Иван Костов: Операция “Респект” не дава добри резултати

Водещ Иво Инджев: Добър ден, г-н Костов. Поканих ви, защото, струва ми се, вие бяхте първият политик, който се ангажирахте с тезата, че полицията е извършила убийство. Тогава, когато все още Министерството на вътрешните работи твърдеше, че Ангел Димитров-Чората в Благоевград е починал от естествена смърт, от кардиогенен шок, вие се ангажирахте с тази теза. Това беше първият знак според мен за обществото. Слушах много внимателно ваше интервю по “Инфорадио”, когато вие го казахте. Поне за мен това беше началото на този разговор от политическа гледна точка. Няма съмнение, че в това има политика. Сега се оказа, че сте прав. Министерството на вътрешните работи дава заден ход. Как обаче ще отговорите на упреците, че спекулирате за политически цели със смъртта на един човек?

Иван Костов: Няма да отговарям на такива упреци, защото този случай, дори да го оставим настрана, пред нас е операция “Респект”, която беше започната с думи за прилагане на сила на ръба на закона, казани от министър Румен Петков, министър на вътрешните работи, и отвъд, дори и отвъд закона, както казва пък министърът на правосъдието Петканов. Такава операция, която започва с такива подстрекателски напътствия по отношение на Министерството на вътрешните работи, където далеч не всички са светци, напротив, има многобройни сигнали, че са свързани с организираната престъпност отделни служители на Министерството на вътрешните работи, това нещо, то ще си остане и след този случай, тъй като операцията продължава. След подстрекателството наистина имаше убийство, но след убийството за първи път имаше прикриване на убийството, в което участваха висши чинове в Министерството на вътрешните работи, сред които е този Богомил Янев, който очаквахте да се обади, сред които обаче и е главният секретар на МВР ген. Илиев.

Водещ: Ние все още очакваме…

И.Костов: Тези хора прикриваха убийството. Често се случва дори в демократичните страни полицай да застреля, да превиши силата и примерно да причини смърт на преследван, на заподозрян и прочие, но никога това не е, след като има подстрекаване и никога това нещо не се прикрива, а прикриването и последвалото извинение с продължаването на операцията е нещо, което политически не може да бъде оставено без последствия, защото политическият факт е, че тази операция не дава добри резултати независимо от това, което твърдят управляващите. Напротив, тя показва нещо много страшно че хора, за които има съмнение, че са свързани с организираната престъпност, целият Благоевград говори за това, че убитият е бил неудобен свидетел именно за такива престъпления, за наличието на такава престъпна дейност в самото МВР, това нещо не може да остане без последствия независимо от случая, пак казвам.

Водещ: Предполагам, че не искате да оставите без последици и онова, което министър-председателят Станишев каза по повод на вашето управление, че тогава също е имало подобни случаи, дори повече, отколкото сега.

И.Костов: Това първо не е вярно, а второ, всеки случай не е ставал след подстрекателски изказвания и не е бил прикриван, а веднага е бил посочван този, който е извършил престъплението, името му се е научавало веднага от обществеността. Вижте какво става в случая. Няколко души убиват по особено мъчителен начин човек, български гражданин. Ние не знаем имената на извършителите. Защо не знаем имената, защо тези хора продължават да служат в органите на МВР? Казват, от гледна точка на безопасността. Чия безопасност? На тях самите? Ами, те са опасни, защото са вътре в МВР, за останалите хора. Може би най-добрите и най-ясните действия щяха да бъдат, ако тези хора просто бяха посочени, беше казано тези са тези, които са извършили това деяние, нека си носят отговорността. Сега това нещо е скрито от обществото. Как може да се укриват хора, които са причинили смърт на гражданин.

Водещ: Подалият оставка бивш вече началник на Районната дирекция на вътрешните работи в Благоевград…

И.Костов: Той каза нещо…

Водещ: … ген. Богомил Янев е вече на телефона.

И.Костов: Той каза нещо ужасно.

Водещ: Да, кажете, за да проверим.

И.Костов: Нека да обясни как може да казва, че убийството е логичен край на всеки престъпник. Това ли е логичният край на престъпника?

