Иван Костов: Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната

Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов след обсъждането на доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията за 2009 г.
Имаме силно недоверие към този състав на комисията, той трябва да си отиде, защото не си върши работата, посочи Костов в отговор на репортерски въпрос.
Според него по отношение на класифицираната информация се е стигнало до “абсолютна девалвация”. Той допълни, че това не са методите и способите за работа с такъв вид информация. Това е много неавторитетна и слаба комисия, начело със слаб екип, тя не е в състояние да бъде решителна и категорична, и да бъде санкционираща срещу много по-големи институции от нея, които на практика нарушават Закона за защита на класифицираната информация, примерно комисиите на Народното събрание, посочи Костов.
По неговите думи комисията не може да проверява толкова силни институции като МВР и ДАНС.
Медиите имат сметка тази комисия да е толкова слаба, защото изтича класифицирана информация към тях, стават скандали, пълни се общественият дебат с неща, с които не трябва и по този начин започва процес на разграждане на институциите в страната, допълни Костов.
Той добави, че сред причините Синята коалиция да не подкрепи доклада на комисията са големите злоупотреби при строителството на сградата на ДКСИ, както и непредоставените на парламента документи от проверките на партньорските служби относно работата на българската институция. Считаме, че комисията не може да отчита цялостно дейността по защита на класифицираната информация, просто защото тя не обобщава тази информация и не поддържа необходимия регистър по силата на закона, тоест не си върши работата, заяви Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...