Иван Костов относно оставката на Цветлин Йовчев

ДСБ наистина призовахме министър-председателят да потърси отговорност от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветанов и председателя на ДАНС Йовчев. Той отхвърли призива ни с думите, че им „търси отговорност всеки ден“.

ККДАНС потърси отговорност от председателя на Агенцията на две свои заседания и членовете й сме наясно с обстоятелствата по скандала.
Премиерът Борисов е подведен да обвини Цветлин Йовчев в непрофесионализъм. Подведен е да му прехвърли цялата вина за скандала с подслушването във вчерашното си интервю по БТВ, защото:
1. Решението кои служители да бъдат ангажирани със СРС-та на Ваньо Танов и заместника му Странджев е на прокурора. То е взето по предложение на директор на дирекция в Агенцията. Цветлин Йовчев няма отговорност за това решение.
2. Служителят, който е осъществил СРС по отношение на г-н Странджев, не е бил негов служител, нито негов приятел. Същото се отнася за служителя, осъществил СРС-то на г-н Танов.
3. Взривът пред вестник „Галерия“ очевидно не е международен тероризъм и по тази причина няма как да бъде поставен като задача на Агенцията, без да се наруши Законът за ДАНС.
Тъй като премиерът Борисов е бил подведен, редно е да потърси отговорност от този, който го е подвел.
Ще предложа на ККДАНС членовете й да поискат среща с министър-председателя, да го запознаят със своето проучване и изводи за ролята на ДАНС в скандалите със СРС-та и да му предложи да отхвърли оставката на Цветлин Йовчев.