Иван Костов: Опозицията е мачкана в Народното събрание

Водещ Величко Конакчиев: В студиото е лидерът на “Демократи за силна България”, ексминистър-председателят Иван Костов. Добър ден…

Иван Костов: Добър ден.

Водещ: …г-н Костов, може би да започнем с проблемите, които ще пренасяме и ги пренасяме, от 2007 г. към 2008 г.

И. Костов: Основният проблем, който ще се пренесе, е инфлацията. Високите цени през изтеклата година, над 12,5-13 процента инфлация ще се пренесат и в следващата година ще има също висока инфлация, за съжаление, спомогната от действията на управляващото мнозинство, защото бяха покачени акцизите на много от най-масово купуваните стоки като горива, ток, въглища, цигари.

Вследствие на промените в данъчното облагане хората с по-ниските доходи от средните, върху тях се стоварва и една допълнителна тежест след премахването на необлагаемия минимален доход, а и въвеждането на плоското облагане, плюс инфлацията, която няма да може да бъде обуздана. За съжаление това са негативните неща.

Аз мисля, че ще се пренесе и липсата на капацитет за усвояване на еврофондове. Като членове ние не взехме нито едно евро, а платихме 660 милиона. Аз се боя, че следващата година няма да бъде достигнато усвояването, което е необходимо. Пак ще има минимално усвояване на средства. Няма мотив в самото управление да усвоява бързо и силно европейски фондове, защото това означава…

Водещ: А капацитет?

И. Костов: И капацитет няма, но няма и мотивация. Усвояването на средства по еврофондовете ще увеличи дефицита по текущата сметка, защото е автоматично, нали, колкото повече се задвижва оборотът, толкова повече икономиката тегли средства, включително от внос. Така че под претекста, че трябва да възпират нарастването на търговския дефицит, управляващите просто не са заинтересовани. Тоест, нито мотивация има, нито потенциал има. Това разочарование от сблъсъка с живота след членството на ЕС, то е масово. Българинът видя, че влизайки в ЕС, ставайки европеец, практически освен възможността да излезе да работи в Европа нищо друго не се подобрява вътре в страната – нито на пазара, нито на достъпа му да пазара.

Водещ: Как работеше 40-ото Народно събрание, особено тези последни дни…

И. Костов: Диктат.

Водещ: …на 2007 г.?

И. Костов: С диктат.

Водещ: Те бяха по-драматични. Имаше ли място за опозицията, чуваше ли се тя?

И. Костов: С диктат, с мачкане. Българските избиратели избраха слаба опозиция. Искаха да има слаба опозиция. Искаха цялата власт да се концентрира в ръцете на БСП, ДПС и НДСВ. Това искаше избирателят. Получи го, но вследствие на това опозицията бива мачкана в това Народно събрание, отнема й се думата, не й се дава възможност дори по демократични процедури да защитава вижданията си. Ние трудно дори съобщаваме на обществото, че в последния ред на Закона за бюджета правителството предвиди задължаване, поемане на държавен дълг в размер на 1 милиард и 200 милиона.

Водещ: За АЕЦ “Белене”.

И. Костов: За АЕЦ “Белене”. След като изхарчи за 3 седмици милиард и 400 милиона, сега за 1 час Народното събрание увеличи дълга на страната с милиард и 200, и то след наглото лъгане от страна на членовете на това правителство и най-вече на тогавашния енергиен и икономически министър Румен Овчаров, че няма да има държавни гаранции за изграждането на АЕЦ “Белене”.

Водещ: Добре, за какво е тази държавна гаранция?

И. Костов: Очевидно е известно на Европейската инвестиционна банка, че ползите са съмнителни, а разходите – огромни и затова е поискала държавна гаранция.

Водещ: Искам да ви попитам за кратки коментари и на тези последни рожби на парламента в края на годината, имам предвид инспектората на Висшия съдебен съвет и държавната агенция за национална сигурност.

И. Костов: Висшият съдебен съвет е рожба, от която всички се отказват. Нещо като захвърлена рожба. А що се отнася до инспектората, стана голям дебат за инспектората и го направиха по най-разхитителния начин, впрочем както направиха Висшия съдебен съвет, впрочем както направиха държавната агенция за национална сигурност. Там се изляха привилегии и се изливат в тези новоизлюпени институции, защото са с неограничени заплати, с какви ли не привилегии, всичко, което обикновеният човек не може даже да се сети, че съществува, всичко това е излято върху тези нови институции.

Водещ: Има промени в Народното събрание. Създаде се и нова парламентарна група “Българска нова демокрация” от тези, които излязоха или бяха изгонени от НДСВ. Смятате ли, че… това вече го наричаме преструктуриране, има ли преструктуриране на политическото пространство, на парламентарната сцена?

