Иван Костов: Премиерът не можа да каже Съжалявам

Водещ: “Здравей, България”. Иван Костов е наш гост в студиото тази сутрин, председателят на ДСБ. Здравейте.

Иван Костов: Добро утро.

Водеща: Добър ден.

Водещ: Впечатляваща пресконференция вчера и да ви кажа кое ме впечатли мен най-много. Аз разчетох думите ви по отношение на ГЕРБ и монополите така – че миналата седмица, когато заредих догоре със скъп дизел резервоара на моя автомобил и платих 100 лева, то част от тези пари са отишли за предизборната кампания на ГЕРБ, това ли казахте?

Ив. Костов: Има такова подозрение и е широко разпространено.

Водещ: Колко процента от тези 100 лева са отишли за ГЕРБ, може ли да ми кажете?

Ив. Костов: Ами не мога да кажа, не мога да кажа, но причината да се вдигат цените в много сектори и в производството, и в търговията, включително на вносни стоки, е монополизирането на тези сектори. Това е влошено функциониране на пазарната икономика, в която няма конкуренция, а определени участници налагат своите условия. Това е явление, което се нарича и стагнация, и инфлация, т. е. икономика растяща със…

Водещ: Стагфлация, както…

Ив. Костов: Да, стагфлация, това е терминът, трима нобелисти са писали по тази тема. Стагнацията е тези 0,2 процента, с които расте брутният вътрешен продукт миналата година, което е пренебрежимо малко, т. е. няма растеж. А инфлацията това е скокът на цените, за който и вие съобщавате от сутринта, 5,2 процента.

Водеща: Вие имате опит с хиперинфлацията, в управлението ви, след като поехте курса от Жан Виденов през 1997 г.

Ив. Костов: Включително и с монополизация. Имаше опит как това нещо се…

Водеща: Сбъднаха ли се вашите прогнози за спад на жизненото равнище?

Ив. Костов: Да, защото стагнацията не позволява да се увеличават доходите на хората и пенсиите, а те се фиксират, от друга страна, когато растат цените, особено на стоки, от които човек не може да се откаже. Билетчето в автобуса трябва да се плати, храните трябва да се купят, няма как. Това нещо води до срив на жизненото равнище и той е по-голям от това, което измерва статистиката за по-бедните хора.

Водещ: Обаче вие казахте две неща – че очевидно има монопол върху горивата, на горивата по-конкретно.

Ив. Костов: Монополизация, точният термин е монополизация на цели сектори в производството и в търговията.

Водещ: Така, “Лукойл” е монополист, това ли казвате?

Ив. Костов: Не само, не само, то може да са 2-3 монополиста, нали, защото…

Водещ: Кои са те?

Ив. Костов: Това е работа точно на Комисията за защита на потребители и Комисията за защита на конкуренцията. България беше призната за функционираща пазарна икономика и започнаха преговори с нас за членство в ЕС 1999 г., след като приехме Закона за защита на конкуренцията и Закона за защита на потребителя и създадохме съответните държавни органи. Те са задължени да защитават конкуренцията, да защитават потребителя.

Водеща: Вчера казахте, че искате промяна на състава на тези комисии.

Ив. Костов:Да, защото има отказ, отказ да изпълнят основната функция, за която съществуват, отказ да защитят потребителя и конкуренцията, като изпълнят възложените им от закона правомощия. Те са за това там и не само те, не само тези две. Това е и Комисията за регулиране на съобщенията, такава е и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тоест държавата трябва да влезе в регулаторните си функции, това е основната й икономическа задача, защото пазарът… свободният пазар има свойството да се поддава на монополизация.

Водещ: И ако влезе, ще стане ли бензинът 2 лева и дизелът 2 лева, както искат протестиращите?

Ив. Костов: Може би точно 2 не, но 2,20 – 2,30 може да стане, ако говорим специално за определени цени. Аз, разбира се, не мога да кажа, но е въпрос на…

Водеща: Какви мерки могат да бъдат приложени…

Ив. Костов: …но е въпрос на. . . въпрос на стриктна проверка от страна на тези, които трябва да се занимават с тези задачи. А това са тези органи, те… това им е фактически ролята – да сравняват международните цени, да виждат условията в България, да регулират цените, да пречат да разтурят монополи, ако се появят такива. Защото в САЩ например антитръстовият закон е от 1930 година. Тоест в началото на миналия век е констатирано, че пазарната икономика се изражда в монополизация, разрушават се механизмите на конкуренция и трябва да има икономическа намеса от страна на законодателя и на държавата. Това нещо в Европейския съюз го има. Сега има сериозни, силни, мощни закони и те трябва да бъдат приложени.

