Иван Костов: Подкрепяме управлението като гарант и коректив

Водещ: Лидерът на ДСБ Иван Костов е тук, здравейте, г-н Костов.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Аз започвам с вас от последното ви решение, което имахте на вашия сбор, който имахте сега през уикенда. Г-н Костова напълно ли сте убеден в това, че Синята коалиция и вашата партия трябва да подкрепят кандидата на ГЕРБ г-жа Фандъкова за кмет на столицата?
Иван Костов: Да, такова е решението на нашата организация, такова е решението и на основния ни партньор в Синята коалиция СДС.
Водещ: А вие убеден ли сте? Вие, лидерът на ДСБ, политикът, човекът Иван Костов?
Иван Костов: Аз съм на мнение, че в сегашния момент те са взели правилно решение.
Водещ: Извинявайте, но ако бяхте подкрепили ГЕРБ във Враца или в Сливен, и аз може би като гражданин щях да си мисля, че това е добре. Но да не издигнете кандидат, където са най-силните ви структури, в София, където имате най-голям брой привърженици, ми се струва малко неуместно, може да греша, но…
Иван Костов: Само че това не са редовни местни избори, това са извънредни местни избори, които довършват мандат, в който практически властта в София през Общинския съвет и кмет досега е била в ръцете на ГЕРБ и така ще бъде, що се отнася до Общинския съвет и кмет.
Водещ: Но то е ясно, че г-жа Фандъкова ще бъде кметът. Въпрос е дали не обезличавате партиите, като отказвате да играете?
Иван Костов: Не, много ясно. Тъй като е възможност Българската социалистическа партия да се опита да отиде на втори тур, ако ние разделим силите си. Това не бива да се допуска в сегашния момент.
Водещ: Няма да оспорвам само защото би прозвучало към кандидата й много неуместно.
Иван Костов: Има много сериозни аргументи и те са, че решението на СДС беше категорично и ние бяхме изправени пред следната дилема. Да издигнем сами кандидат в София, след като СДС беше решил да подкрепи ГЕРБ. Това все пак е много неуместно, защото ще представлява атака срещу самата Синя коалиция.
Водещ: Добре, но разбрах пък, че ще издигнете кандидат-президент, след колко там…
Иван Костов: След две години ние ще се преборим наистина така, както трябва и на местните, и на президентските избори.
Водещ: Знаете ли, сетих се сега, като си говорим за тези неща, за едно заглавие във в. “Сега” . То звучеше така, мисля, че не бъркам – пет партии ще изгорят, за да свети Борисов. Не се ли получава обезличаване, г-н Костов, на десницата с подобни решения?
Иван Костов: Не мисля. Ние сме наистина в много сложно положение. Много е добре да си опозиция. Тежко е да си управляващ, но пак е ясно какво значи да си управляващ. Ние осем години в опозиция в момента подкрепяме управлението на ГЕРБ. Това е нашето политическо място в общата структура на властта и опозицията в страната. Ние подкрепяме с желанието да бъдем гарант и коректив на действията на ГЕРБ. Искаме ГЕРБ да върне страната на европейските релси, да възстанови европейското доверие. А това може да стане само ако постигне сериозни успехи срещу престъпността и корупцията. Искаме да коригираме много важни елементи на техни политики, така че…
Водещ: Аз ще ви попитам, но това не е ли ни рак, ни щука, както се казва. Власт ли сте, опозиция ли сте? Как се чувствате?
Иван Костов: Това е едно много сложно положение, в което аз така образно се опитах да намеря една метафора с много сложен номер, който изпълняват цирковите артисти, когато барабаните млъкват и когато наистина много сложно салто мортале се прави. Но това, което ние трябва да направим, можем да го гледаме от две места. Едното е нашите интереси като партии, а от други страна, интересите на страната. Безспорно е, че интересите на …
Водещ: Аз мисля, че интересите на нормалните партии и на страната винаги трябва да съвпадат.
Иван Костов: Безспорно е, че интересите на страната налагат в момента да се направи всичко възможно доверието в ГЕРБ да се превърне в доверие за България, в отваряне на каналите за европейското финансиране. Това е най-важната задача, защото ние сме в условия на една все по-тежка икономическа криза. От друга страна, интересите вие казвате, че трябва да съвпадат, но ето, че не съвпадат. Ако чуем гласовете на много от изказалите се на Националното събрание, те не са доволни, от начина, по който хората не са доволни, от начина, по който ГЕРБ управлява…
Водещ: Да, така проследих и аз.
