Иван Костов: Президентът не може да защитава окопаните във властта организирани престъпници

Водещ: Добро утро на господин Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. Добро утро, здравейте.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Да започнем с най-горещата тема – поисканият импийчмънт, за който с искане се обявихте и вие и “Атака” в един и същи ден, различни поводи. Имаме развитие през вчерашния ден около позицията на Бойко Борисов. Той каза, че едва ли не е в една деликатна позиция,а после казал “да” на въпрос дали ще подкрепи чрез парламентарната си група подписката за иницииране на тази процедура, преведена на български – предсрочно прекратяване пълномощията на президента. Не е ли безсмислен сюжета?
Иван Костов: Вижте какво казахме ние, ние казахме така – един от изчезналите доклади е по темата “Петрол срещу храни”. По темата “Петрол срещу храни” върху България през 2005 година беше хвърлено голямо петно, защото БСП беше спомената като страните, които са нарушавали ембаргото, тоест нарушавали са опита на ООН да постави в изолоция режима на Саддам, на Саддам Хюсеин.
Водещ: Не югоембаргото …
Иван Костов: Да, прощавайте, не югоемабракото, а ембаргото срещу Ирак и това, което стана тогава беше преустановяване на опитите да се изясни защо България се оказа в този черен списък.
Водещ: Всъщност същността на обвинението какво беше, че БСП…
Иван Костов: Обвинението беше, че БСП е получила около 3 млн. тона барела, което е около 600 хил. тона, което е огромно количество и е взела комисионните от тях, тоест тя е финансирала напълно незаконно от режима на Саддам Хюсеин…
Водещ: Но това се доказа, помните.
Иван Костов: Не, не, това не се доказа, защото не поискаха да го докажат.
Водещ: Имаше комисия инициирана по желание на ДСБ, нали така?
Иван Костов: И тя поиска от външния министър да поиска от иракското правителство да предостави всички документи поради, които БСП се оказа в този списък и той не го направи. Това е истината.
Водещ: … тази връзка между Саддам Хюсеин и Георги Първанов. Във форумите вчера гледах, дали не скелет от гардеробите да вадите. Имаше коментари и срещу вас…
Иван Костов: Вижте…
Водещ: …господин Софиянски /…/. Как мислите?
Иван Костов: Има огромна разлика между тези неща.
Водещ: Стари истории.
Иван Костов: Стара история, но не изяснена, докато всичко друго, за което споменавате е изяснено. По всичко друго има крайно произнасяне на институциите, на които им е възложено да го направят, а тук има укриване на истината.
Водещ: Вие вярвате ли наистина …
Иван Костов: Аз съм виждал писмото, макар и не подписано, съм видял писмото, с което е заминал Захари Захариев. Той си призна между другото…
Водещ: С него фирма нещо беше.
Иван Костов: Разбира се. тези неща стигнаха до някъде и не бяха разкрити. Това не е скелетът от гардероба.
Водещ: Защо точно сега се вади?
Иван Костов: Това е много важно за българската история и ако това действително, иракското правителство даде тези документи, поради които България и БСП се оказа в този списък, аз мисля, че това може да бъде причина…
Водещ: Какво пише в това писмо, което сте видели?
Иван Костов:Той се обръща за помощ към Тарик Азис, с което иска подкрепа, финансова подкрепа за БСП, което е брутално нарушаване на законите на страната, защото по закон никоя българска партия не може да бъде финансирана от чужбина.
Водещ: Има ли документ, че са пратени тези количества?
Иван Костов: Да, има документ, че една част от осемте милиона барела – в размер на около три милиона, е издължена. Това беше моето, от името на ДСБ, желание – да се изясни този случай, защото президентът си позволи да говори за мутризацията, за нарушаванията на закона на страната, че не се преследват тези, които трябва.
Водещ: Отмъщавате му?
Иван Костов: Не, не му отмъщавам, нека да сме съвсем наясно. Ако някой е извършил тежко закононарушение, трябва да е готов да отговаря пред законите на България. Знаете ли защо нямаме закони? Защото ние с лекота забравяме всичко, което е минало зад гърба ни. Никъде не се прави така.
