкретна област и така нататък.
Водещ: Ето, те си имат някакъв аргумент в този смисъл. Бих предпочел първо да поговорим за ГЕРБ, след това и за СДС, защото там има доста проблеми.
Иван Костов: Аз не бих предпочел да говоря за ГЕРБ.
Водещ: Въпреки всичко, това са политически тезиси, които те изясняват. Те казват: “Нас БСП ни припознава за враг, ние припознаваме БСП за враг, никога няма да се коалираме с БСП и ДПС”. Друг е въпросът какво казва …
Иван Костов: Това вече сме го чули.
Водещ: И в този смисъл…
Иван Костов: Точно по този начин говореше НДСВ преди последните избори. Те бяха точно това, което в момента ГЕРБ твърди, че е. Сега виждаме каква е реалността. Тя е съвсем различна. Едно е, което хората декларират, че са, а пък съвсем друго е това, което съумяват да защитят като позиция. НДСВ в момента е партньор на БСП, при положение, че преди изборите твърдеше, че е алтернатива. Освен да се позова на яркия минал опит, нямам какво да добавя към тази тема.
Водещ: Очаквате ли примерно това, което и вчера каза в нашето студио…
Иван Костов: Впрочем това е и причината да отпадне претенцията на НДСВ да бъде десница. Това коалиране с БСП. И то като (…) партньор.
Водещ: Това пространство е напоследък като център-дясно, дясно-център и всеки казва: “Абе ние хем сме в дясното, където е Иван Костов, хем сме в центъра, за да можем да си партнираме с този и с онзи”.
Иван Костов: Не съм убеден, че хората ги интересуват тия геометрии – център-център, дясно, център-ляво. Мисля, че не го интересува хората това.
Водещ: Допускате ли, че е възможна подобна коалиция, да речем, в една следваща парламентарна конфигурация?
Иван Костов: Не ми се ще да гледаме на кафе с вас рано сутринта. Аз моето го изпих и то е еспресо.
Водещ: СДС…
Иван Костов: А гледам, че и вие изпихте вашето.
Водещ: И аз го изпих и съм си скрил тук едно малко количество, да се подготвя и за другите разговори. Те ще бъдат много емоционални. Темата СДС. Смятате ли, че опитът, който СДС направи, да демонстрира самостоятелност в рамките на Европейската народна партия, избистря облика на СДС като една по-крайна дясна партия, не толкова дясно-център, което автоматически би означавало, че те искат да вземат и вашето пространство.
Иван Костов: Не, не, не. Не смятам. Аз споделям това, което каза моят колега Константин Димитров, че става въпрос за гаф. Само че не знам точно откъде идва гафът. Дали е на председателя на СДС и на част от ръководството, или на самото ръководство, или на Националния съвет. Те очевидно в момента изясняват позицията си вътре в СДС и би трябвало да си я изяснят, защото такава политическа ориентация се противопоставя на записаното в устава на СДС. А в устава пише, че СДС е народна партия и е член на…
Водещ: Я кажете, че вие сте го писали този устав и е хубаво така.
Иван Костов: Не, точно този не съм.
Водещ: Този не, това е предпоследният.
Иван Костов: Това е последният устав, който е валиден в момента. СДС там се описва като народна партия, член на ЕНП. Така че решение за излизане от ЕНП трябва да се вземе на най-представителния форум на СДС. Очевидно там има проблеми, които те тепърва трябва да изяснят. Това, което аз мога да кажа, е, че на 24-ти ще участвам на срещата на върха в Берлин и съм поискал среща с Вилфред Мартенс, където ще се опитам да изясня както “недоразумението”, защото ние не можем да разберем и къде е точно недоразумението…
Водещ: Принципно можем да го анализираме обаче с вас. Добре. Интересно нещо започнахте да казвате. Какво ще поискате от председателя на ЕНП? Изясняване на недоразумението само или ще лобирате за СДС? Ще помолите там СДС да не бъдат изключвани?
Иван Костов: То това е едно и също. Ако се отдаде да изясним положението от доброжелателни позиции, както ще го направя, това очевидно ще помогне за решаване на казуса. Но все пак ние не сме наясно с мотивите на председателството. Да се твърди, че председателството е в недоразумение, е малко пресилено. Това е теза, която не бих се наел да защитавам, тъй като председателството се състои от много опитни политици…
Водещ: На ЕНП, говорите?
Иван Костов: На ЕНП, да. Това не са в никакъв случай случайни хора. Те не могат да бъдат лесно заблудени. Така че предстои да направим това. Аз ще се опитам да направя. И в този смисъл искам да кажа, че ще има…
Водещ: Да лобирате там, да молите за СДС да бъде оставена в партията.