Иван Костов: …по който решава конкретни въпроси и т.н. На тях им се иска да влязат в позиция, имаше даже призиви да се тръгне срещу ГЕРБ, но дадохме приоритет на това, което е много важно за България.
Водещ: Добре, но вие казвате така, мисля, че правилно ще ви цитирам, ГЕРБ не разкрива цялата истина за управлението на тройната коалиция. Защо не разкрива цялата истина ГЕРБ?
Иван Костов: Ами ето и министъра сега, вижте, че не казва какво е наследството. Аз не ви чух в разговора да погледнете заедно с него върху проблема на българското здравеопазване от страната на пациента, от страната…
Водещ: Напротив, през цялото време говорих и от страната на пациента, и от страната на лекаря.
Иван Костов: Но какво се получи? Получи ли се политика? Хубава, ясна визия за това какво е положението.
Водещ: Тя се изработва в момента.
Иван Костов: Вижте колко са ясни стъпките, които трябва да се направят и които не се правят от много време. Трябва да има годишен доклад, в който трябва да се опише състоянието на нацията, трябва да се опише от какво страдат българите, от какво се разболяват, колко ще се разболеят от една или друга болест. Има такива огромни статистически мощни средства, с които лесно може да се каже колко ще бъдат примерно дори контузени, колко ще отидат и ще се нуждаят от ортопедична операция, колко ще се нуждаят…
Водещ: Е това не е ли малко в стил врачуване?
Иван Костов: Не, това не е врачуване, това е обикновена математика и статистика, с която могат тия неща да се видят.
Водещ: Добре, но каква е връзката между това и че вие смятате, че ГЕРБ не разкрива цялата истина за тройната коалиция?
Иван Костов: Ще ви кажа. Връзката е в следното, губи се работно време, не се знае от какво, хората ни умират, не се знае точно от какви болести. Кои са най-тежките заболявания, кои са социално значимите…
Водещ: Ами аз мога да ви кажа. Докато се готвех за предаването, знам, три са социално значимите заболявания: сърдечносъдовите заболявания, които отношение добре са финансирани, онкологичните и педиатрията. Това е как да кажа, доста елементарен въпрос и аз се надявам, че министърът го знае по-добре от мен.
Иван Костов: Да кажем, че трябва да се допълнят още няколко социално значими, защото България е на първо място по смъртност от инсулт.
Водещ: Именно затова казах сърдечносъдовите.
Иван Костов: България много страда от вирусни заболявания. Губи се страшно много работно време. И голямата задача е да се каже в какво състояние се оставя страната, в какво се намира състоянието на здравето на българина. Защото има такова понятие и да се каже какво ще се направи в бъдеще. Кои са приоритетните социално значими заболявания, срещу които ще се насочи, какво ще гарантира Здравната каса, какво ще гарантира правителството? И някои от най-важните въпроси, които вие например зададохте, тези милион души, които не са се осигурили, как ще бъдат накарани, насила или?
Водещ: Каза, каза. Като се приравнят техните отговорности или невнесени вноски, тези, които трябва да внесем, като данъци. И съответно както трябва да си плащаме данъците, иначе следва санкция, така ще се случи. Аз мисля, че това беше конкретен отговор. Но вие ми кажете, подозирате ли, че ГЕРБ съзнателно не казва цялата истина за тройната коалиция или?
Иван Костов: Аз мисля, че просто липсата на опит, плъзгането по повърхността по някои неща, които наистина звучат медийно, атрактивни са, привличат вниманието и прочее, пречи да се влезе в дълбочина, да се анализира наистина. Това е сложна работа, за което говоря аз, да се напише такъв доклад и след това да се проведат преговори и да се подпишат договори. Знаете ли защо не достигат парите за пътеките например? Защото са договорени за последно през 2000 г., през 2001-а. Оттогава те се повтарят непрекъснато.
Водещ: Да, защото няма разговор между Здравната каса и Лекарския съюз.
Иван Костов: Е нито едно правителство от тогава до сега просто не реши този въпрос. И не отчете примерно технологичните промени в лечението, промяната в лекарствените средства. Много неща са се променили за 8 години, а пътеките са на онези цени. Нали разбирате колко е вредно това обстоятелство. Вярно, някой министър може да оправи примерно сърдечните операции, друг може да оправи нещо друго, но това не решава големия въпрос, големият въпрос е, че трябва да се остойностят усилията на лекарите, трябва да е ясно какво струва, трябва да се отговори на това как ще се плати…
Водещ: Надявам се да се случи, защото това е, как да кажа, основен въпрос.
