Иван Костов: Петър Стоянов не може да е водач, защото е съглашател

– Господин Костов, следите ли събитията, които се случват в СДС?

– Да, следя ги. Анализираме ги. Изобщо състоянието на дясното ни интересува.

– Какъв е вашият коментар за последната им национална конференция?

– Апаратът избра Петър Стоянов с надеждата, че ще ги извади от безнадеждното състояние. Дадоха си сметка, че Надежда Михайлова е изчерпана като председател и не може да постигне нищо. Казвам тривиални неща, но не е тривиално, че апаратът избра Стоянов, а не партията.

– Но мнозинството, с което го избраха, беше твърде голямо…

– Да, но точно това очакваха апаратчиците около Петър Стоянов. Даже очакваха още по-голямо мнозинство. Така че, получи се нещо средно между очакванията на Надежда Михайлова и на Петър Стоянов.

– След такава апаратна победа, както твърдите, има ли бъдеще СДС?

– Ако имаше каквато и да било възможност да се преборим за СДС като политическа партия, аз нямаше да я напускам. Моето напускане означава, че аз лично считам, че не може да се оправи СДС, не може да бъде изваден от безнадеждното си състояние. Неща, които аз съм казал преди много време и които не се приемаха и разбираха от доста хора, сега са пред очите им.

– Няма ли шансове Петър Стоянов да помогне с нещо?

– Петър Стоянов не може да е водач. Защото той е много съглашателски настроен като човек – човек на компромиса. А политиката има две страни: от едната страна е борбата, от другата – компромисът. Не може само с монета от едната страна – тя е фалшива. Не може само с компромиси. Втората причина е, че той е много предпазлив, да не кажа боязлив човек – не поема рискове. Не може да се водят хора, без да се поемат рискове. Аз не съм го виждал да поема рискове, всъщност един-единствен път съм го видял – когато стана кандидат за президент на ОДС. Оттогава вече този кураж не го виждам в него, той не поема рискове. Поради тази причина пътят, по който ще води СДС, е към НДСВ.

– Той обеща категорично пред делегатите на конференцията, че няма да ги заведе при НДСВ…

– Знам какво каза. Той заяви онзи ден, че няма да сменят Надежда (като лидер на ПГ на ОДС, бел.ред.), пък я принудиха да си подаде оставката. Там думите нямат това значение, което обикновените хора им придават. Изобщо в СДС думата няма никакво значение. Искате ли да дам пример?

– Да, дайте.

– Ще ви затрупам с примери за измяна на поведение. Те са толкова много, че ще ви затрупам.

– Откога забелязвате тези качества, които изброихте у Петър Стоянов, г-н Костов?

– Вижте, той се промени по времето, когато беше президент.

– В какъв смисъл?

– В този смисъл, в който го виждаме днес. Просто се превърна в това, което е сега. Той в момента е човекът отпреди последните избори за президент. Човек, който си изостави партията, който отиде при победителите, опита се да заведе всички нас след себе си. Досега щеше да ни е завел в БСП, между другото. Напред към Симеон, дайте да се подчиним на победителя – цар български… Сега вече щяхме да сме в БСП. Оттогава той си е същият. Той не може да покаже изход за себе си. Освен това, както казва Калоян Методиев от младежката организация на СДС, Петър Стоянов е направил компромис със софийската клиентела и това ще бъде пирова победа – много точни думи. Той е много тясно свързан с клиентелите. Вижте как се потупва по рамото и как се поздравява и с кои хора го прави в Народното събрание, и ще разберете. Той е на това ниво политик и за съжаление оттогава той не е еволюирал въобще. Той няма актуализация на нито една своя политическа позиция, всичките му позиции са от онова време – отпреди 5 години. Това не е актуално и никой не се интересува от такова нещо.

– Но Петър Стоянов направи заявка за обединител на дясното, призова за спечелване на партньори…

– Ами добре, нека да спечели първо избори и после да спечели партньори – да видим как ще го направи.

– Вие в каква позиция сте един спрямо друг – конкуренти, опоненти, партньори, врагове…?

– Конкуренти сме, разбира се, и ги изпреварваме с около две години. Защото много преди те да говорят тези неща днес, ние в ДСБ ги казахме преди две години. Много преди те да се огледат за решение, ние потърсихме и намерихме решението.

– На каква основа е възможно обединението вдясно?

– Вие отивате твърде далече. Има елементарни стъпки, които Петър Стоянов трябва да направи, нека да тръгне отнякъде. Първо трябва да обедини СДС, да реши спора си със своите опоненти от конференцията, после да реши бъдещето на коалицията, с чиято абревиатура влезе в Народното събрание. Нека го видим как бие комунистите и как комунистите го бият в парламента, и така полека-лека ще привлече погледа на хората.

– Няма ли опасност десните избиратели да се объркат и разколебаят при наличието на толкова кандидати за обединители на десницата?

