Иван Костов: Няма път през отказа от реформи (+ВИДЕО)

Водещ Виктор Николаев:Представяме ви следващия ни гост, лидера на ДСБ г-н Иван Костов. Добро утро.

Водеща Анна Цолова: Добро утро.

Водещ:Вестник “Труд” днес съобщава, че разполагайки с чернова, вариант на проектобюджет 2011 г., пенсии и заплати остават във фризера. Но тези дни ми се струва, че вие развивате една по-тревожна версия и прогноза, че всъщност ще има намаляване на заплатите и това ще се наложи заради неизвършена административна реформа. Стоите ли все още зад тази прогноза категорично?

Иван Костов: Аз казах, че на места започна намаляване на заплати. . .

Водещ:Вече.

Ив. Костов: . . . поради обстоятелството, че нуждата от съкращаване на бюджетни разходи и правото, което е дадено на правителството да намали с 20 процента текущите разходи, просто на много места, там, където не са осъществени реформите, води до намаляване на всички текущи разходи. . .

Водещ: По-лошо. . .

Водеща: Кои са тези сектори, къде се намаляват заплатите?

Ив. Костов: Аз съм чул за Софийския университет, чул съм за някои общини, чул съм за принудителни отпуски, които. . . примерно 1 ден в седмицата, за да може да се направят икономии на фонд на работна заплата по общини.

Водеща: Което де факто е намаляване на заплатата.

Ив. Костов: Такива неща се чуват непрекъснато, поне такава информация идва в НС.

Водещ: А като прогноза, това е по-лошо от фризер между другото.

Ив. Костов: Ами, вижте, нашето мнение за бюджета ще бъде съставено на базата не на тези публикации, нали. Ние ще направим собствен анализ и ще видим самите, истинските числа, ще видим обосновките  и тогава ще решим какво е мнението. Но нека да не забравяме, че първи алармирахме за това, че бюджетът може да бъде изграден на нереално висока база. Тоест, че няма да отчете реалното състояние на икономиката и затова призовахме да се изтегли тази бюджетна процедура, да се направи нова, нова преценка за това какви са реалните обстоятелства в икономическия оборот, за да може да е ясно и какви данъци трябва да се очакват, реалистично погледнато.

Водеща: Ще има вот на недоверие. Политическите партии, които смятат да внесат такъв вот на недоверие към управляващите, още не са се обединили около една тема. Вие обаче, ако трябваше да обявите темата, за която трябва да бъде обявен вот на недоверие към кабинета Борисов, каква щеше да е тя?

Ив. Костов: Знаете ли, за вота на недоверие аз искам да обърна внимание на следното обстоятелство. Винаги при вот на недоверие тези, които искат вота на недоверие, застават отпред, т.е. водачите на  политическите формации застават отпред. Аз не виждам единия водач на политическа формация. Г-н Ахмед Доган го няма. Миналата седмица излезе информация, че той е в Истанбул и това беше свързано с обстоятелството, че го търсят да му връчат акта от данъчната проверка, която му е извършена, данъчната ревизия персонално.

Водещ: И ние не го виждахме. Попитахме дали е холограма. Вчера г-н Местан каза: моля ви, от плът и кръв си е.

Ив. Костов: Да, но въпросът е къде е при мотивировката на вота? Самото обстоятелство, за което вие казвате, че не може да се намери сечение, аз, ако позволите, бих бръкнал малко по-надолу. Това, за което, което препятства искането на вота, е обстоятелството, че остатъците от тройната коалиция в парламента, БСП и ДПС, практически искат да консолидират вот на такава антиреформаторска реакционна основа, на каквато те управляваха страната, и ще дам пример веднага със здравеопазването. Вижте какво казват те. Дайте да дадем за здравеопазването нужните пари, защото то, така или иначе, нали, не може да се справи с нещата. Това е същата политика, която 8 години се води там. Вместо да бъдат завършени реформите, и то специално реформата в болничното здравеопазване, се наливаха пари. . .

Водещ: Вие сте доволен от здравната реформа във вида, в който сега я наблюдаваме.

