Иван Костов: Основното ни притеснение е за националната сигурност на страната

Водеща Даниела Големинова: В началото на новия политически сезон, броени часове преди официалното откриване на зимната парламентарна сесия, наш събеседник е лидерът на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция” Иван Костов. Здравейте, г-н Костов.
Иван Костов: Добър ден.
Водеща: В началото на нашия разговор да ни кажете с какви очаквания и притеснения ДСБ влиза в новия политически сезон. Имате ли притеснения за демокрацията в България, съдейки по начина, по който започна второто десетилетие на 21-ви век в България?
Ив. Костов: Имаме притеснения най-вече за свободата на словото, най-вече за свободата, която е гарантирана от конституцията, право на лично пространство, невъзможност да бъде подслушван, да бъде следен човек, който. . . освен в строго регламентирани случаи, които определя Наказателно-процесуалният кодекс. Това е много тревожно. Това е от една страна. И второ, от друга страна, основното ни притеснение е за националната сигурност на страната. Очевидно, очевидно изтича информация, изтича информация, която, меко казано, е чувствителна, която не бива по никакъв начин да става достояние и изобщо да показва тази слабост на страната, и по този начин се нанасят и щети на сигурността. Да допуснем, да допуснем, че наистина Ваньо Танов е говорил там за контрабанда на цигари, нали така, т.е., че зад думите му има реални процеси. И това нещо, когато се чува, когато. . . няма по-добър начин да бъдат предупредени тези, срещу които се работи за да се спре контрабандата, нали така. Така че много са сериозни тези неща, за да останат без последствия. И затова се надяваме, както всички, както журналистите, че съответните органи на държавата ще си влязат в правомощията и ще си изпълнят честно дълга.
Водеща: Вие призовахте подкомисията за контрол на СРС-тата да провери задълбочено тези случаи. . .
Ив. Костов: Разбира се, ако. . .
Водеща: . . . дали става въпрос за изтичане на информация от МВР, или за записани от частни лица разговори. Но и в двата случая това е тревожно.
Ив. Костов: Не, не, оставете това за частните лица. Това са такива, това са, как да кажа. . . това и други подобни аз съм ги слушал много пъти и по адрес на себе си по времето, когато, нали, ми организираха почти публичен линч от прокуратурата и т.н. Аз тези неща ги знам добре и знам кой какво говори. На това не трябва да се. . . Става въпрос за много сериозни нарушения на законите на страната. И не може министър-председателят да казва – хубаво е да се мразят, аз ги подслушвам, и да подсказва на журналистите, че подслушва и тях. Защото никой. . . министър-председателят въобще пък не е между тези институции, които могат да поискат подслушване. От друга страна, никоя институция, която и да е в България, не може да слуша превантивно. Тоест тя трябва да каже – искам да подслушвам Ваньо Танов задето той е извършил или имаме подозрение, че той е извършил изключително тежко престъпление, което се осъжда с над 5 години лишаване от свобода, а и трябва да е казано по кой член, разбирате ли. Това са много сериозни неща. . .
Водеща: На практика оказва се, че държавата се превръща в заложник на страховете на премиера си, на неговата мнителност. Но докъде може да стигне в развитието си една такава държава, пък било тя и европейска?
Ив. Костов: Ами, тя посяга на свободата на хората. Това пък, което министрите по един безкрайно наивен начин направиха, да ви обърна внимание и на него, да казват, че било нормално да ги подслушват. Как така ще подслушват нормално български министри? Кой подслушва. . . без причина да ги подслушват, без разрешеното по наказателните закони. Как може да бъде подслушван министър, просто за да се чуе превантивно? Сега, на някои хора, по-примитивни, може да им звучи добре, нали – министри, те крадат, я да ги слуша там Бойко всичките. Да, но това не е разрешено по конституция и така се разрушава държавата, а не се изгражда. Защото вижте какво става със самите подслушани разговори, те тръгват по вестниците. И като тръгнат по вестниците, връщам ви към този пример с контрабандата, ние имаме в момента абсолютно информирани контрабандисти. Защо трябва да бъдат информирани? Как ще ги спира държавата?
