Иван Костов: Олигарси управляват България

Г-н Костов, какъв обществен ефект очаквате от вота на недоверие към правителството на Сергей Станишев, който бе гласуван миналата седмица?

– Очакваме първият ефект да бъде изясняване на некомпетентността на правителството в действията срещу бедствията, предизвикани от наводненията, и неспособността да се вземат правилните решения, които да предпазят хората. Второ, очакваме да станат ясни злоупотребите с нещастието на хората, извършени от управляващите, които са отклонили отделените от данъкоплатците средства, и те са отишли за фирми, които не са си свършили работата. На трето място, очакваме хората да видят нивото на арогантност на управляващите, които, след като обещаха да помогнат на хората, стигнаха дотам да оттеглят цялата готовност за подкрепа на гражданите и общинските ръководства и им казаха да се оправят сами. Очакваме да бъде видяно капитулирането на държавата пред нейните отговорности.

Излиза, че дебатът, предшествал гласуването, е по-важен. Смятате ли, че обществото ще се вслуша в данните, изнесени от опозицията?

– Опозицията изнесе много конкретни данни. Всички видяхме, че бяха споменати фирми и конкретни договори, механизми за корупция и злоупотреби. Какво ще стане оттук нататък с тези данни аз не мога да кажа, но е естествено те да бъдат предадени на Комисията по корупция и на главния прокурор. Поне най-фрапиращите нарушения.
Ще поиска ли партия “Демократи за силна България” нов вот на недоверие през май?

Говори се, че категорично ще поставите въпроса за оставка на вътрешния министър Румен Петков заради несправяне на проблемите с престъпността и корупцията? Имате ли такива намерения?

– Съвсем очевидно е, че Румен Петков не се справя. Но не е само той, министърът на правосъдието Георги Петканов е другото слабо звено в тази верига. Само че темата през май ще бъде по-широка. Тогава ще излезе официалният доклад на Европейския съюз и, надявам се, ще стане ясно дали България ще стане пълноправен член на Европейския съюз. И дали ще бъдем приети с предпазни клаузи, което ще бъде много сериозен провал. Едно проваляне на правителството в основния му приоритет – пълноправно членство в Европейския съюз, е съвсем естествена причина за искане на вот на недоверие.

Поддържате ли прогнозата си от края на миналата година, че това правителство ще довърши мандата си?

– Това правителство е на поделения интерес, на поделената власт. На властта за консумация в съотношение 8:5:3. Ако тази формула се спазва, тези хора, наредени около властта като около трапеза, ще си останат там.

Очаквате ли да има персонални промени в кабинета? Говори се вече за това…

– Ще бъде съвсем естествено министър-председателят, виждайки заплахите за пълноправно членство, да демонстрира решителност и воля и да направи бързи смени. Особено належащи са тези на вътрешния министър и на министъра на правосъдието. Така би се оформила една надеждна нова тройка – нов главен прокурор, нов министър на вътрешните работи и нов министър на правосъдието. Ако това се направи, ще има много по-силни аргументи България да настоява да не се предприемат срещу нея предпазни клаузи. Така че ако министър-председателят вижда това, би предприел нещо. А той не го вижда, той не оценява ситуацията като критична по отношение на целите, които сам си е поставил.

Докато бяхте министър-председател, още в началото на мандата си казахте буквално “българинът се отказа от правосъдие”. Това беше преди осем години. Защо до момента сякаш нищо не е направено в тази област? При положение че беше сред приоритетите и на вашето правителство?

