Иван Костов: Петков и Петканов трябва да понесат отговорност за провала на страната по глава 24

Водещ Асен Григоров: …Започваме с първия разговор в студиото г-н Иван Костов, лидер на “Демократи за силна България”. Заповядайте, г-н Костов. Здравейте. Сядайте. Сега, този разговор го започваме в контекста и на коментарите, които правят вестниците, а и на това, че днес започва някаква нова сесия на парламента, която всъщност не е нова сесия, но понеже имаше дълга почивка и май ще се тълкува като нова сесия, така ли е?

Иван Костов: Ние ще се подготвим като за нова сесия.

Водещ: А трябваше ли изобщо да се почива, при положение че толкова работа има да се върши и толкова е сложна ситуацията около приемането на България в Европейския съюз?

Ив. Костов: Това винаги е преценка на управляващите.

Водещ: Няма да коментирате този въпрос. То няма и много за коментар всъщност.

Ив. Костов: Ами, вижте, това, което се направи приемането на НПК и на Закона за МВР създаде хаос в досъдебното производство, признат от всички. Самите дознатели казват, че са задръстени и не знаят откъде да продължат. Веднага се поискаха промени в приетите вече НПК и Закон за МВР, което означава, че Народното събрание не работи с добре подготвени закони и не ги подготвя по подходящия начин. Същото стана…

Водещ: Румен Попов поиска всъщност промени в новия НПК, обаче това не беше усилен… този сигнал от управляващото мнозинство.

Ив. Костов: От друга страна, бяха приети поправки в конституцията, която Европейската комисия обяви за недобри остро противодейства. Каза, че въпросът е открит, че ще искат нови поправки. Така че Народното събрание дали произвежда некачествена продукция или почива… като че ли по-добре…

Водещ: Да почива…

Ив. Костов:…да почива.

Водещ: …казвате вие. Защо… прави ми впечатление, че и вие, и “Демократи за силна България”, и другата част от дясната опозиция в парламента не се изказвате достатъчно ясно по това, което правителството прави в последните дни преди доклада на Европейската комисия.

Ив. Костов: Защото не прави това, което е нужно. Ние имаме няколко сфери с много тежки критики една с изключително тежко положение тази сфера, глава 24-та, това е вътрешният ред и правосъдието. В тези сфери министър-председателят трябва да намери много убедителни отговори на заплахата точно те да станат причина България да не стане пълноправен член на Европейския съюз. Има очевидно провалили се министри, които са некомпетентни, които са безпомощни това са г-н Петков и г-н Петканов и те трябва да бъдат заменени с нови лица, с хора, които са способни да действат, които мислят по европейски и изобщо са модерни хора.

Водещ: Според вас, тези двама министри трябва да понесат отговорност за евентуалната предпазна клауза?

Ив. Костов: Това е повече от очевидно, даже може би трябваше да се изпреварят събитията и те да бъдат сменени в порядъка на действие да не се допусне налагането на предпазна клауза, защото очевидно е острото недоволство от състоянието на сектора на вътрешната сигурност и на правосъдието от всички наблюдатели.

Водещ: А защо на този фон вие искате с вчерашната си пресконференция оставката на министър Овчаров?

Ив. Костов: Ами, защото влезе в ролята на “лъжливо овчарче”, защото става инцидент в АЕЦ, той е изключително компетентен да прецени инцидента първо, защото е ядрен енергетик, завършил в Съветския съюз, след това, защото е работил в централата и е бил оператор, т. е. той знае, когато се изключи помпата и когато трябва да се охладят реакторите, кои системи трябва да действат, и ако не задействат, какво означава това. И прикрива това нещо, включително прояви въображение каза, че човекът, който посочи, че степента на инцидента не е нулева, а много по-висока втора или трета, г-н Касчиев, е бил назначен от мен, нарочно, за да саботира европейското членство сега, казвайки тази оценка. Но ето, от нула оценката за инцидента стана две, а може би ще бъде три…

Водещ: Самият ядрен регулатор я повиши.

Ив. Костов: …може би ще стане и три, ако Европейската комисия за ядрена енергия разгледа случая, а тя сигурно ще го разгледа. Така че той влезе в ролята на министъра, който лъже. Министър, който лъже, хаби доверието на хората към ядрената безопасност, което е изключително чувствителна тема, особено в България 20 години след “Чернобил” ние виждаме рецидиви от социализма в социалистическото ни правителство.