Ив. Костов: Аз не съм доволен. Нашата атака е обратно –  ние искаме реформи и тогава да бъдат дадени парите, първо реформите и след това парите. А те казват – дайте да направим същото. Това е опит  да бъде консолидирано недоволство, но на базата на желание да бъдат компрометирани реформите. А всъщност какво са реформите? Реформите са всеки лев на данъкоплатеца да носи максимален ефект, да кара администрацията да работи така, както работите вие – интензивно, сериозно. . .

Водещ: Същността на въпроса май беше. . .

Ив. Костов: Това е всъщност реформата, реформата е да се въведат в България и да се спазват европейските правила, европейското законодателство.

Водеща: Виждате ли началото на тази реформа сега, откакто Анна-Мария Борисова зае този пост на здравен министър.

Ив. Костов: Аз виждам неизпълнение и се присъединявам към оценката, която направи вицепремиерът в парламента, че те са забавили и не са изпълнили това споразумение – реформи срещу пари. Ако говорим специално за това, т.е., отговаряйки на вашия въпрос – нашият натиск е да има реформа. Ние искаме да се реформира страната и тогава, казваме, ще се решат нейните проблеми.

Водещ: Въпросът беше, ако трябва вие да оформите вот на недоверие, или хайде да не звучи така рязко, но. . .

Ив. Костов: Нашите претенции. . .

Водещ:  . . . ако трябваше вие да посочите критики, в коя сфера точно щяха да се. . .

Ив. Костов: Нашите претенции – да се правят реформи, да се съкрати администрацията. . .

Водещ: Съкращаване.

Ив. Костов: Да се. . . Ами, разбира се. Тя е раздута изключително много в тези, последните осем години, когато на партизанска основа, т.е., за да бъдат намерени места, бяха създадени огромен брой, някъде около 120 000 – 130 000 излишни работни места в условия на автоматизация, на компютризация на административните дейности.

Водеща: Добре де, това го казват и управляващите. . .

Ив. Костов: Там има революция. Вижте, има революция в управлението, има революция в обработката на данни и в обработката на информация. Нали знаете, че има революция и ето и вие показахте част от тази революция сутринта. А къде е революцията в българската администрация? Тя трябва да се случи. Това означава, че трябва да се направят тия реформи и без тях България няма да. . . .

Водеща: А правят ли се?

Ив. Костов: Ами, не се правят.

Водеща:  . . . че при гласуване на. . .

Ив. Костов: И това е моят отговор. Нашата претенция. . .

Водещ: Не се правят.

Ив. Костов: Нашата претенция е това да се направи – да събере смелост и да се направят тези реформи. Това искамуе ние.

Водещ: Чухте ли Бойко Борисов как реагира, когато вие пък казахте, че икономиката заспива? Хвърли упреци към. . .

Ив. Костов: Аз чух вчера да казват, че умира.

Водещ: Че?

Ив. Костов: Че умира.

Водещ: Че умира икономиката.

Ив. Костов: Това чух да се казва. . .

Водещ: От кого?

Ив. Костов:  . . . по телевизията. Ами, вчера на някакви новини казаха. . .

Водеща: Кой го изрече?

Ив. Костов: Ами, доколкото си спомням, някой от управляващите. Тези термини само. . . те това са метафори. Те илюстрират обстоятелствата, че намалява оборотът, че намаляват приходите на  данъци, което създава огромни затруднения да се издържа точно този апарат, който. . .

Водещ: Вие не бяхте ли доволен всъщност от това, което при отчета, при доклада, който пред вас шефовете на приходни агенции направиха като. . .

Ив. Костов: Да.

Водещ: . . . резюме. Първо, така, имахте песимистични очаквания, но явно са ви обнадеждили?

Ив. Костов: Взети са мерки. Не може да се отрече, че са взети мерки, и то специално от Националната агенция за приходите и от “Митници”. Преодолени са някои от негативните тенденции специално при облагането с акцизи. Това е. . . това трябва да се вижда и трябва да се насърчава администрацията, когато постига тези успехи, т.е. . .

Водещ: Танов трябва да бъде насърчен?

