Иван Костов: Подмяната на СК се провали

(видео)

Водещ: Сега в студиото е лидерът на ДСБ Иван Костов. Добро утро. Само да използвам днешния ден – вярвате ли в нумерологията?
Иван Костов: Днес моята дъщеря Мина и внукът ми Виктор имат имен ден. Така че имам двоен празник. Вярвам в тяхното добро бъдеще.
Водещ: А иначе в ясновидци и такива неща?
Иван Костов: Нумерология… не мисля.
Водещ: Защото хората се вълнуват дали политици, да речем, докато са на власт, ходят да се консултират за важни решения при нумеролози.
Иван Костов: Откакто е изобретена математиката и развита толкова много, няма нужда да се връщаме към най-примитивните игри с числа. Защото самата математика отговаря на много въпроси и може да отговори, стига човек да бъде така съвестен, както призовавам всички ученици, да овладеят, защото тя ги учи да мислят, учи ги да разсъждават с числа.
Водеща: Добри математици ли са днешните управляващи? С бюджета да започнем.
Иван Костов: Вижте, аз слушах този дебат, който се води. Изглежда не са били добри, защото пак ги изненада прогнозата на Европейския съюз, а нещата, които той каза, всъщност…
Водеща: Оли Рен.
Иван Костов: Да. По един или друг начин се имат предвид от хората, които са работили по бюджета. Друг е въпросът дали това са го разбрали министър-председателят и министърът на финансите. Какво казва бюджетът? Бюджетът казва, че преките чуждестранни инвестиции няма да нарастват и няма да помогнат на България да излезе от рецесията. Ситуацията в банковата система показва, че банките няма да отпускат кредити и това беше известно при подготовката на бюджета, защото е отразено…
Водещ: Това е логично, на фона на всичко.
Иван Костов: Да де, но това е преди Оли Рен да се изкаже. Защото аз не обичам да прехвърлям навън неща, с които все пак ние сме били наясно. Хората, които са работили по бюджета, пак да повторя, са ги имали предвид. Ясно е, че българските инвестиции са замрели. Това е ясно също. Ясно е и това е отразено в данъците, че потреблението на страната няма да се увеличава бързо. На този фон не беше вярно примерно това, което настояват от ГЕРБ да се казва, че не се вдигат данъците.
Водещ: Преките.
Иван Костов: Кажете го това, че не се вдигат данъците, на собствениците на малки фирми и на средни предприятия, на които осигурителните прагове бяха повишени. Минималните осигурителни прагове когато се повишат, се карат всички тези хора да плащат по-големи осигуровки в техните предприятия.
Водещ: Вие няма да подкрепите този бюджет?
Иван Костов: Не, момент, не бързайте с това. Нали ме питате за това къде са грешките и къде са… Това е първата основна грешка, че вместо да се облекчат фирмите, за да им се помогне да излязат от кризата, върху фирмите се стоварва нова тежест. Освен това се вдигат акцизите. Не е вярно, че не се вдигат данъците. И се пипа и ДДС. И той ще даде едно малко увеличение на приходите.
Водещ: … за ДДС?
Иван Костов: Не, не, то е свързано с механизма на събиране.
Водещ: Събирането, а не самият процес?
Иван Костов: Събирането. Това леко увеличава приходите. В този смисъл наистина, понеже зададохте въпрос на Пламен Орешарски, той не ви отговори – какво няма в бюджета? Няма антикризисни мерки. Напротив, има прокризисни мерки. Най-голямата прокризисна мярка, която може да взриви и да минира целия този бюджет, е скрита в един въпрос, който аз зададох на министър-председателя директно завчера и не получавам отговор – той е: защо правителството иска да увеличи държавния дълг с 4,5 милиарда, така е записано в Закона за бюджета. Наясно ли е правителството, изобщо всички, с които дебатирахте вие – и наблюдателите, и политическите лидери, че няма откъде да мине нарастване на външния дълг с 4,5 милиарда и външният дълг да остане с този дефицит? Всъщност бюджетът крие огромно вътрешно противоречие. Или е вярно, че дефицитът ще е едно и малко, или е вярно, че ще се увеличи държавният дълг с 4,5 милиарда лева. При положение, че не е необходимо да се увеличава с нито един лев. Това е дилемата на този бюджета, което ме накара мен да задам директно въпроса каква маневра предприема българското правителство? Защото, ако това се прави, това е толкова прокрисизно, това е все едно да увеличиш дълга с 4,5 милиарда и да го изхвърлиш извън България, да го изнесеш навън. Тоест тези всичките пари, вместо да влязат в българската икономика и да се завъртят в бързо възвръщащи се икономически дейности, те ще отидат примерно за някакъв голям инвестиционен проект, както е записано в това, и ще напуснат страната. Ето това не бива да се прави по време на криза с такъв бюджет.