– Избирателите-демократи имат очи – гледат, имат разум, имат собствена способност да преценяват нещата, да не се манипулират, и ще изберат каквото трябва. Наистина има много вождове и малко индианци. Много кандидати за вождове – все хора, които загубиха политическия си образ.

– Ще настъпи ли момент, който ще има една обединена десница, или десницата е обречена още дълго време да бъде опозиция?

– Обединена десница е термин, с който ние не си служим. Ние говорим за обединени демократични избиратели – това е нашият термин. Обединена десница означава да се обединяват лидерите. Такова обединение няма да има, ако това питате – обединени и спасени някакви лидери на някакъв сал, салът ще бъде много мъничък и няма да може да превози товара през откритото море. Затова ние говорим за възстановяване на проекта на българските демократични избиратели – това, което ще ги увлече, след което те ще тръгнат. Това са все прости неща, до които те неминуемо ще стигнат, може би още по време на този мандат, защото този мандат ще им покаже какво не е демокрация.

– В този смисъл конфликтите и тежката ситуация в СДС в момента не работят ли, грубо казано, за избистряне на проекта, за който говорите, и за консолидиране на десните избиратели?

– Да. Доколкото показват на хората, че са сгрешили в избора си само преди три месеца и защо са сгрешили, в този смисъл работят. Защото проясняват на избирателите на ОДС за какво са гласували. Както проясниха и на избирателите на БНС за какво са гласували – гласуваха за една коалиция, която влезе в преговори с БСП. Изобщо след изборите много неща се изясниха.

– Това изясняване ще доведе ли до някакво преструктуриране и пренареждане на дясното пространство?

– Тези преструктурирания не са въпрос на Демократи за силна България. Както не бяха наш въпрос коалиранията. Това е тема, с която се занимават други – тези, които влязоха като коалиции в Народното събрание и които са доволни или недоволни от тях – те да отговорят на този въпрос. ДСБ си влезе като ДСБ в парламента и нямаме такива проблеми – ние сме монолитни.

– Има ли основания да се смята, че Праматарски и Мозер са троянските коне на ДСБ?

– Не, няма основания. Ние не сме нападнали нито ОДС, нито БНС, че да ги обкръжаваме и да им оставяме след неуспешна обсада троянски коне вътре. Ние не ги нападахме и преди парламентарните избори, казвахме истината за това, което се случи.

– От хора, които кръжат около СДС, идват слухове за отделяне на нова структура около Надежда Михайлова…

– Удивявам се, че все още има кръжащи около СДС хора, сериозни хора. Удивявам се.

– Ако г-жа Михайлова потърси отново път към вас, ще я приемете ли?

– Аз казах, че такива хора, които кръжат там, не ще да са сериозни хора. Не искам да коментирам повече.

– Означава ли това, че е въпрос на време отмирането на СДС и обкръженията и оставането само на ДСБ като десница?

– Това, че СДС е в безизходица, мисля, че малцина го отричат – те самите си го казват.

– Имате ли амбицията да запълните освободеното от НДСВ дясно пространство?

– Работим, да. ДСБ е сериозната партия и това е вън от всякакво съмнение. Ние имаме линия на поведение, имаме път – не го крием, заявили сме го ясно – някои може да го одобряват, някои не, но никой не може да отрече тези неща. Не може да отрече дясната ни политическа природа; демократическата ни природа. Ние сме тези, които показват пътя, по който трябва да преминат демократите в България и ние сме най- напред от всички. Освен това, имаме смелост да влезем в тежки битки с многократно превъзхождащ ни противник – голямата коалиция, която управлява, и тези, които й пригласят – от БНС, ОДС и Атака. Ние не се колебаем да воюваме с всички.

– Предприемате ли някакви конкретни стъпки за членство в ЕНП?

– Ние получихме две покани оттам, разгледахме ги и ще направим съответните постъпки. Ще зададем някои въпроси, за да си изясним определени неща. Например, интересува ни отношението на ЕНП към участието на Турция в ЕС, интересува ни отношението й към партията на Симеон Сакскобургготски, искаме да изясним релацията Европейски съюз – Русия, и други важни въпроси.

– Каква е вашата оценка за управляващата коалиция до момента и евентуалната ви прогноза?

– Коалицията не работи, тя консумира властта. Това е очевидно за всички. Разделиха си политическото представителство във властта в определена пропорция и след това поделиха тази власт, за да я консумират. В момента се окопават дълбоко, с цел да консумират колкото може по-дълго време. Защо мълчи Доган? Защото му е пълна устата, преяжда с власт.

От гледна точка на управлението на страната те това правят, нищо друго. В момента пропиляват шансовете за европейското ни членство и съвсем арогантно подхвърлят хората на тежки социални сътресения. Въобще не прилича на една социалистическа партия да прави това. Вече има шест поръчкови убийства в мафиотската война, между които висш представител на правителството. Що се отнася за бъдещето – предстоят тежки изпитания. Тази коалиция ако беше истинска политическа коалиция, тя щеше да се бои от един лош доклад на ЕС. Никой в тази коалиция не се бои от него, никой не се бои от отлагане на членството ни.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...