Иван Костов: Опитват да ни залепят за “Атака”

– Г-н Костов, събранието на ДСБ беше много спокойно, без битки и интриги. Как успявате да сте толкова единни?

– Демократите са в тежка ситуация, в отбрана. Отбраняват се с много малко хора в опозиция на огромно мнозинство. Би било абсолютно противоестествено и самоубийствено да се толерират противоречия и единоборства. Затова е нормално ние да сме опрели плътно раменете си един в друг. За разлика от останалите ние се борим. Срещу реабилитацията на репресивния апарат и срещу заплахите, които отдалечават европейското ни членство. Не ни остава никаква възможност за битки помежду ни.

– Говорите за смъртта на старата десница. ДСБ ли е новата?

– ДСБ е новата десница, а каузата й е за силна България в обединена Европа. Този наш политически проект е отвъд влизането ни в НАТО и ЕС. Гордеем се, че по никакъв начин не сме зависими и не сме под контрола на бившата комунистическа партия. Не сме създадени от тях и за нас нямаше място в политическата карта, каквато я рисуваше олигархията. В нея имаше място за всякакви десни коалиции. Сега се вижда, че те са абсолютно мъртвородени и безпомощни като опозиция. Нещо повече – те са съглашателски. Ние не сме такива и това тепърва ще личи. ДСБ съхрани алтернативата за демократичните и рационално мислещите избиратели. Не сме нито лъжлива, нито фасадна алтернатива. Затова все повече и по-често ни визират като основен противник, особено остро от БСП. Не визират другите, защото ги виждат, че берат душа или са удобни. Ние не сме недемократична алтернатива, не сме ксенофоби, нито хора на антиевропейските етнически послания. Не случайно се опитват да ни залепят за “Атака”, която не намери нито една дума да се противопостави на Обществения съвет от генерали и бивши сътрудници на ДС към МВР. Ако беше десница, нямаше как да не реагира. “Атака” е крайнолява и ксенофобска формация.

– Гордеете се, че сте видели преди другите разпада на старото дясно. Но не бяхте ли именно вие катализатор на този разпад с напускането на СДС?

– Ако ние бяхме причината, СДС щеше да намери други перспективи и хоризонти за себе си след нашето оттегляне. Фактът, че нашите критики от тогава сега ги повтарят други хора в СДС, показва, че това е дълбоко органична слабост на тази партия. Не нашето излизане, а оставането на слабостите в СДС са причина за погубването. Вярно е, че заедно с нас от СДС си отидоха много мислещи и интелигентни хора. Те напуснаха тялото на СДС, защото там трябваше да съжителстват с истинската клиентела и мафиотизиран политически елит. Ето, вижте ги – кого издигат за кандидат за кмет – бивш мултак. Не искаме да сме тяхна маска.

– Радва ли ви случващото се в СДС?

– Има си хас да се радвам. Защо да се радвам? Там останаха много честни хора, които не са част от нечия клиентела. Те вярваха, че са полезни за България. Лошото е, че случващото се там няма отношение към бъдещето на страната.

– Кой е правилният избор за СДС?

– Няма добър изход за СДС, защото тези, които ще спечелят там, не могат да се отрекат от собствения си политически курс. Надежда Михайлова е права в едно -тя има много сериозни политически различия с Петър Стоянов. Знаете ли кои са те дали СДС да върви по пътя към НДСВ, или да се върне към ДСБ. Нямат други различия. Това каква партия е? Тя не генерира собствена визия. Петър Стоянов не зае позиция срещу Обществения съвет в МВР. Нека да отговори вярно ли е, че когато той имаше офис в “Орбита” и там бяха офисите на сикаджиите, той е поддържал близки отношения с един от членовете на този съвет. Нека да си каже, преди да го изберат за шеф на СДС.

– Твърдите, че вашата аудитория са рационалните и демократично мислещи хора. Те обаче са гъвкави, а не праволинейни като вас, искат правила, но не искат да ги вкарват в калъп.