Водеща: Ако влезем в хипотезата, че в момента премиерът Бойко Борисов слуша този разговор, той ще си каже – да, Костов ме критикува, но по време на неговото управление също имаше подслушване.
Ив. Костов: Ако е имало подслушване, винаги е било в рамките на закона, никога не е било превантивно. Новото в случая е, че се слушат, за да се предотвратят несъществуващи и неподозирани престъпления, т.е. по принцип се слуша някой. Но така слушаше комунистическата държава, така слушаше режимът на Тодор Живков.
Водеща: Тоест?
Ив. Костов: И слушаше преди всичко своите министри, слушаше преди всичко високопоставените лица в страната. Разбира се, подслушваше и много други граждани. Но това е извън правилата на демокрацията. Защото на министър-председателя, ако той би ми казал така, аз ще му кажа – прочетете конституцията на страната, там е забранено това нещо да се прави. Новата демократична конституция забранява да се слушат гражданите с такава превантивна цел. . .
Водеща: И тъй като. . .
Ив. Костов: . . . да си знаят, един вид, че са подслушвани и да внимават. Защото това компрометира всички съвременни форми на свръзка. Хората се нуждаят от телефоните си и от тяхната. . . коректност на компаниите, че не се подслушват разговорите им, защото по този начин се сключват сделки, прави се бизнес, обсъждат се важни неща от договори, от договорни взаимоотношения, от плащания и така нататък. Представете си, че някой започне да слуша ето така, както са започнали, ами някъде започват да се складират разни важни информации, които утре могат да послужат за изнудване на тези хора и т.н. Така че това е абсолютно невъзможно, това е недопустимо в демократична страна.
Водеща: Така. И тъй като “Синята коалиция” би трябвало най-яростно да брани демократичните ценности, най-яростно да ги защитава, да ви попитам – през новия сезон да очакваме ли да ревизирате вашето поведение? Ще продължите ли да подкрепяте управлението на ГЕРБ, или да очакваме. . .
Ив. Костов: Вижте, аз искам преди това. . .
Водеща: . . “Синята коалиция” да премине в опозиция?
Ив. Костов: Първо ще искаме да изслушаме г-н Ваньо Танов кои са тези фирми, които са правили контрабандата, и с чия протекция той е бил с вързани ръце и не е могъл да действа срещу тях. Ние ще искаме да чуем това нещо от него. Защото това е изключително важно във връзка с изпълнението на бюджета на страната. Вие знаете, че ние всяка стотинка се стремим в момента да я запазим, да не я харчим, поне Народното събрание се стремеше, нали, през есенните месеци. Не стана това, което ние искахме, но както и да е, сега да не се отклонявам. И ще искаме да се види дали тази контрабанда. . . защото единствената контрабанда, която нанесе вреда, сериозна, на постъпленията, е контрабандата на цигари, от акцизите. Това е едното. И второто. . . аз с голямо притеснение гледах едно интервю на Ваньо Танов, в което той твърди, че има документи, и показа някакви документи, че е подготвено мероприятие срещу сина му, да му бъдат подхвърлени наркотици и цигари без бандерол, за да бъде уличен косвено Ваньо Танов. Това ако някой си е позволил, ако му е минало в главата, който и да е, той трябва веднага да плати с поста си, където и да се намира, и трябва да отиде. . . срещу него трябва да има наказателно преследване. Защото. . . така, както твърди Танов, ако той не е прекъснал, благодарение на това, че той е опитен разузнавач и прочие, тази операция, тя е щяла да се случи. Но аз питам, а ние, обикновените хора, които не сме опитни разузнавачи, как да прекъснем евентуално такава операция, ако някой тръгне да я прави срещу нас или срещу нашите близки? Представяте ли си за какво става въпрос? Това означава, ако той е прав, ще искаме да бъде изслушан и за това в комисията за вътрешен ред и сигурност. . .
Водеща: Тоест от отговорите на Ваньо Танов, след като го изслушате, ще прецените какво да бъде вашето поведение, така ли да разбирам?
Ив. Костов: Ами, ще преценим в каква степен изобщо ГЕРБ са адекватни към ситуацията и дали някъде в държавните институции не се създават опасни структури, които са готови, ето, да направят подобни неща. И тогава няма как да бъдат подкрепяни за тези политики. Напротив, ще срещнат много твърда опозиция в наше лице. Защото. . .
