Иван Костов: Предстоят много тежки критики срещу управляващите

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на лидера на ДСБ и ексминистър-председател Иван Костов.

Иван Kостов: Здравейте.

Водещ: Г-н Костов, мина поредният политически сезон. Кой е този, вие знаете. Кое беше плюсът, кое минусът на този политически… кое беше възходът, кое падението, кое остава във вас, така, след поредния политически сезон?

Ив. Костов: Вижте, за мен успешна беше мисията на български облигации, което означава излизане на България на финансовите пазари. И това е добрият плюс. Разбира се, финансовата стабилност, която всички, така, оценяват и се хвалят, също е добър резултат, въпреки че вече се повдигат много въпроси дали това е правилната политика за изход от кризата. Това е от гледна точка на добрите неща.

Водещ: А от другата гледна точка, на недобрите неща?

Ив. Костов: Ами, от гледна точка на недобрите неща България стана мишена на международен терор…

Водещ: За първи път и като първа страна в Европейския съюз израелски туристи…

Ив. Костов: …и всички наоколо посочват, че причината за това е, че сме т.нар. мека цел, тоест, че имаме слаби съпротивителни сили за противодействие и за превенция, за предотвратяване на такива терористични актове и че водим небалансирана външна политика, в която не се вижда българският интерес. Това, от една страна. От друга страна, недобрият доклад на Европейския съюз. Аз очаквам след него… и се опитвам да предупреждавам всички управляващи, че оттук нататък ще има много тежки критики срещу тях, срещу правителството, срещу съдебната власт и всичко това ще руши остатъците от авторитет на нашата страна.

Водещ: Добре, аз ще се върна, ама след малко… Да?

Ив. Костов:…повратни моменти, искам да подчертая…

Водещ: Повратни, да, така е, така е. Ами, съгласен ли сте с начина, по който ще се избира Висшият съдебен съвет?

Ив. Костов: Ние считаме, че не трябва да има политическа квота. Знаете ли защо? За да си носят отговорност представителите на съдебната власт за собствените дела, да не се поставят сами в услуга на политиците… и да не го правят с оглед на това да бягат от отговорност за съдбата на българското правораздаване. Това според нас е изключително важно. Така че най-добре е да няма парламентарна квота, най-добре е да се намали времетраенето на действие на. . .

Водещ: От 5 на 3 години ли?

Ив. Костов: … от 5 на 3 години, това са наши идеи, да се намали броят на представителите във Висшия съдебен съвет, в момента са повече от Министерския съвет, а пък работата им е нищожна в сравнение с тази на Министерския съвет, изобщо ред реформи, които трябва да се направят. От друга страна, ние призовахме за национално съгласие, след избори, разбира се, защото в момента можем само бели да направим, ако започнем да търсим национално съгласие, за да започне наистина истинска промяна на съдебната система, и то не бутано, тласкано и натискано отвън, а да започне с… затова защото ние искаме в България да има европейски ред и европейски правила, да има върховенство на закона…

Водещ: Г-н Костов, има ли реформатори на съдебната система, в съдебната система, изобщо има ли такива хора, които са реформатори?

Ив. Костов: Знаете ли, след като изкарат определен период в съдебната власт хора като Иван Григоров, като Борис Велчев започват да говорят за реформи и започват да дават ценни идеи за това как да се реформира съдебната власт. Въпросът е, че в началото трябва да бъдат убеждавани.

Водещ: Да, като че ли там, на Консултативния съвет, а и след него, като че ли някак си гледахте на ДАНС… вие не може да гледате на ДАНС като ваше дете, но, така, с добро око го гледате, като сте председател на Комисията за контрол на ДАНС, не го обвинихте в нищо, даже го похвалихте, така ли беше?Ив. Костов: Не, не. Не, ние имаме много сериозни забележки към работата на ДАНС.

Водещ: Не ги чух много добре аз.

Ив. Костов: Ами, вижте, има неща, които е добре да не се казват в този вид, в който се виждат, особено след като сме станали мишена за терор. . .

Водещ: Мека мишена, да.

Ив. Костов: Това само ще отслаби нашите възможности да се противопоставяме. Сега е време за крайна откровеност, всичко да се казва в очите, но много бързо тези забелязани слабости, допуснатите грешки и провалите много бързо да се компенсират и това да става… да не става видимо за… преди всичко за тези, които биха упражнили терористичен акт още веднъж в България. Защото. . .

Водещ: Допускате. . .

Ив. Костов: … това ще ги убеди, че ще бъдат безнаказани. Затова е време за много сериозна работа вътре. Но, от друга страна, ние не можем да кажем, че ДАНС, която в два последователни доклада казва, че терористичната… заплахата от терористичен акт е реална, да казваме, че тя не си е свършила работата. Тя… ДАНС казва, че е реална. Въпросът е, че правителството не приема тази заплаха за реалност и сваля приоритета на тази заплаха в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната. И по този начин практически демобилизира тези сили, които трябва да развият там най-вече енергия, за да защитят страната, изпълнявайки плана за противодействие на международния тероризъм. И така България е оставена в значителна степен беззащитна. Но това не става по вина на ДАНС.