– Ще ви обясня, като ви дам конкретен пример със София. Ние предлагаме за кмет честен човек, доказан професионалист, който не е член на ДСБ. Чрез Светослав Гаврийски ДСБ не иска политическо присъствие в общината. Предлагаме го на тези, които вие наричате гъвкави и неправолинейни като нас. Нека той да е техният кандидат. Г-н Гаврийски не може да говори на нашия език. Изобщо не искаме демократите в столицата да възприемат нашето въоръжение, защото ние сме бойци в момента. Гаврийски изобщо не може да възприеме нашата твърда позиция. Това е посланието ни към свободните софиянци.

– Как Гаврийски ще пребори Бойко Борисов?

– Той не може да е кандидат на демократичните софиянци. Няма как, той е пожарникар. Човек, който се правеше на топченге и екшън герой. Човек, които непрекъснато нарушаваше закона, вадейки информация, която е следствена тайна, след всяко кърваво убийство. В миналото Борисов е поддържал тесни контакти с организирани престъпни групировки. Някои могат да се тълпят за автографи при него, но тези хора вероятно нямат морални устои, каквито имат демократичните софиянци. Борисов сам признава, че не става за кмет, в момент на трезва преценка. Когато му се зададе въпросът какво е в състояние да направи за града, той веднага изпада от всякаква конкуренция. Какво ще прави? Ще ни се показва по телевизията ли? Може би ще си направи тв канал и ще ни говори всяка вечер. Че той не разбира нито от градоустройство, нито от кучета, транспорт или финанси. Столичният бюджет е напълно блокиран в грандомански проекти. Как Борисов ще се справи с този капан? Та той дори няма да разбере, че е в капан. Говоря съвсем доброжелателно за него. Той просто това може.

– Защо твърдите, че ако спечелите София, ще отстраните Симеон от политиката. И защо изобщо това трябва да ви е цел?

– Симеон Сакскобургготски е изключително вреден. Той беше инструмент на бившата компартия да порази политическото ни пространство. Той е абсурдна фигура. Бивш престолонаследник, който се преструваше на премиер, а сега на политик. Със самото си присъствие той разлага политическото представителство в България. Надявам се в някакъв момент апетитите му да бъдат задоволени и да загуби интерес към България.

– Очаква се той да се кандидатира за президент.

– Ако кандидатът му загуби в София, Симеон няма никакви шансове. Това е политическата технология за отстраняването му. Ако кандидатът на НДСВ не се класира на втори тур в столицата, Сакскобургготски ще започне да залязва.

– И тогава ДСБ ще спечели президентския вот?

– Ще имаме реални шансове. А Симеон не може да не загуби в София, защото измами много демократи и заведе вота им на “Позитано” 20. Те няма да му гласуват, както се изразява той.

– И Георги Първанов наричате вреден.

– Ние ще търсим отговорност от него за това правителство на измамата. ДПС е съвършено излишно в кабинета. То няма какво да прави там, то е пето колело в каруцата. Сложено е там, за да дотъркаля етническия вот до президента Първанов за втори мандат. Това е политическо безсрамие. Пред очите на всички Първанов купува вота с власт и всички мълчат. Бори се за етническите гласове чрез държавната трапеза. Избирателите ще го накажат.

– Появи се въпросът дали вие няма да сте кандидатът на ДСБ за президент?

– Президентските избори за нас са втора стъпка. Там трябва да дадем много решителна битка с политическата мафия. Формулата е да издигнем кандидидат, но той да стане кандидат на демократите. Аз съм човек, който се радва на уважението и доверието на Демократи за силна България и вероятно на някаква периферия и съседни формации. Не мога да бъда такова предложение. Мога да стана техен кандидат, след като се възстанови доверието. Но това иска много време и победа на избори.

– Наистина ли вярвате, че управляващите нямат искрено желание да влезем в ЕС?

– Искат парите на европейците, но не искат да им спазват правилата. Аз от малък съм научен, когато майка ми ме е питала дали искрено искам нещо, да си задавам въпроса готов ли съм да платя цената. Е, на тях кой ще им даде парите? Европейците да не са луди? Отиваме при тях и какво им водим – все по-страховита и силна мафия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...