Иван Костов: Основният виновен за кризата с наводненията е министър-председателят

ВОДЕЩ: Лидерът на Демократи за силна България Иван Костов е на телефона. Добър ден!

ИВАН КОСТОВ: Добър ден!

ВОДЕЩ: Г-н Костов, кои бяха основните грешки на правителството в тези кризисни моменти?

ИВАН КОСТОВ: Първо, че не създаде национална система за управление на кризи. Че не разгледа въпроса в Съвета за сигурност при Министър-председателя. Не създаде Национален кризисен щаб. Не обяви кризисно положение в бедстващите области. Не възложи на областните управители координацията и организацията на действията на всички държавни органи и местните власти. Не насочи ресурсите по най-добрия начин и в последна сметка допусна да не създаде условия да предотврати кризата, тъй като това е трета поредна криза с наводнение. Единственото, което е направило, е да отпусне някакви финансови средства, за които обаче няма механизъм нито за тяхното разпределение, нито има гаранции за това как ще достигнат до конкретното българско семейство, нито има възможност да бъдат проконтролирани като разпределение и използване.

ВОДЕЩ: Защо, според Вас, бяха допуснати тези грешки, за които Вие споменахте?

ИВАН КОСТОВ: Първо, защото правителството по начало е некомпетентно. Ние това го твърдим от четири години. Тези хора не положиха труда да прочетат законите и нормативната уредба. Те не знаят какви задължения имат по силата на законите на страната. Има трима министри, които не са изпълнили задълженията си като министри и са допуснали тези големи вълни да залеят населени места на страната. Защото стана ясно, въпреки оправданията на Кабил, на Арсенова и на Хюсменова, че те са можели да предотвратят…

ВОДЕЩ: Кой всъщност носи основната отговорност за пропуските. Тези трима министри ли?

ИВАН КОСТОВ: Не. Основно Министър-председателят, тъй като той не е създал тези органи, които предвижда законът и не е одобрил планове за тяхното действие. Оттук нататък всичко е в зависимост от способността на министрите да четат своите задължения, от гражданската им съвест. А тази способност да четат и съвестта се оказват не на ниво.

ВОДЕЩ: Като бивш премиер Вие също сте били изправен пред подобни кризисни ситуации.

ИВАН КОСТОВ: Три пъти.

ВОДЕЩ: Да. Какво можете да споделите от собствения си опит? Какво бихте направили на тяхно място?

ИВАН КОСТОВ: Мога да споделя, че не е необходимо да се хвърля вината върху нормативните актове. Ние действахме при кризата с аварията в Бобовдол без да имаме каквито и да е нормативни актове. Но действахме в първите петнадесет минути и веднага поехме кризата в ръцете си. Криза имаше и с огромните пожари, които нарочно бяха подпалвани в страната, криза имаше и по време на депортирането на косовските албанци, когато около София и в покрайнините падаха ракети. Така че аз имам опит от три кризи и мога да кажа, че не е необходимо да има нормативна уредба, ако има правителство, което е съвестно в задълженията си. Законът не му пречи да помогне на гражданите, да прояви солидарност, която то може да прояви само по този начин – като създаде организация, като създаде координация, като предвиди рисковете, като ги неутрализира предварително.

ВОДЕЩ: Изглежда има топла връзка между кризата, свързана с наводненията и тази в политиката. Забеляза се, че ДПС остро атакува НДСВ по отношение на реакциите на правителството в оставка. Вие виждате ли такава връзка между кризата в политиката и бедствията от наводненията?

ИВАН КОСТОВ: Според мен, такава криза няма. Защото правителството, което тези

се задава е правителство на ДПС, БСП и там който е друг… Българския народен съюз. А тези двама основни виновници – Кабил и Хюсменова – са от Движението за права и свободи. Всъщност, те са от групата от трима министри, които създават тази вълна, заляла много населени места под язовир “Тополница”. Така че, това са си същите хора. Те са си със същото жалко ниво на компетентност. И наистина, нивото на компетентност е жалко, което те демонстрираха. Може би, само Долорес Арсенова беше още по-жалка днес.

ВОДЕЩ: Все пак, искам да повторя въпроса си. Движението за права и свободи атакува НДСВ за реакциите на правителството…

ИВАН КОСТОВ: Да, за да се предпази от атаките, които задължително падат върху него. Защото стопанисването на водите и преодоляването на бедствията, изводите от предишните две кризи е изцяло в сферата на компетентност на Хюсменова. И Хюсменова трябваше да е министърът, който да иска от министър-председателя Сакскобургготски да свика Съвета по сигурността и да иска от него да бъде създаден Национален кризисен щаб. Това е нейно министерско задължение. То й е вменено по силата на нормативите и тя не си го е изпълнила. Същото се отнася за Кабил. Кабил до преди три-четири месеца е бил шеф на “Напоителни системи”. Той е бил, така да се каже, човек, който директно отговаря. “Напоителни системи” са тези, които изпускат язовирите. Няма как тези хора да не са виновни. И заради това атаката на ДПС е за да се отвлича вниманието. Основните виновници аз така съм ги подредил: Сакскобургготски, Кабил, Хюсменова и Долорес Арсенова. На тях в сферата на дейността им е предвидено да…

ВОДЕЩ: Виждате ли връзка между атаките на ДПС към НДСВ и недоволството им от продължаващите опити за договаряне на нова коалиция?

ИВАН КОСТОВ: ДПС се опитва да неутрализира НДСВ като участник в управлението, защото стават много вождове, а много малко власт за преразпределение. На всеки вожд се пада малко власт. А малко власт не е достатъчна за обръча от фирми.

ВОДЕЩ: А в такъв случай, след като ДПС се опитва да премахне НДСВ от властта, към каква коалиция се върви, според Вас?

ИВАН КОСТОВ: Тях, ако ги питаме: ДПС, БСП и БНС.

ВОДЕЩ: Това ще бъде ли работещ кабинет?

ИВАН КОСТОВ: Ще бъде изключително непопулярен. Но ще бъде и неработещ. Това ще бъде един кабинет, който ще стане по същия начин, който беше провален при първия мандат. Това е същия подход. Ако и НДСВ е вътре – тоест, както казахме с много вождове и малко власт за разпределение, това ще е вече друга формула. Но формулата ДПС, БСП и част от БНС, без няколко души от него, то това ще бъде същият модел на правителство, който се опита да направи Сергей Станишев.

ВОДЕЩ: Само че с Българския народен съюз в състава.

ИВАН КОСТОВ: Аз си мисля, че няма да може целият БНС да влезе там. Би трябвало да бъде разбит. Доколкото познавам г-жа Анастасия Мозер, тя не е способна на такова действие.

ВОДЕЩ: Добре. Г-н Костов, благодаря Ви за изразеното от Вас мнение. Иван Костов, бивш премиер на България, в интервю за “Инфо радио”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...