Иван Костов: Президентът – около главата на октопода (+ВИДЕО)

Водещ: Доста остра критика и вие, както и други и политически сили, и експерти, и институции в страната по отношение на идеята за прехвърляне на частните професионални фондове в бюджета на НОИ. Сега обаче, се оказва, че това май не е окончателното решение. Премиерът е обещал след среща с представители на частните фондове да помисли, възможно е нов развой да настъпи, нов обрат. Това променя ли нещата, променя ли вашата позиция, вашият анализ, вашата оценка, ако се случи?
Иван Костов: Вижте, няма приход в бюджета на държавното обществено осигуряване или на НОИ, от страна на частните пенсионни фондове, няма в самият проект за бюджета. В този смисъл, всичко това което се изприказва, то разбира се, нанесе удар на българската фондова борса – активите се обезцениха, но не се вижда в самата бюджетна политика на НОИ. Така че много е възможно да има обрат някакъв. Но причините, поради които ние няма да подкрепим бюджетът на НОИ, освен това, са вдигането на осигурителната вноска, заедно с вдигането на осигурителните прагове. Това е удар върху тези хора, които трябва да дадат отговор на кризата и ние считаме, че е прокризисна мярка и по този начин не може да се излезе. Трябва да се излезе щадящо по отношение на икономиката и да се натоварват всички хора солидарно. Тоест… Както беше тръгнало правителството да прави, но едновременно с това създавайки справедливост в цялата система. Тоест, правейки така, че да бъдат осигурени магистрати, полицаи, пожарникари, всички, просто да няма изключения. Включително да задължи земеделските производители, тютюнопроизводители, всички други да се осигуряват, така че да могат да получават минималната пенсия. Всичко това тежи в момента по несправедлив начин на гърба на тези, които си плащат нормално, нормални заплати, осигурителни вноски.
Водещ: По повод на това вдигане с 1.8, някои го наричат възстановяване, знаете че премиерът говореше как…
Иван Костов: 1.8 пункта. Всъщност вдигането е почти 2% върху 16%, което е 1/8, тоест 12,5%, ако говорим… Не е 12,5% точно, но е около 11%. Това е примерно, ако плащате 10 хил., ще плащате 12 хил., горе-долу такава е картината.
Водещ: Добре. Откъде да се вземат пари? Защото като аргумент на тези, които са “за” вдигане с някакъв процент на осигурителната вноска, казват – тези, които са против, те не казват откъде да се вземат парите.
Иван Костов: Напротив, осигуряват се всички държавни служители, всички трябва да се осигуряват. Аз ги казах кои категории са извън. Всички държавни служители се осигуряват, всички отделят от заплатите си. Ами, това може да бъде организирано, може да бъде направено, без да се посяга на заплатите, тъй като така или иначе трансфер се осъществява. Освен това създава се тази справедливост – всички, които се самоосигуряват и взимат по-големи пенсии, отколкото парите, на които се самоосигуряват, трябва да започнат да се осигуряват на нормални пари. Сега не може един тютюнопроизводител да се осигурява на 60 лева и да взима 120 лв. пенсия, нали така? Това по отношение на тези останалите, които се осигуряват на 500, взимат 250, е очевидна несправедливост. Трябва всички да взимат еднакъв процент от парите, които са взимали като работници и като служители. Тоест, трябва да си има цялостна завършваща реформа и нещата ще си отидат на мястото. Това е решението и то е единственото решение. Включително и увеличаване на изискуемия стаж, тогава може вече, тогава е справедливо, защото на всички едновременно се вдига. България изостава по възраст за пенсиониране. Ние в момента сме 63 години за мъжете и 60 години за жените. Но като се види средната възраст за пенсиониране, предвид това, че има I, II категория труд, тя е под 60 години.в този смисъл, водещите страни в Западна Европа, реагираха на кризата с вдигане на възрастта за пенсиониране, просто за да запазят пенсионните си фондове от фалит. Това е общото решение, отиват на 67 години.
Водещ: Виждате какво става в…
Иван Костов: Трудни реформи, да.
Водещ: Това, което предлагате вие не носи рейтинг, даже сваля сериозно рейтинга, буди недоволство, цели съсловия, цели социални групи почват да се разочароват.
