Иван Костов: Обръчите от фирми са около Георги Първанов и Ахмед Доган

Водещ Николай Бареков: По темата за първия вот на недоверие срещу т.нар. кабинет “Станишев”, ще разговаряме с един от лидерите на българската опозиция и председател на ДСБ Иван Костов. Какви са основните политически изводи, които Вие като опозиция направихте от този вот на недоверие, първият срещу кабинета? Мнозина сега казват, че това е един предрешен вот, имаше ли смисъл той да се внася, въобще имаше ли смисъл да се губи ценно политическо време и т.н.?
Иван Костов: При тези обстоятелства вотът може да бъде наречен “успешен”, тъй като тревогите на обществото и на медиите за това, че правителството е безпомощно срещу бедствията и че е злоупотребило с нещастията на хората, злоупотребило с парите, отпуснати от данъкоплатеца за компенсиране на нещастията на хората, бяха изнесени, бяха потвърдени с много факти от мои колеги. Бяха посочени 19 фирми, бяха направени самостоятелни разследвания за софийска област, бяха показани фирми, които са се занимавали, се занимават с производство на хляб и хлебни изделия, които са вносители на плодове и зеленчуци, които са отстранявали последиците от наводненията. Бяха изнесени факти за злоупотреби с доставка на фургони, за които беше казано, че са на цена по-скъпа, отколкото, ако бъдат изградени жилища.
Водещ: Или “купени апартаменти в Пловдив”, цитирам Мария Капон.
Иван Костов: Да, т.е. бяха посочени много конкретни обстоятелства, които показват следното: злоупотребено е с парите, налице е корупция на най-високите етажи и тя се прикрива от цялото правителство, и от мнозинството. Прикрива се по следния начин. Първо, отказана беше каквато и да е информация за това колко пари всъщност са отпуснати и в момента има няколко числа, които се споменават в парламента: 240 милиона, 250 милиона, 260 милиона. След това се казва, че са усвоени 98. Не може да бъде дадено обяснение за останалите. Между 98 и 250 милиона има отпуснати средства, които не са употребени. Причините могат да бъдат две и вероятно едната е факт. Това е, че няма проекти, няма готовност за инфраструктурни програми, и поради тази причина правителството е отпуснало средства, но не е могло да ги даде за отстраняване на повредите, т.е. проявило е некомпетентност и бездушие към нуждите на общините и на хората. А другата причина е, че и с тези пари е злоупотребено, както е злоупотребено с другите. Ето това е едната причина. Втората – министрите, отговорни за отстраняване на последиците, отказаха да дават информация по време на парламентарен контрол, буквално отказаха да отговарят на конкретни въпроси.
Водещ: Според Вас адекватна ли беше реакцията на управляващите в този вот на недоверие, и в атаката им също?
Иван Костов: Не е редно да се бойкотира парламентарният контрол и да не се дават обяснения нито от отговорните министри, нито когато беше призован министър-председателят. Ако те нямат ресурс да отговорят, министър-председателят трябваше да събере и от Министерството на финансите, и на земеделието, и бедствия и аварии, от всички министерства сведения, да излезе пред парламента, както ние го призовахме, и да обясни всичко. Той не разясни нито направеното, нито ненаправеното. Видяхме едновременно с това, на трето място, че първоначално дадените обещания и повдигнати очаквания на хората, че ще бъдат подпомогнати, бяха на практика снети от г-жа Емел Етем. Тя каза буквално, че отговорността за възстановяване на къщата си е на хората, на къщите, пострадали от наводненията, си е на самите хора, и каза, че общините са отговорни да се справят със състоянието на речните корита. Как общината може да се справи с речните корита сама без да има пари? Опълчение ли ще прави, с лопати ли ще извежда хората там да правят диги?
Водещ: Имаше такива случаи между другото, показани в репортажите по телевизиите, че така се реагираше.
Иван Костов: То и това е добре да се направи, и в краен случай ще се направи. Но това не е начинът, по който се спасяват хората. Този отказ на управляващите от дадени обещания, че ще подкрепят общините, че ще извършат необходимите разчиствания на речни корита, изграждане на диги и прочие, прехвърляне на цялата отговорност върху общините и върху хората, това е четвъртата причина ние да кажем, че така не може. Защото има пари, вижте, има пари. Данъкоплатецът е дал пари, с тези пари можеха да се изградят, Евгени Чачев каза, хиляди километри диги, ако бяха употребени.
