Иван Костов: предлагаме много по-щадящи и ефективни мерки

Лидерът на ДСБ е убеден, че Симеон Дянков и правителството не стоят зад антикризисните идеи. “Те са хладно оръжие на експертите, до приемането им няма да се стигне”, смята той.
Лидерът на ДСБ Иван Костов разкритикува някои от антикризисните мерки на ГЕРБ,
други подкрепи и като цяло обяви, че според него това са предварителни идеи на експерти, зад които нито финансовият министър, нито правителството са обявили, че застават.
“Някои от антикризисните мерки са толкова тежки, че дори и в най-трудните години, в които аз съм имал възможността да противодействам на кризата, и през 1991 г. и през 1997 г., не съм се обръщал към толкова драстични мерки”, призна лидерът на ДСБ. Той е против измененията, които касаят пенсионерите, защото те са най-уязвимата част от обществото.
“Въвеждането на данък, макар и с необлагаем минимум от десет процента, и лишаването им от пенсия или ограничаването й, ако работят допълнително, беше абсолютно забранено да се мисли в онази ситуация, която беше по-тежка от сегашната”, каза още Костов.
Костов предупреди, че кризата ще става все по-тежка през следващите месеци.
Според лидера на ДСБ антикризисните мерки на управляващите в крайна сметка няма да бъдат приети.
Според него недобросъвестни членове на Тристранния съвет са извадили пред медиите предварителна разработка на експертите, с която правителството не е запозната. “Смятам, че министрите са научили за мерките от медиите”, каза Костов. Той обяви като нормална демократична практика такива идеи да се тестват в обществото преди да бъдат превърнати в задължителни.
Тези дни и седмици ще са голямо изпитание за правителството и финансовия министър,
предупреди лидерът на ДСБ. Той обяви, че ще е много опасно, ако управляващите от ГЕРБ и партиите, които подкрепят правителството, позволят финансовият министър да бъде изваден пред скобите на правителството. “Аз съм категорично против и ще воювам с всички сили срещу това, защото знам какво е един човек да бъде изваден пред скоби и цялата ярост на бившите комунисти, нещадяща човешкото му достойноство, да бъде насочена срещу него и всички около да се разбягат”, каза Костов. Той призова отговорността за антикризисната политика да е на цялото правителство, защото другото ще е самоубийствена политика.
Лидерът на ДСБ припомни антикризисните мерки на партията си, обявени във вторник.
“Нашите мерки са политически издържани. В тези идеи, които се предлагат, няма политическо съдържание, те са хладни оръжия на експертите за драстични икономии на бюджетни разходи”, отсече Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...