Иван Костов: Да, но от друга страна абсолютно справедливо, защото всички поемат еднакво тежестите. Защото, ако има криза, кой да я плати? Ако не всички солидарно, това е правилният принцип, иначе не е справедливо. Иначе полицаите не се осигуряват, магистратите не се осигуряват, прокурорите… Прощавайте, ама, това е нечестно. Или избирателите там, по селата, земеделци, понеже са на някой избиратели получават по-високи пенсии отколкото доходът, на който се осигуряват. Това не са честни неща.
Водещ: Според вас, правителството страх ли го е да предприеме тези мерки? Или просто смята, че не трябва да предприема тези мерки, защото чисто логически, не знам как да го наречем, е против подобни стъпки?
Иван Костов: Аз мисля, че последните обяснения, които дава министър-председателят, по-скоро навеждат на мисълта, че идеологически не се разбира и не се приема реформата по западноевропейски образец.
Водещ: Какво ви кара да мислите това?
Иван Костов: Например, изречението: “По време на криза не се правят реформи.” А кога се правят реформи? Всички страни се реформират по време на криза.
Водещ: Да. Точните му думи са: “Питам приятели кога правят ремонт у къщи – като имаш пари и даваш на жена ти да прави ремонта, или когато нямаш пари?”. Това са му думите.
Иван Костов: Ама, антикризисните реформи не са ремонт вкъщи, те са друго. Те са промяна на начина на живот на семейството, промяна на бюджета, промяна на ценностите, заради които то държи, начинът по който си харчи парите, начинът по който си държи парите. Това е реформата. Да отидеш да работиш втора работа, ако няма друг начин да осигуриш доходите си. Аз си спомням, че даже по времето на социализма, ние със съпругата ми, през 80-те години малко, когато се отвори частната инициатива и започна да се позволява второ работно място, трето и т.н., ние работехме на по две, даже на три места съпругата ми е работила в един момент. Тоест, това е реформата – промяната на източниците на средства, на начинът на харчене на средства, а не дали ще правиш ремонт.
Водещ: Добре, казвате… Идеологически се съмнявате накъде върви правителството.
Иван Костов: Не, че се съмнявам, просто виждам очевидно нежелание да се правят. Виждам видими ходове по посока на възстановяване на комунистически принципи, защото какво е това в НЗОК? Ние с вас сме се осигурили… Нарушава се основен, фундаментален принцип на западноевропейските здравноосигурителни фондове. Ние с вас се осигуряваме и сме солидарни – аз плащам, когато вие се разболеете, вие плащате, когато аз се разболея. Но ние не сме разбрали, с вас, да плащаме на трети, който не се осигурява. А всъщност точно това се получава, всъщност взимат се нашите пари и те отиват за лечението на хора, които не са се осигурили. Защо отиват за лечението на хора, които не са се осигурили? Ние съгласни ли сме, с вас, да се взимат от нашите пари да се осигуряват трети лица? Това е взривяване на самия принцип, върху който почива НЗОК и това става по два пъти.
Водещ: Да.
Иван Костов: Първо, прибира се нейният резерв. Ама, резервът са нашите пари. Половината резерв е оставен от нашето правителство, което аз имах честта да оглавявам – 650 млн. там са от това правителството. Не, че са от правителството, събрани са от хората по време на това правителство. Как така сега това се прибира и отива за някакви нужди? Ние съгласни ли сме да се прави така?
Водещ: Целеносочено ли, господин Костов, или просто под напора на събитията – протести на лекари, и затова спешно трябва да вземе някаква мярка, да се вземат пари отнякъде?
Иван Костов: Няма… Ама, правителството е затова – да не отстъпва на такива натиски, особено на интересите на някаква група хора, наречени синдикални централи. Това е пък абсурд. Вижте, синдикатите по време на реформи са на улицата, те водят протести, те не управляват страната, както е в нас. И това е третият признак, но вижте какво става с тези 340 млн. – 340 млн. касата превежда на Министерство на здравеопазването. Нашите пари за лечение на мутрата, която е застреляна и се нуждае от спешна медицинска помощ. Ние съгласни ли сме с вас това нещо да се прави? Спешната медицинска помощ в цяла Западна Европа е задължение на правителството. Тя е нещо като потенциал да се възпират кризи, да се възпират бедствия. Това е нещо, което държавата поддържа, защото тя не може да планира колко катастрофи ще станат и какви наранявания. Заради това държавата плаща това нещо. Сега държавата взима парите пот нас с вас. Как така става това? Това е недопустимо и това е комунистическо. Взимаш от този, който има и даваш на Андрешко, който не се осигурил, който е избягал. Това правителство…
Водещ: Аз се опитвам да разбера дали това нещо е осъзнато или просто…
Иван Костов: Ами, това правителство на Андрешковци ли е? Ами, ние всички ще станем Адрешковци, ако позволим това нещо да се случи. как може да се правят така нещата?