Водещ: Как си обяснявате това монолитно мнозинство в парламента при положение, че самият Вие казахте преди малко, бойкотиран парламентарен контрол? Помните какво се случи миналата година горе-долу по това време, когато тогавашното управляващото мнозинство бойкотира парламентарния контрол чрез министъра си и вицепремиер Лидия Шулева, че на практика правителството почти падна. А сега няма такава опасност. Сега мнозинството е монолитно. Вие атакувате ДПС и корупцията, но виждате, че НДСВ и БСП застават като един плътен щит около ядрото на коалицията.
Иван Костов: Това беше всъщност истинската цел на вота, дали БСП и НДСВ ще застанат и ще прикрият злоупотребите на министрите на ДПС, това беше целта, трябваше да видим, тъй като вижте, министър-председателят каза, че няма да търси отговорност от предното правителство за корупцията и сне всички атаки на БСП срещу предишното управление на НДСВ и ДПС по понятни съображения, че сега са в коалиция. Просто той сложи чадър върху предишното управление, каза: няма да търся сметка. Сега се вижда, че той няма да позволи да се търси сметка и вътре в неговото правителство. Това трябваше да стане ясно и вероятно днес ще стане ясно, когато депутатите гласуват. Те ще прикрият колегите си.
Водещ: Вие сте бивш премиер, как тълкувате действията на настоящия премиер от тази гледна точка: беше ли признание от негова страна, че има какво да се ревизира, има корупционни практики в предишното управление, когато е казал пред свои симпатизанти, че ако ревизират предишната власт, ще срутят този кабинет?
Иван Костов: Сега се вижда, че той, ако позволи да се надникне в делата на министрите, на собствения му кабинет, той ще се срути отново. Много нестабилна става основата на това управление. Това е очевидно, независимо, че мнозинството е твърдо.
Водещ: Между другото срещу Вас имаше вчера много сериозна контраатака именно от ДПС, може би те наистина се разпознаха като основната цел на атаката. Атаката срещу Вас беше много интересна. Сега не знам дали хората, които са гледали този вот на недоверие, аз съм сигурен, че са го гледали просто като обикновени зрители и като едно парламентарно шоу или пък са го гледали по друг начин, така може би, както е редно един журналист да го погледне, атаката срещу Вас беше именно пак на корупционна основа и тя беше следната: Завършен ли е корупционният разговор за вашето управление, г-н Костов, та сега атакувате нас за корупция?
Иван Костов: Те трябваше да завършат този разговор. Пет години управляват вече и всичко, което имаха като съмнение, трябваше да са си го изяснили. Те са си го изяснили всъщност вътре в себе си и знаят, че няма никаква корупция.
Водещ: Г-н Лютви Местан каза: “Отговорихте ли на Петър Стоянов, който попита навремето: “Иване, кажи си?”
Иван Костов: Искате ли да си кажа?
Водещ: Кажете си, г-н Костов, още повече, ако кажете тук в ефира на БТВ и пред мен, ще стане историческа личност накрая.
Иван Костов: Аз много пъти наистина съм казвал, но сега намирам възможност да кажа така. За някои от хората, за които Петър Стоянов ме караше да си кажа, тези хора са сега в ДПС и аз съм казвал за тях много пъти.
Водещ: Кои са те, можем ли да ги чуем?
Иван Костов: Това са т.нар. дюнмета от самото ДПС, това са г-н Йордан Цонев, г-н Христо Бисеров. Ето за тях трябваше да си кажа.
Водещ: Това ли беше отговорът на въпроса “Иване, кажи си”?
Иван Костов: Трябваше да си кажа за Бонев, аз си казах и за Бонев. Бонев в момента е с БСП и с генералите от Държавна сигурност, основно острие на клеветите срещу мен.
Водещ: Я сега да Ви попитам тогава така: защо отказахте пред Петър Стоянов да отговорите, а сега пред маловажния Бареков в случая давате отговор на този въпрос?
Иван Костов: Защото Петър Стоянов знаеше тази истина, както в момента президентът и министър-председателят знаят истината, и председателят на Народното събрание (НС), на всички въпроси, които вие сега зададохте за “Атака” на хората, с които разговаряхте преди мен, тези неща, които са информацията, споделяна от службите, специално назначени доклади, възложени и т.н., всички те стигат до президент, председател на НС и министър-председател. Заради това лицемерие: кажи си ти, да не казвам аз, след това той извади документи, доклад размаха срещу Богомил Бонев. Вижда се, че така не стават нещата в политиката.
