Иван Костов: Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната

Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов след обсъждането на доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията за 2009 г.
Имаме силно недоверие към този състав на комисията, той трябва да си отиде, защото не си върши работата, посочи Костов в отговор на репортерски въпрос.
Според него по отношение на класифицираната информация се е стигнало до “абсолютна девалвация”. Той допълни, че това не са методите и способите за работа с такъв вид информация. Това е много неавторитетна и слаба комисия, начело със слаб екип, тя не е в състояние да бъде решителна и категорична, и да бъде санкционираща срещу много по-големи институции от нея, които на практика нарушават Закона за защита на класифицираната информация, примерно комисиите на Народното събрание, посочи Костов.
По неговите думи комисията не може да проверява толкова силни институции като МВР и ДАНС.
Медиите имат сметка тази комисия да е толкова слаба, защото изтича класифицирана информация към тях, стават скандали, пълни се общественият дебат с неща, с които не трябва и по този начин започва процес на разграждане на институциите в страната, допълни Костов.
Той добави, че сред причините Синята коалиция да не подкрепи доклада на комисията са големите злоупотреби при строителството на сградата на ДКСИ, както и непредоставените на парламента документи от проверките на партньорските служби относно работата на българската институция. Считаме, че комисията не може да отчита цялостно дейността по защита на класифицираната информация, просто защото тя не обобщава тази информация и не поддържа необходимия регистър по силата на закона, тоест не си върши работата, заяви Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...