Иван Костов: Премиерът и президентът се надбягват кой ще спечели благоволението на Москва

(аудио)

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на бившия премиер Иван Костов, лидерът на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Синята коалиция”.

Иван Костов: Здравейте.

Водещ: Г-н Костов, ясно ли ви е какво се случи? Ясно ли ви е какво става и какво ще става след подписите на досегашния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов след заседанието на Министерския съвет днес?

Ив. Костов: Ясно ми е, че премиерът Борисов си послужи с два бушона – г-н Симеон Дянков в ролята на наредил и шефа на НЕК в ролята на изпълнил, за да направи решителна крачка към изграждането на АЕЦ “Белене”.

Водещ: Смятате, че това е една решителна крачка, така ли?

Ив. Костов: Решителна крачка, да.

Водещ: И че ще има строеж на атомната централа “Белене”?

Ив. Костов: Поне е направена голяма крачка в тази посока. А защо казвам премиерът? Защото това е негова отговорност. Националната сигурност, енергийната сигурност на страната са негова отговорност. Вижте, за катастрофата във “Фукушима 1” никой не търси фирмата собственик “Токио електрик пауър”, нито производителя на технологията “Дженерал електрик”. Отговорността се търси от японското правителство както от народа на страната, така и от целия свят, защото това е отговорност за националната и световната ядрена сигурност. От тази отговорност не може да избяга никой и не може да се скрие с никакви бушони.

Водещ: Добре, какво следва оттук нататък?

Ив. Костов: Никой министър-председател искам да кажа.

Водещ: Добре, виждате ли, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е в Съединените щати, а министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е в Русия, така че основните действащи лица по този казус ги няма.

Ив. Костов: Така е.

Водещ: Едни от основните, защото вие казахте, че премиерът е основно действащо лице.

Ив. Костов: Премиерът е основният. Другите в каквато и роля да бъдат…

Водещ: Какво бихте поискали от него сега? Какво разяснение бихте търсили от него?

Ив. Костов: От разяснение се нуждаят много неща. Например как правителството ще се съобрази с новите изисквания за ядрена безопасност, които още не са известни и които Европейският съюз ще приеме до края на годината, Европейската комисия ще ги изготви и ще бъдат задължителни за всяко правителство на страна членка, и който не се съобрази с тези нови изисквания, които ще бъдат и технологични по отношение на проектите, и по отношение на самата технология за производство на атомна електроенергия, който не се съобрази с тях, брутално ще наруши правилата на енергийна сигурност в Европа. Как се подписва нещо без…

Водещ: И какво ще последва от това?

Ив. Костов: Ами ще последва остър конфликт с Европейския съюз.

Водещ: Санкции би ли могло?

Ив. Костов: Тежки финансови също биха могли да бъдат предявени пред страната. Второ, от изясняване е абсолютно необходимо да се установи пълната цена за изграждане и експлоатация на АЕЦ “Белене”. Това не е известно в момента. Дали е 4, дали е 6, дали е 8, дали е 11 и половина остава дълбоко законспирирано. Инвеститорът, каза преди време премиерът, не иска да купи котка в чувал. Сега се оказва, че неговото правителство обаче купува котка в чувал. Трето…

Водещ: Да, слушам.

Ив. Костов: Трето, помните, че правителството сключи договор с HSBC. Премиерът тогава заяви: няма значение какво казват, цитирам го точно, Първанов, Борисов, Станишев, Костов или който и да е, и продължава, на базата на оценката на консултанта ще вземем решение. Сега какво излиза? Че става това, което каже Москва, а не най-добрата банка консултант в ядрените проекти, както нарече HSBC самият Борисов.

Водещ: Добре, HSBC някак си се омаловажава и вече не играе, така ли да разбирам?

Ив. Костов: Не, не, въобще не се чака техният доклад, а премиерът каза: ние ще изчакаме и каквото е тяхната оценка, ще вземем решение. Къде е оценката? Как решението предхожда становището на консултанта. Защо изобщо се плащат пари за консултанта?

Водещ: Решението, с други думи, е подписът.

Ив. Костов: Нали бяха най-добрата банка…

Водещ: Консултантската фирма е известна и уважавана така или иначе.

Ив. Костов: Да, и той ги нарече най-добрата банка консултант с ядрени проекти. Защо не ги изчака? Защото те ще кажат следното – това, което казах първо. Не са ясни новите изисквания за ядрена безопасност, не е ясно как те ще оскъпят самата атомна централа. Не е ясно финансово как това ще се отрази на цената на произвежданата електроенергия и т.н. Това ще кажат, защото не могат да кажат друго. То е очевидно, че не могат да кажат.

Водещ: Като ви слушам, повечето неща според вас не са ясни. Основни неща не са ясни?

Ив. Костов: Аз мисля, че не са ясни на правителството. Ясни са само на Москва. На “Росатом”, който между другото е отговорен за изграждането на “Чернобил”.

Водещ: Е, да, но това беше отдавна – 1986 година.

Ив. Костов: Тоест една от големите катастрофи, а те са три големи катастрофи на ядрени централи, които са довели до огромни щети. Вие знаете, там има мъртъв град. Сега може би ще се появи и друг…

Водещ: Ходил съм даже, да.

Ив. Костов: Моля?

Водещ: Ходил съм на Чернобил, да.

Ив. Костов: Така, знаете за какво говоря. Ами щетите са гигантски. Как сега да се доверим ние на тази технология, при положение че, ето, не се извървява пътят, защото самият свят не знае причините. Самият компетентен свят на енергетиците, на атомните енергетици, не знае защо 3 от 400 и няколко атомни централи се провалиха и катастрофираха. Защо? Нали рискът беше 1 на 10 хиляди години? То се оказва, че рискът е 1 на 30 години и едва ли не една десета. Една стотна.

