Иван Костов: Повишаването на цените с 24% е ценови шок

Водещ: Дали ще изгрее сега слънце и на улицата на десните партии в България ще разговаряме с бившия министър-председател и лидер на ДСБ Иван Костов, още повече след като десницата успя да издигне единни кандидатури в повечето големи градове на страната. Имат ли общ архитект тези кандидатури, правилно ли е подозрението, че този архитект се нарича Иван Костов – ще се опитаме да разберем от нашия разговор. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Но преди всичко в навечерието на тези избори коментарите и по-скоро политическите теми пък и темите на хората са свързани по-скоро с цените, с повишаването на цените на много стоки. До миналата година основно се повишаваха имотите в България, сега обаче това са хранителните стоки, газта, парното, учителите се готвят да стачкуват, може би ще има национална стачка и други ще се включат. Като бивш премиер как коментирате тази ситуация, ще успее ли правителството да се справи, да издържи на натиска?
Иван Костов: Първо искам да очертая размерите, които взема инфлацията. Август, спрямо август миналата година, средната инфлация ще бъде около и над 12%, а само на хранителните стоки – някъде около 24-25%, което означава, че цялото увеличение всъщност е обезпредметено, което се получи от 10% за минималната заплата и за пенсиите, а освен това означава, че хората, които са с ниски доходи и които харчат много от парите си за храна, примерно 50% и повече, ударът върху тяхната потребителска кошница от повишаването на цените е много по-тежък. 24% повишаване на цените е вече ценови шок.
Водещ: Имате ли обяснение защо това се случва, особено след като влизаме в ЕС. Това не е ли изненада – да се сблъскаме с феномена от времето на Жан Виденов?
Иван Костов: Много неправилно и много недостойно е това да се обяснява с международното положение и с международните цени, както масово обясняват правителствени източници и свързани с тях икономисти и журналисти. Увеличаването на цените в Европа, вследствие тази ситуация с лошата реколта, ще бъде около 1% и предизвиква много дебати, 1%, тук е 12% средно. При нас причините за това шоково повишаване, толкова високо, са следните: първо, не беше възстановен изнесеният от държавата резерв, държавен резерв, във вид на гориво и зърно. Вместо да се попълни резервът, той беше всъщност изнесен и не беше потърсена сметка, включително на фирмите, които още не са го възстановили (това са все фирми, свързани с Движението за права и свободи (ДПС)). След това бяха увеличени акцизите и продължават да се увеличават акцизите на горивата. Бяха въведени акцизи и ДДС върху учебниците и други предмети от първа необходимост. Освен това се подписа този договор с “Газпром”, за който казваха, че няма да се отрази на страната и ето, “Газпром” вече увеличава допълнително, не над това, което трябва да увеличи, цената на газта. Всичко това влиза в производствените разходи и няма как след един-два месеца да не се отрази на цените.
Водещ: Какво излиза от вашите думи сега – че това правителство и Румен Овчаров са виновни, персонално, за увеличаването на цените?
Иван Костов: И не само, и Емел Етем заради резерва и т.н. Защото държавният резерв е затова – да неутрализира лошата реколта, той няма друга функция в една нормална държава.
Водещ: Имат ли /…/ при тази ситуация – при подписани договори, при започваща зима, при тази реколта какво трябва да се направи? Вие като премиер в тази ситуация какви мерки бихте взели, да речем?
Иван Костов: За съжаление тази инфлация, която е достигната досега, в смисъл тези 12% средна инфлация и тези 24-25% на храните не може да бъде компенсирана, в смисъл цените не могат да се върнат обратно. Такава е обстановката, че грешките и пропуските, които са направени, да дали необратими въздействия върху пазара. Надеждата… остава само да се надяват управляващите, както се надява министърът на икономиката, че те ще се върнат, но това е абсолютно безпредметна надежда. Вижте какво става, обаче, вследствие на това ценово увеличаване. Отново се появява един забравен феномен отпреди 1997 година, това е инфлационният данък, който плащат всички. Това е данъкът на повишените цени, който се получава вследствие на увеличаването на приходите на бюджета, тъй като бюджетът, вследствие на по-високите цени и равнища, тегли повече пари от хората и се получава това характерно надписване на сметката на данъкоплатците, което се прави в последните години. Прави се бюджет за определена сума и се обещават определени услуги, след това сумата се надвишава. Тази година надвишаването е 2 млрд. и 600 млн. само до август.