Водещ: Затова няма да подкрепяте и вие, и БСП, и ДПС този бюджет?
Иван Костов: Само че, както виждате, със съвсем различни аргументи. Защото това е продължение на политиката на президента Първанов – за реализацията на трите големи проекта.
Водещ: Сега минаваме към темата за изборите, за които мнозина казват, че са исторически минимум като резултат, ако трябва и математически да погледнем, и за вас включително. 65 000 гласа събра кандидат-президентът. Вие имахте резерви, че той и по-скоро на СДС, но така или иначе Румен Христов, все пак за него сте гласували предполагаме, събра 65 000 гласа. Заговори се за оставки. Преследваха ви с един “Златен скункс”. Казахте, че не е за вас, а за другата партия.
Иван Костов: Разбира се, че не е за мен.
Водещ: Провал ли беше това? И ваш, освен за СДС?
Иван Костов: Изборите бяха мажоритарни за президент и пропорционални за местна власт. Пропорционалните избори, които са най-близко до парламентарните, са изборите за общинските съветници. Това са изборите, които трябва да бъдат гледани, ако се разглежда съотношението между политическите формации.
Водещ: Е, спечелихте ли го?
Иван Костов: В тези избори, ние в сравнение с предишните избори 2007 година, ние, имам предвид ДСБ, имаме 205 000 гласа заедно с нашите партньори. Имали сме 209 000. Имали сме 103 съветника, сега имаме 101. Като към тези 205 000 се прибавят самостоятелно получените или с малки партньори, които не са били с нас от Синята коалиция на СДС, гласовете стават 260 000. 260 000 гласа срещу 288 000 гласа, които взима ДПС. Това е съотношението на изборите за общински съветници. Това е представителността…
Водещ: Странно звучи, но вие вадите…
Иван Костов: Не е странно.
Водещ: Странно звучи, защото общото впечатление беше, че такъв крах за Синята коалиция и за ДСБ не е имало.
Иван Костов: Това впечатление беше създадено нарочно. Преди да се появят тези числа, преди да се направят анализите.
Водещ: Къде имате кмет?
Иван Костов: Целта… Имаме кметове. Ние имахме и преди двама кметове, и сега имаме двама кметове, ако говорим за ДСБ. Подкрепили сме обаче на много места кметове, които са на десницата. Примерно в Пазарджик, в Свищов и т.н.
Водещ: Тоест изборите не са загубени?
Иван Костов: Изборите са провал като избори за президент, това не може да се отрече.
Водеща: Но местните не са загубени?
Иван Костов: Разбира се, че не са. Там резултатът можеше да бъде и по-добър. Един от всеки четири избирателя, които са гласували за ДСБ и за СДС, е гласувал за Румен Христов. Това е отговор, това е моето обяснение на нещата, това е отговор на избирателите и от СДС, и от ДСБ на опита да бъде подменена Синята коалиция с регистрацията на Румен Христов, с т.нар. Съюз на десните сили.
Водещ: Защо не си излязохте с кандидатура на ДСБ?
Иван Костов: Със Светослав Малинов?
Водещ: Да, например.
Иван Костов: За да има за кого да гласуват хората.
Водещ: За да сте имали кандидат за участие, защото сега излиза, че не сте участвали в президентските избори от това, което казвате.
Иван Костов: Ние изтеглихме регистрацията. Вие сигурно си спомняте. Даже тук имахме някакъв разговор. Казахме, че си искаме…
Водещ: Дали не е бил удобен повод, който си намерихте в тези действия на СДС, за да се обясни загубата по-лесно?
Иван Костов: Вижте, политически. Тогава ние нарекохме политическа почтеност и заради това сме морално спечелилите от тези избори, защото удържахме на политическата почтеност, беше да продължим да подкрепяме споразумението, под което сме си сложили подписа.