Водещ: Г-н Янев, добър ден. Благодаря ви за това, че се съгласихте въпреки тази особена ситуация да участвате в този разговор. Така ли е, логичен край ли е на всеки престъпник едно убийство?

Богомил Янев: Добър ден на зрителите на Би Ти Ви и на вашето предаване “В десетката”. Но аз искам най-напред да опровергая г-н Костов, който се опитва да внуши на българското общество три тези. Първо, че убийството е умишлено по негови думи, второ, че случаят се прикрива, и трето, за невинността на един български гражданин. И да не говорим за всичко останало по отношение на логичния край, за който говори г-н Костов, за това, че има данни за корупция, и за това, че той не е удобен свидетел. Ако имате време, бих искал да коментирам всички тези въпроси.

Водещ: Ще ви помоля накратко, понеже имам и въпроси към вас.

Б.Янев: Първо, по отношение на предумишлено убийство – не може да се говори. Г-н Костов, като има претенции да бъде много обективен, тогава нека да изчака да се произнесе прокуратурата и от нея… прокуратурата и следствието и конкретно военното следствие, защото случаят вече е поет от Софийска военна окръжна прокуратура, и тогава нека да чуем техните заключения и той да произнася неговата присъда. По отношение прикриване на случая. Изобщо не може да става за прикриване на случая, защото още в самото начало работихме по двете хипотези.

Водещ: Защо се забави толкова обаче, г-н Янев…

Б.Янев: Не ви разбрах, не ви разбрах.

Водещ: Защо се забави толкова резултатът? След една очевидно погрешна медицинска експертиза и натиска на близките да бъде направена втора. Такова впечатление се създаде.

Б.Янев: Кой резултат се забави? Вие задавате въпроси към мен, които са от компетенция на хората, които извършват експертизата. Експертизата се извършва от екип от съдебни медици. Така че още в самото начало, повтарям, ние включихме и Военна прокуратура в разследването. Ако искахме да прикрием случая, щеше ли да включим Военна прокуратура. Тя беше от самото начало на местопроизшествието.

Водещ: Вие лично видяхте ли прословутото тефтерче, г-н Янев, извинявайте, понеже…

Б.Янев: Видял съм го, но не искам да останат с погрешни впечатления зрителите на Би Ти Ви, защото г-н Костов се опита да внуши нещо, което абсолютно не е вярно. Ще ви отговоря и за тефтерчето. Да не отклоняваме въпроса. Видял съм го това тефтерче и с него ще отговоря на неговото обвинение за корупция и това, че той не е удобен свидетел. Това тефтерче е включено като веществено доказателство по делото за убийството на Кьоравия. Г-н Костов, ако някой му разреши, нека да отиде сам да се убеди, че там няма имена на полицаи. Така че никой от регионалната дирекция не се е притеснявал от това, че Ангел Димитров е щял да посочи полицаи…

Водещ:Като няма полицаи, има ли на политически лица?

Б.Янев: … моля ви… каквато тези се поддържа от неговите близки и от хората, които се опитват да се включат в тази кампания срещу политиката на министерството, срещу министерството.

Водещ: Между другото защо според вас именно най-близките хора не отидоха в Министерството на вътрешните работи да получат извинение от министъра, а отиде само брат му и един вуйчо ли, чичо, който май не му е съвсем по пряка линия роднина, а да кажем майката не отиде?

Б.Янев: Е, аз не мога да отговоря защо не са отишли неговите най-близки. Вероятно така са преценили. В началото баща му искаше среща с мен, но под давлението на неговия адвокат тази среща не се осъществи.

Водещ: Разбирам ви. Бихте ли казали дали вие наистина подадохте оставка, защото сте се почувствали зле в тази роля, или ви беше оказан натиск да го направите, защото конкретните извършители остават на работа, министърът декларира много ясно, че няма да подава оставка, а вие се оказахте предпазният бушон? Напълно доброволно ли беше вашето решение?