Водещ: Не е ли това затворен кръг, още повече след като хората имат вече високи очаквания и не ги интересува факта, че трябва да чакат още няколко години? Те казват – ние сме в ЕС, искаме 100-процентно увеличаване на доходите. Чувате какво казват учителите, транспортните работници, лекарите. Цяла пролет имаше стачки, зимата – пенсионерите. Сега всичко това ще се повтори, то е ясно.
Иван Костов: Учителите, особено Синдикатът на учителите винаги е бил близък до социалистите. Това не е тайна никога било. И обстоятелството, че…
Водещ: И вие като бяхте премиер, те бяха близки и до вас.
Иван Костов: Не, не. Те си бяха…
Водещ: Желязко Христов ви подкрепяше като министър-председател.
Иван Костов: Там друг беше…
Водещ: Сега да го питате, пак ще каже добри думи за вас.
Иван Костов: Друг е шефът на Синдиката на учителите, това е Янка Такева. Тя си е близка със социалистите. Обстоятелството, че те стачкуват…
Водещ: Добре, как си обяснявате тогава, че социалист атакува социалист?
Иван Костов: Обяснява се с това, че действително учителите са в много неблагоприятна обстановка поставени и че доходите им изостават много и в контекста на тези покачващи се цени върху тях се стоварват тежести, които други слоеве, например шофьорите, няма да понесат. Тоест те действително изпадат в тежко положение и не могат дори да дават тези услуги, които се очакват от тях.
Водещ: Ще се възползвате ли сега, десницата, от тази ситуация в държавата на местните избори още?
Иван Костов: Това, което ще направим ние, първо за учителите искам да кажа, ще предизвикаме дебат в парламента, разисквания и ще поискаме да вземем решение по отношение на един документ, който не трябваше да допусне тези стачки и трябваше да не допусне правителството да се оправдава с неосъществени и незавършени реформи в образованието. Това е стратегията, която Министерския съвет внесе, за завършване на реформата в образованието. Трябва да разберем в Народното събрание дали тая стратегия е сгрешена или тя не се изпълнява от правителството. Защото хората са в стачна готовност и сме на път да видим за пръв път как 60 000 първолачета ще бъдат ограбени и няма да имат първи учебен ден с неговите…
Водещ: Ще ви липсва ли на вас 15 септември тази година?
Иван Костов: На всички ще липсва, защото дори в най-лошите години на прехода, когато децата нямаше какво да ядат, те си имаха своя 15 септември. Така че…
Водещ: Кой го отне, г-н Костов, сега 15 септември на децата, на първолачетата?
Иван Костов: Безусловно това са управляващите. Липса на диалог, прекъсване на диалога, надменно отношение към тях и неправомерно черпене на аргументи и спора на учителите от собствената си безпомощност. Те казват не е реформиран секторът. Ами, вие къде сте? Нали трябваше да завършите тези реформи. Толкова години.
Водещ: Добре, вие ще им върнете ли 15 септември на малките дечица?
Иван Костов: Трябва да се върне 15 септември на децата, на учениците, защото е толкова светъл празник, всички толкова се готвят с толкова вълнение за него. Лоша е атмосферата за…
Водещ: Добре, Иван Костов обещава да върне 15 септември на дечицата.
Сега обаче за местните избори – ситуация, от която десницата може да се възползва. Вие издигнахте кандидатура в София за по, как да го кажа, неизкушената публика нещата се развиха по следния начин. Скандал между СДС и ГЕРБ, след като СДС почти беше загърбила вашата партия. Този скандал се разви в това студио. И няколко часа буквално по-късно Пламен Юруков от студиото на БТВ, не знам дали му остана време да се отбие и през партийната централа, вече беше при вас. Започнахте разговори, бързо издигнахте кандидатура в София. тя се оказа кандидатурата на Мартин Заимов. Защо се обединихте? От там да започнем. И във Варна също.
Иван Костов: Защото това, за което говорихме до сега предвещава, вие питахте какво ще се случи и какво може да се направи – може да се чуят хората дали са доволни от това управление и това да стане на местните избори. Хората могат да покажат, излизайки и гласувайки сега дали приемат, че това управление, това препъване на равното, което си позволи да допусне кабинетът на БСП, ДПС и НДСВ, дали това не трябва да бъде санкционирано от избирателите. Ситуацията е много благоприятна.