Водещ: То не че не е важно, ама аз ви питах в контекста, в който говорим, нали доклада на Европейската комисия. Защо не се насочихте към наистина проблемните области, а давате послания в друга посока, какъвто е случаят с министър Овчаров?

Ив. Костов: Трябва да реагираме на този случай – най-вече заради особената и изключително чувствителност, която общественото мнение и която европейските страни имат към ядрената енергетика, включително към България. Нека да не забравяме, че в подписания договор за присъединяване има съгласие да се затворят четири реактора поради това, че не осигуряват необходимото ниво на безопасност. И тогава, когато се лъже за нивото на инцидент в ядрената централа, е изключително опасно. Не бива това да се прави, защото просто доверието към нашата страна продължава да намалява, вместо да се увеличава с доближаването на членството.

Водещ: Какво ще бъде вашето поведение при… ето ги трите варианта, г-н Барозо ги посочва много ясно за след 16-и май какво ще бъде вашето поведение по отношение на управляващото мнозинство?

Ив. Костов: Ами вижте, ние продължаваме да подкрепяме пълноправното членство и подготовката на България за пълноправно членство. За нас всяко друго решение освен пълноправно членство навреме ще бъде доказателство, че правителството не изпълнява заявените предварително приоритети при своето създаване. Така че ще му търсим сметка, разбира се, ако не постигне това. Надяваме се, че все още не са пропилени всички възможности.

Водещ: Има ли шанс да искате вот на недоверие, при положение че бъде потвърдена, да кажем, датата 1 януари с предпазни клаузи?

Ив. Костов: Предпазните клаузи означават, че няма пълноправно членство на България.

Водещ: Така.

Ив. Костов: България ще бъде страна второ качество или пусната в преддверието на Европейския съюз, или допусната в Европейския съюз и веднага санкционирана. Във всички случаи това означава, че не сме пълноправен член. Това е неуспех…

Водещ: И при положение, че е неуспех, какво правите вие?

Ив. Костов: …неуспех, който ще се плати от българските фирми и от българските граждани. Противно на тезата на президента, който е всъщност кръстникът на това управление, създателят на това правителство, на това мнозинство, че от Европейския съюз ще дойде удар върху българската заетост, върху българските доходи, върху българските фирми, и че ние трябва да се готвим за него, съвсем очевидно истината е друга че не подготвена България с наложени предпазни клаузи ще бъде… ще създаде лоши предпоставки за фирмите и за гражданите като бъдещи европейски фирми и европейски граждани.

Водещ: Добре, пак ви питам, обмисляли ли сте политически действия след 16 май?

Ив. Костов: Нека да не бъдем лоши пророци, нека да не се готвим непременно за най-лошите варианти. Нека да направим всичко, което следва да се направи, за да не се допуснат тези… да се сбъднат нашите лоши опасения и да не се готвим за лошото. Нека да бъдем все пак малко оптимисти, въпреки че ситуацията е наистина доста тежка. Критиките валят отвсякъде в голямата си част те са справедливи, но нека да не се готвим за най-лошото.

Водещ: Вие днес ще внесете проект на закон за отваряне на досиетата от Държавна сигурност. Защо правите този ход?

Ив. Костов: Защото Румъния откри пълен достъп до досиетата на Секуритате и по този начин показа пред Европейския съюз и Европейският съюз видя и отбеляза това нещо, че Румъния е готова да се пребори с опасните остатъци от комунистическия режим. Направиха го убедено, бързо, сигурно и по този начин изпревариха България. България остава единствената страна, която не е разчистила този най-мрачен и най-вреден остатък от бившия комунистически режим. Трябва да се направи.

Водещ: Сега, вие обаче казвате, че винаги, когато отворите тази тема, при вас се връща топката с питането защо четири години, докато управлявахте, не отворихте досиетата, и т. н.

Ив. Костов: Досиетата бяха отворени, част от тях бяха прочетени в Народното събрание и след това бяха затворени отново. Бяха затворени по времето на управлението на Сакскобургготски и Доган.

Водещ: Но в Народното събрание тогава бяха прочетени 29, ако не се лъжа, досиета.

Ив. Костов: Да, и щяха да бъдат прочетени много повече, ако не беше закрита комисията и тя беше продължила да работи.