Водещ: Уважаеми зрители, имаме новина в нашето студио, г-н Иван Костов шест години по-късно отговори на въпроса “Иване, кажи си?” в студиото на БТВ, в това може би най-гледано политическо предаване в страната. Намерихте добра трибуна, г-н Костов, да си отговорите на този въпрос. Но как ще реагирате, като стана въпрос за “Атака”, на една теза, която битува в публичното пространство, изказвана най-ярко от ген. Бойко Борисов, кметът на София е един от вдъхновителите на организация ГЕРБ, той казва така: “Атака” е единствената опозиция в България? Какво се крие зад тази теза и как вие бихте отговорили, ако това примерно стане въпрос към Вас? “Атака” ли е единствената опозиция в България, г-н Костов?
Иван Костов: Крие се политическо невежество, извинявам се, но крие се невежество на политик, който иска да говори по национални политически теми, но не му стига нито компетентност, нито поглед. Не може да бъде наречена “Атака”, с тези си действия и изобщо с цялото си поведение от началото на това НС досега, опозиция на правителството. Вие видяхте, че наред с ДПС срещу конкретните атаки на депутатите от ДСБ излезе “Атака”. И всъщност “Атака” атакува ДСБ по време на вота. Така че как може опозицията да иска вот на недоверие, ти да атакуваш този вот и да твърдиш, че си опозиция? Атакувайки вота на недоверие, ти защитаваш управляващите.
Водещ: Какво се крие зад проекта “Атака”? Какви интереси? Ето тук непрекъснато…
Иван Костов: Интереси на руските специални служби, аз съм го казал във вашето предаване, ще го кажа още един път…
Водещ: Не толкова конкретно, колкото сега.
Иван Костов: Никак не е трудно да бъдат снимани колите на “Атака”, когато гостуват в руското посолство за инструктаж. Така че…
Водещ: Имате ли подобно доказателство? Не сте казвали такива конкретни неща в нашето студио.
Иван Костов: Казвал съм, аз съм казвал някъде другаде в студията, но единствената парламентарна група, с която на 8 декември 2005 година се срещна руският посланик Потапов, беше тази на “Атака”, и на срещата са присъствали представители на руски специални служби. Това е всеизвестна истина.
Водещ: Допускате ли, че точно руските специални служби финансират и с парични потоци националиста Сидеров и “Атака”?
Иван Костов: Да, допускам. И вижте, дори тежко ранен и компрометиран, Волен Сидеров събира сили да изпълни последната възложена му заповед – да се опита да провокира посещението на Кондолиза Райс в България.
Водещ: Нали знаете, че змията хапе най-опасно, когато умира.
Иван Костов: За това му стигат сили, виждате ли колко е верен на поръчките, които са му дадени.
Водещ: Наистина интересни неща в нашето студио. А имате ли представа как действат “обръчите от фирми”, за които г-н Доган разказа?
Иван Костов: Той разказа достатъчно. Това, което съм ви чул да питате и на което искам да отговоря, чул съм да задавате въпроса: кой е точно олигархът, нали има такава…
Водещ: Олигарсите, аз не съм задавал въпроса в единствено число. Питах колко са олигарсите, ДПС ги изброи докъм десет човека, г-н Камен Костадинов в нашето студио, но ако желаете, мога да ви задам въпроса и така: кой е точно олигархът, г-н Костов, за който…
Иван Костов: Или кои са олигарсите.
Водещ: Кои са олигарсите, за които г-н Доган говори?
Иван Костов: Нека да ми позволите една съвсем кратка справка за това какво е значението на думата олигарх. Това са първо малко хора, един от малцината, които съчетават в себе си политическата власт и я използват за икономическо обогатяване. Това е точната дефиниция на думата олигарх.
Водещ: Може би и обратното е вярно, че икономическите лостове водят до взимането на политически решения.
Иван Костов: Олигарси не са фирмите от “обръча” около този, който върти “обръча”. Олигарх е самият този, който има политическата власт и който я употребява да се превърне в милионер в зелено.
Водещ: Т.е. олигархът стои в центъра на “обръча” и го върти в ритъма на някаква музика?
Иван Костов: Винаги е било така още от Древна Гърция, така възникват.
Водещ: Може да е класическа, може да е кючек примерно.
Иван Костов: Така възниква класическата олигархия и е известна… тя е повече от 2500 години като политически феномен.
Водещ: И да чуем сега отговора на въпроса, г-н Костов, тази сутрин просто ми тръгна да ми отговаряте и лека-полека ще се превърнем в исторически фигури с това интервю. Вие сте такава, разбира се, но вероятно и хората, които ви задават тези въпроси. Въпрос, който задават много български колеги, той не е задаван само в нашето студио. Кои са олигарсите, за които г-н Доган говори? Очакваме сега колективен отговор.