Водещ: След скъсването на споразумението с Лекарския съюз, имаше едно ритуално късане от Лекарския съюз, ако се стигне и до това парите от бюджета да не отидат в НОИ, а се намери някакъв компромисен вариант, ще се окаже, че по много теми се връща в изходно положение дебата. Защо се прави това? Има една теза, някои социолози я споделят, че по този начин ГЕРБ си откупува време, печели време до изборите следващата година – президентските и основно местните. Така ли е наистина, според вас, или?
Иван Костов: Аз не знам какво прави точно ГЕРБ и какви са му мотивите. Обаче, виждам как срещу ГЕРБ се насочиха всички оръдия, които навремето започнаха да обстрелват, сигурно по други причини, през 2000-та година управлението на ОДС, виждам да се мяркат и същите лица.
Водещ: Кои са тези …?
Иван Костов: Виждам същите знаци на това, че като че ли едни и същи хора започват, вадят някакви компромати – реални, недействителни, атакува се персонално, физически… В смисъл психически определени лица. Това ми напомня един познат почерк. Зад това стоят едни и същи лица.
Водещ: Кои са тези лица?
Иван Костов: Ами, тези лица, които доведоха Симеон Сакскобургготски. Това е съпротивата срещу реформите, общо взето. Аз мисля, че отстъпвайки ГЕРБ, позволява на цялата тази съпротива да набира сили. Там се вливат очевидно и тези, които при първите открити търгове за продажба на електричество ще се окажат извън борда, защото досега са взимали милиони. Такива като господин Кадиев, който продава тук ток със съпругата си или комисионери или т.н. Тези хора, всичките ще настръхнат, защото ако има явен търг, нали, ако новият шеф на НЕК направи явен търг и е свалил цените на масата, какво става? Нали разбирате? Това е огромна сума, това са милиони, които са изливани там. Нека си спомним, че консултантския договор за АЕЦ “Белене” беше 500 млн. Нали представете си за какво става въпрос. И това само консултантски, в консултантския бизнес не е ясно къде са харчовете, нали така? … този, който дава услугата.
Водещ: Същите оръдия стрелят…
Иван Костов: Така че започват да се организират горе-долу същите оръдия, но за разлика от нас, ГЕРБ започва да отстъпва и то много бързо.
Водещ: Бойко Борисов разпознава ли ги тези оръдия или тези…
Иван Костов: Аз мисля, че не познава тази атака. Не познава тази атака, не си дава сметка.
Водещ: Не е наясно според вас?
Иван Костов: Мисля, че не я познава.
Водещ: Вие говорил ли сте с него на тази тема – за рискове и за…
Иван Костов: Ето нашият разговор сега ме кара да говоря с него и на тази тема, аз ще му дам и знаците да ги прочете по начинът, по който ние ги четем, защото ние сме напатили се хора. Нали спомняте, това което следва след такава успешна атака, ако е успешна, следва десет години компрометираме на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов и такъв линч, обществен.
Водещ: Добре…
Иван Костов: Какъвто ми се случи на мен, без да има никакви причини, нали. Но говорим какво се случва в случай, че отстъпиш, защото по същият начин отстъпи Симеон Сакскобургготски и наби спирачките на всички реформи, отиде си безславно. Ние продължихме да правим реформи и все още стоим и гледаме изправени и гледаме в очите, това е разликата.
Водещ: Симеон Сакскобургготски от същия ли огън, от същите оръдия ли беше спрян?
Иван Костов: Аз мисля, че той нямаше и енергия да се движи въобще, той човекът имаше други идеи, други цели и мисля, че ги изпълни с помощта на някакви хора, които се нарекоха НДСВ тогава.
Водещ: Значи, задкулисието, така ъндърграундът…
Иван Костов: Има силно задкулисие в България, аз го твърдя. Това не е план “Клин”. Това са босове на медии, това са… Ето казват, дайте да минем по следата за професионалните фондове. Някои не били внасяли, някои били внасяли – някои имали пари, някои нямали пари. Правителството да даде пари на тези, които не са им внасяли. А кой не им е внасял? Кой не е внасял парите на миньорите, така че те сега ще имат само 50 лева пенсия? Кой не е внасял? Той е някой работодател…
Водещ: Някой некоректен.
