Иван Костов: Парламентарната група на ДСБ остава самостоятелна

Парламентарната група на ДСБ остава самостоятелна и няма да прави обща група с нито една от групите на други десни формации. Това обяви в четвъртък в кулоарите на Народното събрание лидерът на ДСБ Иван Костов. Така той даде отговор на идеите, лансирани от председателя на СДС Пламен Юруков и на хора около него за общи взаимодействия на десните депутати в парламента, включително и създаване на обща парламентарна група или парламентарни съюзи.

Решението за продължаване на самостоятелната работа на групата на ДСБ е било взето на заседание на депутатите от партията, чиято позиция е, че “остават верни на вота на избирателя”. На заседанието никой не е заявил, че има желание да се прави нова група, само “някои преживявали емоционално резултатите от местния вот”, уточни Костов по повод на изявленията на депутата Нено Димов от последните дни, че проектът ДСБ в този вид е изчерпал възможностите си и че лидерските партии от типа на ДСБ нямат бъдеще. Сред критиците на партийния курс освен Нено Димов е и един от идейните създатели на партията д-р Николай Михайлов.

В четвъртък Иван Костов каза още, че решението какъв политически курс ще има ДСБ занапред, ще бъде изработено на 1 декември, когато се събират председателите на общинските партийни ръководства, шефовете на организацията и депутатите й.

Костов обаче наблегна, че ще бъдат разширени всички форми на взаимодействия и общи действия с другите опозиционни сили по различни теми. Той даде конкретен пример с работата по проектобюджета за догодина, който, по мнението му, е много “уязвим”.

На въпрос дали не е сбъркал, че е останал начело на партията, какъвто въпрос бе поставен на националното партийно събрание след лошото представяне на евроизборите, Костов обясни, че няма да подава оставка и че си е дал срок, до който ще е лидер на партията, който обаче все още не е изтекъл. След евровота бившият премиер обяви, че си дава година и половина да е лидер на ДСБ и че е много “тревожно”, че няма кой да го замени на лидерския пост.

“Имам силата да си призная грешките и като че ли са ме нарочили да съм човека, който винаги трябва да признава за грешки”, заяви пред журналистите Костов. Според него няма да има разцепление на парламентарната група и е нормално в нея да има различия във вижданията за представянето на партията на миналите местни избори.

Когато приключи брифингът на лидера на ДСБ, в кулоарите се появи жена с видими лични проблеми, която му се нахвърли с обиди и обвинения. Тя бе отстранена от охраната, но остана недоумението кой и защо я е пуснал. Режимът на достъп до сградата на парламента е доста строг, особено към представители на медиите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...