Водеща: А освен Ваньо Танов, подслушване на вътрешния министър, на финансовия. . .
Ив. Костов: . . . . нали си представяте колко е опасно това, за което говорим? Това е директно посегателство върху свободата на всеки човек, това е. . . Всеки би трябвало да се почувства заплашен, даже много повече отколкото синът на Ваньо Танов, който има късмета, че самият Ваньо Танов му е баща. Ами останалите? Това означава, че на всеки. . .
Водеща: Останалите сме обречени, така излиза.
Ив. Костов:. . . може да бъде подхвърлено такова. . . Но кой е този, който се осмелява да прави тези неща? Ваньо Танов даде да се разбере, че това е някой със. . .
Водеща: Затова ви питам – само изслушване на Ваньо Танов ли ще искате, или и на други хора по висшите етажи на властта, вътрешния министър. . .
Ив. Костов: Първо ще искаме да разшифроваме и да. . . да се разберем с всички тези неща по отношение на подслушването и да спрем да слушаме СРС-та. Вие си спомняте, че в последната година. . .
Водеща: Така е, защото, докато слушаме СРС-та, какво се случва с икономиката ни, г-н Костов?
Ив. Костов: Ами, това, което се случва, е, че скача хлябът. И аз заради това вчера на пресконференцията казах. . .
Водеща: Призовахте да се провери дали има картел в зърнения бранш.
Ив. Костов: Дали има картелно споразумение, което се опитва да повиши цената на зърното, оттам цената на брашното и на хляба. Защото цената тръгва нагоре, а няма абсолютно никакви мотиви това нещо да се случи. Тоест дали някой не злоупотребява с обществения интерес в угода на своите лични интереси, дали това не са тези, които са големите. . . може да бъдат големите производители на зърно, могат да са собствениците на складовите бази, може да са тези, които са производителите на хляба. . . на брашното, на хляба. Трябва да се види. Има компетентен държавен орган, той се нарича Комисия за защита на конкуренцията, да защити конкуренцията. Защото ако работят малките фурни, ако имат достъп до нормални цени и няма спекула с брашното, те ще произвеждат евтин хляб и никой няма да може да спекулира нито с наличието на зърно, нито със. . .
Водеща: Да, защото това е една много чувствителна тема. Особено когато се повдига януари месец, предизвиква доста неприятни асоциации.
Ив. Костов: И помните най-неприятните две асоциации. Едната беше Виденовото правителство, което беше изнесло зърното и трябваше да се внася от чужбина. Нали, това е едната. А втората е, че по времето на Емел Етем като вицепремиер станаха големи разследвания в Държавния резерв. Установи се, че има големи злоупотреби със зърно. И е много важно сега да установим дали Държавният резерв е компенсирал тези загуби, как ги е компенсирал. Защото ако той не ги е компенсирал и държавата остава без своите резерви. . . аз не искам да вярвам, че такова нещо е възможно. Заради това трябва всичко да бъде проверено, всичко. . . И да се справи, държавата лесно може да се справи с един такъв картел, тя просто ще трябва да го разбие.
Водеща: Вицепремиерът Дянков твърди, че лошото вече е зад гърба ни, обещава, че 2011-та ще бъде по-добра. Казва, че няма да затягаме така коланите, както през 2010-та. Има ли основания за оптимизъм според вас?
Ив. Костов: Ами, много ми се ще да кажа да.
Водеща: Предполагам, проследили сте това интервю, което даде в “Панорама”, и сте усетили щастието и оптимизма му.
Ив. Костов: Вижте, големият проблем е, че вътрешното потребление на страната спада с най-големи темпове. Може би само в една страна в Европейския съюз спада по-бързо от нас. Това е големият проблем. Вътрешното потребление пречи да има генериран на базата на него икономически растеж. Това е растеж, който идва от цените на ресурсите, които ние изнасяме, идва от известно развитие на износа в направленията, където. . . които се развиват много бързо. Но това не носи облагодетелстване на голямата маса български граждани. И в този смисъл може би и тази година ще бъде тежка, може би и тя няма да бъде добра. Но много ми се ще оптимизмът на Симеон Дянков да ме зарази и мен. . . поне, да кажем, средата на годината, защото нас ни чакат най-тежките месеци. Нас ни чакат февруарските сметки за отоплението, за тока. Обикновено най-тежката криза на българското домакинство, бюджетна, е през края на януари и началото на февруари. И ще бъде нелепо аз, така, някак си да споделям пред вас оптимизъм, при положение, че знам какво е в милионите семейства.
