Иван Костов: Правителството целенасочено вкарва отношенията между България и ЕС в криза

Фокус: Г-н Костов, има ли нещо конкретно, което да произтече след разширеното правителствено заседание на управляващата тройна коалиция в Банско?
Иван Костов: От срещата в Банско всички очакваха някой да поеме отговорност, да се вземат решения за радикални правителствени промени, които поне частично да посочат или да отклонят вниманието от тежките проблеми, които България има с ЕС. Всъщност от тази среща се вижда, че правителството съвсем целенасочено вкарва отношенията между България и ЕС в криза, защото отказвата отказва по какъвто и да е начин да вземат мерки, независимо че ЕС отнема права за разплащане с европейски пари, а от друга страна поставя под въпрос и спира временно, поставяйки условия за оперативните програми. Това е, което е гвоздеят на тази среща, според мен – кризата, в която се вкарват отношенията между България и ЕС. След такъв отговор на мнозинството не може да стане друго.
Фокус: Премиерът твърди, че се вземат мерки за преодоляване на затрудненията. Създаването на вицепремиерския пост на Меглена Плугчиева, според него, се оценява от ЕК…
Иван Костов: Това е оценено в смисъл, че е посочено, че е взета такава мярка, но самата г-жа Плугчиева казва, че е експерт, а не политическо лице. Не може да говори нито за политическа целесъобразност, нито за това какви политически решения трябва да бъдат взети. Тя не коментира друго, а ние видяхме, че в последните седмици тя на няколко пъти се опитва да прикрие информация, която злепоставя управляващите – т.е. по някакъв начин все пак изпълнява политически решения, т.е. дори не отговаря на дефиницията за експерт. В този смисъл това е абсолютно неубедителен отговор за ЕС. Има драматично разминаване между начина, по който ЕС говори, и това, което управляващите в България чуват. Драматично, дори бих казал трагично разминаване.
Фокус: Г-н Костов, а как оценявате казаното от премиера, че държавата има готовност и възможност за компенсиране на спрените пари по програмите на ЕК със средства от бюджета. Сигналите от Европа са, че те не са склонни да приемат държавата да компенсира със свои средства спрените пари по европейските програми…
Иван Костов: Разбира се, защото парите са спрени, не защото ЕС няма пари, предназначени за България, а защото има тежки нарушения и измами, има злоупотреби с тези пари. Това пише в доклада на ЕК, това казват европейските експерти. И да кажете: “Добре, вие не ни давате вашите пари, ние ще злоупотребим нашите”, т.е. парите на българския данъкоплатец, е ужасно. Как може да се каже, че ще се финансират смислени проекти? Те всички са смислени. Как може да се каже, че ще се финансират, без да са отстранени причините, поради които ЕС спира парите? Как е възможно? Това означава отговорът – не давате вашите, ще злоупотребяваме с нашите. Това казва Станишев и не му прави чест. И не само не му прави чест, а го прави истински министър-председател на клептокрацията, която ни управлява.
Фокус: Как бихте отговорили на обвиненията за системна работа на опозицията срещу България и злепоставяне на страната?
Иван Костов: Единствената надежда в България нещо да се промени, да се свали от власт тази клептокрация, която ни управлява, е натискът от страна на ЕС и идващите избори. Нямаме други средства срещу тези, които ни управляват по този арогантен и нагъл начин и се опитват така да лъжат и да мамят, да отклоняват общественото внимание. Срещу тези хора, срещу тези измамници, както ги наричат, трябва да бъдат приложени драстични средства, срещу тези свързани с организираната престъпност лица трябва да бъдат се приложат многократно по-силни средства. Между ЕС и българските управляващи тези дни зейна пропаст. Те останаха от другата страна заедно със свързаната с тях организирана престъпност. Това им каза ЕС, удряйки им шамар за стотици милиони”.
Фокус: Каква е вашата позиция за бойкот на парламента? Промени ли се тя след срещата в Банско?
Иван Костов: Ние трябва да се готвим за национален бойкот през септември. И трябва да го направим убедено всички, цялата позиция. Трябва да покажем, че това е нетърпимо, че наистина има пропаст между нас и тези управляващи с техните връзки с организираната престъпност. Трябва да покажем, че има и здрава част, че не всичко е “гангрена”, както казва в. “Либерасион”.
Мария ФИЛЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...