Иван Костов: Отиваме на изборите честно и открито

(+видео)

Водеща: Добро утро казвам на лидера на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция” Иван Костов. Здравейте, господин Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водеща: Неделя, 12 юни, един срещу друг ще се изправят кандидатите на СДС и ДСБ за кмет и за президент на страната. Смятате ли, че много ниската избирателна активност би, как да кажа, олекотила този избор, би ерозирала този избор?

Ив. Костов: Поне би позволила да бъде манипулиран изборът в някаква посока, изгодна на други хора.

Водеща: Имате ли опасения в тази посока всъщност?

Ив. Костов: Имаме опасения.

Водеща: Откъде ще дойде манипулацията?

Ив. Костов: Ами вижте, когато в България става нещо чисто, нещо хубаво, когато се действа политически, всички, които не действат политически и които искат да се възползват от това действие, се втурват да се намесват в чужди работи. Така малко общо го говоря, но това се е случвало толкова много пъти в нашата политическа история, че категорично доказва, че при нас няма политически морал, в смисъл не се зачита правото на една коалиция сама да излъчи, спокойно да излъчи своите кандидати.

Водещ: Тоест намесват се в. . .

Водеща: Това са съмнения ви по принцип, но все пак конкретни поводи за съмнения относно този избор в неделя имате ли наистина?

Ив. Костов Засега само ще кажа, че никой от ръководството на ДСБ и на СДС не се е обръщал към който и да било да го покани да се включи в тези избори, да подкрепи или по някакъв начин да се опита да манипулира вота. Никой не го е направил и това прави чест на двете ръководства. Доколкото аз знам, същото е направило и нашето ръководство в София, т.е. ние отиваме абсолютно почтено и коректно към тези избори. И аз призовавам хората, ако искат тази почтеност и коректност на ръководствата на двете партии да надделее и техният вот точно да покаже, а не чужди намеси, кой, кои хора ще бъдат най-добрите представители на “Синята коалиция” за президент и за кмет на София, да излязат да ги подкрепят. Искрено призовавам хората да дойдат да ги подкрепят, освен това ги призовавам днес да дойдат на нашето тържество. Ние ще направим нещо като събрание, нещо като концерт във ВИАС, с което ще, така, ще говорим за нашите кандидати и ще ги покажем на хората, ще застанем заедно различни поколения, които сме в “Демократи за силна България”. . .

Водеща: Ще ви питам само след минута за различните поколения. . .

Ив. Костов: . . . защото ние се и радваме помежду си, като се събираме.

Водеща: . . . но преди около половин час тук на гости ни беше Васил Тончев, това е директорът на социологическата агенция “Сова харис”. Чуйте какво каза той: Владимир Кисьов – 6 процента, Прошко Прошков – 4 процента. Колкото до президентската надпревара: Светослав Малинов – 5 процента, Румен Христов – 2.

Ив. Костов: Това не може да бъде вярно. И той го знае добре.

Водещ: Да не ви питам тогава за нещо друго.

Ив. Костов Защото простата логика на тези избори е, че навсякъде хората избират между Светослав Малинов и Румен Христов. Но в София избирателите избират между двойката Светослав Малинов – Прошко Прошков срещу двойката Румен Христов – г-н Кисьов. Така че в София изборът е силно повлиян от двете двойки, а не от единия или от другия. Така че няма как. Той самият знае сигурно, че няма как да е вярно това.

Водещ: Ще ви върна съвсем малко. . .

Ив. Костов: Специално тази комбинация от изследване за София не може да е валидна.

Водещ: Съвсем малко назад ще ви върна. На ниво ръководство казахте, че никакви договорки не е имало от страна на “Синята коалиция” с външни фактори. Нали преди малко. . .

Ив. Костов: В смисъл никой не е викал помощ, в кавички, защото това не е помощ, това е намеса. Никой не е казвал – елате да направим коалиция, елате ГЕРБ или елате ДПС да направим коалиция срещу СДС или срещу “Демократи за силна България”. Това никой не си е позволявал.