Водещ: Питам ви по този начин, защото се създаде едно общо впечатление, погледнато отстрани, че президентът, даже не знам дали няма и да го героизирате в някакъв момент, че президентът търпи упреци, защото влиза в конфликт с Бойко Борисов – нещо, което между другото и през годините министър-председател и президент много често… Иване, кажи си, при Желю Желев също, имало винаги сюжет такъв между двете институции. Но така или иначе “Атака” в същия ден, в който и вие заговаряте за импийчмънт, го прави по съвсем други съображения, че не ходи в парламента да дава обяснение или да информира. Борисов вчера каза, че той стои отстрани, не го е искал и е в деликатна ситуация, един вид няма как да ви откаже. После казва – да. Създава се едно общо впечатление, че е организирана акция, синхронизирана между вас или просто съвпад на отделни интереси, които се наслагват, понеже няма обща кауза, но има общ враг в случая. Как отговаряте на такова подозрение?
Иван Костов: Ние сме абсолютно принципни. Принципът е следният – президентът не може да защитава окопалите се във властта представители на организираната престъпност, нито техните ментори. Той не може да застане на такава позиция – да защитава хората от закона.
Водещ: Кои?
Иван Костов: В случая г-н Станишев, да речем. Защо защитава Станишев от закона? На Станишев му е поискан имунитета, той го е свалил, в процедура е на повдигане на обвинение, защо той казва, че това е несериозни при положение, че е изключително сериозно?
Водещ: Тоест, и трите политически в един и същ момент решават…
Иван Костов: Аз искам да говорим по конкретните неща.
Водещ: Защото за посланиците е сюжет.
Иван Костов: И за него ще кажа. Не може президентът да казва, че когато изтича информация, с която се предупреждават престъпниците и се блокира дейността на органите, които трябва да защитават вътрешната сигурност на страната, това е маловажно подхвърляне на папки. Това не може да говори един отговорен президент.
Водещ: То е защита на Станишев фактически.
Иван Костов: То е защита не само на Станишев, то е защита и на самия президент, защото утре тази папка ще дойде от Ирак и той трябва да каже, че тези папки са маловажни. Той се готви за собствената си защита.
Водещ: В Ирак обадихте ли се?
Иван Костов: Българското правителство е помагащо на държавата Ирак, няма никакво основание иракското правителство да му откаже, ако поиска официално информацията, но поведението на президент е наистина абсолютно непонятно. Той не може да подценява изтичането на класифицирана информация, защото във всяка страна изтичането на класифицирана информация уронва нейната сигурност. И той е най-високата инстанция, която трябва да пази тази сигурност.
Водещ: Чухте ли се с Бойко Борисов и с Волен Сидеров в момента, в който имахте намерение…
Иван Костов: Не.
Водещ: Не е предварително с негово знание?
Иван Костов: Вижте, хайде да не заплитаме тези неща. Поне нас не ни заплитайте във тези неща, защото аз аргументите, които казвам, са абсолютно принципни.
Водещ: Можеше и по-рано?
Иван Костов: Но той излезе и започна да говори за мутрите…
Водещ: Тоест, ако си мълчи, ще е по-различно?
Иван Костов: Не, просто той трябва да помага мутрите да бъдат махнати. А не да говори за мутрите, а в същото време да назначава в НСО охранителите на Маргините. Кой е пазил Маргините през цялото това време от правосъдието. Той трябва да помага, а не да прехвърля на други отговорността. Той трябва честно да поеме своята част от тези неща. Освен това, президентът е длъжен да работи с НС. Няма в света президент, който воюва с правителството си. Всъщност, той не е нито партиен, нито на мафията президент.
Водещ: Вие воювахте по едно време с Петър Стоянов?