Б.Янев: Заявявам го най-категорично, че никой не е оказвал натиск върху мен, за да подам оставка. Просто това беше един мой морален дълг, морален жест, защото все пак от тази операция има един много неприятен трагичен инцидент, смъртта на един човек и аз поддържам само това, което каза г-н Костов – че какъвто и да е, и най-големият престъпник, не бива по този начин да се процедира. Но никой не е целял това. Искам това да се разбере от българското общество, а не да наричат българските полицаи убийци.

Водещ: Да. Благодаря ви, г-н Янев. Искам пък аз да ви уверя, че доколкото мога да говоря изобщо от името на медиите, медиите нямат намерение да застават срещу МВР, както вие с горчивина, изглежда, констатирате в свое интервю във вестник “Труд”. Напротив. В същото време обаче в ситуация, когато един задържан е убит на улицата, и то пред хората, от побой на полицаи, няма как това да не бъде коментирано. И искам да отправя един призив. Нека конкретните хора, въвлечени в тази акция, които са причинили смъртта на този човек, да проговорят пред медиите. Има начини медиите да запазят тяхната самоличност. В противен случай и медиите, и обществото ще останем с впечатление, че те имат какво да крият от обществото, т.е. какво им е било наредено точно по време на тази акция или преди нея и че това е всъщност може би най-важната информация, която интересува нашето общество. Благодаря ви за това участие, г-н Янев. Г-н Костов, нормално е да ви упрекват в политически пристрастия, но от друга страна вие сте политик и имате право като опозиция да контролирате този процес.

И. Костов: Аз, аз не се изненадвам, че г-н генералът ме упреква по този начин. Той е школуван в Държавна сигурност човек, който знае как да се държи в този случай. Лошото е, че той не каза “това са мои думи”. Логичен край на всеки престъпник е да бъде убит от полицаи това са думи, които той каза и които бяха записани, и го каза публично пред обществото.

Хубаво е, че той е еволюирал, казвайки, че е трагичен инцидент. Искам да съм наясно въобще не защитавам реномето на, на убития, това не е, не е моя работа, аз не знам как стоят нещата. Има 155 убийства, има огромна тревога в Европейската комисия и току-що завърши едно предаване на “Би Би Си уърлд”, в което отново се изразява тази тревога за това, че българските институции и българските власти нямат политическа воля да се справят с тази престъпност.

Има 155 убийства, няма наказани, няма повдигнати обвинения, има убийства, извършени от полицаи. Това е много тежка диагноза за българското общество, това съдържа риск за България и може да й попречи за членството в Европейския съюз.

Водещ: Изпреварихте въпроса ми дали не се притеснявате да ви обвинят, че сте адвокат на човек със съмнителен, съмнителна репутация от гледна точка на досието му, макар и то да е чисто…

И. Костов: Само…

Водещ: …като съдебно досие.

И. Костов: Само много злонамерен подход може да види в нашата реакция подобно поведение. Първо, ние не твърдим, че е предумишлено убийство. Има обаче подстрекателство от най-висши нива. Този случай не може да остане без последствия, защото не генерал Янев, министърът е казал да се прилага сила на ръба на закона. И тук медиите цяла седмица се питат какво значи на ръба на закона, задават въпроса на министъра на правосъдието, бивш вътрешен министър, Петканов и той го тълкува – ами, да минават и отвъд закона. Това е подстрекателство, това не е свързано конкретно с това убийство в Благоевград подстрекателство, но това по принцип е насърчаване на една институция, в която има служители, които са корумпирани и които са свързани с организираната престъпност, и това не е никаква тайна за никого, подстрекават се тези хора да прилагат сила отвъд закона. Това е много страшно, това не може да се прави.И след това ето този генерал и главният секретар участват в прикриване на убийството. Не може този генерал Янев, да оставим ген. Янев, всъщност ген. Илиев, главният секретар, да не е в състояние да прецени, че действа или крайно некомпетентно, или отива и поема отговорността за действията на полицията в Благоевград и казва, че застава зад тях. Той не може да застава зад тях, зад тези хора, които са причинили по особено жесток начин смърт на български гражданин, не може да застава главният секретар.

