Иван Костов: Орешарски и Гагаузов да си ходят, свързани са с мафията

Г-н Костов, ще успее ли правителството до 16 юни да отговори на въпросите, поставени от ЕК?

Ще съумее да направи PR, а че няма да отговори на въпросите, е ясно. Защото най-директният отговор е освобождаването на няколко ключови министри, които очевидно се занимават с прикриване на връзките между власт и престъпност.

Ще ги назовете ли?

Например финансовият министър Пламен Орешарски, например министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и т.н. Или поне да бъдат отстранени до 16 юни и да се предприемат някакви действия. Защото всяко тяхно действие е прикриване на връзките с организираната престъпност. Нека си спомним например, че министърът на финансите организира проверка на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” и каза, че всичко е наред. Как може да е наред? Той само с това “НАРЕД”, си е заработил, според мен, престъпен състав, защото зад гърба му Сметната палата каза нещо съвсем друго. Как така “НАРЕД”? Значи Орешарски е правил някаква формална проверка. Така че най-радикалната и сериозна мярка е всички, за които има достатъчно страхове или притеснения, че са обвързани, не дори доказателства, а само насочващи факти, трябва да бъдат махнати.

Преди повече от три години Ахмед Доган се обърна към симпатизанти на ДПС в Стара Загора и каза, че те не знаят сладостта на властта. И им обеща да я вкусят ако осигурят един мандат на партията от тук. Как ще коментирате поисканата от Демир Баба Теке повече власт през следващия управленски мандат за ДПС?

Това е един специфичен начин, по който ДПС помпат своето собствено самочувствие. Колкото и да изглежда странно за българския гласоподавател, те така печелят доверие, за да бъдат подкрепяни от своя електорат. Собственият им избирател затова гласува за тях- ТЕ ДА ИСКАТ ПОВЕЧЕ ВЛАСТ. Схемата е много проста: повече власт, повече пари и все нещичко ще стигне до хората. Така поне се залъгват гласоподавателите на ДПС. Ето призовават ги: “кандидатствайте за позиции в администрацията, полицията, навсякъде, ако ви откажат, жалвайте се в комисията по дискриминация и в съда”. Това, разбира се, е право на всеки български гражданин и няма защо ДПС да го казва. Но те казват: ние искаме още повече власт, за да отворим още по-широко вратите на вашите мечти. А дали е редно да се предявява такава претенция, е съвсем друг въпрос. Днес от ДСБ ще предприемем едни действия, за да фокусираме вниманието върху тази сладост на властта, която изпитва господин Ахмед Доган. Може би ще активизираме Комисията за борба с корупцията в Народното събрание с принципната идея всички сигнали, които се получават за облагодетелстване на политици, да бъдат проверени съобразно законите и с парламентарни средства. Първо могат да се проверят всички сигнали за подставени лица, за пране на пари, за неплащане на данъци, за нередовни сделки с имоти, хотели и т.н. Ще искаме тези неща да се докажат или да се изчистят имената на политиците.

Има ли алтернатива управлението на тройната коалиция, която поиска още един мандат?

На първо място трябва да се смени т.нар. социално-либерален модел. Той разруши социалната пазарна икономика, деморализира държавните институции и разби обществената солидарност, върху която са изградени здравеопазването, образованието и осигурителната система. Сега има непримиримо различие в обществото – който има пари, получава здравеопазване, образование, който няма… затова трябва да се стопят разликите в качеството на живот. На второ място в следващото управление и трите партии трябва да са в опозиция. Иначе ще бъде пренесена приемствеността в корупционните практики и обвързаността с престъпността няма да бъде разбита. Реформата в политическата система трябва да не допусне олигархията и мафията във властта.

Да предположим, че десницата влезе в следващия парламент с една малка група. Как си представяте едно Народно събрание с ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и ЛИДЕР? Каква ще бъде ролята на десницата в такава конфигурация?

Да бъде коректив. Ценностната десница, десницата на западноевропейските ценности трябва да бъде строг коректив по отношение на управлението.

Как би се осъществило дясно управление при евентуално подобно представителство в парламента? И как ще коментирате факта, че олигархичният бизнес си прави партия?

Това не се случва за първи път в историята на прехода. Така беше и с НДСВ, и с ДПС, и с Мултигруп.

Не вървим ли по пътя на руския олигархичен модел?

Да, да, това е редицив, който ни доближава до руски политически практики, за съжаление.

Ще има ли смяна във властта в ДСБ. Ще отстъпите ли председателството на партията на Даниел Митов?

Мисля, че той сам отговори на този въпрос.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...