Водещ: Но нали тези избори са мажоритарни, хората ще избират човека, да речем Мартин Заимов, а не толкова Иван Костов.
Иван Костов: Да, ще избират и общински съветници в цялата страна, ще избират кметове в цялата страна. и моята прогноза е, че управляващите този път ще загубят и то много тежко от тези избори.
Водещ: От кого обаче? От вас или от ГЕРБ, да речем? Защото мнозина социолози казват днес в своите анализи, че това ще бъде битка между ГЕРБ и БСП. Не се ли чувствате малко излишни в този двубой?
Иван Костов: Само вотът на избирателите ще покаже кой ще спечели от тези избори. Може и да не се случи това, което вие казвате. Има редица обстоятелства, които сочат, че може да не се случи. И решаващата битка в този контекст е софийската.
Водещ: Защо Мартин Заимов, г-н Костов? Вие ли го посочихте като кандидат?
Иван Костов: Мартин Заимов има качествата на умен, истински, смел и решителен млад човек, който при това е реформирал нещо успешно. Реформирал е мисионното управление на Централната банка. Стои в основата на българския лев, валутния борд. Това е човек, който се е преборил с едно статуково, което е заварил, с едни стари стереотипи, който е създал нещо, което работи досега. Тоест едновременно и решителен, едновременно млад, едновременно човек с опит, който има какво да посочи зад гърба си. Освен това умен и компетентен в много важна сфера – сферата на бюджетирането, на финансовите баланси, на извличането на максималния ефект от данъците на столичани. Той разбира от тези неща и може да защитава тези неща, за разлика от другите кандидати.
Водещ: Каква цел му поставихте като резултат?
Иван Костов: Ние това ще искаме от него – да вкара, примерно, в София тези стоящи и чакащи пред общината, според нашите преценки, около 3 млрд. и половина евро, които искат да влязат в града и да го направят много по…
Водещ: Това ли е целта, която му поставихте – победа в София?
Иван Костов: Да. Той безспорно отива за победа на тези избори. Така и самият той заявява, е това му е целта. Той не е служебен участник.
Водещ: Ако не постигнете този резултат, какво ще правите, кой ще понесе отговорността?
Иван Костов: Всички носим отговорността, които го издигаме. Ние сме постигнали и съгласие помежду си за този кандидат и няма да делим отговорността, тя си е разделена, така да се каже.
Водещ: Защото, когато г-н Неделчо Беронов загуби президентските избори, тогава сам той си носеше отговорността. И си замина много обиден човекът от тази битка. Тогава вие го посочихте като основен виновник.
Иван Костов: Не, ние бяхме до него през цялото време. Спомнете си, не сме бягали никога от отговорност.
Водещ: Така е, но накрая казахте кандидатът си носи отговорността сам. И вие го казахте, и Петър Стоянов.
Иван Костов: Безспорно е така. Онези избори са съвсем мажоритарни, те бяха наистина за една президентска двойка. Тук зад изборите за кмет стоят изборите за общински съветници. Мартин Заимов ще води и листата на ДСБ и СДС в столицата.
Водещ: Вие сте десни партии, които са участвали винаги в управлението на София. София е синя крепост. Дали Стефан Софиянски се е казвал човекът, дали е бил Антоан Николов, дали и е бил Владимир Кисьов, винаги СДС и десницата са заставали зад тях. Как ще обясните сега въпроса за отговорността на досегашния модел за управление на София? За корупционния модел в София?
Иван Костов: Когато издигаме Мартин Заимов, нашата надежда е, че този човек точно с този стереотип, с този модел ще е в състояние да се справи. Да реформира, при това радикално точно това, което…
Водещ: Но нали вашите партии са олицетворение на този модел в края на краищата?
Иван Костов: ДСБ, когато се отделиха, когато тръгнахме по своя път, първото нещо, което направихме, беше да атакуваме модела “Софиянски”. Да кажем, че не приемаме този начин, при който всички стоят около столичната трапеза, всички партии и всички общински съветници участват в общинските фирми, всички се облагодетелстват по някакъв начин от имотите и от данъците на столичани.
Водещ: Как? Вие бяхте министър-председател и лидер на СДС, когато това нещо започна да се случва в София и се развиваше?
Иван Костов: Не. Когато това нещо се развиваше в София, аз не бях вече лидер на СДС и не бях министър-председател.