Ив. Костов: И Танов, и Красимир Стефанов трябва да бъдат насърчени, защото се движат в правилна посока. Въпросът е дали ще успеят до края. Трябва да чуем и тази седмица ние ще изслушваме вече бюджетите на Националния осигурителен институт и на Националната здравноосигурителна каса, където са най-големите проблеми.

Водеща: След вашата реплика за заспиващата или заспалата икономика Бойко Борисов, мисля, за пръв път се върна към времето преди

управлението на тройната коалиция, когато управлявахте вие, и той нарече, че там, общо взето, е заровен. . .

Водещ:  . . . проблемът и последствията. Прехвърли към вашето управление, че то не е с този имидж, който му придавате, че. . .

Ив. Костов: Ами, вижте, това е. . . срещу това стои постигнатото, постигнатото удвояване на брутния вътрешен продукт, утрояване на средната работна заплата, очетворяване на. . . Това е постигнато. . .

Водеща: Добре. Изненадахте ли се, че той хвърли камъни във вашата градина? Там, преди повече от 8 години.

Ив. Костов:  . . . наистина платено с висока безработица, но това е постигнато. Ние казваме, че това е направено. Що се отнася до тези камъни, вижте, има реакционен опит да се прередактира и да се преформулира вотът на хората. Вотът на хората за ГЕРБ беше даден да спрат тройната коалиция, да изкарат на светло нейните злоупотреби и те да си получат заслуженото за тези злоупотреби, за това, че не са въвели правилата, че не са спазвали правилата, че са спрели достъпа. . .

Водеща: Да, ама сега един от партньорите на ГЕРБ. . .

Ив. Костов: Вижте, опитът да се преформулира този вот на хората, като се каже, че вотът е бил, за да бъде търсена сметка за преди 10 години какво е правено, според мене е много неплодоносен. Той е. . .

Водещ: Кой прави. . .

Водеща: Волен Сидеров поиска акция. . .

Ив. Костов: Ами, и Волен. . .

Водеща: . . . операция “Възмездие”.

Ив. Костов: Точно така.

Водещ: И за проблем вашите лични сметки в чужбина.

Ив. Костов: Разбира се. Аз нямам никакви. . .

Водещ: Нали такова писмо до ДАНС имаше?

Ив. Костов:   . . . сметки и ще дам всякакво разрешение да проверяват всичко, където искат да отидат ДАНС. . .

Водещ: Това е искане за операция и акция срещу Иван Костов.

Ив. Костов: Но ще поискам, ще поискам. . . Разбира се, нека да има акции, но акциите срещу мен са вече 9 години, 9 години. И нищо не се е видяло в тези 9 години. Вие сте живи свидетели за това, че 9 години се рови и се търси, и няма нищо, защото реално нищо няма. Аз нямам сметки. . .

Водещ: А защо тогава. . .

Ив. Костов: Аз съм готов да дам документ, какъвто иска българската полиция, и да отидат навсякъде по света, и да. . .

Водещ: Във всяка една банка.

Ив. Костов: . . . във всяка една банка. Ще дам генерално пълномощно да се извадят моите сметки. Но нека го направят това и другите. Нека го направи Доган. Нека го направят всички.

Водещ: А, защо. . .

Ив. Костов: Значи, вижте, няма лошо в това да се търси чистота в политическия живот, да се търси чистота в поведението на политиците, да се търси  доказателство или да се опровергават съмнения за изкористяване на участие в политиката. Това е абсолютно нужно на обществото. Но, но. . .

Водеща: Има ли нещо нечисто според вас в искането за тази операция “Възмездие”?

Ив. Костов: Но това е опит да се прередактира, да се преформулира вотът на хората. Един вид Бойко е избран не за да отдаде дължимото на БСП, на НДСВ и на ДПС, а да търси някакви корени, да търси отново това, което не намериха. . .

Водещ: Кой премодулира целите?