Иван Костов: Никога не сме воювали. Разбира се, че не сме. Имало е напрежения, но те са естествени. По главните, по основаните неща, тук става въпрос за главни и основни неща – как ще възцари законността. Да вземем примера с посланиците – правителството ръководи външната политика на страната, така е записано в Конституцията, правителството е снело доверието си от двама посланици, може да снеме от други, които са виновни за нарушаването на изборния процес. Това е огромна тема. Откъде се корумпира българската администрация, българската политическа класа? Разбира се, от изборите. Кой купува гласове? Как мутрите стана местни феодали и командват цели общини в страната, как стана това? Нали трябва да ги спрем? Добре, комисията, която проучва нарушенията на изборите, стигна до резултата, че е нарушено изборното законодателство. Тези двама души, а вероятно и други посланици, са виновни за това. Трябва ли да бъдат махнати? Разбира се, че трябва да бъдат махнати, иначе как почистваме политическата система.
Водещ: Както виждаме, това блокира…
Иван Костов: Как блокира, той трябва да ги освободи. Той в тази битка на чия страна стои? Той готви мутрите да вземат други общини на следващите избори…
Водещ: Кои мутри?
Иван Костов: Галеви, например. Ако ние не разчистим, ако той не помогне сега да се разчисти тези изборни нарушения, ако не се накажат тези, които са ги допуснали, ако това нещо се повтори, властта по места ще се възпроизведе по същия начин, по който се е случило. Бързо говоря или непонятно, но това са най-тежките проблеми на страната. Как така в тези най-тежки проблеми, президентът къде застава? Той решително трябва да застане на страната на прочистване на политическата система. Защо пази другите?
Водещ: Има /…/, че държавното устройство трябва да се смени. Между другото, това с блокирането на какво иска правителството и какво президентът по отношение на посланиците поставя един стар въпрос, чисто институционален, да оставим характерите кой президент и кой премиер, трябва ли по някакъв начин да се промени самото устройство на правомощията?
Иван Костов: Вижте, трябва президентът да застане на страната на тези, които искат да не се допуска повече корумпиране на политическата ни система през изборния процес. Трябва да спре това нещо. Президентът трябва да застане на тази правилната страна. Това е по-важно. Сега тук, ама някакъв заговор имало, ама той щял да стане герой, това са наистина най-повърхностните елементи на интерпретацията на случващото се. Искаме ли да се изчисти България или не искаме? Ако искаме, той застава до нас срещу тези, които са довели до тук страната.
Водещ: Имаше между другото коментар като казахте мутри, организирана престъпност…
Иван Костов: Не, той го каза, той говори с този език. Защото той досега въобще не е говорил с този език. Той досега тези същите неща ги е правил, но скрит зад тройната коалиция.
Водещ: Имаше коментар на Андрей Райчев в наше студио защо сега управляващите не казват за ТИМ нищо. Нещо за ТИМ ще кажете ли?
Иван Костов: Аз не съм управляващ, бъркате ме.
Водещ: Как да не сте?
Иван Костов: Не съм, разбира се. Ние не сме нито в правителството по никакъв начин, не разполагаме с инструментариума на властта. Този въпрос трябва да го насочите към тези, които действително видят политиката.
Водещ: Този призив основателен…
Иван Костов: Съвсем следващ е този въпрос. Хайде да пробием тази линия. Хайде да започнем да почистваме изборното законодателство. Тогава постепенно ще дойде ред на всеки олигарх, на всяка престъпна групировка. Нали трябва да се направи пробив, нали трябва да се мине отнякъде? Нали трябва да се оздравим някоя от системите? Дали ще бъде политическата през изборното законодателство, дали ще бъде съдебната през ВСС, но някоя от системите трябва да започне да се разчиства и тогава, разбира се, някъде в бъдеще ще дойде ред на всяка престъпна групировка.
Водещ: Аз виждам, че основно е политика целият този разговор, който се повдига около този импийчмънт, чисто юридически обаче имате ли крайна цел? Видях съмнение и на самия Димо Гяуров вчера – сигурно ще подкрепим, но има опасение, че това просто е повод за ето такива коментари и разговори, но до отстраняване не може да се стигне поради процедурата. Конституционният съд трябва да намери държавна измяна или нещо от този род…
Иван Костов: Трябва да намери нарушение на Конституцията. Ако президентът върви по този път, по който е тръгнал, ако се опитва да брани мафията, която се е окопала във властта, той неминуемо ще наруши Конституцията или я е нарушил.