Водещ: Говорите. . . но подтекстуално излезе, че искате да кажете, че на по-ниски нива може да има някакви такива договорки.

Ив. Костов: Ами, хубаво би било тези доказателства да се дават непрекъснато, включително и от кандидатите, и те да казват. Не искам да се намесва примерно Доган в нашите избори. Не искам да се намесва, нали, еди-кой си в нашите избори. Да го кажем директно. Това е хубаво, защото това, това укрепва нашата коалиция и показва, че това е кандидатът наистина на демократичната десница, на реформаторската десница.

Водеща: Малко за новото поколение политици, за което вие преди дни съобщихте, че всъщност излиза ново поколение политици от ДСБ, което е готово да се бори за доверието на избирателите. Но по този повод сега чувам гласове от лагера на СДС, че ако това е вярно и че излиза ново поколение политици в ДСБ, защо вие да не се оттеглите от лидерския пост на партията?

Ив. Костов: Ами, то в една партия има място за всички, особено ако е дясна, истински консервативна, сериозна партия. Знаете ли как разсъждава десният човек? Той казва: аз наистина мога нещо, но моят баща какво можеше, а пък неговият баща какво можеше. Нали, това е логиката на разсъждение. Една святост, една святост се дава на по-възрастните, уважава се техният опит, възвеличава се. Това е начинът, по който десният човек. . . и между другото аз в домашен план, говоря за баща ми, аз винаги съм знаел, че той е бил по-силен мъж от мен, бил е по-работлив, бил е наистина много по-, така, и като човек по-качествен и т.н., а той съм чувал да говори това за баща си. Така че тази логика – я тука тия да се махнат, ония да дойдат, това не е логика на десницата. Това е логика на либерална, на социалисти. Там има революции, там се сменят нещата. При нас, при нас нещата са естествени. Ние нямаме нужда от някакви външни големи промени, драматични, унищожаване на един за сметка на друг. Прочетете Едмънд Бърк и ще видите как се е възпротивил срещу френската революция точно защото се е опитвала да започва нови стартове, да започва нови експерименти с държавното и политическо устройство, защото не е вярвал, че това е възможно.

Водеща: Добре.

Ив. Костов: Така че дълбоката основа на това, което вие ме питате, е тази.

Водеща: Разбрах ви. А всъщност колко лица имате вие, г-н Костов?

Ив. Костов: Ами, знаете ли, в момента е важно. . . аз разбирам желанието на тези, които са противници на нашите кандидатури, да фокусират вниманието точно в дните преди изборите върху моята персона, но аз не се състезавам на тези избори. Аз не търся доверието на хората. Доверието търсят Светослав Малинов и Прошко Прошков. Те отиват да се състезават. Фокусът и прожекторите трябва да бъдат насочени към тях и аз искам към тях да насочим, а не към себе си, да се възползвам сега примерно от някакви закачки на този или на онзи, пък било и той министър, за да фокусирам вниманието и да си кажа някаква приказка. Аз не искам това да правя. Аз искам ако може, ако може. . .

Водеща: Не, вижте, въпросът е, че това, което казва вицепремиерът Цветан Цветанов, не е закачка.

Ив. Костов: . . .ако може поне до неделя. . .

Водеща: Просто това не е закачка.

Ив. Костов: . . . но ако може до неделя прожекторите да бъдат насочени към нашите кандидати, тях да вижда хубаво избирателят, който каним да дойде да гласува, да вижда техните качествата, защото тези хора безспорно имат качества.

Водещ: Това е така, но, разбира се, сам си давате сметка, че ясно се идентифицира ДСБ с вас заради вашия авторитет. Сетете се за консервативните идеи, с които. . .