Водеща: Морално кои избори сте спечелили – тези вътрешните между вас и СДС…
Иван Костов: Националните избори. На националните избори, на местните ние сме морално печелившите. Защото заедно те показват тази картина – не на опита да се подмени Синята коалиция през кандидатурата на Румен Христов и да на партиите от Синята коалиция, основно на ДСБ да е в СДС.
Водеща: Кой искаше да я подмени Синята коалиция и с какво да я подмени? С какво беше? За какво гласуваха хората?
Иван Костов: С Общността на демократичните сили и на СДС. Това вие трябваше да си го спомните в нощта на изборите.
Водеща: Това ние много добре си го спомняте, но те не постигнаха никакви резултати на тези избори.
Иван Костов: Никакви резултати, точно така.
Водеща: Около 2000 души гласуваха за Софиянски, подкрепен от тази общност.
Иван Костов: Нека да отговоря на въпроса.
Водещ: Това ви е най-удобното оправдание. Ето, сега имате аргументи.
Иван Костов: Ето сега ще обясня. Най-сериозният политически аргумент да не издигаме собствен кандидат беше, че ние щяхме да взривим коалициите – 103 коалиции, сини коалиции, където гласуваха около 80% от избирателите, щяхме да ги взривим с кандидатура за президент, която е различна от тази, която имаме в споразумението. Това е едната причина. И тя е много сериозна. Освен това, щяхме да взривим бъдещето на Синята коалиция.
Водещ: Тя има ли бъдеще сега? С Мартин Димитров говорите ли си или вече си казахте неприятни неща през медиите и намеци, които трудно ще преглътнете взаимно? Или има?
Иван Костов: Синята коалиция е политически факт, който ще съществува в парламента. Ето, ще се произнесе по Закона за бюджета, ще заеме позиции, ще посочи абсолютния крах на бюджета за национално осигуряване, опита да се направи пенсионна реформа от този министър; ще посочим абсолютно смешния бюджет на бюджета за НЗОК, в който знаете ли какво е записано? Че ще се запази съществуващото ниво на здравни услуги, което ни отрежда последно място в Европа. Това ще запазим – последното място в Европа. Ето тези неща ние ще ги разкриваме като Синя коалиция, ще си съществуваме.
Водещ: Има упреци, че голямата ви грешка е, че бяхте много опозиционни, много критични.
Иван Костов: Не, ще продължим да бъдем. Ние казахме три пъти не и на трите бюджета досега и го казахме единодушно като коалиция. Тези неща са по-важно, отколкото личните отношения. Аз не си позволявам да влизам в лични отношения с никой, защото е вредно за политиката.
Водеща: Как ще отговорите на репликата на Бойко Борисов, че Костов си е комунист? Цитирам. Край на цитата.
Иван Костов: И това го казва човек, който… знам как продължава цитатът. Човек, който по онова време, на което той се позовава, е напуснал пожарната, защото тя е била деполитизирана, тоест е трябвало да излезе от комунистическата партия и е отишъл да охранява Тодор Живков, когото след години, когато се оказа на власт, го реабилитира. Не мога да приема такова нещо от човек като него. Защото моето голямо разминаване и моето проясняване на картината за това какво е ГЕРБ настъпва постепенно с ходовете, които те предприемат. Вижте какво става – тежък удар върху бизнеса в България, върху малкия и среден бизнес, който е опора на всяка икономика. И политика в услуга на олигарсите. Защо не попитахте, попитайте моля ви следващия път като се появи тук някой от ГЕРБ да защитава бюджета, сложени ли са измервателните апаратури, които трябваше да отчитат движението на течното гориво, произведено от “Лукойл”.
Водещ: Не са.
Иван Костов: Защо не са още?
Водещ: Сигурно някакви технически подробности или?
Иван Костов: Това е политика в услуга на олигарси, която се стоварва обаче на гърба на дребните и средни собственици, тоест върху гръбнака на българската икономика – единственият способен да отговори на кризата. Всички паметници на тоталитарния режим бяха събрани и бяха показани като тоталитарно изкуство, което е…
Водеща: История.
Иван Костов: Не е история. Това е събуждане на носталгия към миналото. Това е опит да се реабилитира в очите на българското общество т.нар. изкуство от времето на комунизма.
