Иван Костов: Основната причина да не се продаде Булгартабак холдинг – това е много зловредната роля на ДПС.

Парламентарна група на ОДС (Демократи за силна България и БСДП) не е доволна от отговорите на министрите. Не може да сме доволни от отговорите на вицепремиера г-жа Шулева. Тя не отговори на въпросите, не влезе в дебат със залата. Тя нямаше и намерение на отговаря на въпросите, защото дори не си ги записа. Според някои, това може да е проява на арогантност и високомерие. Но аз мисля, че тя всъщност няма отговори. Нека приемем тази добронамерена формулировка.
Не можем да приемем отговорите на министър Мехмед Дикме, който започна саботажа на сделката за приватизация на БТХ. Той заяви, че е заинтересован да бъде приватизиран БТХ. Той е заинтересован, но си е оттеглил подписа и е саботирал сделката. Той твърди, че ДПС е заинтересовано от тази сделка. Това на практика е лицемерие. Не може да се говори по този начин, ако човек се отнася отговорно.
Пристъпвайки към въпроса за продажбата на печелившата част на БТХ, искам да кажа, че това е една изключително трудна и сложна задача. В началото на управлението на НДСВ и ДПС тук се говореха абсолютни небивалици. Сега се оказа, че това е наистина трудна и тежка задача. Това признание прозвуча изключително късно и то пречи на управляващото мнозинство да завърши тази приватизационна сделка.
Говорейки за приватизацията и за националните интереси – дали са защитени или не, и пленарната зала изпадна в детайлите на един документ, под който не стоят подписите на министрите. Дори това, върху което са били съгласни, впоследствие е отпаднало. Това е факт и ние не можем сериозно до обсъждаме такъв документ, който на всичкото отгоре съществува в три варианта.
Ние трябва да се отдалечим малко от нещата и да кажем какъв е националният интерес. Безспорно националният интерес е да се завърши структурната реформата в тютюневия и цигарения отрасъл чрез приватизация на БТХ. Това е националният интерес. Няма друг национален интерес. Ако тази приватизация не е осъществена, това е неблагоприятна новина, влошаваща перспективите за развитие на българската икономика. И това е безспорно. Тази новина пропъжда чуждестранните инвеститори, запазва субсидиите и ангажиментите на българския данъкоплатец, запазва остарели технологии, сивия бизнес и ниските нива на доходи, които хората получават в тютюневия и цигарения отрасъл.
Това е лоша новина за стотиците хиляди български граждани, чийто поминък е свързан с тютюна. След провала на управляващите, те няма да могат да разчитат на сигурност за своето препитание. Годините, които идват напред, ще бъдат все по-несигурни и криещи все повече рискове за тях. Това е основният проблем през тези седмици в нашата страна.
Защо правителството се оказа неспособно да продаде дори най-печелившата част от БТХ? Трябва да се кажат ясно и честно причините, защото пак ще има опити за продажба на БТХ и трябва да се поучим от тези грешки.
Първата причина, поради която не беше продаден БТХ, е калпавата стратегия, внесена в Народното събрание, в която е запрограмиран провалът. Тя е направена под диктовката на потенциални купувачи, съдържа съществени противоречия и се оказа несъответстваща на реалните условия. Най-вярната присъда за качествата на тази стратегия даде самата провалена приватизация.
Второ, водещите министри в кабинета на Симеон Сакскобургготски се оказаха неспособни и некомпетентни да проведат открити и сериозни преговори със стратегическия инвеститор. Те се грижеха много повече за това какви псевдоуспехи ще отчетат пред медиите, отколкото от съдържанието на договореностите. По пътя на това, на няколко пъти въвеждаха в тежко заблуждение българската общественост. Оказа се, че макар и да са поемали недопустими ангажименти от страна на българските държавни институции, те на практика не са имали готовност и единна позиция за продажбата на единствената печеливша част от БТХ.
Трето, управляващите, включително управляващото мнозинство в тази зала не потърси подкрепа за приватизацията на БТХ от останалите народни представители от другите парламентарни групи. Прояви се високомерно отношение и арогантност към тях. На два пъти бе провален парламентарният контрол, където можеше да се потърси и друга подкрепа, извън тази в мнозинството със сериозни аргументи, които да имат качествата да издържат на сериозна критика. Това не беше направено.
Четвъртата и най-сериозна причина за провала на приватизацията на БТХ, това е ролята на Движението за права и свободи. Ролята на ДПС ясно пролича по време на дискусията в залата – за саботиране на продажбата.
Този саботаж се прави с политически причини и ние всички в тази зала знаем защо ДПС прави това. Прави го, за да държи под контрол своите избиратели в смесените райони и особено хората, които се препитават от тютюна. Прави го, за да играе ролята на политически брокер. Прави го, за да запази чрез икономически лостове своето политическо влияние и представителство.
Основната причина да не се продаде БТХ – това е много зловредната роля на ДПС.
И накрая, искам да кажа, че точно поради тази причина народните представители от ОДС няма да подкрепят предложения проект за решение, внесен от Юнал Лютфи, Четин Казак и т.н., тъй като това е опит ДПС да се скрие зад нашия вот, прехвърляйки вината единствено върху кабинета и министрите.
Ние предлагаме свой проект за декларация, в който честно се определят отговорностите на всеки, който участваше в провала на приватизацията на БТХ. Благодаря Ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...