Водещ: Видяхте какво е казал днес руският посланик тук. Той го е казвал и друг път – че атомната централа “Белене” на сто процента отговаря на интересите на България. Това е… звучи нормално.

Ив. Костов: Е, и какво да каже руският посланик? И не отговаря… трябва да допълни обаче, че не отговаря на интересите на Русия, което е… Нали ние това искахме от консултанта – да каже отговаря ли на интересите на България? Нали така? Самият премиер го каза – нали той натовари с тази отговорност HSBC. Нали това е най-добрата банка? Защо не ги чуем отговаря ли на нашите интереси. Не да го казват руснаците, които са заинтересована страна. Не “Росатом”, а да го каже независимият консултант.

Водещ: След като тези подписи опират до националната сигурност на България и нещо повече даже, този казус, днешният, превръща ли се и в политически скандал?

Ив. Костов: Безусловно. Това е най-…

Водещ: Последното, което сега ми казаха…

Ив. Костов: …най-сериозният скандал, пред който е изправено правителството и, забележете, този път той не е забъркан от бивши специални служби – руски, български… СРС-та и т.н.

Водещ: Е от кого е забъркан тогава?

Ив. Костов: Той е по същество, той е свързан с абсолютно брутално пренебрегване на правилата на енергийна сигурност на Европа и интересите на страната. Купува се котка в чувал. Ето, използвам думите на премиера – как правителството реши да я купи тази котка в чувал, питам.

Водещ: Добре. Но ето какви са детайлите от днешния ден, знае се, че детайлите са нещо много важно. Министър Трайчо Трайков по-късно замина за Москва, за да бъде изслушан за скандала. Сега разбирам, в слушалките…

Ив. Костов: Но той не дойде в парламента…

Водещ: Е, добре, ама е закъснял с пътуването си до Москва. Разбирам, че премиерът е казал, че Красимир Първанов остава като шеф на НЕК, а Трайчо Трайков, министър Трайчо Трайков, има последно предупреждение като министър. Това достатъчно…

Ив. Костов: Това означава, че премиерът и президентът се надбягват кой ще спечели благоволението на Москва. Това означава…

Водещ: А има ли нещо общо с изборите или не.

Ив. Костов: Изборите ще се печелят през покровителството на руските служби и на руското правителство в България.

Водещ: “Синята коалиция”…

Ив. Костов: На кого… на кого ще дадат покровителството зависи от това кой по-ревностно ще изпълни техните интереси и съответно ще пожертва интересите на Европейския съюз и на… на ядрената безопасност на собствения си народ.

Водещ: Добре. “Синята коалиция” неведнъж е изказвала едно категорично мнение да…

Ив. Костов: От 21 години…

Водещ: От 21, казвате, да.

Ив. Костов: От 21 години.

Водещ: Спомням си ги тези 21 години. Добре, още веднъж, така кратичко. Вие сте за “Козлодуй” или 7 и 8?

Ив. Костов: Не, аз съм да се изчака да се видят тези, тези нови правила за ядрена безопасност. Това е абсолютно задължително.

Водещ: И сте сигурен, че те ще…

Ив. Костов: Това никой човек със здрав разум… Чуйте ме…

Водещ: И те ще бъдат обявени в публика, на публичното пространство до края на годината.

Ив. Костов: Разбира се, че ще бъдат… По тях ще има дебати, ще има… ще има, ще си има истински европейски демократичен, макар и силно експертен процес. Ще спорят експертите, ще ги създадат, ще ги предявят, ще има стрес-тестове, ще има извеждане от експлоатация на ядрени централи. Всичко ще има. Това ще се случи тази година. Светът не може да допусне, гъсто населена Европа не може да допусне авария на собствената си територия. Една от Чернобил й стига.

Водещ: Добре. Как ще реагирате, г-н Костов? Парламентарно, предполагам.

Ив. Костов: С всички средства ще реагираме.

Водещ: Например?

Ив Костов: С всичко, с което политически разполагаме, ще се… ще се опитаме да попречим на това решение, защото вижте какво се получава. Първанов подписа, министърът дезавуира подписа. Каза, че Първанов…

Водещ: Говорите за 2006, договорът от 2006, така ли?

Ив. Костов: Не, не, говорим сега, това, което е подписал Красимир Първанов… шефът на НЕК.

Водещ: Да, знам.

Ив. Костов: Дезавуира го министърът. На днешния ден министър-председателят дезавуира министъра си. Той, той…

Водещ: Е, той го и наказва, както разбирам.

Ив. Костов: Той защитава подписа на Първанов. Няма как да се скрие Борисов. Той изплува, то се вижда, че се показва зад двата изгорели бушона и си пази единия бушон, шефа на НЕК. Това е, което се случва.

Водещ: Ще искате ли изслушване на премиера в петък или не знам кога?

Ив. Костов: Ама той дължи тези отговори на… не само на нас. Той на цялата европейска общност ги дължи.

Водещ: Доколкото разбирам…

Ив. Костов: Той не може повече да го прави така.

Водещ: Доколкото разбирам, Симеон Дянков е натоварен с…

Ив. Костов: Той ще бъде най-презреният политик в Европа, ако направи тези неща. Няма да… да има по-презрян човек от него. Трябва да си дава ясна сметка. Дано някой му докладва това, което съм казал, защото го казвам с цялата отговорност на… за думите.

Водещ: Благодаря ви. Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...