Ив. Костов: Да, но ДСБ излъчи тези двама кандидати по своя демократичен начин. Прошко Прошков стана кандидат след като изнесе много тежка битка вътре в самото ДСБ. Той се наложи в една истинска конкуренция, сурова, по всички правила на политическото изкуство. Светослав Малинов беше кандидат, издигнат от националното ръководство, но и той беше гласуван от всички, той не е нечий кандидат. В този смисъл тези хора, те не са политици, които са насадени от мен и отгледани в епруветка или в оранжерия, те са израсли в една политическа среда и там са показали, че могат да имат качества, с които да претендират вече за широко обществено доверие. И вижте какво казва Светослав Малинов: аз съм в състояние да привлека повече подкрепа, защото нося всички позитиви на демократичната десница и никой не може да ме натовари с нито една от нейните грешки, защото съм бил млад, защото никога не съм бил в управлението, защото винаги съм подкрепял, сега идва моментът мен да ме подкрепят и аз съм способен и съм убеден, че мога да дам повече на десницата. Ето това е логиката, тяхната.

Водеща: Г-н Костов, ще ви върна обаче към казаното от Цветан Цветанов… по ваши думи, няма да се съглася с тях, това не е шега, това е нещо сериозно. Във вчерашното си интервю пред колегите от вестник “24 часа” той твърди, че Иван Тодоров – Доктора е израснал до контрабандист номер едно именно по ваше време, по време на вашето управление. По същото време Георги Илиев и Илия Павлов в крайна сметка са избелили бизнеса си. Това са тежки обвинения.

Водещ: Както и Косьо Самоковеца, че е креатура на вас.

Ив. Костов: И че съм бил на яхтата на Доктора.

Водеща: Не, такова нещо той не твърди.

Ив. Костов: Пише, пише: Няма да приемам морални поуки от хора, които са били на яхтата. Само че това цялото е неистина, защото аз не съм бил на яхтата, и наистина не искам да гледам в огледалото за обратно виждане, защото всички знаем кой доведе Симеон Сакскобургготски в страната, кой плати кампанията му. Те… никога не се е криело това, това ставаше пред очите на всички, включително сглобяването на неговото правителство. Не искам обаче да се връщам. . .

Водеща: Кой плати кампанията на Симеон Сакскобургготски?

Водещ: Чакайте, че се объркахме, може би. . .

Ив. Костов: Моля?

Водеща: Кой плати кампанията на Симеон Сакскобургготски и идването му в България?

Ив. Костов: Ами, кой беше до него? Илия Павлов, същият този. . . Кой вкара в коалицията Движението за права и свободи? Кой беше господин Ахмед Доган?

Водеща: Така, Сакскобургготски е след вас. Вие загубихте изборите, за да дойде Симеон Сакскобургготски.

Ив. Костов: Това са все, това са все. . .

Водеща: Това не отклонява въпроса наистина, наистина ли по ваше време въпросните фигури, всичките покойници, наистина са избелили бизнеса си? Това е. . .

Ив. Костов: Разбира се, че не е вярно. Разбира се, че не е вярно. Това са лъжите, това са клеветите на организираната престъпност и на Държавна сигурност срещу нашето управление. Г-н вътрешният министър само ги повтаря.

Водещ: А неговата връзка с Държавна сигурност става ясна, така ли да разбирам?

Ив. Костов: Не, но това, че е застанал на тази позиция, не му прави чест. И това за мен е доказателство, че той няма причина да очаква “Синята коалиция” да възстанови доверието си към него.

Водеща: Колкото до двете лица, той казва – от една страна, вие го хвалите и му казвате браво за “Октопод”, дори му давате подкрепа в случай, че от него бъде смъкното премиерското доверие, в същото време му искате оставката и заставате зад вота на недоверие.

Ив. Костов: Ами, аз не си спомням такъв разговор. Голяма част. . .

Водеща: Не си спомняте да сте отишли при него да го похвалите за “Октопод”?

