Иван Костов: През 1997 г. избрах да правя реформи

– Г-н Костов, и вие ли като ГЕРБ сте оптимисти, че в средата на 2010 г. ще започне възстановяване?
– Не. То е оптимистично и не почива на дълбок анализ на причините за кризата в България.

-Какви са те?
– За световната криза г-н Дянков ще е прав. Но за кризата у нас има много тежки вътрешни причини. Първата е, че България е в остра бюджетна криза. Финансовото министерство няма да събере повече от 7,5 млрд. лв. Това са гигантски пари на фона на общия бюджет от данъчни и неданъчни приходи. Това е тежък шок, никоя държава не е в това положение.
Втората причина е, че у нас има тежка криза на кредита, който е пресъхнал Третата причина е, че поради неизпълнението на бюджетните приходи ще има ограничаване на държавните разходи. Огромна част от проектите и програмите, които създават работни места и доходи, ще бъдат прекратени.
Четвъртата причина е, че наличните пари, които движеха икономиката, сега са замразени в недвижима собственост.
От тези 4 неща се вижда, че има сериозни вътрешни причини за кризата. Тя до голяма степен е предизвикана от действията на предишното управление и излизането няма да е толкова лесно. Дори да тръгнат нагоре европейската и световната икономика, това ще се отрази само на малка част от двигателите за растежа – като експорта.

– Правителството опитва да спаси бюджета чрез орязване на разходи и повишаване на приходи от митниците. Има ли други полезни ходове?
– Това ще го дебатирамец като чуем управленската програма. Не участваме в разработването й, макар да предложихме услугите си. Ако там се казва, че догодина излизаме от кризата, имам сериозни съмнения

– Далеч сме от дъното?
-По-сериозен шанс е да потекат европейските пари. За тази година трябва да сме наясно, че няма да бъдат усвоени предвидените 2,6 млрд. евро. Това е типична ситуация за прилагане на радикални реформи.

– Синята коалиция предложи диференцирана ставка на ДДС от 7% за лекарства и учебници. Очаквате ли ГЕРБ да я подкрепи?
– Ние обещахме това на нашите избиратели и го внасяме. Предложихме мерки, които прилагат по света, но за съжаление не се коментират от новия екип у нас.

– Но намаляването на осигуровките е в плановете на кабинета за догодина.
– Да видим точно как ще бъде предложено.

Предложихме да няма ДДС за първо жилище Американското правителство така оживи пазара на имоти, за да излезе от криза строителството.

– Има ли механизъм държавата да се намеси в лихвената политика?
– Има механизъм не за държавата, а за централната банка. Но екипът, който частично действаше и до момента, не чете основните стратегически задачи на БНБ както трябва.

– Кое не чете правилно?
– Например основната функция на банката е макроикономическата стабилност, а не само на банките. Ако БНБ се грижи само за тях, стабилността се губи и страната навлиза в рецесия. Тогава ще се появят рискове за борда от съвсем друго естество. Примерно банка е взела като обезпечение хотел и длъжникът не може да си погаси кредита, тя е принудена да го продаде, но при сегашния пазар това е невъзможно. Така банките няма да бъдат защитени от рецесия, както си представя екипът на г-н Искров, особено, ако тя продължи дълго.
Второ – има споразумение между правителството и БНБ, според което трябваше да подадат документи още с приемането в ЕС да влезем в Европейската валутна система. В него е записано, че трябва да въведем еврото до края на 2009 г. Къде е тази стратегия в БНБ?

– Досега не покривахме инфлационния критерий.
– Защо не го покриваме? Защо БНБ не упражни целия си авторитет и не каза на правителството: подписано е споразумение, ще намалим ДДС, ще пресираме инфлацията, ще изпълним критерия и ще влезем. Защо не го направиха? Защото имаше политическо лице начело. БНБ е занемарила ключови неща.

– Същото “политическо” лице остава начело.
– Такъв е изборът на ГЕРБ. С този управител рискът да не влезем в Европейската валутна система до края на следващия му мандат е огромен.

– Премиерът забрани на министрите си думата “замразявам” за пенсиите и заплатите. Забранена ли е тази дума за държавата?
– Това изказване ми говори, че още не са влезли напълно в обстановката.

– Предвиждат 11,6% безработица догодина.
– Ще стигне. А как ще се пречупи? Ще излезем от кризата, пък ще се увеличи безработицата. Това е много странно. Някой не си е написал домашното.

– Очаквате ли да бъдат заловени всички вещици?
– Това, че разкриват, че някой е купил принтери или асансьори, платил ги е скъпо, може би е добре звучи ясно, разбираемо е за всички. Да се каже, че има нещо нередно в здравната каса или далавера с лекарства, не обяснява защо трябва да плащам за болнична услуга, след като си внасям осигуровка.
Защо да чакам за талон за преглед при специалист? Ние въведохме талоните, защото имаше страшен недостиг на средства. Сега има 3,5 пъти увеличен бюджет, защо още има талон? Без честен доклад за здравното състояние на българина, как ще се напише здравната стратегия? Здравният министър започва да решава проблемите опипом, да преструктурира нещо Но мен ме вълнува не дали касата се управлява от сестрата на г-жа Йотова, а как ще накара тези 1,5 млн. българи да започнат да си плащат здравните осигуровки.
Нека се ловят вещици, но от ловците им се чакат и тежки и смели реформи. Но още не ми е ясно дали ще тръгнат към реформи.

– Възможно ли е да се правят тежки реформи и да се спасява ситуацията?
– Ако се спасява на парче, без управленска програма, ще стане така – кой както може. Плевнелиев например взема фонд “Пътища”, започва да го администрира. Ако е почтен човек, ще вложи всичко от себе си, може да успее, може и да не успее. Но ако там наследството е чудовищно, ако има сключени договори за над милиард, а има само 300 млн., ще реши проблема. Ето защо не може да се спасява поотделно.
През 1997 г. ситуацията бе много по-тежка и бях пред същата дилема: да спасявам на парче, да ловя разбойниците, които съсипаха страната, или да правя реформи. Избрах да правя реформи. Може би най-лошото решение в очите на хората. Защото го изстрадаха. Но това беше животоспасяващо за икономиката и обществото.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...