Иван Костов: През септември икономиката може да заспи и да не се събуди

– Г-н Костов, защо не се обаждате по телефона на Бойко Борисов, за да му кажете лично забележките на Синята коалиция?
– Грижа на управляващия е да търси подкрепа за политиките си. А не обратното. Иначе се нареждаме всички на опашката зад Константин Тренчев, Желязко Христов, Божидар Данев и т.н. Така може да не ни стигне редът, докато антикризисните мерки се приемат. Както и стана.
– Но премиерът като че ли се изненада от публичната ви атака?
– Не може да е изненада за ГЕРБ това, че те са отстъпили от собственото си виждане за решаване на икономическата и фискалната криза чрез смели реформи. Те са записали това в управленската си програма. Не може да е изненада, защото иначе ще трябва да стигнем до извода, че те не осъзнават какво правят.
Вярно, много е важно запушването на дупките в подкрепа на фиска. Затова поздравяваме г-н Цветан Цветанов за неговите успехи срещу тези, които източват ДДС. Но ние искаме същото и от другите министри. Сам Цветанов няма да направи реформа. А в забравената програма на ГЕРБ се говори за широк фронт от реформи в най-различни посоки. Истината е, че един от малкото, които извършват реформи, е министърът на отбраната.
– Нека да изясним генезиса на конфликта между ГЕРБ и Синята коалиция.
– Ако ГЕРБ изоставя собствените си позиции и воля за реформи, няма как ние да твърдим пред нашите избиратели, че ГЕРБ е на правилния път. Ние в тази конфигурация – след като не сме в правителството и сме коректив – гарантираме на близо 300 хил. души, че това правителство върши работа. Но ако не я върши, ние какво да гарантираме? Това не е конфликт.
– Вие ги наричате “леви популисти”, те ви обвиняват за обръчи от фирми и това не е конфликт?
– Министър Симеон Дянков вече ми се обади по телефона. Аз му благодарих за това обаждане, но му казах – моля те, намери начин извинението да стане публично.
– Бойко Борисов каза, че дотук той е най-големият реформатор.
– Истина е, що се отнася до борбата с организираната престъпност и защитата на сигурността. Има блестящ екип, чудесен водач в лицето на Цветанов. Но това не е реформата в администрацията, нито в здравеопазването, нито в енергетиката.
Не може един и единствен успех да се сложи отпред, за да не се види целия фронт на пасивни министри и хора, нежелаещи да поемат отговорност.
Трябваше да се направи анализ защо приетата на 1 октомври програма на правителството не даде резултат. Отговорът е светкавичен – защото не са направени реформите. Програмата е много добра, но не е приведена в действие. Трябва да направят следното: Разписват реформите като план за действие – първо, второ, трето, четвърто, цел. И министърът е задължен да го следва. Ако не, да бъде сменен.
– Сега имаме нови мерки, които скоро ще влязат в парламента. Ще ги подкрепи ли Синята коалиция?
– Тези мерки са безлични и неефикасни. Това се вижда от самолет. Те ще бъдат заместени от една силна мярка, която ние не можем да приемем. Това е вдигането на ДДС. Очакваме да стане всеки момент. Защото неизпълнението на бюджета вече надвисва като дамоклев меч. Но това е мярката на Жан Виденов от юни 1996 г. Тогава не даде резултат. Кой ще ни убеди, че сега ще даде?
– Трябват ли нови промени в кабинета?
– Това не е наша работа. Не сме в кабинета. Казано ни е, че ГЕРБ иска да си носи отговорността сам и който иска, да подкрепя.
– Тогава защо ги държите отговорни, че не ползват вашите предложения?
– Не ги държим. Предлагаме нашите решения. Правим го заради хората, които са гласували за нас. В момента не само те, а все по-нарастващ кръг от избиратели започва да прочита в нашите предложения верните решения. Това звучи вече и от трибуната на парламента. Никой не може да каже, че предлагаме нещо неправилно. Говорете с депутатите и ще го разберете.