Водеща: Кои според вас приоритети трябва да изведе премиерът през новия политически сезон? Понеже така анонсирах разговора, че ще говорим за новия политически сезон, какво трябва да изведе като приоритети?
Ив. Костов: Ами, дневен ред трябва да даде. Първо трябва да даде дневния ред на приоритетите, които той ще преследва в отделните политики. Това трябва да направи. Досега България няма дневен ред и, вижте, дневният ред станаха СРС-тата. Просто няма дневен ред.
Водеща: А какъв е изходът от тази ситуация, премиерът има ли полезен ход, и този изход минава ли през оставки?
Ив. Костов: Вижте, ако поне половината от времето, което отделят да мислят за PR покритието на своята политика, за самата политика да го отделят, според мен ще се придвижим към по-добро. Защото в момента огромни усилия се харчат, за да се. . . Просто шаржове се пускат по медиите, хората им вярват, вероятно една част им вярват, но предполагам, че става все по-малка, дават се едни такива нелепи обяснения на случилите се неща. Но в България има много умни хора, които си следят нещата и си правят заключенията, те влияят на другите хора на свой ред, и то много силно, защото българинът се влияе от мнението на близкия, на близкостоящия, на авторитета, който авторитет в собствените му очи е много по-силен, отколкото от страниците на вестник Х, да речем, дано някой да не се засегне в момента. . .
Водеща: Да, в България има умни хора, само че интелигенцията не е ли навряна в ъгъла? Чува ли се нейният глас?
Ив. Костов: Едно от нещата, които непременно трябва да направи ГЕРБ, е да върне доверието или поне да направи усилия да върне доверието на интелектуалците, защото те са хора, които са в състояние да формират общественото мнение в страната, те са господарите на думите, те са господарите на обществения диалог. И ако тези хора се чувстват навряни в ъгъла, няма как те да бъдат със симпатии към правителствената политика. Така че може би едно от нещата, което трябва да пожелая на премиера, е да си върне доверието на няколко много важни прослойки. Другата е. . . Значи, другата е културните дейци, артистите, хората на перото, хората на киното. Ако тези хора са срещу правителството, то няма как да се крепи дълго време на, как да кажа. . . хората, дето не отделят много време да потънат и да разберат политическите сигнали в страната. Защото, знаете ли, сега ще кажа нещо, което може би е спорно, но си го мисля, колкото по-сложна става ситуацията, колкото повече такива нестандартни неща се появяват в пространството, като записани разговори, слушане, какво говорят отделни хора, толкова повече се усложнява дешифрирането на материята, с която журналистите боравят и която се поднася на хората. В този смисъл все по-малко хора са в състояние пък да разбират, без някакво много силно усилие и време, за какво точно става въпрос, за какво се говори. Някак си целият дебат, целият диалог се откъсва. . . И ние всичките, гледам аз коментаторите, всичките анализират сериозно, задълбочено СРС-та. Ама помислете си какво разбират хората, които са притиснати в бюджетите си сега, през януари, от СРС-та и кога един родител с 2-3 деца ще обърне внимание на СРС-та, кой ще слуша изобщо такива обяснения? Нали разбирате как дерайлира общественото внимание и общественото мнение от. . .
Водеща: Може би хората вече са спрели да четат художествена литература и вечерно време се забавляват и четат СРС-та.
Ив. Костов: Не, не се забавляват хората от това. Повярвайте ми, не може да е приятно на никой такива неща да стават в страната му, защото всички усещат, поне инстинктивно, че се поставя на изпитание сигурността на нацията.
Водеща: Благодаря ви за този разговор, г-н Костов. Трябва да приключваме, защото сме поканили още един събеседник. Лидерът на ДСБ Иван Костов.

БНР, “Хоризонт”, “12 плюс 3”, стенограма БТА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...