Водещ: Но как да кажат на “Лукойл” печелете по-малко. Още повече че шефът на “Лукойл” казва, че и сега работят на загуба. Имаше едно второ интервю вчера в “24 часа”.

Ив. Костов: Най-лесно.

Водеща: Как държавата да диктува на частни инициативи?

Ив. Костов: Това е въпрос на… С много средства.

Водеща: Как?

Ив. Костов: Ами например с отварянето на пространството за конкуренция през вноса. България е потопена в конкурентна среда, това е европейската икономическа пазарна среда, тя е конкурентна. А най-парадоксалното в България е, че са монополизирани сектори на внос. Например цитрусовите плодове в София са по-скъпи, отколкото в Берлин. Берлин е далеч на север, ние сме по-близо до вносителите, защо при нас цитрусовите плодове са по-скъпи. Ето, единствената причина е тази. Защо захарта… защо захарта е двойно по-висока от нормалната цена, която би се получила.

Водещ: Защо?

Ив. Костов: Защото е монополизиран секторът също.

Водеща: Твърди се, че и секторът на горивата е монополизиран. Обаче вие през 1999 година разписахте “Нефтохим” да стане от държавно частно предприятие.

Ив. Костов: Да, но това става…

Водеща: Това се случи по време на вашето управление.

Ив. Костов: Да, но вижте колко години функционира нормално ситуацията с горивата и едва в последно време всички излизат да протестират. Защо е така? Какво означава, че предишните правителства по някакъв начин са си изпълнявали функцията, кое по-добре, кое по-зле, но са изпълнявала тази основна задача – да защитават потребителя и конкуренцията, защото тя им е възложена по закон. Не само правителствата, и тези органи. Очевидно е, че са спрели.Очевидно е, че в момента отказват да работят, отказват да си вършат работата и трябва да се вземат драматични мерки по отношение на това.

Водещ: Аз не мога да разбера как правителството да каже на Валентин Златев да намали цените. Как?

Ив. Костов: Регулаторните органи трябва да го кажат.

Водещ: Регулаторните органи.

Ив. Костов: Регулаторните органи. Правителството, доскоро Министерството на здравеопазването, ще дам такъв пример, имаше около… не знам, но близо десетина органа, които се занимаваха вътре в самото министерство с доставката и провеждането на търговете за купуването на лекарствени средства, изобщо на лекарства. Сега разбирам, че… от вашия разговор, че търсите причината защо не достигат лекарствата. Защото и там има монополизация, и в този сектор. И той е монополизиран от… и в момента примерно държавата, през Министерството на здравеопазването и здравната каса, харчи около 3 пъти и повече от 3 пъти повече, отколкото ние харчехме навремето при по-голям брой население. Защото оттогава населението за 13 години се намали.

Водеща: Трябва ли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се заема с акцизите на горивата?

Ив. Костов: То е въпрос на действие именно на управляващата партия ГЕРБ и подкрепящата ги “Атака. Ако те имат воля, могат да приведат в действие веднага механизмите. Това, което не може да прави министър-председателят, е да казва “съжалявам”. Не може да каже, че причината…

Водещ: Е Кадафи.

Ив. Костов: Причината е Кадафи. Това го слушахме като обяснение от тройната коалиция за кризата, помните, нали? Ние казвахме трябва да се направят действия, трябва да се защити, да има антикризисна програма. Те казваха “кризата идва отвън”. Сега по същия начин цените идват отвън.

Водеща:Възможно ли е рецесия в рецесията?

Ив. Костов: Това не е вярно. Рецесия в рецесията е възможно за българската икономика, ако вътрешните фактори, т.е. стагфлацията, а тя има обратна връзка и тя се усилва… качените цени елиминират потребителско търсене. Това смачква производителите в другите сектори, които не са монополизирани. Това…

Водеща: Трябва да се насърчават малкият и средният бизнес.

Ив. Костов: Ама, разбира се. Защото горивата и храните изсмукват потребителското търсене от пазара и това въздейства много лошо върху останалите немонополизирани сектори, но основно удря върху т.нар. аутсайдери, в кавички, а те са малките и средните фирми.

