Иван Костов: Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната

Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов след обсъждането на доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията за 2009 г.
Имаме силно недоверие към този състав на комисията, той трябва да си отиде, защото не си върши работата, посочи Костов в отговор на репортерски въпрос.
Според него по отношение на класифицираната информация се е стигнало до “абсолютна девалвация”. Той допълни, че това не са методите и способите за работа с такъв вид информация. Това е много неавторитетна и слаба комисия, начело със слаб екип, тя не е в състояние да бъде решителна и категорична, и да бъде санкционираща срещу много по-големи институции от нея, които на практика нарушават Закона за защита на класифицираната информация, примерно комисиите на Народното събрание, посочи Костов.
По неговите думи комисията не може да проверява толкова силни институции като МВР и ДАНС.
Медиите имат сметка тази комисия да е толкова слаба, защото изтича класифицирана информация към тях, стават скандали, пълни се общественият дебат с неща, с които не трябва и по този начин започва процес на разграждане на институциите в страната, допълни Костов.
Той добави, че сред причините Синята коалиция да не подкрепи доклада на комисията са големите злоупотреби при строителството на сградата на ДКСИ, както и непредоставените на парламента документи от проверките на партньорските служби относно работата на българската институция. Считаме, че комисията не може да отчита цялостно дейността по защита на класифицираната информация, просто защото тя не обобщава тази информация и не поддържа необходимия регистър по силата на закона, тоест не си върши работата, заяви Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...