Ив. Костов: Това е реакционно, защото базата, върху която стъпва, е същата база, на която са гръцките протести. Каква е базата на гръцките протести? Комунистите организират протести срещу банките, срещу реформите. Това е същата реакционност, върху която стъпва и “Атака”. Това е връщане назад. Това е опит да се консолидират всички сили, които са срещу реформите. Но ако някой  консолидира тези сили, това ще бъде естественият водач на противопоставянето на реформите в България в последните десетина, петнадесет години, това е президентът Георги Първанов.  Той винаги е бил против реформите. Той винаги се е противопоставял с всичките инструменти, с които е разполагал като опозиция, като президент и т.н. Тоест, ако някой консолидира антиреформаторския вот няма да бъде нито Волен Сидеров, нито Бойко Борисов. Ще бъде президентът Първанов.

Водещ: Това е логичният. . .

Ив. Костов: Разбира се, че е така.

Водещ: А защо. . .

Ив. Костов: Тоест помага се наистина да се роди алтернатива, но това не е истинска алтернатива.

Водещ: Волен Сидеров помага ли по този начин?

Ив. Костов: Разбира се. Нека. . .

Водещ: Осъзнато ли е?

Ив. Костов: Това вие изяснявайте, аз не мога да гадая. Това, което се случва в момент, в който хората са готови да приемат отново реформите и ги искат, и са заделили пари, и има милиард и 200 милиона в здравната каса, и те чакат усилията да се промени тази  здравна система, за да даде качествено и достъпно здравеопазване на всички, в този момент, в който хората са готови за реформи, отсреща се надига вълната срещу реформите. Но  няма друг изход за България, това трябва хубаво да го разберат и зрителите ви да чуят – няма път през отказа от реформи. Защото  България беше приета не достатъчно подготвена в ЕС.

Водещ: Това стана ясно като ваша теза. Ще ми се, за да приключим със случая за операция “Възмездие”, да уточните какво имате предвид, когато внушавате и вие, и представители на вашата партия, че тази атака откъм “Атака” спрямо вас  се дължи на стар случай, който държи в зависимост лидера на тази партия, едва ли  не, че е на каишка и че това се поръчва? Така ли? Това ли е всъщност внушението? Когато вие направите критика към ГЕРБ, ви идва удар откъм “Атака”. Самостоен ли е той?

Ив. Костов: Да, така се получава. Затова Петър Москов онзи ден на пресконференцията нарече “Атака” мюре на управляващите.

Водещ: Тоест това е изпълнител на поръчки?

Ив. Костов: Изглежда. Така изглежда.

Водещ: На кого? Кой ги дава обаче, това е много тревожно за чистота пък на отношенията между вас и ГЕРБ, ако внушението е, че е ГЕРБ.

Ив. Костов: Да, но това е избор на ГЕРБ. Трябва да е ясно – ГЕРБ избира между две неща. От една страна, натискът на “Синята коалиция”, която е реформаторска десница, за реформи. От друга страна, има реакционен натиск да се спрат реформите.

Водещ: Кой в ГЕРБ избира да ви удрят?

Ив. Костов: Избира политическата формация, избира министър-председателят.

Водещ: Това е поръчка.

Ив. Костов: Това е битка, която ще продължи по времето на мандата на управлението на ГЕРБ. Ние искаме ГЕРБ да отиде към реформи, защото той ще загуби от това управление, ако не проведе реформите.

Водеща: Зависим ли е от нещо и с нещо Волен Сидеров в миналото си, така че да изпълнява тези задачи на партия ГЕРБ?

Ив. Костов: Той има криминално минало, което е укривал. Това са фактите, които бяха изнесени в медиите.

Водеща: Това, което и като информация Атанас Атанасов, вашият. . .

Ив. Костов: И това е. Зад това нещо какво точно се крие и какви са му политическите проекти, дали има зависимости и прочие. . .

Водещ: Какво криминално минало?

Ив. Костов: Вие ме карате да тъпча върху неща, които са въобще известни. Не знам защо ме карате да повтарям точно това, което наистина е известно на всички.

Водещ: Аз съм го пропуснал в детайлите.

Водеща: Това, което каза Атанас Атанасов, че имало в миналото. . .

Ив. Костов: Аз също не знам детайлите.

Водеща:  . . . на Волен Сидеров.   

Ив. Костов: В миналото има престъпление или е има обвинение. . . има престъпление, има обвинение. . .

Водеща: Но не влезе и 

 

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...