– Аз не съм съгласен всичко да се слага в един кюп. Това е характерно за хора, които искат да опростят нещата. Правителството през 1997-2001 г., първо, изгради съдебната система такава, каквато тя трябваше да бъде по конституция. Беше създаден Върховният административен съд, беше изградена цялата структура на съдилищата, такава, каквато е по конституция. Все пак ние заварихме страната в ръцете на мутрите и фирмите бяха със стикери по вратите. Организираната престъпност убеждаваше обществото, че 30 хиляди тона захар са се изпарили на пристанище Бургас. Такава беше ситуацията тогава. Имаше пълно изпускане от контрол на престъпността. Трябва да се напомнят тези неща, защото ще излезе, че единици си ги спомнят. След това имаше рязко подобрение. Периодът 1997-2001 г. е с най-бързото противодействие срещу корупцията. Организираната престъпност беше смачкана. Макар че срещу нея нямаше толкова ефективни дела, колкото всички очакваха. Срещу корупцията бяха постигнати такива резултати, че след време главният прокурор Филчев образува дело срещу действията на една правителствена служба и нейния ръководител за това, че тя атакува корупцията във висшите етажи на властта. Говоря за делото срещу Атанас Атанасов. Няма министър-председател, който да е поръчвал подобен доклад. Няма шеф на служба в МВР, който да си е сложил подписа под такъв доклад. Няма хора, които да изпълнят такава работа сега. Вярно е, че тогава имаше много критики срещу правителството, пак за корупция, пак за връзки с организираната престьпност.Те идваха изцяло от среди от бившата държавна сигурност. Нямаше нито една критика от страна на Европейския съюз. Сега е точно обратното. Критиките за несправяне с престъпността и за гангстерските войни са от страна на Брюксел. Авторът на критиките е съвсем различен. Ако източникът е бивш шеф на Шесто управление на държавна сигурност, трябва да е ясно предварително, че той се занимава с активно мероприятие. Съвсем друго е, когато е Оли Рен. Или европейските експерти, на които работата им е да видят дали България не е отровна чаша в Европейския съюз.

Какво е състоянието на икономиката ни в момента, според вас? Преди седмица Националният статистически институт отчете инфлация с 8% по-висока в сравнение с тази за същия период миналата година.


– Това е стимулирана, очаквана от нас инфлация. Безспорно тя подкопава доходите на домакинствата и ги поставя в тежка ситуация. И тази година, подобно на миналата – ще имаме икономика, която постига някакви средновисоки темпове на растеж и благосъстояние, което не мърда от тях. Ще виждаме увеличаване на кредитите и чрез кредита – увеличаване на потреблението за сметка на задлъжняването на домакинствата и на фирмите. Но догодина вече ще видим и връщане назад.Тази година макрорамката е затворена при задължението да има 3% излишък на държавния бюджет с цел противодействие на други външни процеси. Тези 3% са пари, събрани от данъкоплатците, които имат за цел да намалят консумацията и инвестициите на фирмите и гражданите, и те ще отидат в държавния резерв. Това правителство не само не изпълнява своите обещания за рязко подобрение на доходите, но на практика ще продължи същата и дори по-усилена политика на охлаждане на икономическото развитие.


Докъде стигнаха усилията на десните партии да участват с общ кандидат в президентските избори през есента?


– Ние вече преминахме през първия кръг на предлагане на конкретни кандидатури. Ще има и други кръгове.


Наистина ли вашият заместник Веселин Методиев е кандидатът на ДСБ?


– Не мога да коментирам тази информация, тъй като сме си обещали да не го правим. Самите консултиращи ще решат как и какво да обявят. Просто това е една наша лоялност към самите консултации. Впрочем Веселин Методиев е една чудесна кандидатура.


Ще поеме ли ДСБ риска да участва в избора самостоятелно със свой кандидат, ако не се стигне до споразумение?


– Приоритетна цел ни е излъчването на обща кандидатура. Ще направим всичко, което зависи от нас да има такава кандидатура, защото знаем колко положително въздействие ще има за десницата. От друга страна, си даваме сметка колко негативно ще бъде въздействието, ако не успеем.


Вече седмици се вихри грандиозен скандал около партия “Атака”. Защо според вас близо 300 хиляди души повярваха на миналите парламентарни избори в партията на Волен Сидеров?