Водещ: Тоест, там е, според вас, ключът в следващото управление на НДСВ, което прие закон, с който затвори досиетата.

Ив. Костов: Разбира се.

Водещ: Разчитате ли на някаква подкрепа сега при внасянето на този закон?

Ив. Костов: Вижте, този, който ще бъде против този закон, той ще бъде против европейското членство на България. Това ще бъдат хора, които искат да пробутат България с най-тежките характеристики. Това, че хора от комунистическите тайни служби управляват организираната престъпност и са подчинили държавата, нейната икономика, нейния бизнес и т. н… ние трябва да покажем на европейците, че не сме това, за което те вече ни вземат.

Водещ: Как гледате… между другото, една журналистка отправи искане тези дни към вътрешния министър да отвори досиетата на няколко колеги журналисти?

Ив. Костов: Тя има всички основания. Има всички основания, според закона, защото дори така затворени досиетата, вратата не беше затворена плътно от управлението на Симеон Сакскобургготски. Министрите трябваше да предадат всички архиви, които имат, и които са вече не с това ниво на секретност, защото изтича секретността на документите, да ги предадат в Централния държавен архив. Те не свършиха това нещо през 2002-2003 година. Затова всеки има право да поиска тези документи и трябва да му бъдат дадени. Съдът ще уважи тази молба.

Водещ: Колко трябва да се отвори вратата, според вас?

Ив. Костов: Вижте, има следното нещо министрите крият досиетата, въпреки че законът ги е отворил. Дори сега те са полуотворени.

Водещ: А колко широко трябва да се отвори, според вас?

Ив. Костов: Напълно, напълно.

Водещ: Напълно.

Ив. Костов: Напълно, както в Румъния, както…

Водещ: Това предвижда проектът на закон, който вие внасяте?

Ив. Костов:Да, да.

Водещ: Защото нещо, което прочетох, беше, че ще се вадят досиета или ще се проверяват досиета само на тези, които кандидатстват за публични длъжности.

Ив. Костов: Цял списък от хора предвиждаме да бъдат проверени и когато отиват на изборна длъжност, и когато заемат ключова длъжност в администрацията на страната трябва да бъдат проверени, и то задължително. Не по желание, както е в случая с вашата колежка, а всички трябва да бъдат проверени.

Водещ: Как вървят преговорите за обща президентска кандидатура на десницата?

Ив. Костов: Съгласувано е, че номинациите ще бъдат до 15 май и след това трябва да се пристъпи към излъчването на кандидата. Това може да стане на среща на председателите на партиите, членове на ЕНП, може да стане с постигане на съгласие за кандидатурата, а може и да се намери друга процедура, за да бъде излъчен единен кандидат.

Водещ: Добре, това е на теория, в практиката какво става?

Ив. Костов: Така ще бъде и на практика.

Водещ: В практиката какво става? Срещали ли сте се с Петър Стоянов на обяд или там, както беше…

Ив. Костов: Не, не сме се срещали на обяд, но ние поддържаме контакт, то е абсолютно нормално, с всички колеги, с които преговаряме, особено с председателите на партиите членове на ЕНП, това е задължително. Ние сме се ангажирали пред ръководството на ЕНП, че ще има единна кандидатура, така че не можем да отстъпим.

Водещ: Държите ли на Веселин Методиев?

Ив. Костов: Да, разбира се, и засега, според нашите преценки, той е най-убедителната кандидатура.

Водещ: Добре, ако всеки държи… вие на г-н Веселин Методиев, СДС на г-н Георги Бакалов, и още историци и академични личности се явиха като номинации, как ще се постигне компромисът?

Ив. Костов: Да, и някои се отказват, някои се номинират, преценяват, че не могат да участват в състезанието. Към всички се отправят сериозни изисквания да не са членове… бивши членове на БКП, да не са сътрудничили като щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и т. н. Тези изисквания да има съгласие на кандидатите, тези изисквания трябва да бъдат изпълнени. Това е съвсем нормално. И точно от тази гледна точка много убедително стои кандидатурата на г-н Веселин Методиев.

Водещ: Сега, има различни тълкувания за единната дясна кандидатура. Това ще е човек, който ще става президент, или това ще е човек, който ще обединява десницата?

Ив. Костов: Това е човек, който ще стане президент. На фона на това, което се случва с нашето управление и с неговия патрон, г-н Първанов… имаме всички шансове нашият единен кандидат да спечели президентските избори.