Иван Костов: Добре, а кой е той? Виждате ли кой стреля?
Водещ: Те стрелят.
Иван Костов: Този стреля, този същият който иска да накара правителството да влезе в неговия дълг към неговите работници и да го покрие. Това е същото като с кредитните милионери на времето, ако си спомняте. Вие сте били доста малък.
Водещ: А, не, спомням си, имам спомен.
Иван Костов: Това е – един взима парите, а след това всичките ги връщат. Това искат и тези, които не са внесли за своите работници пенсионните осигурителни вноски.
Водещ: Добре, но…
Иван Костов: Нека тръгне обратно правителството – нека да им каже имената, да ги извади и да каже – ето, заради тези и тези това става това нещо. След това да каже на работниците – понеже вие сте толерирате това, ето, ви вашият пенсионен фонд. Не ви харесва, че е 10 хил. лева? Толкова са ви внесли. Ще ликвидирам този, който не ви е внесъл и каквото взема от него, ще ви го дам. Тогава ще бъде честно.
Водещ: Добре, ама, премиерът казва нещо друго или поне казваше нещо друго миналата седмица – който говори за национализация, той обслужва корпоративни интереси. Неговата теза беше друга.
Иван Костов: Очевидно не е така. Ето го примера. Ние говорим…
Водещ: Той заблуждаван ли е, подвеждан ли е премиерът?
Иван Костов: Аз мисля, че е заблуждаван, подвеждан е.
Водещ: От кого?
Иван Костов: От тези около него. Ясно е, че лесно могат да бъдат заблудени, защото нивото им на компетентност, което много пъти сме говорили и за разлика от всички останали, ние го говорихме преди да се убедят останалите, че е много ниско това ниво на компетентност, сега се доказва просто пред очите ни, че малцина са министрите, които са в състояние да посрещнат предизвикателствата на професията и на дълга си към обществото.
Водещ: Излиза, че това правителство е удобно за задкулисието, за което вие говорите?
Иван Костов: Ако отстъпва – да.
Водещ: Така излиза.
Иван Костов: Ако отстъпва – да, ще мине по пътят на Симеон Сакскобургготски. Тоест, България толкова много опити напразни са направени в тези 20 години, в толкова слепи улици е влязла тази страна, водена от себични, от групови, от всякакви интереси, че почти не може да се намери погрешна посока, която да не е опитвана от някой. Просто ГЕРБ трябва да се върне на курса за реформи по западноевропейски образец, не по комунистически.
Водещ: Алексей Петров, част ли е от този залп, от тези оръдия, за които говорите и разкритията, твърденията, след излизането му от ареста?
Иван Костов: Не, той не. Но този съдия, който го пусна е.
Водещ: Убеден сте в това?
Иван Костов: Абсолютно. Знакът, който съдията даде какъв е? Какво направи съдията?
Водещ: Промени мярката за неотклонение.
Иван Костов: Много съдийски състави, преди това, задържаха Алексей Петров, онзи променя. Какво обаче, всъщност е направил? Пуска го в политическата писта. Това е направил съдията, с ясното съзнание, че го пуска в политическа писта. С абсолютно ясното съзнание, че го праща в медиите. С абсолютно ясното съзнание, че става част от обществените скандали, с абсолютно ясното съзнание. Ако този съдия не го е разбирал това нещо, прощавайте, той е… Той изобщо няма какво да прави там, в съда. Безнадеждно неграмотен и неразбиращ къде се намира човекът.
Водещ: Значи, съзнателно съдията …?
Иван Костов: Ама, аз не вярвам, че той не знае къде се намира. Напротив, абсолютно убеден съм, че знае къде се намира. И зад каквото и да се крие, изобщо тези съдии, зад каквото и да се крият, зад каквито и измислени неща, позорът им пред обществото, е очевиден. Аз се чудя този, който олицетворява нацията мълчи? Защо мълчи за позорът на съдиите, президентът на страната, който може да изрази общото ни негодувание за това, че съдът провъзгласи Ахмед Доган за хидрогеодезист номер 1 на Република България? Защо мълчи?
Водещ: Ще има обжалване пред…
Иван Костов: Ама, моля ви, а тези двама съдии, които са казали, че той е хидрогеодезист номер 1, а те?
