Иван Костов: Президента защитава изборните мошеничества

Иван Костов: Добър ден. Ние обсъдихме изявите на президента и искаме да кажем какво мислим по неговите изказвания. Първо, по отношение на посланиците президента защитава изборните мошеничества. Защото това което прави правителството и парламента със специално създадената комисия е да предприеме мерки за предотвратяване на изборните нарушения. Двама посланици, които са извършили или позволили да се осъществят изборни нарушения трябва да се убеждава президента, че трябва да си ходят. Това е недопустимо! Освен това тези двама души не могат да бъдат посланици на България, защото пред колегите си, пред правителствата … те са със снето доверие от самото правителство. Авторитета на посланика зависи от доверието, което има в него собственото му правителство. Това може да бъде начало на война между правителство и президент, която да блокира смяната на посланиците и по този начин осъществяването на външна политика от новото правителство. За което ние предупреждавахме. Второ, ние разсъждавахме много защо президента се опитва да обезцени изтичането на класифицирана информация. Дали за да защити Станишев или има и друга причина? Стигнахме до извода, че той го прави, за да защити себе си. Всъщност той се опитва да обезцени докладите. Погледнете за какви доклади става въпрос. Доклад “Петрол срещу храни” е с главно действащо лице, извършило най-сериозните престъпления Георги Първанов. И ние в тази връзка ще се обърнем с нарочно писмо към министър председателя и външния министър, за да предложим правителството да поиска от иракското правителство, което е наше приятелско правителство, цялата документация свързана с отпускането на петрол срещу сделка за храни, в която комисионната е отишла за Българската социалистическа партия. Защото в основата на тази далавера, в която е вкарана България и стана причина за хвърляне на петно върху цялата ни държава е писмо, както всички тогава бяхме информирани, подписано от Георги Първанов като председател на Българската социалистическа партия. Правителството на ГЕРБ трябва да поиска това писмо и всички останали документи и ние ще кажем какви точно действия трябва да бъдат предприети в тази връзка.

Георги Първанов се опитва да обезцени изобщо класифицираната информация. Например, тук искаме да напомним, онези 30 страници, които изчезнаха от собственото му досие. И се обръщаме към правителството сега, тези 30 страници да се върнат в досието на Първанов като доносник на бившата Държавна сигурност. Да видим дали са толкова безобидни или не. И ние, обществеността и медиите да решим дали тези доклади са важни или неважни. И тази информация е важна или неважна.

Що се отнася до въпроса, който вълнуваше всички през миналата седмица. Информацията, която изтече в “Шпигел” е отчетния доклад на ДАНС за 6 месеца на годината. Този доклад осветява работата на ДАНС по такъв начин, че прави невъзможно тя да продължи тези разследвания, които е предприела и които е отчела пред Сергей Станишев, Георги Първанов и други. Защото лицата, макар и скрити зад прякори вече са предупредени щом разполагат с този доклад. Те са готови да изградят своята система от алибита и да се защитят. ДАНС трябва да закрие всички тези разработки и да ги започне наново. Не може един президент да казва, че тези доклади и тези папки нямат отношение към националната сигурност на страната. Нашият извод до тук е, че президента прави всичко това, за да блокира държавата. Да спаси мафията във властта там където е останала, там където присъства. Той се опитва да покаже на Бойко Борисов и на правителството на ГЕРБ колко страшен ще бъде отпорът от тази мафия ако те започнат действията си срещу тази мафия.