Водещ: Ами, вие май казахте чия е вината…

Ив. Костов: Вината е на министър-председателя…

Водещ: На кабинета…

Ив. Костов: Аз в момент на крайна откровеност казвам на хората от ГЕРБ, които могат да чуят, че е крайно време този министър-председател да почне да чете всички материали, отнасящи се до националната сигурност, да работи с тях, да работи с колегите. Защото увлечен в тези негови медийни акции, той е зарязал тази работа в продължение на 3 години. Сега, аз не вярвам, че не е в състояние да се справи, ако силно поиска да навлезе в тази материя. Но неговата роля е решаваща. По конституция той е човекът, който преразпределя силите, който разпределя отговорностите, който дава нарежданията, който задвижва съпротивителните сили на страната. Той е. В края на краищата той тази работа очевидно не я върши вече толкова години. И не му е по сърце, не му е по душа…

Водещ: Е, не знам. Добре, сега тук не мога да не ви попитам, това е едно интервю на премиера в седмичник, икономически и финансов седмичник, икономически де, където той казва така – на 29-то число, това е днес де, идват 700 милиона от Европейската комисия. Така, през август ще имаме фискален резерв над 7 милиарда, 7.5 милиарда, което още един път е отговор на нашите критици от зимата, когато действително го бяхме свели до ниски размери. Добре, 7-7.5 милиарда лева, прекрасно, но това не са ли тези пари, които дойдоха от похвалните… похвалната емисия на български облигации? И съответно януари там 2 милиарда отиват, нали. . .

Ив. Костов: Да, 2 милиарда са точно тези пари.

Водещ:

Сега идват и после си отиват.

Ив. Костов: Ще си отидат и в следващия… в края на януари следващата година, без допълнително натрупване на резерви, резервът ще падне под 4 милиарда със сигурност.

Водещ: За бюджета… Да?

Ив. Костов: Така че не може… вижте, не може да убеди нито един интелигентен наблюдател министър-председателят, хвалейки се със синусоидалното движение на резерва, което ту се увеличава, ту спада. Това се прави за широката публика. Това негово самохвалене и перчене е преди всичко за хората, които не разбират сложната динамика на тези показатели по обвързаността с най-различни ангажименти, примерно плащането на членския внос на страната, което е 700-800 милиона евро, в началото на следващата година се плаща една голяма вноска, плащането на земеделските субсидии, което е още толкова – 700-800 милиона, след това издължаването на главницата по облигациите… Но дори и да го приказвам това, едва ли тези, които надават ухо на перченето на министър-председателя, ще ме чуят. Защото това е все пак доста сложна материя. Аз бих му препоръчал да не прави това, защото има къде-къде по-важни теми. Ето, има доклад на Европейската комисия, която го оставя беззащитен утре срещу всяка критика. Ще започнат да го критикуват много остро и много тежко, ще му направят, и той сигурно си го и заслужава в голяма степен, ще му направят процес в Брюксел, за който малцина. . .

Водещ: Такива ли очаквания ли имате?

Ив. Костов: Ами. . .

Водещ: А ла Виктор Орбан ли, или какво?

Ив. Костов: Не, не, то е на дневен ред при него. Ще бъде за обвързаност с престъпни групировки… и то ще бъде през септември. По-добре да се занимава с тези неща, да дава доказателства, че сериозно пресреща проблемите на страната, а не да търси всякакъв повод за самоизтъкване и… Това просто не е добрият стил на управлението на страната.

Водещ: Значи такива очаквания имате за септември в Брюксел.

Ив. Костов: Аз имам много лоши очаквания. И не го крия. И го казах включително в изказването си по повод на доклада. Край, там вече няма да има защита за българския премиер, за изпълнителната власт, за съдебната, за законодателното тяло.

Водещ: Този доклад пишеше, че има политическа воля. Може би в последния момент го сложиха, но…

Ив. Костов: Ами, сложиха го като Бойко Борисов отиде в Брюксел да се моли на Барозу и на Ромпой предния понеделник. Всички го видяхме, че отиде точно заради това. И това му е била единствената тема – моля ви, напишете в доклада, че все още имаме политическа воля, ето ме мен тук… Но това, което те правят по партийна линия, защото те са… Барозу е част от Европейската народна партия, няма да попречи на социалистите и либералите много тежко да ударят по България.

Водещ: Дай Боже да не стане така…

Ив. Костов: Освен това зад гърба им ще застанат веднага и всички националисти в Европа, а те стават все по-силни…

Водещ: Холандски, норвежки и други.

Ив. Костов: И ударът ще стане много тежък върху нашата страна.

Водещ: Е, аз мислех септември да си говорим с вас за бюджет 2013, защото той по-рано ще тръгне, ама…

Ив. Костов: Ще говорим, аз съм на линия.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Иван Костов.

Ив. Костов: Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...