Водещ: Затова има…
Иван Костов: Моля ви се, тези хора са позор на страната, не може така. Ние не може да се движим по посока на Европа и всичко в страната по отношение на ценности, по отношение на елементарен начин, по който европейците гледат на нещата у нас да бъде точно обратното. И изведнъж герои да стават такива съдии, такива като Алексей Петров и прочие. Аз не искам тази тема, наистина, повече да я… Зачерквам я, само що се отнася до съдиите. Това мълчание на президента…
Водещ: Защо мълчи, според вас?
Иван Костов: Аз си мисля, че мълчи, защото е някъде около главата на “Октопода”.
Водещ: Президентът?
Иван Костов: Както излезе една изненадваща атака вчера.
Водещ: Кое ви кара да мислите така?
Иван Костов: Казвам, че е някъде е около главата, защото съм убеден, че над него има някой. Ами, не искам да развивам… Знаете ли, много е смешно и много нелепо за човек като мен, но видимо такова мълчание, това толериране, това правене на все едно, че нищо не есе е случило, тези забъркани около него хора, всичките тези скандали, това просто показва, че действително е така.
Водещ: Не, защото това е много сериозно, че задкулисието всъщност решава основните неща в България, и ако правителството се поддаде…
Иван Костов: И в момента успешно сваля… Освен това правителството… преговори с Русия. Винаги се е случвало това нещо, преди трудни преговори с Русия.
Водещ: Това е свързано, така ли?
Иван Костов: Винаги се е случвало така. Най-свирепата атака, всъщност започналата атака беше по време на преговорите за същият този договор за газ, който те сега трябва да предоговорят, правителството, за един бъдещ период. Трябва да бъде смачкано българското правителство, трябва да бъде отклонено от неговия правилен курс, за да може да му се диктуват условията. Но преди това не трябва да има интерконекторна връзка с Гърция, не трябва да има интерконекторна връзка с Румъния, не трябва да има с Турция, не трябва да заделена газ в Чирен, ако руснаците спрат, не трябва да има на пристанището в Солун резервоари за втечнен газ на България. Не трябва да ги има тези неща, за да може като дойде правителството силно раздрусано, нали от вътрешните скандали, да се съгласи на всичко. Да се съгласи на…
Водещ: Тоест, задкулисието и оръдията, за които говорите са свързани с Русия?
Иван Костов: Винаги така се е случвало досега. Аз нали ви казах, привиждат ми се същите интереси, предвиждат ми се същите хора.
Водещ: Да, да, в тази хипотеза влязохме, която вие лансирате.
Иван Костов: Тя е много интересна, но аз предлагам да говорим за вътрешна политика повече, отколкото тази тема.
Водещ: Последно да кажете къде натискат копчето – тук, в България, или в Русия за този залп, за който говорите?
Иван Костов: Ами, знаете ли, в България има още достатъчно хора, които още от 1879 година са били наричани рубладжии, които сами си натискат копчето.
Водещ: Добре. Да ви питам – има ли алтернатива? Защото това е много сериозен и важен въпрос, има ли алтернатива и коя е тя?
Иван Костов: Алтернативата е реформаторската десница, безспорно винаги е била това.
Водещ: ДСБ и Синята коалиция…
Иван Костов: Винаги е било реформаторската десница, нейната политика, нейният начин на управление на страната, нейната твърдост и нейната компетентност. Това е единственото, което спасява нещата.
Водещ: В същото време обаче, принципно стоите зад правителството. Хайде, бюджетът на здравната каса и на държавното обществено осигуряване, както и да е, ама, за много теми сте зад правителството.
Иван Костов: Тази седмица се водят ключовите дебати по републиканския бюджет. Тоест, правителственият бюджет и решението на нашата група, от вчера, е да се въздържат. Вероятно окончателното решение как ще гласуваме в зала, когато влезе този бюджет, защото това е много важно, ще бъде взето на голямо заседание на цялата Синя коалиция и то вероятно ще бъде в началото на следващата седмица.
Водещ: Много знаково ще бъде подобно поведение.
Иван Костов: Ще бъде знаково, така е. Но в този смисъл ще се разбере и колко още ще подкрепяме правителството. Но правителство, което изоставя собствената си програма, собствените си обещания, собствените си позиции, собственият си принцип: “Граждани за европейско развитие на България”, такова правителство не може да бъде подкрепяно без просто да влезем в ролята на много силен гласовит коректив на действията му.
Водещ: Добре, много ви благодаря за този разговор. Същите оръдия, които казвате, стреляха срещу вас и през годините, са открили залп и продължават да стрелят, същото задкулисие се опитва да решава въпроси в страната, както е било преди време – мярката и същите лица. Това казвате. Благодаря много на Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...