Иван Костов: Президентът злоупотреби с властта си (+ВИДЕО)

Водещ: В студиото ни е господин Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: До преди малко спореха доста по темата, която е основна от миналата седмица насам, а именно идеята за предсрочно освобождаване на президента Първанов. Вие казахте, че сте гледал този спор. Какво ви направи впечатление или по-точно каква е оценката ви?
Иван Костов: Вижте, пропусна да каже, че по силата на основните начала на Конституцията, които са в първите текстове, с които тя започва, никой гражданин няма повече права от другите граждани, освен ако те не са дадени по закон. В този смисъл президентът има същите права по отношение на това да записва и публикува чужд разговор или разговор, в който участва друго лице, същите права има като един безработен човек от улицата. В този смисъл конституцията ни поставя всички на равни начала. В този смисъл президентът е нарушил точно това основно начало на Конституцията, защото той няма дадено право по закон да записва такъв разговор и да го публикува като стенограма, той е злоупотребил с властта.
Водещ: Сега, това, което казвате обаче на практика, че всички институции в България през последните 20 години са злоупотребявали?
Иван Костов: Не, не е така, защото за тези конституции, които водят протокол, това обикновено изрично е казано в съответните нормативни актове.
Водещ: Институции имате предвид?
Иван Костов: Институциите записват в България, когато документират своята дейност, например води се протокол в Министерски съвет, води се протокол в Народното събрание, води протокол комисията, която аз оглавявам, води протокол по силата на нормативни документ. Няма нито един нормативен документ в държавата, който да дава право на президента да записва такъв разговор.
Водещ: Антон Кутев беше ясен, в личното си мнение го каза, че е тенденциозно изваждането на тази стенограма на разговора на президента със Симеон Дянков, но въпреки това мнението е, че това не е основателна причина да се иска предсрочно отстраняване на държавния глава.
Иван Костов: Вижте, първо да поставим напред интереса на потърпевшия. Потърпевшият е господин Симеон Дянков, защото той не е казал такива неща, които са засегнали президента. Това става очевидно и от предаването като се изгледа шоу предаването и като се проследи разговора. В този смисъл неговата чест и достойнство са накърнени, а Конституцията казва, че трябва да бъдат защитени честта и достойнството на всеки български гражданин, ако те бъдат нарушени. В този смисъл НС дължи този дебат на вицепремиера.
Водещ: Защото е жертва?
Иван Костов: Защото е със засегната чест и достойнство.
Водещ: Много голям дебат за едно засегнато достойнство, ако е само това причината.
Иван Костов: Знаете ли, ние заради г-н Огнян Стефанов, който вчера публикува книга си и представи книгата си “Кома”, ние направихме няколко заседания на Комисията за контрол на ДАНС, за да възстановим справедливостта, която държавата му дължи, защото срещу него беше злоупотребено по същия начин от страна на държавна агенция.
Водещ: На практика това…
Иван Костов: В този смисъл всеки човек е равен на държавата.
Водещ: Разбирам ви …
Иван Костов: Това е основният принцип на дясната политическа идея. Честта и достойнството на човека са в центъра на политиката и след това е всичко останало.
Водещ: На практика от това, което казвате излиза, като подредим нещата логически, че заради честта на Симеон Дянков искате сваляне на президента?
Иван Костов: Не, това го сложих като единият от аргументите. Вторият аргумент е, основният е, че президентът руши авторитета на собствената си власт, като злоупотребява с власт, за да разчиства да кажем, така личните си, личните си сметка. От тази гледна точка точната процедура е повдигане на обвинение за нарушаване на Конституцията. Член 103 е процедура, при която част от народните представители повдигат обвинение срещу президента, че е нарушил Конституцията. Вижте какъв смисъл има това нещо. Първо на президента се казва, че не бива да прави такова нещо в бъдеще. Второ, дава му се да разбере, че той ще бъде санкциониран, ако продължава да превишава или злоупотребява със собствената си власт за каквито и да е цели. Трето, ще се покаже, че НС, което е големият суверен на властта в страната е против нарушаване на Конституцията. Това все много важни от обществена гледна точка неща, защото един президентът, който сама с такава лекота погазва Конституцията, трябва да бъде поставен на мястото, на което заслужава и след това следва вече другият въпрос, който вие предварително поставяте и той е как ще завърши тази процедурата. Процедурата може да завърши за повдигане на обвинение, тя минава през два етапа, единият е дали ще бъде подкрепена от 161 народни представителя…
Водещ: По първоначален поглед и преглед, как се казва, на редиците, става ясно, че едва ли.