Иван Костов: Така го възприемате вие…
Водещ: Ами да ги наречем с истинските имена нещата. СДС сега казва така: “Ние подкрепихме Иван Костов и ДСБ за членство в ЕНП. Те са длъжни сега да ни подкрепят и нас. Да не гласуват за изключването на СДС от ЕНП. Да върнат този сестрински жест, както вие помежду си наричате”.
Иван Костов: Ние, разбира се, виждаме в случилото се едно ново недоразумение, ако искате, така да го наречем, с техните думи, което хвърля нова сянка върху българската десница, която беше излишна в този момент. Това не биваше да се случва, така че ние ще се ангажираме. Аз ще се опитам да направя това, което мога.
Водещ: Да анализираме с вас кой носи отговорността тогава.
Иван Костов: Въпреки че искам да кажа, че никой не ме е помолил, никой не се е обърнал към нас директно, никой…
Водещ: Не ви ли пуснаха писмо от СДС примерно с молба за помощ в случая?
Иван Костов: Не сме получили още писмото, но ще анализираме писмото. Надяваме се от него да разберем допълнителните им аргументи, за да бъдем и убедителни, като се срещаме с Вилфрид Мартенс.
Водещ: От това, което разбираме, че се случва в СДС, можем с вас да анализираме за това кой носи отговорността за това решение, понеже казахте, че искате да си изясните нещата. Подписът е на Петър Стоянов. Той се подписва под споразумение с британските консерватори и с чешката дясна партия. Доколкото разбираме от самото СДС, не е взето решение на Национален съвет за такъв подпис. Това е решение на НИС – това е Националният изпълнителен съвет, най-оперативният орган на тази партия. Вие добре я познавате тази партия, участвали сте в нейното създаване, правене и така нататък, дори ви обвиняваха, че сте си я направил по ваш образ и подобие, така да се каже. Какъв е изводът, политическият, който може да направите, кой носи отговорността при тези факти?
Иван Костов: Не бива аз да правя този извод, защото той би бил…
Водещ: Като ходите да помагате, поне да знаете на кого помагате.
Иван Костов: … би бил намеса във вътрешните работи на СДС. Аз това нещо не искам да правя. Аз искам обаче да ви обърна внимание върху по-принципния въпрос. Тъй като се поднася тезата, която донякъде има основание, че именно различията са предизвикали това поведение, различията между консерватори и ЕНП. Аз искам да кажа, че…
Водещ: При отстояването на националните интереси на България?
Иван Костов: При отстояването на националните интереси. Само че националният интерес според начина, по който ние го виждаме в ДСБ, е силна Европа, в която да влезе силна България. Силна България в силна Европа. Това е тезата на ЕНП. Консерваторите са за слаба Европа или за Европа, която е по-скоро деконцентрирана и която има периферии. Консерваторите са за членство на Турция, дори да не отговаря на критериите за членство в Европейския съюз, докато ЕНП твърдо настоява Турция да изпълни всички политически критерии и тогава да бъде…
Водещ: А вие сте много скептичен за Турция, ако трябва да говорим за вашата позиция?
Иван Костов: Точно заради това ние настояваме, че правилната и отговаряща на националните интереси позиция е на ЕНП, а не на консерваторите.
Водещ: Ще подкрепите ли СДС в другия казус – казуса Георги Константинов? Отказа на контраразузнаването да издаде допуск на репресирания Георги Константинов, обявен за терорист, за това, че е взривил паметника на Сталин приживе, 53-та година?
Иван Костов: Ние заявихме вече позицията си и сме категорично за това Съюзът на демократичните сили (СДС) да има представител, който те посочат и настояваме техният представител да бъде представен в залата, да бъде гласуван наред с всички останали. Това ще бъде голямо предизвикателство за тези, за които вие казвате, там център-дясно, център-ляво в парламентарното мнозинство, да ги видим как ще застанат в този случай. Така че ние настояваме, че те имат своето основание да имат представител и ще подкрепим техният представител, независимо кой е.
Водещ: Говорите принципно, но казусът е много важен, защото мнозина хора си правят извода сега кой е десен и кой е консерватор по отношението на Георги Константинов.
Иван Костов: А не бива, а не бива.
Водещ: Аз предпочитам да говорим за него, защото казвайки вие така, означава, че за вас е все едно СДС кой е предложил. Георги Константинов сам по себе си е казус.
Иван Костов: Георги Константинов е сложен казус.
Водещ: Защо да е сложен?
Иван Костов: Защото самият той, аз го гледах в едно предаване на госпожа Тадаръкова, в което той усложни казуса максимално, твърдейки, че е истински комунист за разлика от комунистите, които са ни управлявали и разви теза за предстояща революция.