Водещ: Затова ли не поканихте господин Софиянски…
Иван Костов: Годините са много…
Водещ:… в тези избори?
Иван Костов:… много далечни. 2001 година, ако не сте забелязали, е на шест години зад гърба ни.
Водещ: Неусетно мина това време. Почти не го бях забелязал.
Иван Костов: Да, заради това трябва да спрем да се обръщаме назад, защото ще се сблъскаме, както и правителството се блъсна на равното в едно препятствие, което го нямаше.
Водещ: Добре. Това са изборите за Иван Костов в София.
Иван Костов: Разбира се. И са голяма надежда за нас за успех.
Водещ: Отказахте ли се от идеята или мога направо да ви питам защо се отказахте, ако греша ме поправете. Приятелите на Бойко Борисов, участниците в предишните управления на София да не участват във вашите листи, защото в СДС определено има такива хора?
Иван Костов: Вижте, добре би било тук да се отговори на въпроса с действия. В смисъл да не се дава възможност тази листа да бъде атакувана през имена-нарицателни за тази отговорност. Защото…
Водещ: Дайте пример.
Иван Костов:… Противно на това, което вие казвате за шестте години назад, където е наистина много спорно дали е съществувал този модел. Има хора, които в момента с в общината. Сегашният кмет каза, че не е променил този модел в последните две години…
Водещ: Но вие казвате, че е спорно дали съществува този модел? Т.е. смятате, че моделът “Софиянски” е спорен?
Иван Костов: Аз казах, че не е имало такъв модел преди 2001 година. Някой може да твърди, че е имало. Това имам предвид под спорен. Искам да кажа, че има хора, които в момента носят отговорност както за тези четири години, за тези две години на Софиянски,
така и за двете години на Борисов. Добре би било да се отговори чрез действия. В листата да няма хора, които да дават възможност на останалите опоненти да казват: ама, вижте, вие сте тези…
Водещ:… Кои са тези хора? Кажете ги, кои са тези хора, които не трябва да са в листата.
Иван Костов: Г-н Костов не отговаря за листата. Това е работа на столичните градски организации на ДСБ…
Водещ: Препоръката на Иван Костов?
Иван Костов:… и на СДС. Те са длъжни да проведат тези преговори отговорно, мъдро. Да стигнат до определени решения и да преценят всички плюсове и минуси. Това са зрели политици…
Водещ: Препоръчайте като гражданин. Кои хора не трябва да са в листата вътре, за да не ви питат и после да се червите заради тях.
Иван Костов: Не бих застанал в поза на човек, който казва: ти и ти не бива да бъдеш.
Водещ: Добре, досегашни общински съветници, председатели на общински съвети, откровени приятели на Бойко Борисов трябва ли да присъстват в тази листа?
Иван Костов: Нека да го преценят отговорните хора. Не ме карайте мен да бъда един вид екзекутор или някакъв вид палач, който казва: този, този и този. Освен това аз никога не съм надзъртал в дебрите на столичното управление. Аз, ако бях проявил някакъв минимален интерес към Столичната община, щях да знам много повече. Например, защо не се връщат имотите на моето семейство, на моята съпруга.
Водещ: Хайде, де.
Иван Костов: Аз не знам…
Водещ: А като бяхте министър-председател защо не надзърнахте зад завесата на София, за да видите какво правят там някои хора и за ги екзекутирате буквално? Вие бяхте…
Иван Костов: Защото не може…
Водещ:… силен политик?
Иван Костов: Защо министър-председателят? Станишев сега не екзекутира хората в София. Защо не му зададете на него тези въпроси?
Водещ: Неговата партия отдавна е част от модела, ама не е….
Иван Костов: Защо не ги екзекутира?
Водещ: Май че ще ги екзекутира като гледам как подрежда листата. Извадиха ново лице в София. Не е ли това екзекуция на досегашния модел.
Иван Костов: Изключително ново лице е Бриго Аспарухов. Това е най-новото лице, което може да се измисли.
Водещ: Какво си спомняте за Бриго Аспарухов?
Иван Костов: Спомням, си, че единствената ярка ангажираност на г-н Сакскобургготски като министър-председател беше опитът му да го направи съветник по сигурността, който беше спрян от стратегическите ни партньори. С това го помня…
Водещ: Само това ли си спомняте от 2003 година?