Иван Костов: Да, да, но, да, но това гласуване е изключително важно вече за всеки народен представител, за всяка политическа формация, която участва в НС.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Защото е конституционно гласуване, защото е свързано със защита отстояване на конституционните права на българските граждани. То не е обикновен дебат. Той е много дълбоко принципен дебат…
Водещ: Тоест ще бъде …
Иван Костов: … защото …
Водещ: … един допълнителен пирон за някой следващ случай?
Иван Костов: Просто този дебат е важен за обществото, трябва да се изговорят тези неща, хората трябва да чуят различните позиции. Всеки народен представител трябва да заеме собствената си лична позиция, дали ще каже, че това е нарушение на Конституцията, което очевидно е, член 32 е абсолютно категоричен, няма право никой да бъде записван без да е дал съгласието си.
Водещ: Категоричен е за вас обаче.
Иван Костов: Съвсем директно е записано, не е само за мен. Другите се правят, че не разбират това нещо. В този смисъл …
Водещ: Въпросът е Конституционният съд, според вас, какво решение ще вземе?
Иван Костов: Сега и след това, ако обвинението се повдигне от 161 народни представители, тогава Конституционният съд решава два въпроса: дали това е достатъчно президентът да бъде освободен и дали аргументът на Народното събрание е валиден.
Водещ: До колкото е да влезе това нещо като дебат в парламента, независимо какъв е резултатът след това в Конституционният съд?
Иван Костов: Ние не можем да отговаряме какво ще решава Конституционният съд.
Водещ: Разбира се.
Иван Костов: Ние сме народни представители, като представляващи народа, който е на власт чрез парламента, ние трябва да проведем своя дебат, ние трябва да кажем нарушил ли е или не е нарушил президентът Конституцията, ще поддържат ли 161 депутата това обвинение или не, това е всичко.
Водещ: Вие знаете, че няма да са 161, но въпреки това влиза като дебат, тоест до колкото разбирам основната битка в момента е просто да бъде проведен този дебат?
Иван Костов: Битка да бъде проведен няма, защото той може да бъде иницииран от една четвърт от народните представители, така че процедурата е тръгнала и то непременно ще се стигне до там. Гласуването в залата е, разбира се, много важен елемент, защото ще покаже дали всички застават зад това обвинение, тоест дали достатъчен брой застават, за да отиде на вниманието на Конституционния съд, но ако мнозинството, голямото мнозинство народни представители кажат, че е нарушена Конституцията това ще бъде тежък удар срещу президента и ще му забрани да публикува такива стенограми, ще го постави на мястото му.
Водещ: Стана ясно, аз непрекъснато обърквам, не е декларация явно, но както и да е, изразеното становище на ГЕРБ, става ясно, че искат да се видят такива стенограми от разговорите на президента през последните години, за да стане ясно как е формирана тройната коалиция.
Иван Костов: Да, за първи път аз я повдигнат тази тема и казах, че щом президентът твърди, че това е нормална практика, нека извади всички стенограми…
Водещ: Подадохте жокера, така да се каже.
Иван Костов: Аз поисках други стенограми, аз поисках стенограми от разговорите му с господин Ковачки, с Алексей Петров, с господин Тодор Батков, с Васил Божков, с всички тези хора, които в момента представляват интерес, как ги беше нарекъл Румен Петков, оперативен интерес ли, какво…
Водещ: Да.
Иван Костов: Интересно е какво е говорил президентът с този вид лица. Дали се е борил …
Водещ: А кога са били тези разговори?
Иван Костов: Всички твърдят, че е имало такива разговори. Има много свидетели, че са провеждани разговори. Вижте, аз нарочно поставям въпроса върху най-неприятната част за президента, защото той поддържа контакти, които не би трябвало един президент на демократична страна да поддържа. Той не бива да реабилитира подобен вид лица, той трябва да застане категорично, което то провежда война срещу мафията, а не да прокарва някакви мостове и някакви компромиси.
Водещ: Тези разговори са били очевидно преди тези хора да станат оперативно интересни, нали така?
Иван Костов: не е ясно, то ще се разбере, като се видят всички стенограми. Аз обаче съм убеден, че такива стенограми ние няма да видим.
Водещ: Защото те не съществуват ли или защото няма да бъдат извадени?
