Иван Костов: От НДСВ този път зависи правителството да падне

Г-н Костов, и “Демократи за силна България”, и другите партии от опозицията вече открито настояват за предсрочни парламентарни избори. Но възможно ли е да бъде предизвикани те?
– Вече става все по-трудно за тройната коалиция да брани разкритите прояви на политическа корупция и съответно корумпираните министри. Цената, която се плаща изгубеното доверие, ще бъде много по-голяма от това, което те защитават. Така че тези атаки с вотове на недоверие не могат да дадат резултат, но, от друга страна, са единственият политически инструмент. Това имаме, така опитваме.
Реален ли е вариантът предсрочни избори през септември, както беше заявено от ГЕРБ?
– Зависи как ще се държат по време на вота на недоверие трите партии, съставляващи коалицията, след като стане известен докладът на Европейската комисия.
Имате някакви очаквания, че от НДСВ могат да гласуват “за” недоверие, а не “въздържал се”, както беше миналия път?
– Всичко може да стане, зависи какъв ще бъде докладът и какво поведение ще изберат да следват. Защото отсега се вижда, че към разкритията във фонд “Републиканска пътна инфраструктура” те се държат резервирано.
Това, което обявихте преди около седмица, е много страшно – трима министри с прокурорска протекция са прикривали злоупотреби във фонда. А имате ли доказателства?
– Доказателствата са вече толкова очевидни, че аз се чудя какви аргументи да бъдат приведени. Факт е, че се установяват изключително тежки нарушения.
А защо твърдите, че докладът на Сметната палата е засекретен? Не би трябвало да е така.
– Защото истината се крие от обществеността. Истината, която е известна на Европейската комисия, се крие от българската общественост. Това се прави в момента. Отговорността еднозначно по закон се носи от тези трима министри (бел. ред. Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев). Те по целесъобразност разпределят средствата.
Главният прокурор не отрече, че в момента се прави нова проверка точно за това…
– Да, и ще се повдигат обвинения и вероятно ще се преследват дребни риби, а няма да се фокусира погледът там, където е реалната отговорност. А тя е в управителния съвет на фонда, защото той отговаря за управлението на тези пари. Там има страхотни злоупотреби и нарушения. Просто наръчник за корупция.
А от ДСБ изискахте ли доклада на Сметната палата?
– Във вторник (15 юли) подписах писмо до председателя на комисията за борба с корупцията г-н Бойко Великов да поиска веднага доклада на Сметната палата, за да бъде той на разположение на народните представители, а не да се крие и засекретява, защото го били предали на прокуратурата. Помните ли, че министър-председателят обеща прозрачност?
И то не веднъж и два пъти…
Къде му е прозрачността? Защо засекретяват тези неща, след като са обещали прозрачност, освен за да скрият истината от хората? Те твърдят, че по силата на техния закон, след като докладът е изпратен до прокуратурата, не могат да го размножават. Въпросът е защо са избързали да го изпратят, а първо не са го обявили на страницата си. Защо са решили да действат така? Става въпрос за обществени пари – и на европейския, и на българския данъкоплатец. Защо да са тайна процедурите, по които са осъществени обществените поръчки? Тайна е, защото има стотици случаи как се практикува корупция в огромни мащаби. Понеже вестникът ви е специализиран, ще си позволя малко по-друг език, не бих говорил така пред масова публика. Съзнателно са унищожени и липсват документи, които правят невъзможно проверяването на счетоводните операции, и одиторската пътека е разрушена целенасочено,за да не може да се инспектират действията на съответните разрешаващи органи. Това е саботаж на държавна институция, който е целял да се препятства възможността да се види точно какви нарушения са извършвани. Ако са останали документите, на практика всеки одитор би могъл да проследи и да каже “ето тук, по този и този случай е действано в нарушение на закона, защото има такива и такива несъответствия”. Има прецеденти, в които не е ясно как някой е спечелил конкурса, защото няма заключение на провеждащите го органи. Унищожаването на документи е ставало във фонд “Републиканска пътна инфраструктура”. Това е причината KPMG да кажат “не можем да се произнесем”. Я си представете, че един частник разруши пътеката, по която данъчните могат да го проконтролиран Къде отива той веднага?
В затвора, но невинаги се случва точно така в България…
– А ако държавна институция е направила това, и то по десетки случаи? Аз съм видял поне около петдесет случая, конкретно посочени в доклада. Това е поведение на разбойници. Как така ще липсват документи? Как така одиторът не може да си направи проверката? Как може да си позволят такова нещо!
Вече се знае, че докладът на Европейската комисия за България няма да доведе до предпазна клауза за страната ни заради политическа корупция. Какви все пак ще бъдат последиците от него?