Те са панически уплашени за бъдещето.
Повечето са бизнесмени. Ясно ви е. На тях им закъсва бизнесът. Започва да ги обхваща страх. Затова вече забравят идеологиите и очакват да чуят трезви идеи за излизане от тази криза. Чуват ги от нас. Убеден съм в това.
– Премиерът също изглежда убеден в правилността на действията си.
– Много лесно ще се види до края на годината. Когато – както един уважаван от мен приятел каза – ще заспи икономиката през септември и няма да се събуди. Вижте какъв кошмарен образ! Тогава какво правим? Тогава ли ще се сетим кой е прав и кой е крив? Тогава ли ще търсим отговорности?
Широко национално съгласие и бърза консолидация около идеи за излизане от кризата с реформи! Това е абсолютно необходимо. А не сърдене.
– Борисов пак заплаши с предсрочни избори при липса на подкрепа.
– Ами хубаво. Ако няма сили да се правят реформи, ако трябва друга политическа конфигурация, да ходим на избори. Само че първо ще минем през управление на Първанов. През два месеца пълно разбиване на сегашната изпълнителна власт и през 3 месеца управление на служебен кабинет на Първанов. Какво ще има след 5 месеца в държавата, представяте ли си? Защото аз изобщо не искам да си го представям.
– Няма да подкрепяте ГЕРБ, но няма и да сте им опозиция. Какво ще сте?
– Натискаме правителството да прави реформи.
– Кога говорихте последно с премиера?
– Не мисля изобщо да занимавам хората с това. Омръзна ми от тези въпроси. И да отговарям, че сме се чули по Великден, или вчера, или ей сега.
Не ми е нужно да разказвам за разговорите си с премиера и не виждам на кого му е нужно. Щом нещата са започнали публично да се изразяват, ясно е, че няма друг диалог. Нито сме търсени, нито сме консултирани, нито сме питани, нито сме участвали в дебати. Други канали нямаме.
Сега аз разбирам неговата покана “да се обадим” като искане да възстановим някакво вътрешно, невидимо сътрудничество. Така ли да бъде? Кой ще носи отговорността за такова невидимо сътрудничество? Г-н министър-председателят или Синята коалиция? Хората няма да знаят какво ние казваме и какво те правят, има ли ефект от този диалог или няма, влияем ли или не?
– Призова ви и да не му се бъркате.
– Ето нещо, което е трудно за разбиране. Лоша теза е “да не ми се бъркат”. Така не се прави национално съгласие. Не може страната да излезе от криза, като се цепи. Особено като се цепи десният й фронт и остава подкрепата единствено на една клакьорска група в парламента.
– Има подозрения, че с вашето поведение извивате ръцете на ГЕРБ за нещо друго?
– Няма никакво извиване на ръце, нищо не искаме. Нищо! Искаме това, което вече сме казали. Не подкрепяме правителството безусловно. А го подкрепяме за конкретни политики. Давам пример. Чухме кандидата за министър на здравеопазването. Водихме, макар и кратък, но много съдържателен диалог. Зададохме й директни, дори безжалостни въпроси. Тя се справи. Даде ни отговорите, които искахме да чуем. Сега ние ще поискаме тези отговори да се разпишат като стъпки за здравната реформа. За да знаем срещу какво даваме подкрепа.
– Аз чух доста критични оценки от сини депутати след срещата с проф. Борисова.
– Не е възможно, всички сме видели това, което аз казвам. Част от нас имат по-силно недоверие – че е отговорила само проформа, че няма да прави реформи. Но общо искаме тя да се ангажира с програма – план за действие, който в срокове да може да се проследи. За това сме единни.
– Значи ще я подкрепите?
– Ще я подкрепим. А ако някой е с толкова силно недоверие, може да не влезе в залата да гласува.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...