Иван Костов: Защото ще бъдат прикрити. По същия начин няма да видим никога президентът какво се е договорил на четири очи с г-н Путин. Казва се, тукасе чу, че се водят стенограми за всички такива разговори. Ние знаем, че президентът Първанов се е срещал поне 10-12 пъти с Путин, прекарвали са часове заедно в Сочи и на други места. Къде са разговорите, хайде да видим какво са говорили – какво са говорили по ядрената енергетика, какво са говорили по въпроса за енергийната сигурност на България. Това е изключително важен въпрос, нали са между държавни глави тези разговори. Хайде да видим какво е говорил нашият президент, защитил ли е българските интереси или е само отстъпвал на руските интереси. Това е много важен въпрос за България, нали ще се съгласите?
Водещ: Абсолютно, но сам казвате, че няма да излязат такива стенограми.
Иван Костов: Знаете ли, ще бъде ужасно, ако въобще не са водени, защото тогава ще излезе, че президентът си е водил някакви разговори. Ето сега това частно изясняване на отношенията между него и вицепремиера се оказа държавен проблем, а разговорите му, 12-те разговори с Путин ще се окажат частни разговори. Тогава ще бъде изключително странна ситуация.
Водещ: Това е труден въпрос за обяснение, наистина.
Иван Костов: Това е въпрос с много тежко обяснение, защото всички подозираме, които се занимаваме с политическите въпроси на енергийната сигурност, аз все пак, така да се каже, съм вътре в този въпрос по силата на временната ми компетентност на председател на Комисията за контрол на ДАНС. Това са ключови въпроси за сигурността на страната, защото, ако България е понесла някакви тежки щети отвън през целия този период на прехода, те дойдоха през ранната зима на 2009 година, когато беше спряна доставката на газ.
Водещ: Имате ли информация обаче каква е била позицията на президента?
Иван Костов: Аз има информация, че са направени недопустими отстъпки. Има много знаци, които сочат, че са правени недопустими отстъпки на руските интереси.
Водещ: Директно от …
Иван Костов: Това очевидно се е правило и от президента, и от правителството, и от тогавашния министър на енергетиката, и от министър-председателя Станишев. И това нещо доведе някъде, да речем, някъде между 300 и 400 милиона допълнителни разходи на всички български граждани и фирми, за да платят по-скъпите доставки на газ.
Водещ: Това е по енергийната тема, но имате ли информация за тези разговори, за които споменахте, че би било интересно да излязат с Алексей Петров, Ковачки и кого още Казахте …
Иван Костов: Да речем сега Людмил Стойков се сещам. Много дълъг е този списък. Людмил Стойков, който е обвиняем, е спонсор на президента…
Водещ: Да, имате ли информация за тези разговори, какво …
Иван Костов: Аз нямам, разбира се, защото не съм човек, който може да си набави такава информация и нямам как да знам, но знам, че тези разговори са се състояли, което много лошо говори за президентската институция. Не може президентът да реабилитира по какъвто и да е начин такива лица, за които се чуди държавата как да въздаде справедливост.
Водещ: Между другото като заговорихте за енергийната криза, как оценявате работата на финансовия министър Симеон Дянков?
Иван Костов: В изключително тежка ситуация е финансовият министър на страната. Той е в положение на човек, който трябва с изключително усилие да се опитва да поддържа балансите и бюджета в балансиран вид.
Водещ: Това е оценка обаче за ситуацията, а за неговата работа?
Иван Костов: Това му се отдава досега, макар, че могат да се направят професионални възражения по начина, по който той си върши работата, но същественото е, че той успява е неимоверно трудна обстановка да поддържа балансите и сега обаче ситуацията става още по-тежка за него и от него ще се изисква наистина двойно по-големи усилия, защото дефицитът, с който влиза в месец март, вече надвишава един милиард и потенциално скрити дефицити вътре има, като примерно неразплатени договори на фирми, които са извършили дейност и които си чакат парите от държавата, или пък невърнат ДДС. Ако се добави това, ще се окаже, че задълженията, които вървят още от миналото правителство и се пренасят непрекъснато все напред и все напред, ще направят поддържането на финансовата стабилност на самото правителство изключително тежка задача. Той трябва да бъде подкрепен, това ми е основната мисъл. Не бива да бъде разбивано стабилността в Министерството на финансите в този момент, защото той е изключително тежък. И вижте, казаха, че финансовият министър и президента били в спор, финансовият министър бил казал, че президентът е милионер или милиардер. Ако финансовото министерство каже, че някой е милионер, то ще го каже по такъв тежък начин, че с този човек ще бъде свършено, ако той незаконно е станал милионер. Самото финансово министерство прави това по друг начин – то прави данъчни ревизии, то прави данъчни надчети, то установява, че има нерегламентирани доходи, че има недекларирани доходи, че има тежки финансови нарушения пред бюджета на страната и следва осъдителна присъда по наказателно производство, това е финансовото министерство. В този смисъл ще се разбере наистина колко неуместна и гузна съвест на президента да търси някаква форма на удовлетворение от един човек, защото наистина Симеон Дянков отива там като човек, който участвал в шоу предаване. Симеон Дянков, ако отива като финансов министър със съответните документи, за които говоря, с президента ще бъде свършено – разбира се, ако има такива финансови документи. Искам да кажа, че финансовото министерство има много тежки аргументи да постави всеки нарушител на мястото му. В случая не е било така въобще.