И накрая за мутрите. Ние искаме вие да си припомните следните неща. Кой назначи бившите охранители на Маргините в Националната служба за охрана? С чий подпис един от тези охранители стана заместник началник на НСО? Искаме да си припомните кой искаше ДАНС да разследва ОЛАФ? До колко тезата, цитирам “има влиятелни сили в българското правителство или българските държавни служби, които нямат интерес да бъдат наказано което и да е лице” като цялата държава знае, че това лице си има име, че срещу него има дело. Това беше българският президент. Така че президента като боец срещу мутрите, срещу мафията изглежда крайно неубедителен. Освен това, той с това изявление прави опит да зададе линия на поведение на Главния прокурор Борис Велчев и на председателя на Касационния съд. Бивши негови съветници те трябва да покажат, че вече не са бившите му съветници, а са Председател на Върховния касационен съд и съответно Главен прокурор на Република България. В тази връзка ние искаме да напомним нашата оценка за 100-те дни на правителството, че ГЕРБ не е започнал войната срещу мафията. Ние настояваме тази война да бъде започната независимо от заплахите. Включително и заплахите на президента. Впрочем, важен детайл, президента очевидно винаги е правил това, което направи тези дни, но не се е виждало как го прави през правителството, което той създаде на тройната коалиция. Сега обаче правителството го няма и той трябва да излезе пред очите на медиите да защитава позицията на мафията във властта в България. Това се случва сега. Просто и преди го е правил, но не се виждаше.

В тази връзка ние призоваваме ГЕРБ без никакво колебание да започне войната. На първо място, да изясни ролята на президента. Да разкрие тези документи от далаверата в Ирак “петрол срещу храни”. Освен това, понеже г-н Бойко Борисов каза, че нямало подписи на г-н Доган. Ние знаем къде има подписи на г-н Доган и поемаме задължението да информираме с писмо и да поискаме от министър председателя и от вице премиера Цветанов да започне да събира доказателства за разследване на обръчите и на самата персона Ахмед Демир Доган. Така ще започне войната. И накрая за енергетиката:

Иван Иванов: Във втората част на своето изявление президента Първанов отново засегна една тема, по която той няма никакви правомощия – темата за българската енергетика. Всички хора в България знаят, че президента е най-яростния защитник, в пълният смисъл на думата “адвокат” на руските енергийни проекти в България. В своето изявление вчера той се оплакваше от енергийната политика на правителството в същия контекст, мечтаейки за същите руски енергийни проекти. В същото време президента остана безмълвен за истинската, реална заплаха в областта на енергетиката за България в следващите седмици. След явното предупреждение на президента Путин към Европейския съюз, че може да се стигне до следваща газова криза ние Демократи за силна България заявяваме, че всъщност трябва България да влезе подготвена в тази криза в следните направления. На първо място, трябва държавния резерв да бъде с такива количества течни горива, каквито са предвидени по закона, котелно гориво и както е предвидено в нашия договор за присъединяване към Европейския съюз. На второ място, топлофикациите в страната, които трябва да осигурят отопление за българските граждани да имат съответните запаси от вида гориво, с което оперират и в същото време да имат възможност за максимално бърза смяна на горивото ако това се наложи при газова криза. И на трето място, запасите на България от природен газ в хранилището Чирен трябва да бъдат максимални. България след като заради управлението на предишното правителство, в началото на януари тази година се оказа най-неподготвената страна в Европейския съюз и реално единствената която 16 дни се оказа без природен газ не трябва да се оказва в същото положение в следващите седмици ако избухне следващата газова криза. Това е категоричното становище на Националното ръководство на Демократи за силна България.

Г-н Костов ще кажете ли къде има подписа на г-н Доган?

Иван Костов: Ще кажем. Когато напреднем достатъчно и се убедим, че наистина ще започне тази война ще ви информираме.

Колко страшен очаквате да бъде отговора на мафията?

Иван Костов: Може да бъде сменено правителството, може да бъде дестабилизирана страната, може да бъдат блокирани нейните институции. Много неща могат да бъдат направени ако не започне тази война.

На по-късен етап ще настоявате ли за импийчмънт?

Иван Костов: Ако излезе писмото с подписа, молба на Българската социалистическа партия подписано от председателя, сегашен президент Георги Първанов, в което той се обръща за помощ от Садам Хюсеин, разбира се, че ще поискаме процедура на импийчмънт.

Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...