Водещ: Днес разбрахме, че цените дори още не са се повишили, още не е калкулирана…

Ив. Костов: Още не са.

Водеща: …цената на повишените горива…

Ив. Костов: Да, това е вярно и вижте каква е обаче…

Водещ: Е, какво ни чака тогава…

Ив. Костов: Вижте каква е обаче…

Водещ: …двеста… петдесет и два процента увеличение на захарта например?

Ив. Костов: Вижте, вижте каква е… Ами трябва да се действа решително, защото вижте каква е последицата от това въздействие на монополизация. Почти 300 000 по-малко заети и самоосигурени лица миналата година, почти 300 000, 300 000 и единственото нещо, с което можем да се похвалим, е покачването на заплатите на администрацията. Нали това се отчете в Народното събрание и то реши да не си вдига заплатата като на всички чиновници…

Водеща: А намеренията за повишение на доходите…

Ив. Костов: Значи триста хиляди…

Водеща: …от юни?

Ив. Костов: Е, това е профсъюзното искане. Това е искането на профсъюзите – да са… и на Българската социалистическа партия, което не е пазар.

Водеща: Но и Тотю Младенов дава такава заявка.

Ив. Костов: Ами той е профсъюзен деятел, нали, да не забравяме, той идва от “Подкрепа”. Нека да си отговорим на въпроса така – ако ние разчитаме икономиката да се раздвижи от малкия и средния бизнес, от конкуренцията сред тях, защото те са тези, които създават най-много работни места, ако ние вдигнем минималната заплата ще им помогнем ли на малкия и средния бизнес или ще влошим положението им, защото миналата есен срещу малкия и средния бизнес се вдигнаха определени данъци. Ние казахме, че ще им въздействат много силно и ето сега въздействието е очевидно.

Водещ: АЕЦ “Белене”, бъдещето на АЕЦ “Белене” след аварията в Япония? Може ли по някакъв начин това да се използва при преговорите с руснаците? Как бихте постъпили вие?

Ив. Костов: Аз бих спрял проекта веднага. Ядрената енергия е рискова енергия и това, което се случва в Япония, е красноречиво доказателство. Страна, която е способна да издържи земетресение от 9 бала – вижте какви са последиците върху ядрените централи. При нас казват, че е изчислена да издържи земетресение от 7. Ами, ако е от 7.1? А ако е 7?

Водещ: Имахме…

Ив. Костов: А ако е 7? Не, не, питам, ако е 7?

Водещ: Девет можело да бъде, в смисъл 7 и 30 процента отгоре ни обясниха експерти от бранша.

Ив. Костов: Да, но нали виждате какво става при 8.9 за страна, която е изчислена при 10, нали?

Водещ: Само, че нашите били по-здрави и по-хубави от Япония…

Ив. Костов: Е, моля ви се.

Водещ: Не вярвате?

Ив. Костов: Това сме го слушали.

Водеща: Възможен ли е референдум за АЕЦ “Белене”?

Ив. Костов: Вижте, това е управленско решение, което трябва да бъде взето, като се отчете преди всичко съдбата на българската енергетика. Ако се създаде руски гигант, произвеждащ 2000 мегавата ядрена енергия и по определени причини тя е по-евтина от тази, която се произвежда от местни суровини, например от български въглища, лигнитни и т.н., естествени български суровини, цели сектори на нашата енергетика ще бъдат пометени от тази конкуренция. Въпросът е дали да се създава заместваща, при положение че има съществуващи и са основани на местно гориво и там са ангажирани хиляди хора, които работят и в мините, и в ТЕЦ-овете и т.н. Защото най-силно…

Водещ: Но на бедна България се обяснява, че това е най-евтиният ток.

Ив. Костов: Въпросът е, че ще се унищожи заетост. Дали е най-евтиният се вижда сега в Япония. Загубите са гигантски и там около ядрената централа загубите ще са още по-големи.

Водеща: Загубите в Япония ще повлияят ли на световната икономика, в частност на нашата?

Ив. Костов: Ще повлияят неминуемо. Това е втората, третата по сила, третата вече, но много близко до втората по сила икономика в света. Сривът в нея ще бъде ужасяващ. И единственото, на което можем да разчитаме и да вярваме, са невероятната дисциплина и големият талант, търпеливост на тази нация, която наистина е единствената способна…

Водещ: Япония се слави с много голям финансов резерв.