Ив. Костов: Голяма част от тези неща, които той е казал, са пълна измислица. Те винаги са били измислица и ще си останат измислица, който и да ги повтаря. Просто лицата се сменят, а измислиците остават и те са едни и същи. В този смисъл аз не мога да използвам думи, казани от него, като основание да коментирам каквото и да било. Подкрепа за битката с организираната престъпност правозащитните органи и институции в страната винаги имат от “Синята коалиция”, винаги, и ще я имат. Винаги ще заставаме зад тях и ще ги подкрепяме с всичко, с каквото можем. Но вътрешният министър е загубил нашето доверие. И аз не казвам нови аргументи, но ще ги кажа днес в Народното събрание, защо това загубено доверие не може да бъде възстановено към него.

Водеща: Да завършим с вота на недоверие. Вече са ясни мотивите, мотивът по-скоро – провалът на правителството в антикризисната политика и последиците от всичко това. На чия страна застава “Синята коалиция” – на подкрепящите вота на недоверие или на страната на управляващите?

Ив. Костов: Първо да кажа за този мотив. Това е основната критика на “Синята коалиция” по отношение на управлението вече от две години насам. Нашето поведение по тази тема се разви така. Първо подкрепихме програмата от 2009 година на правителството за борба с кризата. Застанахме твърдо зад нея, мотивирахме се, казахме, че ще я подкрепяме. След това правителството изостави тази програма, написа онази програма от 60 и няколко точки, заедно със социалните партньори, сервира я в Народното събрание без дебат, по един нехарактерен за нашия парламент начин. Тази програма не беше подкрепена от нас по простата причина, че не беше разчетена финансово. Тя също не беше приложена на практика. В това време, успоредно, ние непрекъснато сме давали своите идеи за това какво трябва да се направи, че на страната е нужна радикална административно-териториална реформа, сключвахме споразумение за реформа в здравеопазването, за финансиране на тази реформа, говорихме, че трябва да има сериозна реформа в Министерството на вътрешните работи, за да не се пада по един служител. . .чиновник на един полицай. . .

Водеща: Като дръпнете чертата, равносметката каква е?

Ив. Костов: . . . и т.н. Тоест ние през цялото време сме казвали и какво да се направи, за разлика от авторите на вота. В този смисъл това е критика, която ние сме отправяли към правителството непрекъснато. И моето лично мнение е, че правителството не може да очаква от нас подкрепа срещу вота по тази тема, защото това означава ние да изоставим цялото си поведение две години, последователно, категорично и принципно, и да се обърнем и да кажем, че черното е бяло. Това няма как да стане.

Водеща: Тоест “Синята коалиция” ще подкрепи този вот?

Ив. Костов: Не съм казал и точно това, защото аз не мога да кажа какво ще каже “Синята коалиция”, преди да има. . .

Водеща: Ами, вижте, опциите са три – или “за”, или “против”, или “въздържал се”, така е по конституция, няма друга опция.

Водещ: Като че ли “въздържал се”, така ли да ви разбирам?

Ив. Костов: Има няколко. . . има четири варианта за гласуване. Ние ще ги обсъдим всичките четири. Трябва да покажем, че това правителство не може да има нашата подкрепа по тази тема. Това е задължително, особено след като. . . Когато Бойко Борисов, за да защити въпросния Цветанов, поиска вот на доверие за цялото правителство, всъщност атаката тогава беше срещу Цветанов от всички страни, и той постави цялото правителство, за да го защити, тогава ние гласувахме “въздържал се”, защото разчетохме този политически маньовър на министър-председателя. След като това веднъж се е случило, за “Синята коалиция” някак си е абсолютно невъзможно да прави завой на 180 градуса и да подкрепи правителството. Не може да разчита ГЕРБ, че ние ще изменим на принципната си критика, на икономическата си политика, на всичките си възгледи и ще застанем да ги браним от този вот. Как да го направим?

Водеща: Добре, разбрах ви. Ще излезе извън парламентарната зала. Това беше лидерът на ДСБ Иван Костов. . .

Ив. Костов: Няма да излезем, ще участваме в дебата на вота.

Водеща: Аз не казвам, че няма да участвате, по време на гласуването ще напуснете залата.

Ив. Костов: Да, да, аз разбрах, че ще излезем. . .

Водеща: Не, не, по време на гласуването напускате залата. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...