Иван Костов: Спомням си, че стоеше в основата на падението на първото демократично правителство на г-н Филип Димитров, фабрикувайки някаква афера с някакво оръжие в Македония и това доведе до Боянските ливади. Всъщност не знам дали освен мен някой друг си спомня това. Но Бригадир Аспарухов беше там. Т.е. той има големи заслуги в битката срещу демокрацията.
Водещ: Добре. Няколко думи за Бойко Борисов, не бива да го пропускаме в нашия разговор, защото ще бъде обидно, предполагам, и за него. /…/ кандидат Бойко Борисов.
Иван Костов: Аз не бих казвал никакви думи за Бойко Борисов.
Водещ: Той десен кандидат ли е – оттам да започнем?
Иван Костов: Не искам да коментирам и не искам да соча и Бойко Борисов по какъвто и да било повод. Тъй като не съм участник в предизборната кампания, считам, че ще бъде некоректно аз да влизам и да атакувам, както си позволяват много хора в България, участници в една кампания отстрани. Има си човек, има си екип, който се бори за доверието на софиянците срещу екипа на Бойко Борисов. Нека те да си дебатират помежду си.
Водещ: Той ли ви е основният опонент, или Бриго Аспарухов, или пък Тити Папазов?
Иван Костов: Казвам – нека те да си дебатират помежду си, защото всяко включване отстрана, първо, е непочтено, некоректно е, грозно е, защото откъде накъде?
Водещ: Добре, със спомени ще караме. Спомняте си за Бриго Аспарухов, хубави спомени в нашето студио, за Бойко Борисов какво си спомняте?
Иван Костов: Спомням си за Бриго Аспарухов, защото той е бил наистина мой противник, но не искам обаче това да се вади на преден план, защото не мисля, че това е полезният начин да се разглежда неговата кандидатура. Полезният начин е да попитаме имаме компетентности за градоначалник. Така би трябвало софиянци да попитат. Той може ли примерно да прочете бюджета на София? Може ли да си извади изводи…
Водещ: Ще го прочете всеки. И аз мога да го прочета, ако ми го напишете на няколко страници, ще го прочета, макар че не съм го…
Иван Костов: Аз съм убеден, че няма да може… Той ще го прочете формално, защото знае да чете български и може да произнася числа, но полезна информация дали е в състояние да обработи, прочитайки бюджета, това е съвсем друг въпрос.
Водещ: Той е разузнавач. В разузнаването нали с това се занимават – обработват информация.
Иван Костов: Той е специалист по защита на националната сигурност, така да кажем. Той е специалист по национална сигурност. В един град няма проблеми на националната сигурност, т.е. има абсолютно несъответствие между неговата подготовка и компетентност, на човек на националната сигурност, на борец за национална сигурност, дори да му признаем, че се е борил за националната ни сигурност и…
Водещ: Каква реклама му направи Иван Костов на Бриго Аспарухов – борец за национална сигурност.
Иван Костов: Да.
Водещ: Без ирония?
Иван Костов: С ирония го казвам.
Водещ: А, с ирония.
Иван Костов: С ирония го казвам, защото е ясно, че това, което той оглавяваше, винаги е било свързано със съветските разузнавания, с КГБ. Национална сигурност в България, само иронично може да се говори преди 1989 година.
Водещ: Така да завършим разговора. Иван Костов се впусна в спомени за Бриго Аспарухов, но отказва да коментира Бойко Борисов. Вие смятате, че моделът “Софиянски”, последен въпрос, е траял от 2001 до 2003 година, а от 1995, защото той все пак се казва Софиянски? Той беше кмет десет години.
Иван Костов: Аз пак повтарям – ако можем да говорим за тези извращения, които доведоха всички на масата, които включиха всички в злоупотребите с данъците на столичани и столичното имущество, то е станало тогава когато вече нямаше дисциплината, нямаше устрема на реформаторското управление.
Водещ: Вие току-що сам казахте, че не сте надзъртал зад пердето да видите какво става.
Иван Костов: Да, но съм сигурен, че…
Водещ: Да не са го правили зад гърба ви това?
Иван Костов: Сигурен съм, че е така.
Водещ: Добре. Иван Костов, гост на нашето предаване. Чухте каква е тезата на лидера на ДСБ. Очевидно в София предстоят интересни избори. Целта, която е поставена на Мартин Заимов, е той да спечели изборите и да стане кмет на София.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...