Водещ: По кой член, текст?
Иван Костов: Конституцията защитава правовата държава, а не защитава мафията във властта. Непременно ще има основание. Президентът трябва решително да преосмисли позицията си. И аз очаквам днес НС да го изправи пред много сериозно предизвикателство.
Водещ: Днес?
Иван Костов: Да.
Водещ: А по-нататък?
Иван Костов: По-нататък, вижте, за нас е важно президентът радикално да промени позицията си и да застане в редиците на тези, които искат да разбият мафията, да я отстранят от управлението на страната, да започнат да прочистват ключовите системи на страната. Той трябва да застане или ще бъде отсреща. Ако бъде отсреща, той ще влезе в битка с всички.
Водещ: Подписи ли ще се събират в парламента?
Иван Костов: Изчакайте, ще видите.
Водещ: Какво сте намислили?
Иван Костов: Намислили сме да влезем в този дебат. Ние избираме правителството и неговите функции на ръководство на външна политика в момента са блокирани от президента, това е нетърпимо за НС. Не може така. Вижте, тези посланици са без доверието на правителството, на практика те практически не са посланици нито в лицето, нито пред държавите, в които са изправени, нито пред дипломатическия корпус там. Това нали е ясно? Те няма какво да правят там, без доверието на правителството.
Водещ: За хазарта няколко думи. Слушах няколко ваши изяви. Понеже вие и думата мафия я завъртяхте няколко пъти и я причислявате към хазарта.
Иван Костов: Не, никога не разсъждавам така елементарно.
Водещ: Аз се опитвам да го опростя.
Иван Костов: Да, ама не е така. Хазартът навсякъде е забранен, защото е част от системата за пране на пари на мафията или на организираните престъпни групи.
Водещ: Кой?
Иван Костов: В огромна част от Европа големият, тежкият хазарт е забранен по тази причина.
Водещ: Кажете за България…
Иван Костов: Казината, организацията на залагания…
Водещ: Коя?
Иван Костов: Примерно “Еврофутбол”.
Водещ: Те са много наострени срещу тези ваши намерения.
Иван Костов: Не, те не са. Аз зададох вчера такъв въпрос – кой от вас тук е собственик на казино. Оказа се, нито един.
Водещ: Къде го зададохте?
Иван Костов: Имат асоциация…
Водещ: Кои са собствениците.
Иван Костов: Те се оказаха хора, които, има индустрия за поддържане на тези апарати, които са игралните зали. Игралните апарати се произвеждат, поддържат, тестват. Има цяла промишленост, която се занимава с това.
Водещ: Кой е тази мафия?
Иван Костов: Не, не, това не е мафията. Едно са игралните апарати, едно са игралните зали и съвсем друго са големите залагания, където има възможност да се препират пари. Защото в игралните апарати парите се пускат на място и влизат в една система. В казината, където се извършват големите залагания, могат да бъдат…
Водещ: Нали не играете?
Иван Костов: Аз не играя никога не съм играл, защото знам, че никога не печеля.
Водещ: Защо?
Иван Костов: На хазарт никога не съм печелил.
Водещ: Не обичате хазарта?
Иван Костов: Отделен е въпросът дали аз обичам или не обичам хазарта. Но България е в тежко икономическо състояние. Страните, които са в тежко икономическо състояние, рядко толерират хазартните игри на своята територия. Напоследък две страни, намиращи се в тежко икономическо състояние, забраниха хазарта. Това е Русия и Украйна. Нека да го кажем на зрителите. Русия забрани хазарта, Украйна забрани хазарта. В цяла Северна Европа този хазарт, за който говоря, е забранен. В Централна Европа е забранен.
Водещ: Сега един малко неприятен въпрос, който вчера в СДС е станало за пари.
Иван Костов: Не мога да коментирам за СДС.