– Аз не очаквам някаква сериозна подкрепа от Европейския съюз, за да се оправят нещата у нас. Там ще се надигнат едно отчаяние и огорчение, осъзнато безсилие да се направи нещо. Те не могат да ни създадат правила отвън. Това е работа на българските граждани и институции.
Няма ли налагането на предпазна клауза да подейства дисциплиниращо на държавата?
– Нямат сила да ни наложат предпазна клауза от Европейския съюз в момента. Първо, защото не знаят как да го направят, до такава степен е безпрецедентен случаят с България.
Какъв е изходът?
Единствено предсрочни избори. Правителството очевидно не може да извлече никакви ползи за българските граждани от еврочленството. Напротив, проваля всички ползи от него и трябва да си ходи. А тези дела… трябва да дойдат други хора, от други партии, които да ги разследват и действително да има справедливост.
Добре, а откъде ще вземем други политически партии?
– Хората трябва да гласуват за опозицията. Това е.
Опозицията в какъв вид? Обединена?
– Трябва да гласуват за “Демократи за силна България”, защото ние сме и компетентни, и решителни, и смели. Не се плашим от нападките на управляващите и изнасяме нещата такива, каквито са, и не пестим истината. Нападат ни, но си вършим работата.
Тъкмо щях да ви попитам има ли компроматна война, или организирани атаки срещу десните лидери?
– Ако говорите за Яне Янев, аз не бих тръгнал по тази линия.
Не говоря само за случая с лидера на СДС Пламен Юруков. Един откровен представител на силовите групировки се похвали, че е посещавал дома на вашата депутатка Елиана Масива.
– Като е посещавал дома й, не е бил още мутра. Бил е някакъв офицер от силите на МВР. Защо не каже това, като какъв е ходил там. Дали е ходил да се жалва за допуснато нарушение срещу него като офицер от службите, или като мутра да предлага помощ.
Очаквате ли, че по време на дебатите за шестия вот на недоверие аргументите ви ще бъдат чути?
– Знаете ли, тези управляващи вече трета година изпадат в такива жалки положения, че е тъжно човек да гледа проявите на собственото им безсилие. Жалки са в неспособността си да понесат която и да е от отговорностите в управлението на страната. Така че вече се хващат и за сламка.
Ако има избори, без да бъде променена политическата система, няма ли да се получи аналогична ситуация и в следващия парламент?
– Вижте, изборите са необходими, защото тези управляващи са хванати в практикуване на корупция в огромни мащаби. Това е документирано, няма никакви последици и единственото спасение за страната, без да си задаваме каквито и да е други въпроси, е да има нови избори. Просто така функционира демокрацията в нормалните страни. Тези хора трябва да се махнат, трябва някой да изчисти тези Авгиеви обори. И следващото управление да поеме ясен ангажимент пред хората, че ще оправи тези неща.
Ако следващото управление е комбинация от ГЕРБ и “Атака”, какви ангажименти ще поеме?
– Такава комбинация ще бъде абсолютно безпомощна в управлението на страната.
Но за какво са ни избори тогава?
– Такава комбинация няма да донесе очаквания резултат, в това са убедени и от ГЕРБ и от “Атака”.
А десните партии убедени ли са вече, че могат да управляват с ГЕРБ?
– Ние сме убедени, че може чрез споразумение, вече сключено в Народното събрание, едно управление да се тласне в определена посока и да се гарантира, че то ще се движи в тази рамка, в която като мнозинство и правителство е обещало.
Ще ги накарате ли да подпишат договор с избирателите, както направи вашата партия преди изборите за 40-ото Народно събрание?
– Всеки трябва да подпише договор със своите избиратели и с думи прости да се ангажира и да каже на хората какво ще направи, когато отиде във властта. Но аз тези трима министри, както и Емел Етем и Джевдет Чакъров, няма да ги оставя. Те ще получат своите процеси.
Много е интересно това, което намекнахте в началото – че с гласовете на НДСВ този път има шанс правителството да падне. Имате ли по-конкретна информация?
– За практиките във фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, който Данюта Хюбнер нарече тест за това справяме ли се, сме чули от НДСВ в залата на Народното събрание само категорично отрицателна оценка. Очевидно те се движат в друга орбита. Ако Греъм Уотсън, който случайно беше тук и чу за атаката срещу Румен Петков и я подкрепи много решително, научи и последните разкрития за пътния фонд, можете да си представите каква ще бъде реакцията му. Ще бъде еднозначна. В момента, в който му се обяснят нещата, а той е шеф на либералната фракция в Европейския парламент, сигурен съм, че ще реагира така по отношение на споменатите министри. Тук нещата са още по-страшни от тези, заради които си отиде Румен Петков.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...