Ив. Костов: Хората са единствените способни…

Водещ: Хората са други.

Ив. Костов: …способни да издържат на такова страшно изпитание.

Водеща: Стоически издържат.

Ив. Костов: Просто на който и да е друг да се случи това нещо, няма да може да го посрещне по този начин. И аз използвам този миг да изразя нашата съпричастност, солидарност, нашата твърда убеденост, че те са хората, които са в състояние… японската нация и нейното управление са в състояние да преодолеят тези трудности.

Водеща: Защо с ГЕРБ не си говорите на един език?

Ив. Костов: Говорим си на един език, но езикът “съжалявам, дайте да протестираме срещу Кадафи”…

Водещ: Не е вашият…

Ив. Костов:…не е нашият език. Защото…

Водещ: Г-н Костов, преди време…

Ив. Костов: …е алогично, не е национално отговорно да се търсят причини навън, при положение че не са отстранени причините вътре.

Водещ: Преди време казахте, че искате оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, ако не се откаже от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Миналата седмица той беше тук, в нашето студио, и каза, че няма конфликт между двата поста.

Ив. Костов: Какво да коментирам.

Водещ: Обясни, че по никакъв начин не би могъл да повлияе върху това…

Ив. Костов: Аз искам да кажа, че той ще продължава да произвежда скандали във все по-големи мащаби. Нека да го чуят това от ГЕРБ. Нека го имат предвид. Това, което ще се случи, е следното. Конституционният съд ще премахне текста от правилника на Народното събрание, почти сигурно е, че това ще стане до края на месеца… може би. И ще отвори възможност да се поиска вот на недоверие. Вотът на недоверие няма да може да бъде прикрит с вот на доверие за цялостната политика на правителството. Той ще бъде директно срещу Цветанов. През това време ще излезе проверката на неговия…

Водещ: Вие ли ще го инициирате или ще го…

Ив. Костов: Ние може да не го инициираме, но “Демократи за силна България” ще подкрепят такъв вот.

Водеща: Имате това усещане…

Ив. Костов: Ние сме го казали на нашето национално съвещание в Стара Загора.

Водеща: А защо при вота на доверие гласувахте въздържал се?

Ив. Костов: Искам да кажа… защото беше за цялостната политика на цялото правителство. Цялото правителство прикри скандалите на г-н Цветанов. Така беше направена политическата маневра. Но искам да кажа, че той ще продължи да произвежда скандали. А големият факт вследствие на всичко това, което се случва – че ГЕРБ пое пътя на загубата на президентските избори.

Водещ: Това вие така мислите и вероятно…

Ив. Костов: Не, не, със сигурност е така.

Водещ: Добре.

Водеща: Коя ще е вашата кандидатура за президентските избори.

Ив. Костов: Ами в момента сме на договаряне със Съюза за демократичните сили и имаме желание да постигнем договореност…

Водеща: Върху кого сте фокусирали внимание?

Ив. Костов: …търсим подходящ кандидат. Ако ГЕРБ е поел пътя на загубата на изборите, шансовете ни да участваме активно в тези избори, включително да се поставим при определена ситуация…

Водеща: Имате ли достойна кандидатура, която да се изправи евентуално срещу Бойко Борисов – президент.

Ив. Костов: Бойко Борисов направи една съществена грешка. Веднага след социологически изследвания, които показаха, че се е обърнало общественото мнение и че той вече не се ползва с подкрепата на преобладаващата част от хората, той в едно телевизионно студио директно заяви, че няма да се кандидатира. Тоест той няма да пази тази позиция. Никой друг не може да пази тази позиция освен него.

Водеща: Вие мислите ли да се кандидатирате за президент?

Ив. Костов: Аз сам няма да се кандидатирам никога, казал съм го много пъти.

Водещ: Добре, благодаря ви.

Ив Костов: Аз не се кандидатирам.

Водеща: Но може да ви предложат, да предложат кандидатурата ви.

Ив. Костов: Това е въпрос наистина на избор, но аз вярвам в мъдростта и… ние сме всъщност най-опитните от политиците вдясно от политическия център и ще преценим всички за и против, така че да намерим кандидатура, която да е широко отворена, да може да спечели допълнителна подкрепа…

Водещ: Благодаря ви. Иван Костов, председател на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...