Водещ: Става дума за общата субсидия. Внуши се, че нещо не могат да се разделят пари от субсидията, че едните имали по-малко депутати, другите – повече.
Иван Костов: Не, такъв проблем няма. Между нас и СДС няма проблем.
Водещ: Сотиров и Мартин Димитров вчера са се изподрали, грубо казано, затова дали е секретно споразумението между вас и Мартин Димитров за субсидията.
Иван Костов: Няма секретно. Ние желаем с останалите партньори да подпишем…
Водещ: Делят ли се?
Иван Костов: Очевидно, видимо. Споразумение, което да представим пред МС. Няма спорове между нса и СДС.
Водещ: Казали са, че от газовата спогодба…
Иван Костов: Не, това са изхвърляния. Ние заедно подкрепяме г-жа Фандъкова за кмет. Онзи ден тя се срещна с нашата организация. Вчера се срещна с организация на СДС. Нас ни убеди в качествата си, получи подкрепата на ДСБ в София…
Водещ: За парите…
Иван Костов: Казах ви.
Водещ: 50 на 50 ли се дели тази прословута субсидия или не искате да кажете сега?
Иван Костов: Общото споразумение за разпределението на субсидията ще зависи и от съгласието на останалите участници. Аз искам да кажа две думи, защото вие тук непрекъснато говорихте за изборите в София, на мен не ми давате.
Водещ: Пише, че губят десните партии от това, че подкрепят кандидат на ГЕРБ. Така четох вчера…
Иван Костов: Вижте, в медиите има много интрига. Много неща се подхвърлят, за да се предизвикат определени действия. Има много провокации, има всевъзможни такива остатъци от прийоми на бившата ДС, защото много ченгета се намират там. Между другото, като говорим за корупция и мафия, хайде да отстраним корупцията и мафията от медиите. Има ли я там?
Водещ: Сигурно.
Иван Костов: Нали си спомняте какво разкритие направиха съвсем наскоро за корупция в медиите и то човек, на който може да се вярва.
Водещ: Кое?
Иван Костов: Тайна ли, че в медиите има корупция и мафиотизация, тайна ли е?
Водещ: За съжаление има.
Иван Костов: Това е същественото ми твърдение, тогава хайде да прочистваме всичко.
Водещ: Хайде, как?
Иван Костов: Да започнем от началото. Да започнем от изпълнителната власт, да започнем от съдебната власт и нека…
Водещ: Трябваше и досиетата да отворите, вечният упрек към вас, когато трябваше…
Иван Костов: Да, да, да, те бяха отворени и бяха затворени.
Водещ: Да не говорите и сега пак за липсващи страници, трябваше всичко накуп да стане и да сме го забравили това и да го няма и в медиите като зависимост, така си мисля.
Иван Костов: Знаете ли, това мислене, че ние ще решим един въпрос и след това той няма да се появи никога пред нас, не е европейско.
Водещ: Сега не е европейско.
Иван Костов: Чуйте ме какво искам да кажа. Мисълта ми е малко по-дълга. Ние се борим с проблемите непрекъснато. Ако решим един проблем сега, той по друг начин се представя пред нас в някаква следваща фаза. Не можем да втълпяваме на хората, че пред нас няма да има проблеми. Не можем да втълпяваме на хората, че най-тежките проблеми – липсата на ценности в обществото, ще бъдат решени с един акт. Че понеже не е извършен този акт, не е дошъл юнакът на белия кон, ние сме в това положение. Животът е тежък, труден, непрекъснато проблемите се явяват пред нас и силата на истинното съвременно демократично общество е способността да ги пресреща и да ги решава, а не да казва – абе, ако в миналото еди кой си беше направил еди какво си, нямаше да го има проблема. Проблемът е пред нас и ако го решим сега, утре ще се яви по друг начин отново. Трябва да свикнем да мислим, че пред нас само проблеми ще има, защото преодолявайки проблемите, ние се развиваме. Няма как да няма проблеми. Вие мислите, че в Германия няма проблеми, в САЩ няма проблеми. Че там има чудовищни проблеми в сравнение с мащабите на България.
Водещ: Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...