Той е или крайно некомпетентен, или човек, който прикрива убийство. Той няма какво да прави на мястото на главен секретар. Аз зададох този въпрос на министър-председателя ще го предложите ли да бъде, да бъде освободен. И той си замълча. Лесно се отърваха от ген. Янев, защото той по… всички знаят, беше човек на Бойко Борисов. И с аргумента…

Водещ: А вие смятате, че има и такъв аспект, на разчистване на сметки.

И. Костов: Министър Румен Петков с един куршум застреля два заека. Хем намери човек, който да е виновен, хем отстрани един приближен на… Това го знаят всички в Благоевград, знаят го и не само в Благоевград.

Водещ: Г-н Костов, всички знаят в България и за това, че съществува контрабанда в особено големи размери. Не мога да не ви попитам като бивш министър-председател и министър на финансите как така се оказа, че толкова години този порочен кръг не може да бъде разбит? Знам, че въпросът е много общ, но все пак вашата гледна точка.

И. Костов: Нека да кажем, нещо много сбъркано има и то пролича от отговорите на министър-председателя на моите въпроси. Аз го попитах той ще коригира ли стратегията за противодействието на корупцията и организираната престъпност. Там има два стратегически документа, в които е очертан подходът, по който държавата се бори. Стратегиите бяха преработени и бяха изоставени първоначалните стратегии, които се следваха до 2001 г., трябва да го кажем съвсем ясно. Беше създаден един квазиорган. Сега, на хората може би им е трудно да разберат всичко това, което аз ще кажа съвсем набързо, но този квазиорган, намирайки се над всички останали институции, започна да координира работата по противодействието на корупцията. Този квазиорган няма никаква полза от него, защото така се действа в страните от третия свят, където институциите са напълно корумпирани, разкапани и се създава нещо, което отвън ги осветява, показва корупцията в тях и се бори срещу тази корупция. Често се привличат и външни специалисти. Вие ще имате тук и възможност да зададете и на следващия си събеседник същите въпроси.Но това е неправилен подход за държава, която е узряла за членство в Европейския съюз. Митниците трябва да бъдат насърчени и трябва да бъдат, да създадат собствени програми, собствени вътрешни органи, защото те са… притежават компетентността, за да разкрият нарушителите.

Водещ: Те трябва ли да разследват сами или да разчитат на МВР?

И. Костов: Трябва да разследват сами. Те трябва сами да прочистват собствените си редици. МВР трябва само да прочиства собствените си редици. Разбира се, трябва да има и републиканска структура, която да се бори с тая корупция, но тя трябва да бъде по определен начин овластена. Не може с такава кампания, както в третия свят, ние да разчитаме, че ще се борим с престъпността и с корупцията.

И най-вече, най-болният въпрос в България има прокуратура, която има отказ от правосъдие. Ние това, което искаме с вас и с всички български граждани, е: ние искаме правосъдие, ние искаме правораздаване, искаме правосъдието да стигне и да накаже тези хора, които извършват престъпления. В България няма правосъдие, това е най-тежкият проблем на българското общество.

Водещ: Какво трябва да се направи, в оставащата ни една…

И. Костов: И, вижте, нека да…

Водещ: …минута, да ви попитам…

И. Костов: Нека да, нека да…

Водещ: …за да се променят нещата в правосъдната система?

И. Костов: Нека да завърша. Когато го няма правосъдието, когато не се наказват виновните, тогава всички усилия на административно ниво не могат да дадат резултатите, които, които обществото очаква. Тогава само се покачва тежестта върху фирмите, върху българските граждани, заплахата от действие на ръба на закона или от преминаването на закона. Всичко това пада върху българските фирми, върху българските граждани и никога няма да компенсира липсата на ефективно изправяне на престъпниците пред съда. Защото логичният край, нека да му кажа на този генерал, логичният край на всеки престъпник е да бъде обвинен, да бъде изправен пред съда и от съда да получи присъдата си. Така действа демократичното общество.

Водещ: С което вие прехвърлихте мост към следващата ни тема. Благодаря ви за това участие, г-н Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...