Водещ: Добре, но да ви върна към това, че казахте, че финансовият министър трябва да бъде подкрепен в тази ситуация. Той обаче излезе с едно становище, че България започва вече да се вижда, че излиза от кризата, а това становище дойде доста изненадващо на фона на това, че премиерът каза, че е безпрецедентна кризата в момента и че не е била такава от Втората световна война насам. Различни икономисти абсолютно аргументирано обясниха, че мерките, които в момента се взимат от правителството в посока вдигане на здравна вноска, данъчно облагане и т.н., са хаотични.
Иван Костов: Това са моите думи от вчера пред Народното събрание. Първият, който съвсем ясно и директно каза тези неща, съм аз. Що се отнася до министър-председателя, той беше поставен в трудна ситуация, търсеше думи и според мен каза неща, които очевидно не са верни, защото ще излезе, че той не е бил в България през 1990 година и през 1997 година, когато действително положението беше катастрофално.
Водещ: Може просто да не му е било толкова тежко в онези години.
Иван Костов: Да, но тогава се появяват ред други въпроси, защото на всички ни беше ужасно тежко тогава – майките не можеха да си купуват мляко за децата, редяха се сутрин от 4 часа на опашка. Не бива да се сравняваме днешните дни с онова време за хората. 1997 година хората ходеха по камиони, които изпращаха благотворителни организации от Европа и от света и пакети, тичаха по камионите да събират пакети с храни. Това беше наистина кошмарно време.
Водещ: Така е, но въпросът беше за Дянков, защото той излиза с това, че излизаме от кризата, а премиерът излиза с това, че затъваме?
Иван Костов: Трябва правителството да излъчва оптимизъм, трябва да излъчва увереност, че вървим в правилната посока. То непрекъснато трябва да внушава на българските граждани, на българските фирми, че знае как да хване ветровете и да изведе кораба на България в правилната посока.
Водещ: Но така можем да потънем с усмивка?
Иван Костов: Не, то трябва така да се държи и така да управлява страната. Това, което вие дадохте като пример, е лош пример за това, че правителството хваща всеки вятър и вятърът го отнася в една или в друга посока – не бива това да се продължава повече.
Водещ: Накрая – ще кажете ли всъщност за разговорите, които сте имал в Комисията за контрол на ДАНС с Алексей Петров?
Иван Костов: Аз не съм имал разговори. Всъщност колегите ми разпитваха г-н Алексей Петров.
Водещ: Вие къде бяхте?
Иван Костов: Аз бях там, но почти не участвах, тъй като бяхме пак в някакъв напрегнат период, пак някакви скандали имаше, пак някъде трябваше да се обясняваме за нещо. Аз излизах от разговора, даже не съм бил през цялото време. След това го прочетох като стенограма, но стенограмата е класифицирана информация.
Водещ: Не сте внимавал, така ли?
Иван Костов: Не, просто не бях през цялото време, но съм проследил, прочел съм стенограмата.
Водещ: Има ли нещо притеснително там?
Иван Костов: Вижте, за нас всички там, почти за всички този разговор е с човек, който използва неистини, за да се защити пред някаква бъдеща тежка ситуация. Той е участвал в операции на ДАНС, които ние определихме като незаконни, като превишаване на правата и злоупотреба с власт. Това беше общата конфигурация, в която той стоеше, и трябваше да намира начин да се защитава. Нашата Конституция и законите признават на всеки, когато се защитава, да се защитава с всички средства, включително в съда може да се лъже, за да се получи по-малка присъда, така поне казва НПК.
Водещ: За съжаление, нямаме възможност да продължим. Благодаря ви за този разговор. Това беше г-н Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция, за икономическата криза, за искането за предсрочно освобождаване на президента и за разговорите в Комисията за контрол на ДАНС с Алексей Петров.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...