Водещ: Анархо-комунист, нарича той себе си, ако трябва да сме точни.
Иван Костов: Да, и разви теза за предстояща революция. Това е много далече от нашите възприятия и от нашите ценности.
Водещ: Чисто идеологически имате предвид?
Иван Костов: И идеологически, и политически. Ние много силно се различаваме от една такава позиция. Ние с този човек очевидно имаме сериозни различия по начина, по който четем историята и по който виждаме бъдещето. В този смисъл казусът е действително много сложен, защото той все пак казва: “Аз нямам нищо общо със СДС, аз съм истински комунист”. Чух го в предаването.
Водещ: Част от идеологията обаче, на СДС, на дясното е начинът, по който се чете миналото. Не смятате ли обаче, че заради това той е казус за вас?
Иван Костов: Искам да кажа, че не може точно с такава персона да се възбужда казусът за миналото през погледа на хората, които са ясно, политически представени от нас.
Водещ: Защо не. Той е един от най-репресираните хора от бившия комунистически режим. Кой като него си е позволявал да направи такъв акт на бунт срещу режима, да взриви приживе на Сталин негова статуя?
Иван Костов: Аз не отричам това, аз не отричам.
Водещ: Това е истински репресиран. Той дори не иска да го наричате дисидент, защото казва: “Дисидентите бяха тези, които спориха в рамките на партията”.
Иван Костов: Ако говорим за истински репресирани хора, истински репресирани имаше от редовете на Българската комунистическа партия, не истинската според неговите представи.
Водещ: Да, така.
Иван Костов: Беше убит Трайчо Костов. Бяха преследвани и насилвани много хора от самата Българска комунистическа партия, тоест репресивният режим е репресирал във всички посоки, така че не е…
Водещ: И затова правим тук някаква разлика между дисиденти и репресирани и затова казусът Георги Константинов според мен сам по себе си е важен, защото той ви дава възможност да прочетете миналото така, както автентичният десен избирател може би иска от вас, този, който не приема предишния режим.
Иван Костов: Този, който не приема предишния режим, предлага алтернатива. Алтернативата е той да бъде заменен с какво? Едното е с капитализъм, демокрация, пазарна икономика, с което беше заменен този режим в България, а другото е да бъде заменен с някакъв истински комунистически режим. В представите на Георги Константинов той ще дойде, когато има сблъсък, който… и революция, която ще принуди капиталистите да предадат производството и капиталите си в ръцете…
Водещ: Ето ви нов аргумент. Вашите политически опоненти отляво смятат, че предишният режим е бил несъвършен, но има много достойнства, има добри и лоши герои. Вие как смятате?
Иван Костов: Аз смятам, че онзи режим – и истинският, и не-истинският комунизъм са абсолютно погрешна, погрешни политически проекти, които показаха, че са погрешни.
Водещ: Има ли добри и лоши хора в него?
Иван Костов: Това беше признато още от ръководството на самата комунистическа партия. Този режим фалира в състезанието, технологическото, икономическото, във всякакво друго, със свободните демокрации и се оказа, просто неподходящ за бъдещото развитие на човешките общества.
Водещ: Оставя ли добри и лоши герои след себе си този режим?
Иван Костов: Той… хората във всеки режим са и добри и лоши. Има хора, които чисто вярват в определени каузи, съгласни да жертват много от себе си. Аз предполагам, че е такъв господин Константинов, но неговият поглед…
Водещ: Какъв герой е той? Добър герой или лош герой е той от миналото време?
Иван Костов: Но неговият поглед е съвсем от друга гледна точка.
Водещ: Какъв герой е той според вас?
Иван Костов: Просто в съвсем друга гледна точка. Ами аз от един разговор, който съм го видял да проведе, от едно интервю в телевизията, не мога да съдя съвсем точно какъв е той като човек и какъв герой е.
Водещ: Какъв герой е бил навремето като човек, който е извършил един акт, взривил е един паметник? Според вас това добър или лош герой го прави?
Иван Костов: Не мога да кажа добър или лош герой е. Във всеки случай той се е съпротивлявал на това, което се е налагало. Това е тоталитарният комунистически режим. От тази гледна точка той не е терорист, той е човек, който се е съпротивлявал на нещо, което с времето си е показало, че е погрешен път.
Водещ: Не е терорист за това, че е взривил паметника?
Иван Костов: Аз не мисля, че е терорист. Впрочем паметниците, аз си спомням в детството си, 53-та година сигурно е било, когато баща ми ме заведе да видя остатъците от сваления паметник на Сталин. Той беше точно на входа на Борисовата градина.
Водещ: Този същия паметник е взривил Константинов месеци по-рано най-вероятно. 53-та година ли бяхте там?