Водещ: Сега, вие избегнахте отговора, ама знаете, че една голяма част от коментаторите казват, че това ще бъде борбата за дясното всъщност начинът на издигане на общата кандидатура.

Ив. Костов: Точно в това не трябва да се превръщат президентските избори. Ние искаме единна кандидатура, ангажирали сме се с задължение да имаме единна кандидатура, помежду си най-вече, пред хората, които стоят зад нас. Ще дадем тази единна кандидатура и няма да използваме тези избори, за да се борим за надмощие вътре в дясното политическо пространство. Няма да бъдат тези избори място да се разрешават споровете в десницата. Те ще бъдат избори на един силен, алтернативен кандидат, който ще противопостави ново лидерство, ново водачество на България, вместо това на г-н Първанов.

Водещ: Имате ли беноминация, ако се окаже, че другите партньори не приемат категорично г-н Веселин Методиев?

Ив. Костов: Те не са… не са отказали кандидатурата на г-н Методиев. Не са наложили вето ето, така да кажа.

Водещ: Да, обаче не дават… не се показват особено ентусиазирани.

Ив. Костов: Те не се показват ентусиазирани и всяка страна има право на своите възражения. Това е съвсем нормално по време на такива преговори възраженията на всяка страна издават опасения на нейните избиратели, така че трябва да се гледа с уважение на това. Но все пак единната кандидатура ще бъде много силна заявка за алтернатива, за истински президентски избори.

Водещ: Въпросът ми е доколко сте гъвкави в “Демократи за силна България” и доколко сте готови да правите компромиси?

Ив. Костов: Ако се наложи вето на кандидатурата на г-н Методиев и продължат номинациите, ние ще потърсим и друга номинация, но няма такова вето.

Водещ: Засега.

Ив. Костов: Да.

Водещ: Но сте готови да направите друга номинация?

Ив. Костов: Готови сме да бъдем гъвкави.

Водещ: Какво представлява ГЕРБ в контекста на десните разговори?

Ив. Костов: Не е фактор от десните разговори ГЕРБ.

Водещ: Бойко Борисов твърди, че… така, се самоопредели като десен човек…

Ив. Костов: Това са едностранни твърдения.

Водещ: Разменят си жестове със Съюза на демократичните сили.

Ив. Костов: И все пак това са едностранни твърдения, които не бих желал да коментирам. Ако се излъчи кандидатура, тя трябва да спечели подкрепа от най-различни места. Може да спечели подкрепа от други политически формации – това е напълно естествено.

Водещ: Тоест, приемлива ли е за вас подкрепа от страна на ГЕРБ за единната, бъдещата единна президентска кандидатура на десницата?

Ив. Костов: Отвсякъде е приемлива подкрепа. Това са президентски избори, това са мажоритарни избори. На втория тур ще гласуват всички хора, които не искат Първанов да бъде втори мандат президент. Всички ще гласуват.

Водещ: Тоест… добре. Това е… не знам дали можем да го определим като политическа новина, но е важно да кажете, че подкрепа от страна на ГЕРБ е приемлива.

Ив. Костов: Една добра мажоритарна кандидатура, една добра мажоритарна двойка трябва да създаде подкрепа за себе си от много места, включително от слоеве от хора, които не са гласували. Това е естествено.

Водещ: Добре. Така завършваме разговора. Иван Костов в студиото на”Денят започва” с коментари по политическата ситуация в момента, която никак не е лесна за тълкуване – политическата ситуация. Трябва ли да има промени в правителството? Питам ви в качеството ви на бивш премиер. Каква всъщност трябва да е реакцията на премиера в подобна ситуация?

Ив. Костов: Премиерът трябва да направи много радикални промени в правителството. Първо, трябва да поиска сметка на Емел Етем, на Нихат Кабил и на Джевдет Чакъров за срещата им с Абдуллах Гюл. Защото те не са турски министри, а би трябвало да са български. Второ, трябва да поиска оставката на Румен Овчаров, защото го хванахме да лъже. И трето, трябва да отстрани очевидно безпомощните министър на вътрешните работи и на правосъдието Петков и Петканов.

Водещ: Три и два пет. Шест министъра дотук изредихте, което си е радикална промяна. Добре, благодаря за участието в предаването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...