Иван Костов: Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната

Очаквам ерозия на защитата на класифицираната информация в страната. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов след обсъждането на доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията за 2009 г.
Имаме силно недоверие към този състав на комисията, той трябва да си отиде, защото не си върши работата, посочи Костов в отговор на репортерски въпрос.
Според него по отношение на класифицираната информация се е стигнало до “абсолютна девалвация”. Той допълни, че това не са методите и способите за работа с такъв вид информация. Това е много неавторитетна и слаба комисия, начело със слаб екип, тя не е в състояние да бъде решителна и категорична, и да бъде санкционираща срещу много по-големи институции от нея, които на практика нарушават Закона за защита на класифицираната информация, примерно комисиите на Народното събрание, посочи Костов.
По неговите думи комисията не може да проверява толкова силни институции като МВР и ДАНС.
Медиите имат сметка тази комисия да е толкова слаба, защото изтича класифицирана информация към тях, стават скандали, пълни се общественият дебат с неща, с които не трябва и по този начин започва процес на разграждане на институциите в страната, допълни Костов.
Той добави, че сред причините Синята коалиция да не подкрепи доклада на комисията са големите злоупотреби при строителството на сградата на ДКСИ, както и непредоставените на парламента документи от проверките на партньорските служби относно работата на българската институция. Считаме, че комисията не може да отчита цялостно дейността по защита на класифицираната информация, просто защото тя не обобщава тази информация и не поддържа необходимия регистър по силата на закона, тоест не си върши работата, заяви Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Защо още няма разследване кой и...
"Барселонагейт" се използва от главния прокурор да попречи на създаването на правителство". "С втория...
Информационен бюлетин 29 май – 3 юни
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...