Иван Костов: Беше останала само обувката, една огромна обувка на Сталин, аз си я спомням още. Така че много хора се радваха, в това число и моите родители, че този режим си е отишъл – сталинският.
Водещ: В определен смисъл, както днес напомнят някои наши колеги, Хрушчов се оказа терористът в кавички, който взриви Сталин, а след това самата система беше взривена, не е ясно по какъв път, отвътре. Господин Костов, какво мислите за статията, която излезе за Бойко Борисов в САЩ? Самият той намери дълга лява ръка в писането и в пращането, добавям аз на тази статия, към България, защото това са два процеса, последователни, и вашето участие, ваши представители на вашата партия, мисля, че и вашето име спомена и ви нарече лукановисти, очевидно търсейки общия корен, на вас, на вашата партия с този на БСП?
Иван Костов: Няма такъв общ корен и нямам никакво отношение към този текст. Това е един нелеп опит да се защити Бойко Борисов от обвинения, които са достатъчно конкретни и които, тук ще кажа, няма да имат развитие, ако властта, която е днес, спусне политически чадър над него. Как може да бъде прибран политическият чадър, когато се поиска този доклад, поръчан от швейцарска банка в размер на двеста страници. Той трябва да бъде поискан от българските, отговорни за това, власти? Това е или главният прокурор, и той трябва да сезира, за да го направи, или българското Министерство на вътрешните работи. Ако го поискат по подходящ начин, те ще разберат точно за какво става въпрос и ние няма с вас да гадаем оттук нататък. Освен това ще имат възможност да проверят имената, фактите, които съдържа този доклад, да ги съпоставят с реалните неща и да кажат дали това отговаря на действителността, или не.
Водещ: Вижте…
Иван Костов: Ако опънат политически чадър, ще останат нещата без последици. Това, което аз виждам и усещам, е, че ще бъде опънат политически чадър над Бойко Борисов.
Водещ: Вижте какво направиха представители на БСП вчера. Те предложиха Тихомир Стойчев, добре познат (мисля, че те имаха с вашия съпартиец господин Соколов доста сериозен спор преди време), предлага да се създаде комисия в БСП засега, която да разследва миналото и произхода на Бойко Борисов. Вие какво мислите за тази идея, идеята на БСП?
Иван Костов: Аз само ще напомня, че 2003 година БСП пусна в Интернет нещо като биография на Бойко Борисов.
Водещ: БСП ли го пусна това?
Иван Костов: Мисля, че БСП, защото ако го прочетете внимателно, вътре има абсолютно нелепи нападки по отношение на управлението 1997-2001 година.
Водещ: Вчера Тихомир Стойчев донесе един доклад. Да не е бил този, който вие твърдите, че са пускали?
Иван Костов: По мой адрес, по мой адрес има абсолютно нелепи неща. Например има твърдение, че сме били финансирани от наркотрафика. Във връзка с този наркотрафик искам да кажа две думи, ако позволите, да ми дадете възможност.
Водещ: И с това да завършим наистина, защото изчерпихме времето.
Иван Костов: Мога да го кажа, нали?
Водещ: Да, с две думи.
Иван Костов: Сега, вижте за какво става въпрос. Този наркотрафик, за който има обвинени от страна, не обвинение, а отново се повдига въпросът от Държавния департамент на САЩ, че в България отново става средище и то много сериозно.
Водещ: И тук Борисов се намеси и като каза, че ще разследва БСП защо е докарала положението дотам по своето управление, по времето на своето управление.
Иван Костов: По времето на нашето управление се водеше истинска война с наркотрафика. В Националната стратегия за борба с наркотиците на Симеон Сакскобургготски, има цифри, с които те се хвалят. Това са цифрите за задържаните наркотици, за задържания хероин през 2000 година, който е 2067 килограма. Хиляда…
Водещ: Имаше сериозни операции и след вас обаче.
Иван Костов: Не е имало.
Водещ: Операция “Лунна светлина” и т.н.
Иван Костов: Нека да кажа числата. Вие сами ще определите дали е имало война с наркотрафика.
Водещ: Кажете и така приключваме.
Иван Костов: 2067 килограма хероин – 2000 година, 2001 година -1540 и няколко, 2002-ра вече са 400 килограма.
Водещ: 2004-та?
Иван Костов: 2004-та са
около 500. 2005-та… Не, 2004-та са около 800 килограма, с което Бойко Борисов се хвали, което е два пъти по-малко, отколкото през 2000 година.
Водещ: Завършваме така разговора.
Иван Костов: Но в момента са 177 килограма хванати в 2006 година.
Водещ: Завършваме така.
Иван Костов: Което показва, че наистина има наркотрафик.
Водещ: Дано са коректни тези цифри.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...