Иван Костов: Аз се боя, че времето изтича, то е малко времето. Правителството трябваше да представи своята управленска програма, то представи своите антикризисни мерки. Представи средносрочен финансов…
Водещ: Това не е ли едно и също в ситуация на криза, г-н Костов?
Иван Костов: Не е едно и също. Антикризисните мерки се взимат, за да се блокира кризата, а здравеопазването се управлява, за да се опази здравето на хората. Сега и за в бъдеще има безспорно стратегическо значение. Защото ние, ако не сме здрави, ако умираме много по-рано, отколкото европейците, просто нашето качество на живота ще бъде много по-ниско, отколкото на другите.
Водещ: А защо мислите, че няма управленска програма?
Иван Костов: Ами, няма я, не я виждаме. Те казаха, че това, което ще правят, е тяхната предизборна програма. Но предизборната им програма няма характера на управленска програма. Управленската програма, аз ще го кажа още един път ясно пред всичко, е начертаване ясно на проблемите. Ето в случая – социално значими заболявания, цени на услуги, болнична помощ. Тия всичките неща как ще бъдат насочени, къде са усилията и къде ще отидат ресурсите. Така трябва да се отговори навсякъде, какви са проблемите в момента заварените, кои цели си поставя навсякъде правителството и какви действия ще предприеме.
Водещ: Добре, как оценявате…
Иван Костов: Знаете ли колко сложно е написана примерно антикризисната програма? Тя е толкова сложно написана, на такъв чиновнически висш език, че почти никой не може да разбере какво имат предвид.
Водещ: Как, т.е. вие не разбрахте ли? Защото тя не е написана за мен. Аз не знам нормален българин, и друг път сме говорили с вас, който да чете предизборни програми, антикризисни програми. Питам ви вас, вие сте разбрали обаче за какво става дума и как го оценявате. Така да ви попитам.
Иван Костов: Тези мерки ще се окажат недостатъчни. Тези мерки се делят на две групи. Едната група са мерки, които гарантират приемственост на политиката. А за съжаление всички конкретни мерки, така както са описани разбираемо, практически гарантират приемственост на определени политики.
Водещ: Т.е. вие искате да кажете, че ГЕРБ продължава политиката на тройната коалиция?
Иван Костов: Искам да кажа точно това, което казвам. Конкретните мерки, така както са дефинирани, до голяма степен носят политиката на приемственост. Мерките, които са реформаторски, които представляват промяна в самата политика или в политиките, конкретни промени като цели, нови цели или в политиките, конкретни промени, като цели, нови цели и нови приоритети или нови мерки, нови действия. Тези мерки са написани по много завоалиран начин. Почти не се разбират. Толкова обли чиновнически фрази не дават никаква представа за това какво конкретно ще се случи.
Водещ: Т. е., и Вие не сте разбрали какво конкретно ще се случи.
Иван Костов: Мога само да, и аз, и моите колеги, да се догаждаме.
Водещ: Това, към което се догаждате добре ли е, според Вас?
Иван Костов: Като говорим за реформаторската политика, тя трябва да бъде много по-силно и смело заявена пред хората. Трябва да се излезе и да се каже истината за състоянието на страната, за бюджета на страната, за сигурността на страната, за големите язви. Защото хората общо-взето и ги знаят тези неща. Трябва да се каже смело какво предстои. И ние това очакваме от правителството. Защото само с приемственост няма да може да се решат точно тези проблеми. Защото тази политика, която до сега е водена, тя е довела до тези проблеми. Значи, трябва да се промени политиката и това е, може би, най-важното в момента. Аз бих бил много по-щастлив, ако бях прочел ясни, конкретни цели, конкретни мерки за реформи и да речем по-завоалирани и по-меки фрази или по-обли формули за приемствеността на политиката.
Водещ: Кое Ви смущава, обаче, в тази програма, което прочетохте, освен, че Ви звучи много приемствено?
Иван Костов: Не, не съм казал. Казах, че се дели на две. Не много приемствено. Има приемственост и има такъв език. Това е антикризисната програма. Това, което ме смущава е, че липсват ето тези неща. Ето това, за което говорехме, примерно.
Водещ: Добре, има ли опасност да не подкрепите бюджета при това положение?