Иван Костов: Аз ще посоча два “обръча от фирми”, при това без да влагам каквото и да било отношение, както вчера призоваха, само с факти. Първият “обръч от фирми”, който остава потулен дълбоко и който се върти около, е около президента Георги Първанов. За усвояване на парите, взети от Саддам Хюсеин, според доклада на Съвета за сигурност на ООН, са спомогнали няколко български фирми. Те са известни, хората, които стоят начело са известни. Така че ето един “обръч от фирми”, който българската държава в момента е оставила…
Водещ: Кой е олигархът, който върти този “обръч”?
Иван Костов: Олигархът е този, който стои в средата, този, който е получил парите.
Водещ: Кой е той?
Иван Костов: Президентът Георги Първанов очевидно.
Водещ: Кой е другият олигарх?
Иван Костов: Другият е този, който сам се назова такъв и който реши, че чрез “обръча” се справя с останалите олигарси, това е Ахмед Доган. Около Ахмед Доган обаче цялата партия, тук е прав моят колега, който говори преди малко, Методи Андреев, че самата партия придобива олигархична структура, имам предвид ДПС, и под Ахмед Доган са наредени хора, в зависимост от властта, с която разполагат, очевидно те самите обрастват със свои собствени “обръчи от фирми”, както виждаме 19 на брой, поне от нас съобщени, свързани с тези нещастия. Така че цялата структура на ДПС надолу се превръща в олигархична структура и стига дори до местни областни управители, които например са успели да привлекат средства за компенсиране на наводненията в общини, където наводнения въобще не е имало, като Вятово, като Дулово и т.н.
Водещ: Но може би е щяло да има. И последен въпрос към Вас, г-н Костов, свързан с общата дясна кандидатура за президентските избори. Голямата, така да се каже, интрига, да не я наречем новина, защото никой не се наема да я потвърди с името си, през последните два дни е това, че Съюзът на свободните демократи и лично г-н Милан Миланов, проф. Милан Миланов Ви е молел на колене да станете десен кандидат-президент. Молят Костов на колене да става президент. Вярно ли е това?
Иван Костов: Не, това не е вярно.
Водещ: Падна ли на колене проф. Миланов?
Иван Костов: Не, това не е вярно.
Водещ: А, Стефан Софиянски да е падал?
Иван Костов: Това не е вярно. Това, което нарекохте голяма новина, просто е едно недоразумение и една некоректност в процеса на консултациите. На консултациите има договореност да бъдат издигани само хора, които са дали предварително съгласие на този, който издига.
Водещ: Възможно ли е те да са Ви издигнали и без съгласието Ви?
Иван Костов: Не могат да ме издигнат, и днес като се съберат, или утре колегите на консултациите, те трябва да решат окончателно този въпрос. Трябва да кажат, че тази кандидатура не се счита за редовно номинирана, съобразно…
Водещ: Но все пак е номинирана?
Иван Костов: Не, не е редовно номинирана.
Водещ: Но има такава номинация с падане на колене.
Иван Костов: Не, няма такава номинация. Никой не е говорил с мен.
Водещ: А, защо им е да правят интрига г-н Софиянски и г-н Миланов на Ваш гръб?
Иван Костов: Задайте им въпроса.
Водещ: Може би утре г-н Софиянски ще бъде наш гост.
Иван Костов: Задайте им въпроса.
Водещ: Добре, все пак може би да потърсим някаква политическа логика. Кой освен Иван Костов, ето и в това студио Вие потвърдихте с думите които казахте, е най-последователният критик на президента Георги Първанов, най-опитният лидер на политическа партия, защото дори г-н Петър Стоянов стана лидер на партия, след като Вие оглавихте ДСБ. И в този ред на мисли има ли по-подходяща кандидатура от тази на Иван Костов за кандидат-президент на обединената десница?
Иван Костов: Има по-подходящи фигури и това трябва да бъдат тези, които съумеят, тази фигура, която съумее да обедини, да бъде единна, да фокусира върху себе си доверието на цялата десница.
Водещ: не се ли притеснявате, че тя може да елиминира вас десните лидери, ако спечели изборите, да стане естествен обединител на дясното и вие да отидете на втори план.
Иван Костов: Не, въобще не се притеснявам за това.
Водещ: Политическа фигура ли трябва да бъде или…
Иван Костов: Това се опитаха двама много несръчни хора да го създадат като интрига, един вид, че политиците от дясно не са заинтересовани да излъчат, защото ако излезе президент, той ще ги елиминира. Нищо подобно няма. Трябва да е съвсем ясно, че в името на идеите и ценностите на десницата, аз лично съм показал, че мога да правя жертви, мога да се оттеглям от политически постове, мога да се връщам на политически постове, за мен програмните цели и ценностите стоят над собствената ми персона. Това съм успял да го покажа.
Водещ: Благодаря Ви за това интервю!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...