Водещ: Но точно Борисов казва, че именно заради затварянето на “Лукойл” са загубили изборите в Правец. Това беше в нощта на изборите.
Иван Костов: Попитайте дали са сложили измервателните апаратури. Отговорът, който ще чуете, е че не са сложили измервателната апаратура. Единствените, които драматично и категорично нарушават Закона за събиране на акцизите на течни горива, са “Лукойл” в момента.
Водещ: Всички къщи на Цар Киро се оказаха незаконни. Сигурно сега някой от ГЕРБ, ако слуша, ще каже “попитайте Костов за Цар Киро”. За Кирил Рашков.
Иван Костов: Който е член на ГЕРБ, както казва жена му. Защо да ме питат за член на ГЕРБ?
Водещ: Имате ли грях? Имаше интервю със следователка – единствената, която е успяла да го арестува за малко през 1992 година. “Нека някой да попита как така Иван Костов реши да отиде на рожден ден на Кирил Рашков”. Има ли нещо, което не сте казали по тази тема?
Иван Костов: Първо, това е лъжа. Освен това мисля, че казах, че тази същата, която е уволнена, между другото, за това, че е стреляла в заведение, доколкото аз си спомням, тя твърди, че аз съм бил в едно заведение в крайпътно място, където тираджиите спират и се срещат с проститутки. Аз сигурно често ходя в тези заведения.
Водещ: Срещи имали ли сте обаче?
Иван Костов: Разбира се, че не съм имал.
Водещ: Не сте имали срещи с Кирил Рашков?
Иван Костов: Не съм имал, разбира се.
Водещ: Жена му, между другото, каза: “Няма партия, която да не е взимала пари от нас, на която да не сме давали”.
Иван Костов: Не, не е вярно.
Водещ: Нямали сте никога никакви срещи?
Иван Костов: Не е вярно. Напротив. Не е имало такова нещо. Абсолютно не е имало. Първо, това е обидно да се говори изобщо по мой адрес, че мога да отида на такова място. Това е смехотворно.
Водещ: Нямали сте никога срещи с Кирил Рашков или неговата фамилия по никакъв повод и всичко това, което излиза…
Иван Костов: Какъв… За какво ми говорите? Защо ме разпитвате за член на ГЕРБ? Защо трябва аз да обяснявам за член на ГЕРБ? Питайте Бойко Борисов.
Водещ: Защото това е еманация на прехода – начина, по който едни хора забогатяваха…
Иван Костов: Няма преход. Има посттоталитарна, посткомунистическа действителност в България. Няма преход.
Водещ: Част от тази действителност е и вашето управление.
Иван Костов: Щом се възстановява… Нашето управление беше опит наистина за преход. Щом се възстановява Тодор Живков, щом се възстановяват и се създава носталгия към комунистическите символи и ритуали, това е реванш на комунизма в България и той сега, в момента се случва.
Водещ: През ГЕРБ, така ли? През ГЕРБ?
Иван Костов: През ГЕРБ, точно така.
Водещ: Но те са част от Европейската народна партия, където вие дори не ги искахте.
Иван Костов: Европейската народна партия също не реагира, когато ние поискахме да се произнесе по опита за реабилитация на Тодор Живков.
Водеща: Какви бонуси ще донесе тази реабилитация за ГЕРБ? Какъв бонус?
Иван Костов: Това е заиграване с левия електорат.
Водещ: Това не е ли отминала идеология вече, фразеология, да се говори за… Хайде, вярно, вчера беше 10 ноември, имахме повод да говорим. Не е ли измислено това като теза, като дебат в момента, че някой се опитва да възстанови…
Иван Костов: Не е измислено. Защото трябва да прочетете учебниците по история. Трябва да видите как е скъсала Германия с националсоциализма, как Италия е скъсала с фашизма и да видите как в България никога не е късано с тази идеология и с тази символи, с тези стереотипи.
Водещ: Сега ако трябва да влезем в темата за държавни символи, няма да ни стигне времето. Всички ще кажат – по времето на Костов се шантажираха хора с досиета, вместо да се прекъсна цялата връзка, вместо да се занимаваме с посланици сега, толкова години по-късно.
Иван Костов: Надявам се, че ще се реши въпросът с посланиците.
Водеща: Трябва да сложим край на разговора. Иван Костов беше гост на нашето предаване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...