Иван Костов: Вижте, ще се съберем Синята коалиция, когато влязат законопроектите за данъците и законопроектът за бюджета и ще изработим своето политическо решение заедно. Не искам да създаваме тук изкуствено нито напрежение, защото то би било добре за едно телевизионно предаване да се създаде някакво напрежение, но …
Водещ: Напротив. Въобще не мисля така. Аз Ви питам по друг начин. Ако Вие не сте съгласни с този бюджет, бихте ли поели риска да не подкрепите бюджета на ГЕРБ?
Иван Костов: Бюджетът, не антикризисните мерки. И това трябва да се разбира, примерно появиха се идеи, имаше спорове между министри. Нищо от тези спорове и от тези идеи за промени, примерно за по-ускорено въвеждане на акцизи върху горивата, върху цигарите, което, фактически води и вдигане на ДДС, тези неща не са вписани в средносрочната …
Водещ: Добре, според Вас добра ли е тази мярка да се увеличи акцизът на цигарите?
Иван Костов: Не бива да се правят тези неща предварително. Не бива да се ускоряват, защото това е прехвърляне на тежестта на кризата върху гърба на хората.
Водещ: Пак Ви питам, ако в парламента постъпи законопроект или идея, която Вие не одобрявате, на която ГЕРБ държи, Вие непременно ли ще я подкрепите в името на това да не пречите на ГЕРБ или просто понякога ще гласувате “против”?
Иван Костов: Ще преценим. Вече с оглед на тези големи неща, с които започнахме нашия разговор. Искам да Ви кажа, че Законът за бюджета, той е този въпрос …
Водещ: Имам и още следващи въпроси.
Иван Костов: Ако е Законът за бюджета, той няма да прилича нито на антикризисните мерки, нито на средносрочната програма. Той ще бъде нещо друго. Той ще бъде съвсем реален. Той трябва да назове съвсем конкретни числа на приходи, на данъци и т. н. и там вече много по-, как да кажа, много по-приземена, много по-реалистична ще бъде картината, на която ние ще видим какво е реалното състояние. Аз призовавам, отдавна, още от лятото, от август месец, управляващите, колкото се може по-бързо да кажат истината и да кажат своята програма.
Водещ: Истината за какво, г-н Костов?
Иван Костов: Истината за наследството. За оставените проблеми.
Водещ: Ама, непрекъснато има такива информации. Аз всекидневно чета информация за наследството. Какво още да кажат? Какво очаквате още да кажат?
Иван Костов: Коя е причината, примерно, да има такива сериозни рискове за сигурността на обикновения български гражданин? Кои са причините?
Водещ: Добре …
Иван Костов: Един прост въпрос, много прост въпрос. Защо българинът страда от корупцията? От коя корупция страда? Как корупцията от висшите етажи ще бъде санкционирана, ще бъде спряна? Как ще стане това? Как ще се върне доверието на ЕС? Много са конкретните неща, на които трябва да се отговори. Много.
Водещ: Ето, аз ще Ви попитам нещо конкретно. Министър Трайков каза миналия път, че един добър вариант да се реши съдбата на проекта АЕЦ “Белене” е да влезе той в парламента, парламентът да каже своята дума. Как ще гласува Синята коалиция, или депутатите на ДСБ?
Иван Костов: Много ясно как ще гласуваме.
Водещ: Кое е ясно?
Иван Костов: За нас е ясно как ще гласуваме.
Водещ: Как?
Иван Костов: Ние имаме становище за АЕЦ “Белене” от много години. опоненти сме на тази идея, на тази инвестиция. Сега това, което е казал министър Трайков, според мен, също е бягство от истината. Истината е много проста, много драстична, много тежка и сурова. Истината е, че България няма една стотинка да даде в АЕЦ “Белене”.
Водещ: Истината е, обаче, че руснаците искат да дадат много стотинки за АЕЦ “Белене”.
Иван Костов: Руснаците не сме чули какви стотинки искат да дадат.
Водещ: Искат всичко. Да си я построят, да си я финансират. Даже Шматко в сряда каза, ако си спомняте това, което той каза, е – ние сме готови, ние ще си плащаме на офисите. Може изобщо възложителят да не плаща. Ние и офисите ще се плащаме, на работниците ще плащаме, ние сме сигурни, че ще има АЕЦ “Белене”
Иван Костов: Кой ще плаща?