– Знаете ли, аз не знам дали ще изразя мнение на много хора, но “Атака” са наистина разочарована и гневна левица. Хора, на които в манталитета им е да мислят, че със сила и с насилие могат да се решат каквито и да е проблеми. Насилието, като политически инструмент, е характерно само за комунистически партии и крайни левици, но е отречено в демократичните общества и в многопартийните демокрации от западен тип. Затова насилието, което упражняват техните хора, е просто част от една такава политическа традиция на крайната левица. За мен беше очаквано те да стигнат дотам.


Каква е разликата между формированието на Бойко Борисов ГЕРБ и “Атака”? Като електорални явления, да речем.


– В България винаги ще има хора, които няма да приемат реформите и прехода. Ще има хора, вторачени в комунистическа България, тъгуващи за тези времена. Хора, които ще величаят Тодор Живков. Обществото не е строено в една редица и не се движи така. Някои са все още в 1988 г, а други са в 2006-а, на прага на Европа. Винаги някой ще мисли, че ако едни хора имат нещо, то трябва да им бъде отнето с насилие. Да бъдат убити. “Атака” заплашват директно в залата. Ние сме зад тях и ги виждаме. Директно заплашват. Аз самият съм обект на всякакви заплахи от тяхна страна и това е известно на квесторите в Народното събрание. Те виждат какво става. Другите характеристики на “Атака” – отказът от европейското членство, разглеждането на Европа като враг, а на Русия като приятел, са типични за всички, които не са си тръгнали от комунизма. А ГЕРБ не мога да го коментирам, защото това е едно движение. ГЕРБ е неправителствена организация, не е формирано като политическа партия и не може да участва в политическия живот. Не ме карайте да коментирам нещо, което не желае да се покаже политически.


Пак ще ви попитам за пълния мандат на правителството, но по друг начин. Казахте, че приемането ни в Европейския съюз с предпазни клаузи ще бъде провал. Ще има ли предсрочни парламентарни избори?


– Предсрочните парламентарни избори не зависят от приоритетните цели, които си е поставило правителството. То се отказа и от целите, и от предизборните си обещания. Ако издържи формулата 8:5:3, правителството ще си остане. Това е формула на консуматорите на власт.


Кой е балансьорът в това правителство? НДСВ или ДПС?


– Формулата е балансьорът. Тя ги балансира всичките. От БСП като си виждат осемте, са спокойни. ДПС като си виждат трите части от властта, и те са спокойни. НДСВ са балансирани при пет. Това е акционерно дружество.


Излиза, че обръч от фирми, чийто и да е той, управлява България…


– Олигарси управляват България. Това е факт… Трудно скриваем вече.


Имат ли интерес тези олигарси България да не стане член на Европейския съюз?


– По-скоро имат интерес да заемат такива позиции, че при членството да се облагодетелстват отново максимално. То е заявено в прав текст от Ахмед Доган например, който каза кога ще дойдат парите, как ще ги разделят и как ще ги употребят. За себе си, за съжаление, а не за хората. Както тези с наводненията.


Кои са олигарсите?


– Ахмед Доган е олигарх, виден отвсякъде. Защото съчетава в едно лице и политическата, и икономическата власт. Ето ви един олигарх. Но под него има по-малки олигарси, които също сливат собствена политическа власт с икономическа.


А главният прокурор, който наскоро бе избран без конкуренция, ще направи ли нещо?


– Би трябвало да направи. Ако не се самосезира, ние ще го направим. Защото многото факти, които се изнесоха в залата преди вота на недоверие, са достатъчни. Трябва да се заинтересува, няма как. Има повече шансове да се заинтересува Борис Велчев, защото той не се казва Никола Филчев. Никола Филчев беше дяволска фигура.


Каква е настоящата политическа стратегия на ДСБ?


– Единна кандидатура на президентските избори, победа срещу Георги Първанов на втория тур и след това – местните избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...