И. Костов: Те не гласуваха член 1 и член 2, които са ключовите за приходите и разходите на държавния бюджет, и по-нататък с поведението си показаха, че започват като че ли да се държат с… опозиционно поведение имат. Но знаете ли, за да бъдеш опозиция в Народното събрание, се иска много повече, отколкото да се гласува. Защото не знам дали ще бъде по-силна опозицията, но във всички случаи пропастта, която започва да се отваря между хората, избирателите и управляващите, а опозицията винаги е откъм страната на хората в този случай, става все по-голяма, така че и опозицията започва да се отдалечава значително от точките на съгласие с управляващото мнозинство.

Водещ: Зад думите може би да се крие някакво предположение за предсрочни парламентарни…

И. Костов: Не, не.

Водещ: Още не?

И. Костов: За съжаление точно това предположение не е, ще бъде пресилено да кажем, че… аз поне нямам предвид…

Водещ: Близостта на ДСБ и СДС ще прерасне ли в нещо повече още 2008 г.?

И. Костов: Вижда се възстановяване на известен тонус в средите на ОДС и на СДС, опозиционен имам предвид…

Водещ: Опозиционен. Променя ли се отношението ви към ГЕРБ и Бойко Борисов?

И. Костов: То е абсолютно неизменно и едно и също е било винаги, защото нямаме причини да го променяме. Тяхната програма, новият им десен проект не може да бъде програма за нас. Тя е, първо, популистка, не е реалистична и в много отношения неприложима, а от друга страна ние очакваме категорична промяна на позицията им по отношение на комунистическия режим, на неговия репресивен апарат. Една категорична дистанция по отношение на представителите на репресивния апарат на комунистическия режим в обществения и политическия живот на страната. Ние искаме те да се разграничат от кметове, общински съветници, които дойдоха от Държавна сигурност и напълниха редиците на ГЕРБ. Но ние имаме един и същи приоритет. Приоритетът е БСП, ДПС и НДСВ най-после да отидат в опозиция. Те управляват вече 8 години. Добре е да се проверят делата им. Управленските им дела да се поставят под критичния поглед на независима, на дошла друга управляваща сила, която да каже: това е било правилно, това не е било правилно. Да потърси сметка от провинилите се. Да каже кое е причинило щети на страната и т.н. А не да гледаме само прочита на едни и същи хора за това, какво се е случило.

Водещ: Това е и вашата работа, работа на опозицията също.

И. Костов: В това отношение искам да кажа, че ние имаме общ приоритет. Така че на тази основа може да се търси взаимодействие, нали, в едно бъдещо Народно събрание. Но е много рано да се говори.

Водещ: Бъдещето на ДСБ, вашето бъдеще?

И. Костов: Нашето бъдеще зависи от енергията и от способността ни изцяло да се обърнем към проблемите на хората, към техните интереси, да защитаваме, хората да са убедени, че защитаваме всеотдайно и до край техните интереси.

Водещ: Оставате начело на ДСБ?

И. Костов: Да, на базата на последното ни национално събрание това са решенията и аз ще си изпълня дълга и обещанието, което съм дал пред своите колеги до край.

Водещ: Съдейки по думите ви, 2008 г. няма да бъде по-добра от 2007 г. за България и за българите.

И. Костов: Това трябва да се раздели на две части. Ще бъде по-добра, безспорно, за хората с доходи над средните, нека така да разграничим нещата.

Водещ: Над средните, над 800 лв.

И. Костов: Защото това, което се случи в тази есен, в тези последни седмици, е, че хората, които взимат доходи над средните, говоря за цялото семейство, примерно да взима над 800, даже над 900 лв., може би даже над 1000 лв. трябва да взимат двама работещи. Това са доходи над средните. Хора, които взимат доходи над средните, ще бъдат по-добре. Нека да не си кривим душата. Не бива да сеем навсякъде съмнения в това, което се случва. Тези хора ще бъдат по-добре, първо, защото бяха облекчени много силно данъчно. Така че хората, които правят бизнес, хората с висока квалификация, с високо заплащане, с добри професии, хората от средната класа ще бъдат по-добре.

Водещ: Дали ще останат тук, това пак е въпрос?

И. Костов: Това е въпрос. Тези, които няма да бъдат по-добре със сигурност, са хората с доходи под средните. За тях животът ще бъде значително по-тежък, защото върху тях падна нуждата да издържат държавата в по-голяма степен, отколкото я издържаха досега.

Водещ: Благодаря на лидера на ДСБ, ексминистър-председател Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...