Водещ: А, не знам. Шматко каза, че са готови цялата централа да си …
Иван Костов: Кой ще плаща кредита? Ако кредитът се плаща от българския данъкоплатец, всички са готови. Всякакви инвеститори са готови да дойдат, ако огромните пари ги вземе българското правителство и, ако се изплащат от нас с Вас, тогава всички са готови. Но, да влязат със собствени пари, да влязат като инвеститори, да поемат риска, да вкарат свои пари, те да намерят кредитите, те да заложат свое имущество срещу кредитите, да дадат обезпечение, да се наредят като нормален продавач на електроенергия тук, в България, в региона на югоизточна Европа и в Европа като цяло, затова никой не е казал още “да”.
Водещ: Добре. Друго. Сменям рязко темата, но искам да Ви чуя, защото това стана много актуално …
Иван Костов: След като не е казал никой “да”, а ние нямаме нито една стотинка възможност да дадем там следващите години, защото ще имаме много тежки други въпроси да решаваме, защото ще трябва да намерим пари за най-належащите неща, за пенсии, за деца, за заплати, за издръжка на жизнено важни дейности на държавата …
Водещ: Вие ще кажете “не” в парламента?
Иван Костов: … няма да има как. Откъде? Няма да има финансов министър, който би се разписал и би казал, че сега е моментът България да прави мегаенергийни проекти или да участва в тях.
Водещ: Добре. Сменям рязко темата, защото сме към финала. Вие сте шеф на комисията, която трябва да наблюдава ДАНС. Кажете, действала ли е ДАНС като политическа полиция, както твърди премиерът Борисов, и както призна вицепремиерът Цветанов, че е бил разработван? Политическа полиция ли е била ДАНС?
Иван Костов: Аз не знам дали е бил разработван г-н Цветанов. Той сигурно нещо е могъл да провери за себе си. Да. Истината е, че е действала.
Водещ: Като политическа полиция.
Иван Костов: Да.
Водещ: Има ли други разработвани лица от това, до което Вие сте стигнали?
Иван Костов: Знаете ли, ние особено прецизно, понеже това е първи случай на проверка, така да се каже на ревизия на едно дело на ДАНС, ние сами, може би малко се лутаме, но търсим пътищата да бъдем много ефективни, да бъдем много изчерпателни. Сега със сигурност в четвъртък ще кажем своето становище и ще се явим на големия изпит на българската общественост.
Водещ: Да Ви попитам така, Вас разработвали ли са Ви?
Иван Костов: Аз никога не бих проверил дали съм бил разработван. Може би това ще го оставя за някой друг. За мен не е важно дали аз съм разработван, за мен е важно как е действала …
Водещ: Въпросът е има ли български политици, други, извън г-н Цветанов? Наистина ли не можете да кажете “да” или “не”?
Иван Костов: Знаете ли какво ме вълнува много повече?
Водещ: Защо? Това малко ли е?
Иван Костов: Не. Политическа полиция означава да действаш срещу политическия противник в нарушение на законите на страната. Защото България е демократична страна. И, ако се действа срещу някой, най-често се нарушават законите на страната. Контролът, който упражнява Комисията за контрол върху ДАНС е върху законосъобразността на действията й и там ние открихме сериозни нарушения на закона. Това е много по-сериозно, отколкото дали са подслушвали Иван Костов или не. Съгласете се.
Водещ: Кой е управлявал ДАНС, г-н Костов?
Иван Костов: Ако някаква такава мощна организация не спазва закона, няма значение срещу кого е употребила сила. Дали е плашила Огнян Стефанов или Младен Мутафчийски, дали е подслушвала лицата еди кои си там, или така нататък, няма никакво значение. Най-страшното е, че го е направила в нарушение на закона. Това е много лошо. Това означава, че този който трябва да Ви пази, той Ви посяга. И това е тежкият проблем на държавата.
Водещ: Кой е управлявал ДАНС? Това е един въпрос, който много хора си задават. Кой е управлявал ДАНС?
Иван Костов: Аз мисля, че ДАНС е управлявана от министър-председателя Станишев на първо място, защото това, което ние научаваме личи, че ДАНС изпълнява негова воля, негови задачи.
Водещ: На второ място, понеже сме на финала, съвсем накратко, на второ място, кой е следващият човек, който е управлявал ДАНС след премиера?
Иван Костов: Ами, това е неясен въпрос.
Водещ: Петко Сертов ли е това?
Иван Костов: Аз мисля, че трябва да направят много сериозна инспекция, за да се установи кой точно е бил фактическият шеф на ДАНС, защото изглежда като че ли не е г-н Петко Сертов.
Водещ: Благодаря Ви за този разговор, г-н Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...